Recepty sveta

Dojmy idú cez žalúdok a zrejme nikto z nás si pri návšteve cudzej krajiny neodpustí ochutnávku špecialít miestnej kuchyne. Preto sa čoraz častejšie objavujú cudzie a exotické recepty aj v slovenských domácnostiach. Máte aj vy recept na rôzne špeciality? Podeľte sa s ostanými a rozšírte tak zoznam, kam patrí: Bulharská kuchyňa, Indické a thajské recepty, Šunka na rôzne spôsoby...
Kvízová otázka hneď na začiatok. Poznáte aspoň dve tradičné valašské špeciality? Tápete? Napovieme. Frgál alebo valašská kyselica. Stále nič? Nuž mali by ste si pobaliť a vybrať sa na Slovensko-České pohraničie do Beskýd. Ideálne do Veľkých Karlovíc prvý októbrový víkend. 
Jedlo, presnejšie miestna strava je vždy dôležitou súčasťou krajiny, do ktorej sa chystáte. Či už ostanete verný pochutinám, ktoré poznáte alebo sa odvážite vyskúšať miestne tradičnosti, vždy to vo vás a  vo vašom žalúdku zanechá nejaký dojem. Ak sa však naozaj nebojíte s  jedlom...
Dovolte nám pozvat vás srdečně na 13. ročník festivalu židovské kultury ŠAMAJIM TŘEBÍČ. V letošním roce se festival ponese převážně v duchu izraelské a židovské gastronomie. 
Kto sa raz do nej zaľúbi, nikdy sa jej nedokáže vzdať. Vyžaduje si pozornosť, rešpekt a  úctu zároveň. Je láskou na celý život. Jej omamná vôňa a  lahodná chuť sú dôvodmi, prečo jej podľahne takmer každý. Vtiahne Vás do svojho tajomného sveta, ktorý Vás okamžite pohltí. Pohodlne sa...
Brněnský hrad Špilberk se první červnový víkend opět stane dějištěm významné gastronomické události. Ve dnech 3. - 5. června se odehraje již 5. ročník akce Špilberk Food Festival. Návštěvníky láká na pochoutky z osvědčených restaurací, ale i od nováčků. Kromě delikátního jídla a vína se mohou...
Pre tradičnú perzskú kuchyňu je typická mierna, nie štipľavá chuť, ktorú pokrm nadobudne dlhým procesom varenia vo veľkom hrnci pri nízkej teplote. Prísady tak majú dostatok času, aby sa vzájomne poriadne premiešali. Varenie trvá celé hodiny...
Tento tradičný, všeobecne obľúbený pokrm Kolumbijčanov sa pripravuje vo väčšom množstve a logicky tak slúži na zasýtenie väčšej skupiny ľudí. Jedlo je charakteristické pre všetky regióny Kolumbie, líšiac sa len ingredienciami, ktoré sú v tej ktorej časti k dispozícii. Na dochutenie...
V Bangkoku, hlavnom meste Thajska, existuje mnoho reštaurácií, ktoré Vám na bielom obruse prestrú rozličné jedlá. Avšak oveľa je lepšie prechádzať sa po miestnych uličkách a spoznávať „tajomstvo thajskej kuchyne“. Nájdete tam rovnako chutné jedlá (ba možno aj lepšie) ako v ...
Mostviertel, územie v Dolnom Rakúsku, sa rozprestiera medzi Dunajom a predhorím Álp. Jeho obyvatelia dokázali vzkriesiť tradíciu starých kováčstiev, ale aj znovu vysadiť odrody hrušiek a jabloní, vhodných na výrobu chutného muštu. Tak vrátili regiónu charakter, ktorým bol vždy výnimočný.
Povráva sa, že keď cez priesmyk Saverne došiel z Lotrinska v roku 1681 kráľ Slnko na prehliadku Alsaska – svojej novej provincie, vykríkol: „Ah quel beau jardin!“ („Ach, aká krásna záhrada!“) Dnes, o viac ako tri storočia neskôr, si tento kraj bezpochyby zamiluje každý tak ako sám Ľudovít XIV. 
