Typickým jedlom Španielska je paella, ktorej najdôležitejšou prísadou je ryža a ostatné ingrediencie sa prídavajú v závislosti od chuti a toho, v ktorej oblasti sa pripravuje. Varí sa na špeciálnej nízkej rovnej panvici s uchom zvaným "paellera", od ktorého je odvodený i názov. My vám prinášame recept, ktorého pôvod je v Albufere, španielskej Valencii.
Čas varenia: 90 min
Ingrediencie (5 osôb):
- Olivový olej 0,5 l
- Bravčové rebierko 100-150 g
- Králik 100-150 g
- Kuracie stehná 150-200 g
- Paradajky 250 g
- Zelené fazule 100g
- Biele fazule 100g
- Červená sladká Paprika 1ks
- Morská soľ
- Šafrán (Colorante, Farbivo)
- Rozmarín
- Ryža 0.5kg (Calaspara, Aroz Bomba, Arborio)
Príprava:
Pridáme ryžu (v našich pomeroch Arborio), ktorú jemne premiešame, aby sme ju rozmiestnili po celom povrchu. Nechávame variť na miernom plameni cca 20 minút. Potom kontrolujeme, aby sme dostali „al dente“ konzistenciu, avšak ešte s jemnou vrstvou vývaru na povrchu.
Pred koncom zakryjeme alobalom a výrazne zvýšime plameň, aby sme dosiahli jemne pripečenie odo dna. Opäť je dôležité odhadnúť množstvo tekutiny a ryžu v žiadnom prípade nerozvariť.