Tradíciu Valašska spojenú s Mischelinom nájdete na Karlovskom gastrofestivale!

CzechTourism - 6.9.2016
Kvízová otázka hneď na začiatok. Poznáte aspoň dve tradičné valašské špeciality? Tápete? Napovieme. Frgál alebo valašská kyselica. Stále nič? Nuž mali by ste si pobaliť a vybrať sa na Slovensko-České pohraničie do Beskýd. Ideálne do Veľkých Karlovíc prvý októbrový víkend. 
Valašsko a valasškú tradičnú kuchyňu najviac vystihuje “zemáky a zelé, živobytí celé”. Znie to trochu fádne? Nuž, Valašsko bolo často opisované ako chudobná oblasť a preto tie najtradičnejšie jedlá pôsobia pomerne skromne. Kým ich neochutnáte. Chuťou a nápadom nezaostávajú na vyhlásenými svetovými jedlami. Valašské ženy vytvárali recepty z toho čo sa podarilo dopestovať a uskladniť. Strukoviny, obilniny, či dokonca dnes stále populárnejšia pohánka boli súčasťou gastrokoloritu oblasti. Ak pridáme pražené trnky, syry, žinčicu, bryndzu, sušené ovocie a nezabudneme ani na sviatočné dni, kedy sa jedla baranina, jahňacina alebo aj ryby, asi sa aj budeme pýtať, prečo sa o Valašsku hovorilo ako o chudobnej oblasti. Veď šikovnosť starých mám musela z oblasti spraviť vyhlásený gastroregión.

Dnešní Valasi sú na svoju gastrotradíciu náležite hrdí

Ako to bolo vtedy, sa už zrejme nedozvieme, no ako je to dnes vieme úplne presne. Dnešní Valasi sú na svoju gastrotradíciu náležite hrdí a preto, ak sa do Valašska vyberiete, určite vás neobíde tradičný frgál. Koláč z kysnutého cesta pripomína sladkú pizzu, ak barbarsky porovnáme tieto dve rozdielne jedlá. Sladká dobrota s chráneným zemepisným označením udeleným Európskou komisiou je dokonca perfektným “parťakom” tradičnej valašskej slivovice. Frgál okrem typického kruhového tvaru a priemeru približne 30 centimetrov nesmie mať viac ako jednu prísadu a je posypaný drobenkou. Najčastejšie na frgáli nájdete tvaroh, mak alebo hruškový džem. 
 
Začali sme však kúsok od konca. Teda od dezertu. Ak by ste si chceli dať “klasické” valašské menu začali by ste kyselicou. Miestni vám povedia, že si máte dať pozor lebo je to poriadna polievka. Základom sú nahrubo nakrájané zemiaky a kyslá kapusta. Ten najtradičnejší recept zrejme neexistuje, pretože Valasi vždy hodovali z toho, čo bolo v komore. Avšak, rozhodne si môžete byť istí, že k zemiakom a kapuste sa pridával kmín, hríby a smotana alebo mlieko. Na zahustenie sa používa tiež múka. Staršie ročníky spomínajú, že takto jednoduchá kyselica sa jedla najmä počas obdobia sviatkov, a keď sa do polievky “pustily vajca, šmakovalo to.” Nebolo však výnimkou, že sa do hrnca krájala klobása alebo údené mäso. Mrkva, sušené slivky alebo fazuľa tiež neboli ničím nezvyčajným. Táto rozmanitosť sa zachovala a vo valašskom regióne sa polievka líši reštaurácia od reštaurácie dodnes.

Valašská kuchyňa je poriadnou výzvou aj pre tých najväčších jedákov

Pomyselné menu by totiž pokračovalo Valašským kontrabášom. V tomto jedle sú okrem pohánky tiež zemiaky. Ďalej je dôležitý cesnak, kmín, cibuľa a ľubovolná na kocky pokrájaná údenina. Kontrabáš sa zvykne po dokončení zapekať a servíruje sa s kyslou kapustou. Valašský kuchári sa s pohánkou neboja pracovať ani v moderných receptoch. Napríklad, bylinkami ochutená pohánka s krásne rúžovým roastbeefom funguje ako perfektné predjedlo.
 
Už vám tečú slinky? V tom prípade si v kalendári krúžkujte prvý októbrový víkend. Karlovský gastrofestival je plný tradičných, no aj moderných špecialít. Ôsmy ročník valašskej oslavy jedla sa radí k najväčším gastro akciám v Čechách. Údolie Léskové ponúka dvanásť gastro zastávok, počas ktorých nebudete jedlo len ochutnávať, ale budete aj variť. Frgálová manufaktúra vám odhalí tajomstvo tradičného koláča. A ak skôr radi posudzujete, hodnotiť môžete miestne klobásy a, samozrejme, súťažné frgály. 
 
Akoby to vyzeralo, keby sa na tradičnom gastrofestivale predviedli vyhlásení šéfkuchári z mischelinovských reštaurácií? Aj to sa dozviete na Karlovskom gastrefestivale. Tento rok pozvanie prijali Ákos Sárközi z budapeštianskej reštaurácie Borkonyha a Radek Kašpárek z pražskej reštaurácie Field. Ako bunus svoje gastro umenie predvedie tiež šéfkuchár najlepšej českej reštaurácie podľa Tripadvisoru za rok 2015, Pavel Sapík z Terasy u Zlaté Studně. Samozrejme, majstri svojho umenia svoje pokrmy odprezentujú na patričnej úrovni formou galobedov a galavečerí v hoteloch Lanterna a Horal a prvotriednych shows.
 
Po tak výdatných gastronimckých zážitkoch nezostáva už nič iné len večerný relax pri pohári kvalitného vína alebo vo wellness. Toto všetko nájdete v rezorte Horal na konci údolia. Neopakovateľné výhľady na valašskú prírodu a komfort na tej najvyššej úrovni sú silné lákadlá rezortu, ktorý pre vás pripravil špeciálne ceny ubytovania, ak sa zúčastníte mischelinovskej galavečere. 
 
Viac a všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na: www.karlovskygastrofestival.cz
Tipy na vylety v Českej republike na www.kudyznudy.cz
Komentáre Disqus