Vedeli ste, že vajcia sú tými najzdravšími raňajkami, aké si môžete dopriať? Obzvlášť, ak sú vaše vajíčka zo sliepok, ktoré behajú voľne vo výbehu, nájdete v nich tie najlepšie omega-3 mastné kyseliny, ktoré vám dajú v kombinácii spolu s avokádom skutočnú energiu na celé dopoludnie.  
Typickým jedlom Španielska je paella, ktorej najdôležitejšou prísadou je ryža a ostatné ingrediencie sa prídavajú v závislosti od chuti a toho, v ktorej oblasti sa pripravuje. Varí sa na špeciálnej nízkej rovnej panvici s uchom zvaným "paellera", od ktorého je odvodený i názov. My vám prinášame...
Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak mi napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorí v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda...
Určite poznáte ten pocit, keď máte nafúknuté brucho, aj ste hladný, no na druhej strane vám na nič nejde chuť. Pre pocity rozhádzaného žalúdka nie je nič lepšie ako dobrý zeleninový alebo pravý kurací vývar. Vymyslel som tak pre vás rýchle rezance podliate trochou kvalitného bujónu, ktoré však...
Poznáte sériu Poklady slovenskej kuchyne? Mapuje celé územie Slovenska a je to také kulinárske objavovanie. História každej krajiny sa totiž prejavuje aj v jej gastronómii a ak cestujete, určite spoznávate danú krajinu, či región aj prostredníctvom chuťových pohárikov.
Máloktorý národ je tak hrdý na svoju kuchyňu ako Uzbekovia. A to i napriek tomu, že sa ich národný pokrm – plov konzumuje na celom území medzi Iránom a Čínou. Vzťah Uzbekov k tomuto jedlu najlepšie vystihuje ich dávna ľudová múdrosť: ak si chudobný, jedz plov – ak si bohatý, jedz IBA plov...
Marocká kuchyňa je veľmi zdravou a bohatou kuchyňou, ktorá v sebe spojuje prvky stredozemnej, španielskej, francúzskej a berberskej kuchyne. Používa čerstvé produkty, ktoré sa dajú dopestovať priamo na území Maroka a až na pečivo sa dá povedať, že je veľmi zdravá.
Maroko je krajinou rozmanitej kuchyne, kde okrem výborne pripraveného jahňacieho mäsa a různorodých šalátov patria aj na pohľad veľmi vábivé dezerty a sladkosti.
Jedlo by aj v dnešnej dobe malo znamenať čosi viac, ako len kus mäsa na tanieri. Mal by byť za ním príbeh a o tom je kniha Nebíčko v papuľke od šéfkuchára a svetobežníka Jarda Žideka.
Tak ako vďaka svojej strategicky skvelej geografickej pozícii v Stredozemnom mori bola Malta po stáročia križovatkou námorných ciest rôznych národov, tak i jej kuchyňa ako ten najdelikátnejší pokrm tisícov vôní a chutí vstrebávala do seba rôzne cudzokrajné vplyvy.
Hoci dietológovia zavrhujú šunky pre priveľké množstvo soli a konzervantov, gurmáni a gurmeti si na nich s veľkou radosťou pochutnávajú...
Bulharskú zástavu tvoria tri farebné pruhy: biely, zelený a červený. Každá farba má svoju symboliku a v prenesenom slova zmysle práve tieto farby charakterizujú aj bulharskú národnú kuchyňu.
Povedz mi, aké korenie používaš, a ja ti poviem, kto si. Ak by sme takýmto spôsobom parafrázovali známu okrídlenú vetu, podľa odpovede by sme naozaj mohli určiť krajinu pôvodu opýtaného gurmána.
Pemikan je starobylý indiánský pokrm, který nosili bojovníci na válečné výpravy. Sloužil také k nasycení při dlouhých pochodech, když nebyla možnost zastavit a uvařit běžné jídlo.