Advertisement
Advertisement
Články
Najnovšie články
Cestopisy
Kam na Slovensku
Šport, Adrenalín
Kam na dovolenku - tipy
História
Indiáni
Rady pred cestou
Hodnotenie cestoviek
Ako pridať článok a fotky
Odporučte Dobrodruh.sk
Ubytovanie na Slovensku
Podujatia, Knihy, Filmy
Advertisement
Advertisement
Internetový obchod
Turistické oblečenie Turistická výstroj Exotický nábytok
Advertisement
Naše tipy
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anketa
Hlasujte o najlákavejší kontinent na cestovanie.

Kam sa chystáte na dovolenku?

Advertisement
sibir.sk
Prihlásenie

slovenskedovolenky.sk
srdiecko
Advertisement
Fórum Dobrodruh.sk  

::Založiť tému::
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 . . . 335 336 Nasledujúca > Koniec >>
fr.

Francúzska légia - 04/05/2008 15:15
viem kde su naborove strediska ak chces! aj ti povedat viac

dimitri

Re:Francúzska légia - 07/05/2008 15:00
ked by nekto chel ist do legie moze ma kontaktovat ado02@azet.sk

etrange

Re:Francúzska légia - 09/05/2008 21:00
nie

KansurSEAL

Re:Francúzska légia - 11/05/2008 10:54
Preplatia pokial neprejdes vyberom, ti cestu z Aubagne do naboroveho miesta. Priklad: vstupis v jednom z naborovych miest napr. Strasbourg, tam prejdes tak budete poslany do Aubagne a pokial tam neprejdes vyberom tak ti zaplatia cestu z Aubagne do naboroveho miesta kde si vstupoval takze v tomto pripade do Strasbourgu. Nic ine ti preplacat nebudu a taktiez kazdy den straveny v Aubagne je zaplateny.

angel

Francúzska légia - 26/05/2008 09:05
Caf all ak ma niekto info o tom stredisku pri blave co tam ma byt tak dajte viac info lebo to ma zaujima

email cs_angel@azet.sk

filip

Re:Francúzska légia - 27/06/2008 12:57
Tak za prve moc sa mi nechce verit ze na Slovensku bude dajake stredisko .

filip

Re:Francúzska légia - 27/06/2008 13:09
Mam zaujem ist do legie ale este neviem kedy sice viem kam mam ist ale nechem sa unahlit ...

Raven

Re:Francúzska légia - 28/06/2008 11:09
Chcem ist tiez do francuzskych legii ale nece sa mi ist samemu keby sme isli viacery bolo by to fajne a ece jeden dotaz neberte armadu akozabavku pre posilovenia a kodicku bol som na skuskach tu u nasej armady presiel som vsetkimy testamy ale nakoniec som si to rozmyslel tak si davajte pozor do coho idete

Raven

Re:Francúzska légia - 29/06/2008 10:15
A ty si myslis ze tu kolko zarobis hm to je jedna vec a ta druha si myslis ze tu umriet nemusis?? za hlupost cudzieho cloveka ktory pojde opity a zrazi teba alebo ineho ten si ma potom co pomysliet? vies kazdy ma svoj sen a myslim si ze kazdy ktory tam ide vie ze moze zomriet.

Raven

Re:Francúzska légia - 29/06/2008 10:17
A ty si myslis ze tu kolko zarobis hm to je jedna vec a ta druha si myslis ze tu umriet nemusis?? za hlupost cudzieho cloveka ktory pojde opity a zrazi teba alebo ineho ten si ma potom co pomysliet? vies kazdy ma svoj sen a myslim si ze kazdy ktory tam ide vie ze moze zomriet.

angel

Re:Francúzska légia - 30/06/2008 10:01
to ako myslis ? tomu tvojmu textu nejak nerozumiem sak to nema ani hlavu ani petu co tam pises
ps zomriet ? sak to mozes aj tu pri ceste do prace spadnes zo schodov a mas to za sebou
aj ja som bol u nas na skuskas k profesionalom a bolo to lahke podla mna az na ten beh ale dalo sa

majda

Re:Francúzska légia - 04/07/2008 22:32
dobre si to rozmislite ci chcete ist do francuzskej cudzineckej legie lebo mam taku informaciu ze ked tam niekto vojde potom uz nemoze sa vratit naspet na slovensko bude musiet zostat vo francuzsku

Labrador

Re:Francúzska légia - 08/07/2008 18:48
V novinách som čítal tento článoček:

"Dostať sa do légie nie je jednoduché. Nejde len o to, že prejsť „prijíma­čom" je naozaj fyzicky a psychicky ťažké. Treba mať na pamäti aj to, že Slováci službou v cudzej armáde porušujú zákon, ak na to nemajú súhlas prezidenta.

