|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 18:26
Uvidím čo sa dá robiť. Dík moc za pomoc.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 18:32
Občas sa pozastavím nad tým, prečo sa väčšina z vás stále zaoberá len a len tým, či ste dostatočne fyzicky zdatní pre vstup do LE. Trápi vás väčšinou len to, či je dostatočný počet klikov, ktoré urobíte, koľko km zabehnete, či máte rovné zuby a chrbtice, dobrý zrak, prezidentov zákon a tak ďalej. Zamysleli ste sa aj nad tým, či ste aj morálne pripravení ? Či ste dosť inteligenčne zdatní na spolužitie v takom konglomeráte rôznych národností a kultúr, akým je légia? Či viete aspoň dobre po slovensky, nejaký cudzí jazyk, či máte v sebe kultúru stravovania, správnych návykov, ohľaduplnosť voči okoliu, ľudskú solidaritu na dostatočnej úrovni? Myslíte, že preháňam? Vôbec! V légii sa čím ďalej, tým viac ( a pokladám to za správne) kladie pri výbere dôraz práve na tieto veci. Na gestape vám to priamo nikto nepovie, nechajú vas hovoriť, nech sa prejavíte sami. Tie otázky, ktoré sú uchádzačom o službu v LE kladené, majú svoj zmysel, aj keď si niekto myslí, že sú to hlúposti. Neokrôchanci, primitívi, hoci vyzerajú ako Rambo, sú posielaní hneď domov. Je totiž po veľa skúsenostiach obava, že urobia zlé meno légii aj navonok. Čoraz častejšie sa riešia prúsery legionárov mimo kasárni a légiu to vrhá do zlého svetla. Potom sa nájdu hneď mudrlanti, čo obviňujú len velenie a dôstojníkov pre neschopnosť zabezpečiť dobré misie, z ktorých nás neraz vytláčajú iné armády, „vyboxovať“ dobré pozície LE na nich, možnosti zarobiť lepšie. Je vždy jednoduchšie zvaľovať vinu na iných a nehľadať ju aj v sebe. A je to fakt tým, že do légie sa dnes trepe hocikto. Honneur et fidélité....je krédom každého, kto sa dnes chystá do légie? Chová sa podľa toho už aj teraz, v civile? Píšem to v súvislosti s mojim dnešným zážitkom. Tento víkend trávim v Paríži a s priateľkou sme sa vybrali doobeda do mesta, nadýchať sa predvianočnej atmosféry. Po čase som započul slovenčinu a tak som intuitívne ( aj keď skúsenosti ma už dávno varujú, a za to som si už dávnejšie na tomto fóre zožal prívlastky odrodilca- od nejakého Ružomberčana... a nielen od neho) zamieril aj s priateľkou k ním- pozdraviť, prihovoriť sa krajanom. Keď sme však zbadali to správanie a vyjadrovanie, ktoré radšej nebudem rozoberať a komentovať, rýchlo sme zmenili smer. Neďaleko postávalo pár Čechov, tí len krútili hlavami, lebo pochopiteľne slovenčine rozumeli. Spustil som slovenčinou a ten odstup ...- najprv mysleli, že snáď patríme k nim. Keď sme im vysvetlili kto sme, len súcitne poznamenali: Nojo, každej je nejakej... S priateľkou sa tí Češi bavili bezchybnou francúzštinou- všetci! Keď sme sa vrátili do bytu, videla, že som nesvoj a povedala mi len toľko: „ja viem, že všetci Slováci nie sú takí. Ty si toho dôkaz“. Toto je o spomínanej ohľaduplnosti, o ľudskom pochopení. Píšem to hneď za čerstva, lebo potom by som si to asi rozmyslel a možno to nosil nejaký čas v sebe ako ten Majo iné veci. Takže odpoviem aj d.d., aj „čoskoro pôjdem“, aj na iné, ale nie teraz. Neskôr. Majo, tebe inde ako tu. Salut všetkým slušným ľuďom. 2REP
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 18:49
Stále mám v hlave vetu ktorú použil Jozef Staviščák pre jednu televíznu stanicu. Alebo novinovú. Neviem. "Tento národ by asi potreboval vojnu aby mali ľudia k sebe bližšie." Mal 100% pravdu. I keď nemám právo súdiť ľudí ja. Ale môžem povedať, že ľudia zo slovenska si môžu za to čo si o nás myslia vo svete. Nemôžeme viniť druhých. V prvom rade si hľadajme chybu v sebe. Toto čo napísal 2REP je tomu živý a čerstvý príklad.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 18:53
