10 najlepších trekov v Gruzínsku pre každý typ turistu

Posledných pár rokov chodím trekovať hlavne do Gruzínska. Na otázku prečo, krčím ramenami. Jednoducho sa tam cítim príjemne. Krajina leží v južnej časti Kaukazu. Hoci je pomerne malá, na turistiku je ako stvorená - či už na prechádzky medzi odľahlými stredovekými dedinami alebo dlhé treky v divočine.

Rozvoj turizmu tu bol dlho brzdený konfliktmi a celkovou nestabilitou, no tá doba je už preč a Gruzínsko sa rýchlo otvára svetu. Zároveň sa nezvratne mení, ale to je na dlhšiu debatu. Každopádne je to dôvod, prečo sem zájsť čo najskôr, kým sú ešte hory relatívne prázdne a miestni neskazení masovým turizmom.

V tomto článku predstavím desať viacdňových trekov, ktoré patria k tým najlepším, aké krajina ponúka.

gruzinsko treking

Z Mestie do Ušguli

Táto, asi najobľúbenejšia trasa v Gruzínsku vedie z Mestie, centra regiónu Svaneti do dedinky Ušguli. Dôvody, pre ktoré sem chodí toľko ľudí sú zjavné - pekná príroda, nádherné dedinky, trek je logisticky nenáročný a v podstate dosť krátky. Navyše tu ani nepotrebujete stan.

A ľudia, ktorým sú štyri dni málo si môžu trek jednoducho predĺžiť aj na dva týždne, počas ktorých príde aj na odľahlejšie časti Svaneti.

Odporúčané pre: Tých, ktorí hľadajú najkrajšie scenérie, kontakt s miestnymi, pohodlie a nevadí im kopa iných turistov naokolo.

Vzdialenosť: 58 km

Trvanie : 4 dni

Tip: Ak chcete mať ešte lepšie výhľady, skúste alternatívnu, vyššie položenú trasu cez hrebeň Zuruldi s prespaním v Tsvirmi. Štvrtý deň sa zasa namiesto obchádzky údoliami dá do Ušguli dojsť aj omnoho scénickejšou trasou priamo cez hrebeň.

trek z mestie do ushguli

Z Omala do Šatili

Trek spája dediny Omalo a Šatili, historické centrá horských oblastí Tušeti a Chevsureti. Ľudí sem ťahá nielen príroda, ale aj opevnené stredoveké dedinky, v ktorých sa akoby zastavil čas.

Prvé dva dni sa ide cez obývané údolie, potom už začína “divočina” (aj keď to je dosť silné slovo, chodníček je vidno po celý čas), kde budete stretávať len príležitostných pastierov, turistov či pohraničníkov. Vrcholom treku je prechod cez 3413 m vysoké sedlo Atsunta.

Odporúčané pre: Turistov, ktorí chcú okúsiť kultúru horských národov rovnako ako aj kempovanie v divočine.

Vzdialenosť: 70 km

Trvanie: 5 dni

trek Z Omala do Šatili

Prechod z Juty do Rošky

Obľúbená trasa spájajúca regióny Kazbegi a Chevsureti. Prechádza okolo hory Chaukhi, zubatého vápencového masívu známeho tiež ako “Gruzínske Dolomity”. Po prekonaní 3338 m vysokého priesmyku sa schádza k jazerám Abudelauri - sú tri, každé inej farby (modré, zelené a biele).

Kto má viac času, môže ešte odbočiť na sever a preskúmať údolie Arkhoti. Hlavne jeho horná časť stojí za to. Sú tu pekné kaňony, vodopády a minimum turistov. Ďalší deň možno prekročiť priesmyk Arkhoti a vrátiť sa späť do Juty.

Odporúčané pre: Ľudí, čo navštívili Kazbegi, majú ešte pár dní navyše a chcú si prejsť ešte niečo pekné v okolí.