„V zmysle § 392 trestného zákona je to trestný čin služby v cu­dzom vojsku, za čo im hrozí trest odňatia slo­body od 2 do 8 rokov," tvrdí konzul v Paríži Be­lanský. Napríklad v Česku a Maďarsku už nieje služba v légii trestná predsa len, ide o službu v armáde spojeneckého štátov NATO aj EÚ.
Legalizovať službu Slovákov v légii môže len prezident. „Od roku 1993 do dnešného dňa bolo prijatých 64 žia­dostí a z nich bolo vy­daných 25 povolení na službu v cudzej armá­de," hovorí Marián Bed­nár z Kancelárie prezi­denta SR. Koľko povole­ní „na službu v cudzej j armáde" pripadá na ! francúzsku cudzineckú légiu, neuviedol. V légii, pritom slúžia desiatky Slovákov - väčšina teda ilegálne. O zmene záko­na, ktorá by uľahčila službu občanov SR v légii, nie je zmienka ani v Programovom vyhlá­sení vlády SR, ani s ním nepočíta žiadna z parlamentných strán."

Čo nato hovoríte?

Luky

Re:Francúzska légia - 08/07/2008 19:28
Ten článok som asi čítal aj ja. Bolo to v Novom čase. Bolo tam toho viac. Tak som to prepísal a tu to máte všetko...

Pred dvoma mesiacmi zahynul v africkom Džibuti na cvičení francúzskej cudzineckej légie mladý Slovák. Jozef Tvaruško (26) z Malinová pod­ľa oficiálnej informácie údajne zomrel na zlyhanie srdca potom, ako mu nadriadený dôstoiník zakázal piť. Všetko však vraj bolo inak. Ako teda zomrel mladý Slovák? Kto je za jeho smrť zodpovedný? Aký je skutočný život v cudzineckej légii? Svoje svedectvo poskytol mladý legionár, hovorme mu Adam (26), ktorý chce, z pochopiteľných príčin, zostať v anonymite.
Medzi slovenskými legi­onármi je vraj známe, ako Jozef Tvaruško, ktorý bol v légii necelé dva ro­ky, zomrel. To, že skolabovaí, lebo nedostal piť, má byť iba časť pravdy.
„Odvrával dôstojníkovi, ktorý mu potom za trest zakázal napiť sa. Pri­tom v Džibuti je strašné tep­lo, tam jednoducho musíte piť," hovorí Adam, ktorý síce slúži v inom regimente, ale prí­beh mu vyrozprávali legionári slúžiaci v Džibuti. „Ten chalan sa však chcel napiť z fľaše, ale poručík mu ju vykopol z ruky. Pristúpil k nemu ešte jeden desiatnik a pažbou pušky mu dal ranu do hlavy. Slovák padol na zem, no po pár sekun­dách sa horko-ťažko postavil, ale znova padol. A už sa nepo­stavil. Dávali mu prvú pomoc, ale zbytočne. Poručíka i desiat­nika vraj už zatkli, vyšetrujú ich a čaká ich súd. „Dôstojníci v légii sú veľmi tvrdí. Ale tu prekročili hranicu," myslí si Adam.
MINISTERSTVO NIČ NEVIE
O tom, že by existovala iná ako oficiálna verzia smrti Jozefa Tvaruška, naše ministerstvo zahra­ničia netuší. „Konzulárne odde­lenie nemá žiadnu oficiálnu in­formáciu, že by príčinou smrti mohli byť iné skutočnosti, keď­že sa na nás neobrátil žiaden očitý svedok tejto tragickej uda­losti," tvrdí konzul v Paríži Da­niel Belanský. Priznal, že získať informácie o Slovákoch aktu­álne slúžiacich v légii, je
takmer nemožné. Mlčí aj fran­cúzska ambasáda v Bratislave. „Momentálne prebieha vyšet­rovanie a Francúzske veľvyslanecto v Bratislave nemá prístup k spisovému materiálu," uviedol tlačový atašé. Snažili sme sa osloviť aj matku nebohého legi­onára, akú verziu o smrti svojho syna vlastne vie. Odmietla však s nami komunikovať.

Luky

Re:Francúzska légia - 08/07/2008 19:30
..... a ešte toto

V cudzineckej légii dnes slúžia desiatky Slovákov. Ilegálne. Lá­kajú ich peniaze, dobrodružstvo, neraz unikajú do légie aj pred svojou mínulosťou... "V légii som vyše dvoch rokov," tvr­dí 26-ročný Adam. Základ­ný kon­trakt trvá päť rokov, potom bude mať právo na získanie francúzskeho občianstva. „Ale veľmi sa s tým neponáhľajú... Väčšinou ho cu­dzincom udelia až po šesť až sedemročnej službe v légii," vy­svetľuje. Do légie ho zlákali naj­mä peniaze. „Keď sme vo Fran­cúzsku, dostávam 1 200 € (vy­še 36 000 Sk), ak idem na misiu, napríklad do Afriky, tak mám mesačne aj 3 000 € (vyše 90 000 Sk)." Takýto plat by na Slovensku ťažko dostal... „A čo by som tu robil?" pýta sa.