Samozrejme česť výnimkám. Myslím že tu na fóre ste správny ľudia. Teda tak mi to príde. Lebo vždy sa sem rád vrátim a čítam si každý príspevok čo sem pribudne.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 19:37
pani cawte dnes som venoval takmer pat hodin kym som precital cele toto forum, je to asi najlepsie slovenske ktore som cital, a hned som si ho ulozil do zaloziek, o LE sa zaujimam asi rok, cital som zopar knih, precital som cele forum specnaz, popozeral nejake videa, je to moja zaluba da sa povedat, prave som skonccil bakalara a rozhodol som sa ze pojdem skusit, chcem to zazit aj na vlastnej kozi, v podstate od malicka som chcel byt vojakom, taha ma to k armade aked som sa dozvedel ze nemam ziadnu sancu dostat sa k nasim, teda k ossr, tak som sa rozhodol ze skusim LE, viem ze to nebude vobec ziadna prechadzka ruzovym sadom, ale na druhej strane aj ako vs vzdelany clovek tu nemam ziadne uplatnenie, nasa armada ma nechce, v podstate nechce nikoho, som zdravy a nemam ziadne problemy, niesom sice nejaky super sportovec ale to zakladne zvladnem, myslim to co maju na stranke, pojdem skusim vezmu ma super, nevezmu klada pojdem domov, pani este raz vdaka za toto forum hlavne tym ktori tu prispievaju s rozumom a skusenostami popripade nazormi a nie tym ktori vyvolavaju spory a hadaju sa pani ste super dufam ze toto forum vydrzi co najdlhsie a budem rad ak sem raz budem prispievat aj aj legionar akmi to vyjde
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 20:50
ahoj, mam zaujem tiez ist, mas daky mail abo icq adresu kde by sme si mohli popisat?? moje icq-457074650
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 20:52
samozrejme ze to bolo pre pouzivatela ACHALTEKIN
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 21:47
sak staci ked tu napises co potrebujes aj ked si myslim ze na tomto fore najdes vsetko co potrebujes vediet a ked vyspekulujes nejaku otazku co tu este nebola povedana si fakt dobry, icq nepouzivam ak chces mam mail na azete s rovnakym menom teda achaltekin atd, ale myslim si ze su tu aj povolanejsi do remesla ako ja ale ako chces
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 22:51
no ja som chcel skor vediet v akom case asi pojdes skusit a tak vseobecne si pokecat...
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 23:04
chalani ! video kukajte nevidel som ho ,tak idem si to pozriet
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 23:08
Majko tak teda tu je spominane to tvoje(staviščakove) -"Neviem tento narod potrebuje vojnu,aby k sebe mali bližšie tito ludia" rozprava mudro a pekne!rozprava o skusenosti. najviac ma pobavila odpoved na obranu pred chorobami-parazitmy v džungli DD
|
|
|
Re:Francúzska légia - 20/12/2009 23:29
Ja som tvora divokého nevidel, ktorý by sa ľutoval. Vták zamrznutý isto z vetvy spadne, ale nikdy nepreklína svoj osud.
čoskoro pôjdem - áno, presne to som myslel. 52ka RUM z Martiniku. Môže byť dobrý, rum mám rád, v 3éme REI sa nestratím. Obdivujem toho človeka. I keď moc o ňom neviem, stačí mi na to to čo viem.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 00:46
a dnes sa mi ani,ako sa vravi :huba nezavre v mojom pripade-prsty nezastavia ale len tak som raz klikol a vždy ma to niekam posunie,niekam kde vidim veci ktore si radi pozriete tak pripojim zasa gazdik o živote odporučam kuknut.inač prosimvas ten inštrument ktory hraje na začiatku,čo je to zač?dakujem ak niekto zisti http://www.stream.cz/video/213655-stanislav-gazdik dobre dost bolo mojich kecov na nejaku dobu nebudem pisat už bolo vela .držte sa zatial
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 11:30
čoskoro pôjdem - treba písať. Aspoň tu nie je nuda. Čo sa ty chceš odmlčať.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 13:39
jeden článok pre zaujímavosť. Myslím, že dosť vecí tam vystihol ten človek.
