|
|
Terchová - symbol Slovenska? - 01/07/2007 02:13
Ahojte všetci,
Teší ma, že konečne môžem niekde napísať, čo si myslim o niektorých veciach a pridať aj zopar postrehov. Na začiatok aspon jeden. Len nedávno som prechádzal cez Terchovu. Ako Slovák by som čakal, že rodisko Janošika - narodneho hrdinu by malo reprezentovať celú krajinu. Čakal som, že ma privita vkusne upravená obec, s prihliadnutim na ľudovu tradíciu, o ktorej sa v suvislosti s tymto krajom tak veľmi veľa rozprava a píše. Uz na prvý pohľad som bol ale zhrozený. Prichádzal som od Žiliny a namiesto štylovych domčekov alebo penzionov v ľudovom štyle na ľavej strane svieti kriklavo zlty penzion a niekolko desiatok metrov nevkusna kanadska drevenica, ktora ma s tou slovenskou spolocne snad iba stavebny material - drevo. Nikde ani chyru po typicky slovenskej architekture, ak neratam tych niekolko zanedbanych drevenic popri ceste, o ktore sa vacsinou zjavne nikto nestara. Najväčšim bonbonikom je hlavna cesta veduca cez Terchovu. Je absolutne v dezolatnom stave! Same diery, jamy, chybajúci asfalt. Tak toto ma byt jedna z najvychyrenejsich turistickych oblasti na Slovensku?! Typicky slovenska dedina? Toto, kde jeden z novo postavenych penzionov pri hlavnej ceste nesie nazov - MONTANA !!! To mame zapotreby v rodnej Janosikovej dedine nazyvat ubytovacie zariadenia na americky sposob a vsade davat uchvatne nazvy ako Pizzeria, či Pub? Pre mna osobne, bol prechod Terchovou vrcholom nevkusu, zanedbanosti a necitlivosti k ludovym tradiciam a tomu rydzo slovenskemu, co by kazdy bezny turista v tejto oblasti ocakaval. Celkovy dojem je absolutne hochštaplerstvo. A ak sa bude niekto obranovat krasnymi lesmi, skalnými utvarmi a lyziarskymi svahmi, tak netreba zabudat, ze to sme my nevymyleli... Prirodne bohatstvo sme dostali do vena od "matky prirody"...
Vdaka za moznost prejavit sa
|
|
|
Re:Terchová - symbol Slovenska? - 27/10/2007 20:11
Úplne súhlasím s tvojim príspevkom. V Terchovej som bol pred troma rokmi a najviac ma štve, keď čítam ponuky cest.kancelárií, že ubytovanie v malebnej dededine. Lebo Terchová je nevie aká, ale určite nie malebná dedina.
|
|
|
Re:Terchová - symbol Slovenska? - 09/02/2008 19:19
Sa ti nečudujem, že sa ti Terchová nepáči, ale keby si bol zo Žiliny, tak by si vedel, že Terchovú ovládajú terchovci a tak to aj vyzerá. Sú to poväčšine dosť nevzdelaní a nekultúrni ľudia. Stavajú tam novozbohatlíci, primitívi, ktorí mnohí nemajú ani maturitu. Dnes si otvára hubu každý, kto má prachy. Je to žiaľ realita, s tým sa nedá nič robiť. Treba ísť do prírody, do Vrátnej a na Terchovú sa vykašľať.
|
|
|
Re:Terchová - symbol Slovenska? - 12/08/2008 12:38
A k tomu ten krasne plechovy Janosik :-D No co, snad preto ked chcem navstivit ten kraj, radsej volim odlahlejsie oblasti a chatky v dolinach. Teraz sa chystam na Zazrivu... Btw - slovenske domceky to nezachrania - stacilo mi prejst v jeden decembrovy vikend Cicmany - krasne malebne domceky a toho bordelu co ich doladuje na dvore, to by ste pozerali. takze ani architektura predkov to nezachrani..
|
|
|
Re:Terchová - symbol Slovenska? - 05/01/2011 12:22
nahodou terchova je pekna obec. A ze ,,plechový jánošík´´ vieš kolko ludí chodí do tejto obci len preto aby sa odfotili s ,,plechovým´´ jánošíkom?!
|
|