|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 23:20
„Ja som tvora divokého nevidel, ktorý by sa ľutoval. Vták zamrznutý isto z vetvy spadne, ale nikdy nepreklína svoj osud.“ Majo, supééér ! dík, to si zapamätám. (Nie je to z nejakého filmu? - J. I. Jane ?-alebo niečo také ?... tam bolo niečo o vtáčatách, ale videl som to dávno, tak len tápem...).
achaltekin- múdre slová, reakcie a postoje. Držím ti palce.
Pali- vieš koľko dezercií z ruskej armády má za následok ten „svojský výcvik“? Rusi, ktorí predtým v nej slúžili a neskôr dezertovali do LE o tom vedia svoje. Neporaziteľní- ale za akú cenu? V takej veľkej krajine, ako bol CCCP s večne autoritatívnym systémom štátnej moci, chránenej všadeprítomnou štátnou tajnou službou (NKVD, KGB,FS sa armáde môže len dariť. Tým nechcem povedať, že je to horšie, ako drbnutá americká všade ospevovaná demokracia. Naopak, ja tvrdím, že poriadok je len v krajine, kde nie je demokracia. Myslím, že aj reálne uvažujúci Slováci jej už majú plné zuby. V Gruzínsku zahynulo veľa vojakov z radov Rusov a poriadok tam nikdy neurobili, ani neurobia. Gruzínci sú horali, ako napr. Afgánci, sú na svojom území a preto sú vo výhode. Viedli partizánsku vojnu a tú armáda len tak neporazí. Tým nechcem vyvracať tvoj názor, ak to tak nevyzerá, nie je to pravda. Len vyslovujem aj ja svoj.A odpovedám na tvoju otázku jednou vetou: Pravidlo tu platí, ale posilňovať ťa musí um a odbornosť, nie stupidita a vojak sa stáva elitným špeciálnou odbornou prípravou a stážami, nie šikanovaním.
K tým dvom videám: Tí námorní kadeti- na Filipínach- je to bežná vec, tam sa na sviatky Eastern, teda o Veľkej Noci nechávajú ľudia aj ukrižovať a dobrovoľne, sú to Aziati, a je to naozaj o odolnosti nervov. Nič hrozné, bežný preplesk, ale neschvaľujem to. Tu ale dávajú pozor na to, aby niekoho vážne nezranili. A ako tam niekto správne v tých komentároch poznamenal, myslím, že “ bojovník“ a „dantess“, vyjadrujú sa k tomu deti, ktoré nikdy neboli na vojne.
Video Barracuda-je to v nejakom mládežníckom klube. Deti bijú deti a deti robia aj komentáre k videu. Môžem k tomu dodať len to, že je to ukážka brutality a bezcitnosti súčasnej mládeže vo väčšine krajín sveta. Aj za našich čias boli bitky, ale jeden s jedným a nie štyria na jedného. A určite to nie je v Rusku!!! Kto tam bol aspoň raz, ten o tom nepochybuje. V Rusku „acharonu“ , teda poriadkovú službu nerobia sopliaci. Typujem to na nejaký zapadákov v časti Londýna. Ale nie som si istý.
Ale vidím, že aj tu sa objavilo decko, s nickom erik –prispevok dnes o 20:00. Mon petit garçon, čo tak držať sa mamičkinej sukne a neotravovať tu na fóre s hlúpučkými otázkami? Alebo skús vedierko, piesoček...
„Čoskoro pôjdem“- áno, o Dodovi Staviščákovi viem toho dosť. Za tie roky... Čo sa týka jeho prezentácie na SVK, je toho viacej- reportáž ( a veľmi dobrá) z r. 2007 v Črepinách TV Joj zo 16.4. pod názvom Cudzinecká légia - možno sa dá nájsť v archíve JOJ, len neviem, či to nezablokoval pán spackaný, lebo už vtedy zakázal súťaž medzi legionármi a kukláčmi, na ktorú ich vyzval Dodo, ale to už som na fóre spomínal. Nakoniec sa tej súťaže nebáli obyčajní mladí chalani z jedného paintballového klubu, tí si to s nimi rozdali -a nejaké ďalšie rozhovory aj s fotkami, mám niekde aj tie linky, ale nechcem ich sem dávať, aby to nevyzeralo, že ho propagujem tu na fóre. Veľa ľudí ho zbytočne a hlavne neprávom poohováralo a nechcem vyvolať znovu podobné hlúpe reakcie. Nasralo by ma to a mohol by som byť aj ja nepríjemný. Toho chalana (Djibouti) som osobne nepoznal, viem jeho meno, aj civilné, odkiaľ pochádzal, to je všetko. Mám úctu voči mŕtvym legionárom a preto nepovažujem za slušné ho tu rozoberať. Standu Gazdíka mám tiež rád, skvelý chalan, veď je to tiež Slováčisko po rodičoch, inak vyrastal na Morave, tak ja ho považujem skôr za Moravana. Vidíte,prehlásil o sebe, že je Francúz a nebol problém ( ale to bolo v Česku), síce pár závistlivých debilov- dezertérov ho ohováralo, že si založil FISFO, firmu, že je „pán spisovateľ“ a podobné žĺčnaté kecy. Sami nevedeli napísať ani 10 stránok, tak im bol tiež trňom v oku, ako Dodo na Slovensku. Ale ako povedali včera tí Češi v Paríži- každý sme nejaký... Ten inštrument na začiatku- čo si myslel? Veď tam je len synthetizer, nič iné ja tam nepočujem. Alebo som hluchý?