* Chcem nadviazať vaším dokumentom Legionári, ktorý odvysielala Slovenská televízia; realizovali ste ho režijne aj scenáristicky. Fascinuje vás na legionároch, vrátane Slovákov, česť a vernosť légii, pripravenosť bojovať v ktorejkoľvek minúte, alebo spôsob myslenia?
– Strávil som s legionármi vo Francúzskej cudzineckej légii týždeň, čo je pre mňa krátky čas na to, aby som pochopil spôsob ich myslenia. Pochopiť ich samých, ich systém, ich život, na to treba mesiace, ak nie roky, ale predovšetkým treba zažiť s nimi situáciu priameho ohrozenia života. Pretože si myslím, že len v týchto chvíľach dokáže človek ukázať svoju pravú tvár, čo v ňom je, aké má hodnoty, názory, myšlienky, ktoré sa potom pretavia na skutky. Legionára nerobí legionárom uniforma alebo to, že drží famas (legionársku pušku), ale spôsob života a s tým spojený čiastočne aj spôsob myslenia. Nie vždy sa to légii podarí. Na všetko treba čas a najmä túžbu chcieť. Osobne si legionárov veľmi vážim (aspoň tých, ktorých som mal možnosť spoznať), a to najmä pre jednu vec: Tí chlapci mali odvahu začať odznova. Dnes to nie je o tom, skryť sa pred zákonom, ako v minulosti (ani to už nie je možné), dnes do légie väčšinou vstupujú muži, pretože chcú niečo dokázať. Chcú nájsť samých seba, nejaké hodnoty, istoty, záchytné body, chcú nájsť svoj zmysel života, ktorý v civilnej spoločnosti nenašli. Cudzinecká légia dnes nie je o zabíjaní (aj keď to, samozrejme, k službe v légií patrí), je to, ako som už povedal: spôsob života.
Samozrejme, nájdu sa aj výnimky, tí, ktorí vstupujú do légie pre peniaze, občianstvo, alebo iné výhody. Takýto jednotlivec tam však podľa mňa dlho nevydrží a buď dezertuje, alebo nepodpíše ďalšiu službu. Tí, čo tam zotrvajú z presvedčenia, majú už dušu legionára zocelenú tvrdým výcvikom a kódexom cti, ktorý má sedem bodov. Nemajú už potom problém bojovať a padnúť za légiu, Francúzsko, slúžiť légii a ľuďom. To je ich misia. Veľmi silné sú tam priateľstvá, najmä tie, ktoré sa vytvoria v boji a na misiách. Pre bežného civila je to nepochopiteľný svet, s vlastnými pravidlami a zákonmi. Každý legionár by mal mať dve duše: tú legionársku, ktorej prisahal vernosť, a tú svoju, ktorú dostal do vienka pri narodení.
Chcel by som zažiť na vlastnej koži ten pocit legionára, ktorý vie, že môže v boji aj padnúť, ale ide tam, lebo túži, verí, chce, ale predovšetkým, idú tam jeho kamaráti. V légii je prioritou kamarátstvo, súdržnosť a vzájomná úcta. To vám zaručí, že vás nenechajú nikdy v problémoch, v štichu, a to je pocit, ktorý ja, žiaľ, nepoznám. Musí to byť niečo silné, čo drží tých chlapcov spolu (aj keď majú svoje rodiny, manželky, deti). Ich súdržnosť a obetavosť je pre mňa fascinujúca.
* Je správne, aby sa légia stala vlasťou a adoptívnou matkou namiesto skutočnej vlasti a skutočnej matky?