Distance: 21 km (jednosmerne) alebo 52 km (s návratom cez Arkhoti)

Duration: 2 dni alebo 4 dni

Prechod z Juty do Rošky

Zo Svaneti do Rače

Tento krásny, no veľmi náročný trek prechádza jednou z najodľahlejších častí Kaukazu. Ide po stopách starej cesty, ktorá kedysi spájala región Svaneti s Račou, dnes je ale už zarastená a silne poničená zosuvmi pôdy.

Trek je naozaj náročný, vedie cez dva strmé horské priesmyky a divoké údolie rieky Tskenistskali. Určite nie je pre každého!

Odporúčané pre: Dobrodruhov, ktorí sa až tak nezaujímajú o výhľady, miestnych či kultúru a namiesto toho radi prekonávajú prekážky. A nevadí im pravidelne sa brodiť dvojmetrovou žihľavou.

Distance: 39 km

Duration: 3 alebo 4 dni

trek Zo Svaneti do Rače

Trek k Čiernemu jazeru v NP Lagodekhi

Kaukaz je domovom mnohých živočíšnych druhov, no napriek tomu jeho údolia pôsobia občas akoby prázdne, bez života. Dôvodom je dve miestne tradície - pastierstvo a pytliactvo. Mnohé zo živočíchov, ktoré tu žijú sú preto kriticky ohrozené a opatrenia na ochranu prírody prichádzajú len pomaly.

Ak chcete preto počas turistiky vidieť aj nejakú tú faunu, odporúčam skúsiť park Lagodekhi. Je tu viacero trás, tá najzaujímavejšia z nich mieri k Jazeru čiernych skál na hranici s Ruskom vo výške 2800m. Trasa vedie cez prastarý, zachovalý les, potom stúpa na horské lúky a otvárajú sa nádherné výhľady rovnako ako príležitosť uvidieť miestne kamzíky, jelene a horské kozy.

Odporúčané pre: Turistov, ktorí radi pozorujú nielen neživú, ale aj živú prírodu.

Vzdialenosť: 43 km (tam a späť)

Trvanie: 3 dni

Trek k Čiernemu jazeru v NP Lagodekhi

Trek na plošinu Keli

Tento trek, začínajúci v malebnom údolí Truso, prechádza sopečnou plošinou Keli, kamenistou, odľahlou oblasťou ležiacou západne od Gruzínskej vojenskej cesty. Chodí sem len veľmi málo ľudí, pretože oblasť leží v tesnej blízkosti hranice s Južným Osetskom. Keli, najväčšie jazero na plošine leží za hranicou, cieľom treku je teda jeho menší sused Kelitsadi.. V minulých rokoch sem ľudí púšťali len s dopredu vybaveným povolením, dnes už ale nie je potrebné.

Ak máte dostatok času, môžte ešte prejsť doliny riek Suatisi a Mna, severne od údolia Truso (kde povolenie stále treba). Ľudia sem chodia obdivovať zaujímavé skalné útvary, vodopády a hlavne netradičný pohľad na Kazbeg.

Odporúčané pre: Turistov, ktorí už majú prechodené známejšie oblasti Gruzínska, hľadajú niečo nové a stále veľmi zaujímavé.

Vzdialenosť: 37 km

Trvanie: 3 dni

Trek na plošinu Keli

Z Tušeti do Chevsureti cez priesmyk Borbalo

Alternatívna, dlhšia cesta spájajúca Tušeti a Chevsureti. Taktiež je to jedna z veľmi mála trás, ktoré vedú rovno po hlavnom hrebeni Veľkého Kaukazu. Prvá polka treku križuje údolie Tušetis Alazani no len čo sa vyšvihnete do sedla Borbalo, čaká vás veľmi pekná, dvojdňová hrebeňovka.

Tuto nalinkovaná trasa končí v priesmyku Datvisjvari, no po hrebeni sa dá pokračovať ďalšie 2-3 dni, až po priesmyk Roška.

Odporúčané pre: Turistov hľadajúcich dlhé, odľahlé treky s dobrým výhľadom.