Chlapi, tie odpovede mi zaberajú dosť teraz drahocenného času, takže ak sa chcete pýtať- o.k., ale budem rád, ak to bude naozaj k veci, a budem už odpovedať (ak to budem vedieť) len tomu, kto ma adresne osloví. Ale nie s hlúposťami! Lebo začínam byť alergický na „večné“ otázky. Koniec- koncov, nie som tu jediný, kto sa vyzná, nie je to moje fórum a väčšina z vás má rozumu a prehľad o problematike LE úctyhodne, takže nemám žiadny strach, že by fórum viazlo, keď budem stručnejší. Ďakujem za pochopenie. Mám dosť povinností, ale sviatky s tým nemajú nič spoločné. Salut všetci slušní a hlavne dospelí. 2REP
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 23:32
Ešte dodávam k môjmu poslednému príspevku: Pali- skočil mi tam smajlík namiesto „B“, a tiež správne má byť „ak to tak vyzerá, nie je to pravda“ a nie: ...ak to tak nevyzerá..., ospravedlňujem sa za chyby. Holt, doplatil som na rýchle písanie, tak mi treba. Salut.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 21/12/2009 23:59
Majo prosimta nescem sa nijak odhalovat(odanonymnit) ale prosimta ozvi sa mi na email lopki007@azet.sk potrebujem niečo odteba dik vopred 2REP dakujem za odpovede!
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 09:00
2 REP - áno, bolo to J. I. Jane. Veľmi pekné slová
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 10:13
čoskoro pôjdem - už som ti tam napísal mail.
|
|
|
camerone
Platinum Boarder |
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 12:53
http://www.wittmannholding.sk/fam/snejdarek.pdf
Su ľudia na ktorých sa rýchlo zabuda, nepiše sa o nich, v učebniciach dejepisu žiadna zmienka... a pritom veľký ludia sú to...
Československý štát pritom zakladali aj veľkou mierou legionári... A dnes je proti zakonné byť Legionárom. Neviem kto si Jano, ale neser ma! co to je 1800
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 13:49
diki moc kuknem si tooo
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 20:10
2REP vdaka za odpoved ale celkom som tomu este neporozumel, takze sa ta opytam este raz uz strucne, nebudem to dlho rozpisovat lebo potom je to nezrozumitelne.
ty si pisal v jednom prispevku, myslim na 67 strane "Toľko sa hovorí o výcvikoch, až dokiaľ vás nezlomia. Aby ste slepo počúvali rozkazy, slepo išli kamkoľvek, bez uvažovania. Vždy sa masy ovládali ľahšie, keď neuvažovali, platí to po stáročia a všade. Aj v civile. Ja mám nevýslovnú úctu práve k tým, ktorí sa nedali zlomiť. Svedčí to o sile ich ducha. To je tá pevná psychika, ktorú som zdôrazňoval záujemcom o LE tu na fóre už v začiatkoch. Načo mi je zlomený človek, ktorý musí znovu hľadať seba, aby zistil,že nie je číslo, kus, kvapka v mori mašinérie? Čo s takým vojakom?"
tak povedz ako sa nedat zlomit? resp. co si myslel pod tym ked vojaka zlomia?
tu pises:"až dokiaľ vás nezlomia. Aby ste slepo počúvali rozkazy, slepo išli kamkoľvek, bez uvažovania." na druhej strane v tych bodoch co si napisal v poslednom prispevku pises ze najprv splnit rozkaz potom sa stazovat. nesplnit rozkaz rovna sa dezercii.
neprotireci si to potom? - to co si povedal? skus vysvetlit lebo tomu celkom nerozumiem.lebo podla toho to vyzera tak, ze ked plnis rozkaz vzdy tak to znamena ze ta uz zlomili. alebo tomu nerozumiem.
a este jednu vec. ja som sa pytal hlavne na toto:
"odkial ja mam vediet ci to co mi niekto prikazal ako mlademu vojakovi je sikanovanie, ci je to nad ramec jeho pravomoci, alebo je to sucast vycviku. odkial mam vediet kto ma ake pravo mi nieco prikazat?"
minule som sa asi moc rozpisal tak tu moju hlavnu otazku nebolo moc vidno.
ak si najdes niekedy chvilu casu na odpoved tak ti budem vdacny
P.S. v com si protirecim v tom mojom prispevku? ja som tam protirecenie nevidel. pisal som ze som este nebol v armade tak neviem ako to tam chodi. preto nepoznam odpoved na otazku kto mi ma pravo co prikazat.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 20:45
2REP mam na teba este jednu strucnu otazku. mohol by si prosim vysvetlit pojem Esprit du Corps.
je to nieco ako duch tymu? v preklade by to malo tak byt. chapem ten vyznam ako bojovy duch, alebo to priatelstvo co je medzi vojakmi v jednotke. mohol by si to presnejsie vysvetlit.
vdaka
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 21:00
d.d - Myslím, že 2REP myslel to zlomenie jedinca takým spôsobom, že ten človek stratí tú svoju dôstojnosť. Bude mú všetko ľahostajné, stane sa cynický. Bez vlastného pohľadu na dianie vo svete. Niektorý jedinci v tom prípade začnú aj preferovať iba agresívne riešenie situácii. A to aj takých, ktoré si to nevyžadujú. Preto je dôležité ostať človekom. Poviem ti príklad. S vojakom je zametané. Dostane úlohu ktorá je nezmyselná a ešte aj nesplniteľná. Čisto pre príklad - no, nevie ma nič napadnúť. Ale ten človek si povie po prvé že to bolo nesplniteľné. Po druhé tak isto. Možno aj po tretie. Ale príde moment kedy bude vyčerpaný po fyzickej stránke, začne si to brať k srdcu čo ti automaticky deformuje psychiku. Začne pochybovať o svojej schopnosti splniť nejaký rozkaz. Čím dlhšie bude v tom pocite tým viac ho to nalomí. To je čisto môj názor a dúfam, že priložená situácia pasuje a trafil som sa. Ale určite je milión iných prostriedkov a foriem ako človeka môžeš zlomiť. Tým pádom zdegenerovať jeho myslenie.
Ešte pridám môj názor k tomu každému splnenému rozkazu. Ono musíš splniť rozkazy nadriadeného nech je akýkoľvek. Ale ak ťa už vygumovali tak ti niekto povie rozkaz, ktorý je možné ešte vylepšiť, po prípade urýchliť iným konaním a za normálnych okolností by si podal návrh na zlepšovák. Ale zlomený človek splní rozkaz vždy tak ako mu ho zadajú bez toho aby uvážil kde a ako môže prispieť aj svojim postojom. Niekedy sa stane situáciu keď môže mať rádový vojak lepší nápad. Ale taký človek nápad nemá. Ak ho pošlú do pekla hľadať anjela tak tam začne kopať dieru do pekla. Bez zdravého uváženia.
Viem že si sa to nepýtal mňa, ale chcel som odpovedať. Hádam to nie je chaoticky napísané, ale spal som za tieto 3 dni asi iba 8-10 hodín. 
Tu je k tomu ešte niečo viac.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ikana
Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a obvykle opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako nápadné přehlížení a ignorování žáka či žáků třídní nebo jinou skupinou spolužáků.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 21:17
Ešte niečo. Myslím že dnes je do moderného sveta aplikované nadmerné množstvo humanity postupujúcim amerikanizmom a prienikom ich spôsobu "demokracie" do celého sveta. Nazýva sa to aj humanizmus. Jasné do určitej miery. Ale ľudia to začínajú zneužívať vo svoj postreh. Príklad: voľakedy si za nesplnenie úlohy sedel v škole v rohu na polienku. Bolo to brané ako potreba výchovy človeka. Dnes? To je šikana. Preto môžeš ísť po ulici a uvidíš 14 ročného fagana s dopichanými rukami od ihiel, s cigaretou v ruke a ešte keď sa ho starý človek v autobuse opýta či by ho pustil sadnúť si tak ho počle do p..e. Raz som to už niekde písal. Neviem kam. Prispievajú k tomu ešte aj rodičia, že pri takej situácii si budú zastávať svoje dieťa aj v takejto situácii. Nedajú im možnosť túžby po niečom. Vždy im všetko kúpia. Ani po tom nestihnú túžiť. Preto je v tom šikanovaní dosť nejasno, ale ja som rád že som ešte vyrastal v tej generácii že keď som niečo vyviedol tak som dostal dve-tri. Alebo som si musel niesť následky a naučiť sa problém riešiť samostatne. Mám v tejto tématike v celku jasno, ale chcem tým povedať že tam kde ja mám hranicu šikany tak druhý tam môže mať už extrém. Alebo naopak môže to byť pre neho prechádzka rozkvitnutým višňovým sadom. To by mohlo byť z mojej strany všetko. Ale pamätaj. Nikdy nedopusti aby ťa opustilo tvoje ja. Potom môže človek začať trpieť paranojou ba dokonca aj schizofréniou. Nebezpečné zahrávanie sa s osudom ľudí. Nedovoľ aby si bol cieľom šikany ktorej hranice si určíš ty. Treba upozorniť človeka že hop, daj si pozor. A ani aby si ty nebol agresor.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 21:51
Stres v akejkoľvek podobe pozná každý, je súčasťou nášho života a preto je dôležité naučiť sa ho správne zvládať. Slovo stres k nám preniklo z anglického „stress“, ktoré vzniklo z latinského slovesa „stringo, stringere“, t.j. sťahovať, uťahovať, zadrhovať. Zatiaľ neexistuje všeobecne prijímaná definícia stresu, no vo všeobecnosti platí, že stres je reakciou organizmu na interné a externé procesy, ktoré dosahujú také hodnoty, že preťažujú fyziologické kapacity organizmu. V stresovej situácii dochádza k tlaku situačných podmienok, vnútornému napätiu a námahe človeka. Stres vyvoláva v organizme poplach, zmobilizuje všetky sily na zvládnutie záťaže. Tým značne odčerpáva zásoby životnej energie, a hoci človek disponuje vysokou úrovňou prispôsobivosti, môžu ho záťažové situácie veľmi oslabiť a spôsobiť výrazné až nezvratné negatívne zmeny v jeho fyziologickom, psychologickom i psychosociálnom fungovaní. Všetky informácie z vonkajšieho prostredia sa na úroveň vedomia dostávajú cez myseľ. Myseľ je skutočne mohutný " software", ktorý integruje zmyslové informácie, myšlienky, emócie, spomienky a podvedomé reakcie do nášho obrazu sveta. Keď je tento priestor preplnený " nevymazanými a nepotrebnými informáciami", aj ich pohyb môže vyvolať pocit napätia a nedostatku jasnosti mysle. To sa môže stať, ak náš životný rytmus neobsahuje hygienu psychiky.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 22/12/2009 21:53
Môj posledný príspevok je citácia článku z internetu
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 08:29
Chlope ak sa tak bojis tej sikany tak tam vobec nechod. Zi radsej tu . To nie je skolka. A ak ta budu sikanovat sameho tak sa nedaj. Inak som nieco postrehol ze vo Francuzsku riesili sikanovanie novacikov v legii a bolo to myslim nedavno . Bolo to preberane verejne v Tv. Mohol by nato odpovedat 2 Rep.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 08:33
d.d ises a nevies stale o com.ked to zazijes tak budes poznat rozdiel
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 08:45
d.d orry chcel som dat p a dalo my tam smailika
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 10:59
d.d.-niesom sice 2REP ale chcem aj ja zareagovat na tvoj prispevok.Myslim si ze je rozdiel, ked vojak slepo vykonava rozkazy bez rozmyslania alebo ked dostane rozkaz a zamysla sa nad nim, ma nanho svoj nazor a vie ze ho musi vykonat aj ked sa mu to nepaci. 2REP-ale ved v LE predsa cloveka zlomia nie? Ale oni takych potrebuju, kt. zlomia a vedia ze ked dostanu rozkaz tak ho splnia okamzite a na sto percent. A to uz zalezi na psychickej sile cloveka ci ho zlomia uplne a bude takym akym oni chcu alebo si zachova nieco aj zo svojho predchadzajuceho zivota(predtym ako vstupili do LE).Su v LE legionari, kt. sa pocas sluzby v LE nezmenili a ostali takymi aky boli v civile?Ja si myslim ze nie.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 12:15
Caute chlapi. Myslím že je zbytočné riešiť či vás zlomia a čo je šikana a čo neni šikana. V LE vás určite zlomia a prispôsobiťe sa k vojenskému životu. Podla mna určite zo začiatku budete pociťovať tvrdšie merítko a bude to na hraniči zo šikanou. Ale ak to chcete fakt absolvovať tak to prekonáte aj keby čo bolo. A 2REP to napísal veľmi dobre a je vidieť že svoje skúsenosti vie aj skvele premeniť na rady pre vás, "nás". Salut boys !!