TVRDÉ TRESTY ZA HLÚPOSTI

Príslušníci cudzineckej légie okrem výcviku vo Francúzsku podstupujú akcie v exotických krajinách - bývalých francúz­skych kolóniách a zámorských departmánoch. Legionári sú v Južnej Amerike, Tichomorí a najmä v Afrike. Tam spolupra­cujú s miestnymi armádami na udržaní akého-takého pokoja v týchto nepokojných konči­nách. Adam popiera reči o dob­rodružnom a romantickom živote v légii, ktoré sú pre potenciálnych uchádzačov možno ešte väčším lá­kadlom ako peniaze. „Ro­mantika? To určite nie. Niektoré dni by som rad­šej vymazal z pamäti. Ten výcvik pripomína peklo..." Adam priznáva, že ne­raz sa zamýšľal nad tým, či mu to stojí za to takto ma­kať a nechať sa dirigovať. Pre psychiku je najhoršie na slovo počúvať nadriadeného, aj keď jeho rozka­zy nemajú zmysel. V prí­pade neposlušnosti hrozia tvrdé tresty. „Napríklad, naplniť za noc sto veľkých vriec pieskom. Alebo be­žať a pritom držať v ru­kách nad hlavou ťažkú, takmer 13-kilovú zbraň. Bežať, kým vládzem... Ve­ľakrát som bol v kon­coch. Tresty sa dávajú za hocijaké maličkosti. Aj pomocou nich z nás chcú vytrénovať tvrdých bojov­níkov."
SAMOVRAŽDY A ÚTEKY SÚ BEŽNÉ

Nielen tresty, ale najmä výcvik dávajú legionárom poriadne zabrať. Služba v normálnej armáde je v porovnaní s tým dovo­lenka. „Taký dvojtýždňový výcvik zahŕňa každodenné vstávanie o piatej ráno, tri hodiny boxu, osemkilo­metrové plávanie s plutvami, pochody, beh, streľby, bojové pozície," opisuje Adam. Takýto nápor na psychi­ku i fyzickú kondíciu ne­zvládnu všetci. Najviac nádejných legionárov utečie už počas prvých štyroch mesiacov. Niekto­rí aj po rokoch. A niekedy sa rozhodnú veci riešiť inak. „Samovraždy sú tu dosť časté," priznáva Adam. „Napriek tomu všetké­mu tam chcem vydržať as­poň tých päť rokov. Potom neviem... Mám na Sloven­sku snúbenicu, a tá by ma chcela doma," hovorí. Čo by poradil Slovákom, kto­rí by chceli slúžiť v légii? „Asi by som im povedal, nech si to poriadne roz­myslia. Nie je to tam všet­ko také, ako sa hovorí..." dodáva slovenský legio­nár.

lmuranko@centrum.sk

Re:Francúzska légia - 15/07/2008 13:16
napis ak ti odpovedali

angel

Re:Francúzska légia - 18/07/2008 09:17
caf all chcel by som sa opitat ze ako je to s komunikaciov v naborovych centrach ci su nejake problemy ci staci slovnik a zriesi sa to alebo ako je to

F. K.

Re:Francúzska légia - 22/07/2008 18:57
Nazdar, ja sa chystám do légie, mohol by si nejak pomôcť? alebo...?

filip

Re:Francúzska légia - 23/07/2008 18:25
Je to jednoduche najlepsie je ist do Strasbourgu a tam uvidis odtial pojdes do Aubagne kde to vsetko zacina a nenamislajte si ze je to jednoduche uvodomte si ze je to na 5 rokov co je dlha doba a nevidrzi to kazdy to nie je ziadna sranda.

jozo

Re:Francúzska légia - 24/07/2008 21:30
dobre si to rozmysli hlavne maj dobru psychyku ostatne ti je vsetko zbytocne pre kazdeho je to ine kazdy sa stym inak vyrovnava

<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 . . . 335 336 Nasledujúca > Koniec >>
::Založiť tému::
Advertisement

Máte vlastnú web stránku alebo sa chcete podeliť o zážitky?
Na adresu Táto emailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. nám pošlite článok alebo fotky, ktoré uverejníme pod vašim menom spoločne s odkazom na vašu stránku.

Kliknutím vstúpte do nasledujúcich rubrík:

História
Slovensko Dovolenka
Cestopisy
Indiáni
Šport, Adrenalín
historia slovensko dovolenka cestopis indiani sport