– Keď vstupujete do cudzineckej légie, musíte predovšetkým dobrovoľne a z vlastného presvedčenia prijať svoju ,,adoptívnu matku“, so všetkým, čo k tomu patrí, inak by ste boli nešťastný, alebo by ste neprežili. Nechcem, aby to vyznelo ako propaganda, preto upozorňujem, že je to môj názor, môj pocit. Légia vás nielen vycvičí, dá vám druhú šancu, ale vás aj trestá, čo často aj bolí. Légia vás ale zároveň chráni, živí, dáva vám istotu, ukazuje vám cestu a možno aj cieľ. Legionár sa ju musí naučiť mať rád, so všetkým, čo k tomu patrí. Všetko zlé je aj na niečo dobré. Neznamená to však, že legionári zabúdajú na svoje rodiny či biologické matky. Dnes existujú možnosti každodenne komunikovať, a oni to aj patrične využívajú. Legionár sa musí naučiť potláčať svoje pocity a túžby, neznamená to však, že ich vykorení. V légii sa legionári nerodia, len umierajú.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 20:00
cawte prosim poradi mi niekto jak by som sa mohol dostat do francuzskej cudzineckej legie mam len 16... moj mail... playboy-1-4@azet.sk chcel by som presne info od kolko rokov kde to je co a ako dakujeeem...
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 21:40
erik - ak nemáš námahu sa pozrieť do nedávnej histórie tohoto fóra tak neviem ako ostatný, ale ja nemám potrebu ti poradiť. Na túto otázku som si dokázal nájsť odpoveď aj sám. A to jednoducho ak dáš do google.sk vyhľadať legion étrangére tak tam máš ihneď stránku náborového centra. Je aj po česky. To je pre tie základné info. Ale takúto pohodlnosť poznám.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 22:29
d.d. –1. veta tvojho posledného príspevku si protirečí s druhým a tretím odstavcom. Ale nevadí, odpoviem ti aj tak.
Tvoj problém spočíva v tom, že gúľaš pred sebou zbytočne veľa otázok typu:„ako mám vedieť, odkiaľ mám vedieť, ako mám poznať“...
1. Vojak sa musí vedieť rozhodnúť, v légii to platí dvojnásobne! 2. Nerozhodní nemajú čo hľadať v žiadnej armáde! 3. Vojak musí splniť rozkaz a až potom sa môže sťažovať. 4. Odmietnuť splnenie rozkazu sa rovná dezercii! 5. Každý vojak sa o svoju zbraň a výstroj má starať sám, nesmie ich zveriť inému v boji, ani mimo boja, alebo cvičenia! 6. Uzancie sa dodržiavať môžu, ale nemusia, nie sú záväzné. To čo je nariadené, sa dodržiavať musí! Je to vojenský poriadok, jeho pravidlá. 7. Nemaj v cti tých, ktorí ho nedodržiavajú. 8. Degradovať tvoju dôstojnosť môžu len vtedy, ak ju máš! 9. Ty sám poznáš hranicu a je len na tebe, či to dovolíš. 10.Tzv. drobné služby a ústupky sú buď dobrovoľné alebo z donútenia. Vtedy je to buď mazáctvo, alebo šikanovanie. Nejaké „dobrovoľne nasilu“ neexistuje, to sú výmysly. Tu je tá hranica, ktorá ťa stále máta. Ak odo mňa niekto chce, aby som ho prepustil v rade na jedlo, slušne ma poprosí a má na to dôvod, pustím ho a nepovažujem to za šikanovanie. Ak niekto chce ožehliť uniformu, odôvodni mi to a slušne požiada, urobím to. Očakávam, že ako starší a skúsenejší vojak mi zase on na oplátku v niečom pomôže, poradí, ak ho poprosím ja. Ak odmietne a chce ožehliť znovu, alebo vyčistiť obuv, zbraň, pošlem ho do čerta. Nie som jeho sluha, lokaj. Ak sa vyhráža, môžem sa naňho sťažovať. Alebo mu rovno jednu pritetovať päsťou medzi rohy, nech vie s kým má tu česť. Aj to je dôvod, prečo treba byť nebojácny a zároveň byť v kondícii. Honneur et valeur...česť a chrabrosť. Zase ma niekto nariekne, že robím a píšem propagandu, ale je mi to jedno.
K tým chudákom na videu- chlape, to je armáda, a ruská, nie igra v gorodki! Keby sa tí mladí vzopreli silou, bol by to masaker. Myslíš, že mazákov tam nebolo viac ako tí traja? Mladí 18 roční chalani zo zemlianok v ruských dedinkách sú ako teliatka na bitúnku. Nič nevedia, robíš s nimi čo len chceš. Požadovať od nich odvahu sa vzoprieť je to isté, ako chcieť od kromaňonca, aby šoféroval tank.
|
|