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 12:42
ja sa nebojim sikany, ja len chcem vediet o tom nieco viac, chcem tomu porozumiet, chcem vediet ako sa mam zachovat v kazdej situacii. byt stale pripraveny. vediet uz dopredu co je dobre a co nie, co mozem a co nie, co musim a co nie. preto sa pytam.
a myslim ze vy co ste teraz odpovedali tomu asi tiez moc nerozumiete a budete radi ked sa o tom dozviete viac aj vy. je to len prospesne. nie je skoda o tom hovorit.ked take nieco zazijete uz o tom budete nieco vediet a lepsie to potom zvladnete.
poviem vam priklad. keby ste boli napr na vojne, alebo niekde inde napr v praci (lebo aj tam moze byt sikana, aj ked nie fyzicka, ale psychicka, lebo sef ma nad vami prevahu lebo vas moze vyhodit, alebo vam nedat premie atd.) a videli by ste ze nadriadeny sikanuje podriadeneho, alebo v skole by ste videli ze vasho spoluziaka sikanuju, tak zastali by ste sa ho?
2REP tu kedysi pisal ze on by to urobil vzdy aj keby to mal byt jeho Camerone.
mali by ste odvahu urobit to aj vy? napr ty majo. ty este chodis do skoly, ak by tvoho spoluziaka tam niekto sikanoval tak by si sa ho zastal? hoci by ti hrozilo ze dostanes aj ty? ak odpovies ano, tak sa ta nieco opytam. a spytam sa to aj 2REP aj ostatnych. pisal si (a myslim aj 2REP) ze hranicu toho co je sikana si urcujes ty. ale potom pre teba ta hranica moze byt tvrdsia ako pre tvojho kamarata ktoreho sikanuju.
a nech sa to deje na vojne. ty si povies ok, je to vycvik, ale pre neho to moze byt sikana (ved si pisal ze tu hranicu si urcujes sam). a vobec to nemusi byt nejaky rozmaznany chlapcek, naopak moze to byt tvrdy chlap, ktory znesie viac ako ty. len on to uz povazuje za sikanu a ty nie. tak potom sa ho nezastanes, nepomozes mu a ostatni kolegovia ktori sa o tom neskor dozvedia ti budu hovorit ze si zbabelec. ved si nepomohol svojmu bratovi v zbrani ktoreho niekto sikanoval. a ty co povies? pre mna to nebola sikana, pre mna to bol vycvik. a ta obet bude mat nejaku traumu, lebo ho nadriadeny sikanoval. a bude ta nenavidiet lebo si mu nepomohol. lenze ty niesi na vine, lebo keby si vedel ze to ten clovek bude niest zle tak by si mu pomohol.
chapes? preto sa na to pytam. nebojim sa sikany, ja by som sa sikanovat nedal, ale otazka je ked napr budem na vojne, kedy sa mozem vzopriet proti nejakemu spravaniu lebo je to sikana, a kedy mam drzat hubu lebo je to na vojne normalne. mozno existuju na to nejake pravidla, nejake zakony, nariadenia alebo co ja viem co? preto sa pytam.
mimochodom videli ste film Zopar spravnych chlapov? v originali sa to vola "A Few Good Men". hraju tam Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson. je to o tom. pozrite si to ak ste ten film nevideli.
|
|
|
Re:Francúzska légia - 23/12/2009 12:57
Já neviem. Je dôležité to riešiť a zatažovať si stým hlavu ked som ešte ani neni v Legii ? asi nie. A ani ma to moc netrápi, lebo nie som typ človeka, ktorý by takéto info asi potreboval, skôr sa s totožnujem s názorom, ktorý tu písal 2REP. A nevime napísal to tu dosť výstižne čo je šikana a čo neni. To je už len na tebe ako si tú konkrétnu situaciu vysvetlíš a ako to zoberieš. Myslím že na toto neexistuje patričná rada ktorá by ta pripravila na to. To už je len na tebe ako to bdueš riešiť.
|
|