Vzdialenosť: 77 km

Trvanie: 5 dní

Z Tušeti do Chevsureti cez priesmyk Borbalo

Trasa sv. Andreja” v NP Borjomi-Kharagauli

Národný park Boržomi-Kharagauli, ležiaci v horách Malého Kaukazu patrí k najväčším v Gruzínsku. Známy je vďaka zachovaným lesom, zveri a (na gruzínske pomery) slušnej infraštruktúre. Niečo ako Veľká Fatra vo väčšom merítku.

V parku sa nachádza deväť značených trás. Asi najkrajšia z nich je “trasa sv. Andreja”, ktorá poskytuje pekné výhľady a zároveň možnosť vyliezť na Sametskhvario, najvyšší kopec v parku (2642m). Netreba tu dokonca ani stan, za malý poplatok sa dá spať v turistickáých prístreškoch.

Odporúčané pre: Ľudí hľadajúcich niečo na štýl európskych parkov (pekné lesy a zároveň dobre značené trasy).

Vzdialenosť: 54 km

Trvanie: 4 dni

”Trasa sv. Andreja” v NP Borjomi-Kharagauli  

Trek k jazeru Udziro

Trek k jazeru Udziro je asi najkrajší trek v Rači. Táto oblasť nie je o nič menej pekná ako susedné Svaneti no turisti ju zatiaľ prehliadajú kvôli chýbajúcim vežiam a turistickej infraštruktúre. Trava začína v dedinke Shovi a štverá sa k malému jazeru vo výške 2600 metrov.

Asi najväčším lákadlom tohoto treku sú hory. Skaly vyzerajú zvláštne pokrútené, niekde inde na Kaukaze som nič podobné nevidel. Plus z priesmyku nad jazerom je v dobrom počasí skvelý výhľad na panorámu Veľkého Kaukazu.

Odporúčené pre: Geológov :) A tiež pre každého, kto má rád pekné hory.

Vzdialenosť: 19 km

Trvanie: 2 dni

Trek k jazeru Udziro

Trek k jazeru Tobavarčkili

Jazero Tobavarčkili (strieborné) leží v srdci pohoria Egrisi, ktoré oddeľuje Svaneti od nížin. Cesta k nemu trvá 2-3 dni, ďalšie dva dni potom trvá prechod do Svaneti.

Na ceste nie sú žiadne dediny ani veže, je to však viac než dostatočne vyvážené rozmanitým prostredím - nájdete tu ľadovcové jazerá, skalnaté rokliny, vodopády či pastierske chatrče.

Čo je ešte lepšie, stretnete len zopár turistov, väčšinou miestnych. Zahraniční turisti, limitovaní časom (a taktiež neschopnosťou zapamätať si krkolomné gruzínske slová ako napr. Tobavarčkili) sa sústreďujú na známejšie oblasti a tento klenot Kaukazu ešte stále prehliadajú.

Odporúčané pre: Milovníkov prírody, ktorí sa chcú vyhnúť davom.

Vzdialenosť : 70 km

Trvanie: 5 dní

Tip: Nechajte si 1-2 dni v rezerve, pretože tu dosť často prší. Ak vám vyjde počasie, môžete ostať kempovať pri jazere a robiť odtiaľ denné výlety. Oplatí sa napr. navštíviť pastierov v údolí Magana, robia výborné elardži (kukuričná múka varená so syrom, tradičné pastierske jedlo). Alebo sa vyštverať na niektorý z kopcov okolo jazera, ak sa na to cítite.

Trek k jazeru Tobavarčkili

Vďaka, že ste to dočítali až sem dole. Ak myslíte, že som prehliadol nejaký trek, ktorý by do tohoto zoznamu patril, podeľte sa s ním v komentároch. A ak vás turistika v Gruzínsku zaujíma a chceli by ste sa dozvedieť viac, môžte navštíviť môj web či lajknúť moju fb stránku. Ešte raz vďaka!

Autori fotiek: Jozef Antala, Mário Sklenár, Michal Sochor, Irina Paichadze, Max Richter, Davit Rachveli

Ďaľšie užitočné články o Gruzínsku na Dobrodruh.sk: