Manželská dvojica "Bronco namiesto hotela" je na cestách 13 rokov, cestujú už aj so synom

Známa cestovateľská a dnes už aj manželská dvojica Martin (Remčo) a Zuzka (Hacka), ktorú všetci poznajú ako Bronco namiesto hotela brázdi už 13 rokov svet na legendárnom tereňáku Ford Bronco. Za tie roky precestovali veľký kus sveta, auto prebehlo postupnou prerábkou, narodil sa syn Danko... Tak sme trochu pokecali, aké majú Hacka a Remčo plány do budúcnosti. Ak ťa príhody Martina a Zuzky zaujali a chceš sa s nimi stretnúť aj osobne, 22. marca organizujeme o 19.00 premietanie ich nového filmu: Film o svadobnej ceste cez Mongolsko až na zamrznutú Sibír. Všetci ste vítaní :)

Bronco namiesto hotela

Poďme úplne na začiatok. Ako sa Vám podarilo získať Ford Bronco?

No nebola to úplne tradičná forma kúpy auta. Ford Bronco je jedinečné americké auto, ktoré sa žiaľ do Európy nedovážalo, preto sa tu nachádza len v obmedzenom počte. A väčšinou je pre svojho majiteľa takou srdcovkou, že by ho len veľmi ťažko pustil ďalej. Preto, keď som na jar v roku 2009 uvidel na nemeckom e-bay jeho fotografiu, až mi mráz prebehol po chrbte. Bola síce noc, ale musel som Hacku zobudiť a pustil som sa do presviedčania. Bolo to prekvapivo jednoduché. Obaja sme totiž názoru, že ak je to možné, ľudia si majú svoje sny plniť. A mňa tento sen sprevádzal snáď od 14 rokov. Tak sme začali prihadzovať. Na naše šťastie a smolu všetkých ostatných, asi všetci Bronco-milovníci spali a tých pár zvyšných to veľmi skoro vzdalo. A tak sme si ho boli o pár týždňov vyzdvihnúť osobne v Nemecku.

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Nápad cestovať na Bronco do sveta vznikol teda až neskôr?

Pôvodne som nemyslel, že na ňom vyrazíme do sveta. Ale vo fáze Hackinho presviedčania som vytiahol aj túto kartu a popravde sa mi to hneď zapáčilo. Boli sme zvyknutí jazdiť po Európe na aute a spať na predných sedadlách. No na nízkom podvozku a s nízkoprofilovými pneumatikami sa len veľmi ťažko spoznáva krajina aj mimo asfaltu. A práve tam nás to čoraz viac lákalo.

Bronco namiesto hotela

Spomínaš si na vaše prvé cesty?

Šlo to pekne postupne. Najskôr skúšky v okolí Bratislavy, potom Balkán, Sardínia a v roku 2014 sme sa prvýkrát odtrhli na dlhšie a vyrazili na Broncu do Strednej Ázie, kde sme nakoniec strávili 5 mesiacov. Po návrate sme sa zobrali a uvažovali kam na svadobnú cestu? Nejaká all inclusiv dovolenka nepripadala do úvahy. A tak sme zamierili opäť na východ, ale tentokrát už ďaleký. V Mongolsku a v ruskej Sibíri sme sa túlali pol roka a doniesli sme si odtiaľ darček ako sa na správnu svadobnú cestu patrí – syna Daniela.

Bronco namiesto hotela

Ešte sa trochu vrátim k technickej stránke veci. Aké boli vaše kritéria pri výbere auta? Prečo práve Ford?

Kritéria pri výbere auta boli veľmi iracionálne a zakladali sa len a len na neuveriteľnej túžbe splniť si detský sen a mať doma starý americký 8-valec. Takéto auta sa nekupujú rozumom. Majú veľkú spotrebu, sú hlučné, veľké a pokiaľ nemáte v pláne sa každé leto vydať cestovať do USA, tak ste odsúdení voziť si so sebou dostatočnú zásobu náhradných dielov. Pri cestovaní do východných krajín totiž podobné autá vôbec nie sú a zohnať náhradnú súčiastku je mission impossible.

Bronco namiesto hotela

Z toho vyznieva, akokeby si podobné auto ani neodporúčal kupovať :)

Ak plánujete kupovať auto na cestovanie a chcete mať na expedíciách pokoj na duši, pokiaľ ide o servisovanie a zháňanie dielov, odporúčam zohnať si nejakú klasiku v podobe Toyoty, Nissanu alebo Mitsubishi. Tie sú všade a bude s nimi asi menej problémov, pokiaľ ide o poruchy. Ale my sme s voľbou nášho autíčka spokojní a nemenili by sme. Keď sa raz započúvate do bublajúceho zvuku motora V8, nebudete sa chcieť vrátiť k ukrochkanému zadymenému dieslu (bez urážky:).

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Prerobiť a prispôsobiť takéto auto stojí určite veľa námahy. Vieš aspoň približne povedať, koľko hodín ste strávili celkovo nad prerábkou auta?

Áno, prestavba nám dala zabrať a dalo by sa povedať, že je to už taká súčasť nášho života. Každú voľnú chvíľku, keď to ide, sa snažím tráviť v garáži. Na aute sa za tie roky toho spravilo naozaj dosť. Predsa len ho máme už 10 rokov, takže to je naozaj dlhá doba. Úpravy boli postupné a každý rok sme vylepšili niečo nové. V roku 2016 však nastal zlom a zrealizovali sme najväčšiu zmenu. Jednou bolo kompletné zrepasovanie motora, nakoľko ten už mal chudák toho veľa odpracovaného a postupne sa uchyľoval k odchodu do dôchodku. Tou druhou viditeľnejšou bola stavba obytnej nadstavby. Náročná bola nielen realizačná fáza, ale asi dokonca viac času zhltlo vymyslieť všetko do posledného detailu tak, aby táto nová konštrukcia tvorila s pôvodnou karosériou jeden harmonický celok. Myslím, že sa to nakoniec podarilo viac než dobre.

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Veľa "offroadistov" asi zaujíma, aká môže byť dnes hodnota vášho Bronca?

Pokiaľ ide o hodnotu auta, toto naozaj povedať nevieme. Auto sme kupovali relatívne lacno za 3 800 eur. Za tých 10 rokov vystrelila cena raketovo nahor a momentálne sa podobné sériové Bronca predávajú za 10-15 tisíc eur. Samozrejme za tie roky sme do neho investovali nielen veľmi veľa času, ale aj financií. Nad celkovou hodnotou sme sa ale nezamýšlali. Možno raz, keď bude (ak bude) jeho predaj aktuálny si to skúsime zhodnotiť.

Bronco namiesto hotela

Nedávno sa vám narodil syn Danko. Cestovať ste neprestali. Už máte za sebou prvé autonomádske výlety na Balkán ako rodina s dieťaťom. Čo všetko ste na aute prispôsobili?

:D Prakticky nič. Teda museli sme samozrejme doplniť tretie sedadlo pre Danka, ktorého sme umiestnili medzi nás. Pre neho ideálna pozícia, lebo všetko vidí, má nás po ruke a môže ma napríklad za jazdy kŕmiť hroznom. To sa mu mimoriadne páčilo. Doplnili sme aj druhú posteľ, ktorú prisúvame k prvej a vzniká nám obrovské spacie letisko.

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Interiér samozrejme nie je úplne bezpečný, najmä pre malého chodca, ktorý sa rozhodol, že behanie a skákanie je ten najlepší spôsob presunu. Treba dávať neustále pozor a v ideálnom prípade tráviť čo najviac času vonku. Vo vnútri sa proste cestuje a spí. Ale Bronco sa osvedčilo aj v tomto setup-e určenom pre troch pasažierov. Uvidíme, čo bude, keď sa začneme rozrastať ešte viac :)

Odpoveď síce poznám :), no... Je na predaj?

Bohužiaľ, alebo vďaka bohu NIE! Dlhé roky sme si Bronco upravovali do stavu, aby nám vyhovovalo na cestovanie. Samozrejme, takéto úpravy nám už nikto nezaplatí a s tým je potrebné rátať. Budeme na ňom cestovať pokiaľ to pôjde. Ale ak sa naša rodina rozrastie a my budeme mať nakoniec povedzme päť detí, asi sa budeme musieť poobzerať po niečom väčšom s V8 pod kapotou :)

Bronco namiesto hotela

Veľa ľudí určite zaujíma, ako opravujete auto, keď nie je nablízku žiadna pomoc. V ktorej takejto situácii išlo najviac do tuhého?

Ak to vezmeme doslovne, tak najviac prituhovalo v novembri v Kazachstane. Noc, vonku asi -40°C a nám odišla súčiastka v aute, ktorú je potrebné zložito nastavovať. Motor zhasol práve na frekventovanej ceste v kopci. Čo viac si želať. Tak nás... Remča som takého asi nikdy nevidela. A to som niekedy celkom ťažká povaha. Bála som sa aj pípnuť. S nadávkami na perách a takmer zamrznutými palcami to zvládol nahodiť. Ale premrzol teda poriadne.

Bronco namiesto hotela

A čo tá najvážnejšia porucha...

Ak by sme mali spomenúť najvážnejšiu poruchu, tak to bolo prekvapivo opäť v Kazachstane o niekoľko tisíc kilometrov ďalej, keď nám za jazdy odpadlo koleso. Náhradnú polos sme veru so sebou nemali, takže prišla na rad odťahovka a servis. Objednávanie náhradného dielu z Ameriky priamo do Kazachstanu a 10 dňový nútený oddych v dedinke uprostred ničoho. Ale celkovo treba povedať, že je to auto zo starej hardwerovej éry. Na väčšinu opráv treba zváračku alebo poriadne kladivo. Veľa náhradných dielov si vozíme zo sebou, takže keď sa niečo pokazí, buď si to zvládneme vymeniť priamo na ceste alebo vyhľadáme zázemie nejakého miestneho servisu a necháme opravu na nich.

Bronco namiesto hotela

Na vašich cestách vás to ťahá najmä na východ. Rusko, Stredná Ázia, Kaukaz, Mongolsko... Sú to krásne oblasti. Nebudem sa pýtať, kde sa vám páčilo najviac. No spýtam sa, kde sa vám nepáčilo alebo, kde ste sa necítili príjemne.

Asi ťa neprekvapí, keď tu opäť spomenieme Kazachstan :). Kazachstanom sme prechádzali už dvakrát a vždy to bol len tranzit. Nekonečné roviny, zlé cesty a prach. Pocity z jednotlivých krajín sa u každého cestovateľa formujú vďaka zážitkom a tie bohužiaľ v našom prípade neboli veľmi pozitívne. Ale možno mu dáme niekedy ešte šancu napraviť si povesť a vrátime sa tam aj tretíkrát, ktohovie :)

Bronco namiesto hotela

Z vašich ciest sa prezentujete krásnymi fotkami, no aj videami z dronu. Ako to máte podelené, kto fotí, kto ovláda dron, kto šoféruje?

Toto bude veľmi jednotvárna odpoveď. Remčo, Remčo a Remčo. Ja som v našej posádke za peknú :D. Kedysi som ešte Bronco šoférovala, ale po jednom mikrospánku a ďalšej takmer kolízii s autom, ktoré by som prisahala, že tam pred sekundou nebolo, mi už akosi nedôveruje a radšej si to odšoféruje všetko sám. Povolenie mám len vtedy, ak chce natočiť pohybujúce sa Bronco s dronom. Vtedy môžem chytiť volant do rúk aj ja. Takže z týchto záberov to vyzerá, že ja som hlavný šofér.

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Bronco namiesto hotela

Nedávno ste z vašich ciest napísali aj knihu. Trošku nám ju priblížte...

Je to ďalší z našich splnených snov. Už ako dieťa som milovala knihy a akonáhle som sa naučila čítať, chodila som so starým otcom každý týždeň do knižnice. Ponoriť sa do príbehu, spoznávať nové miesta, krajiny či svety a prežívať napínavé dobrodružstvá spolu s hlavným hrdinom, bolo vždy mojou vášňou.

Bronco namiesto hotela

Cestujeme štýlom, že sme takmer každý deň na inom mieste a spoznávame nových ľudí, takže tých zážitkov je tak veľa, že nie je možné si ich zapamätať. Preto si na každej dovolenke/ceste/expedícii píšeme denník. Je to síce náročné a človek tomu musí obetovať čas, ale čítať si tie zážitky a pocity o rok, o dva, o desať, je na nezaplatenie. A držať to v ruke v knižnej podobe, s fotkami, mapami...to je vážne sen.

Kniha musí byť teda plná zážitkov...

Áno, náš cestopis je nabitý zážitkami, farbami a chuťami ďalekých krajín. Čitateľ s nami precestuje kus sveta. Spozná miestnych ľudí a ich zvyky, tradície, či jedlá. Bude spolu s nami prekonávať náročné úseky, bude sa báť a verím, že na mnohých miestach sa spolu s nami zasmeje. Nikto sa nemusí báť zdĺhavých opisov krajiny, tie bohato nahradili fotografie.

Bronco namiesto hotela

Sú tam aj rady pre ďalších autonomádov?

Okrem zážitkov ponúka naša knižka aj čosi navyše. Máme síce radi bedekre, ale tam sú väčšinou len informácie a v cestopisoch naopak len zážitky. My sme to chceli prepojiť. Samozrejme autentické zážitky sú prvoradé, ale okrem nich tam čitateľ nájde aj podrobné mapy, aby si vedel naplánovať vlastnú cestu. No nie sú to len informácie o danom mieste, ale hlavne príbehy, legendy a povery, ktoré sme si na cestách vypočuli a tie sa veru inde nedočíta.

Kde si ju možno kúpiť?

Prvá možnosť je kúpiť si ju priamo od nás. Stačí nám napísať mail alebo poslať správu cez FB. Takáto možnosť má tú výhodu, že do knižky napíšeme aj venovanie a dáme naše podpisy a v prípade záujmu priložíme expedičnú nálepku. Ešte nám pár kusov zostalo.

Dá sa ale zakúpiť aj v sieti kníhkupectiev Panta Rhei a Martinus. Tretia možnosť je prísť na naš film teraz 22.3. o 19.00 do DK Kramáre a po skončení vám ju radi osobne odovzdáme do rúk (za poplatok samozrejme).

bronco

Plánujete si dať teraz trochu prestávku kvôli synovi, čo sa týka diaľkových trás? Alebo už plánujete opäť niečo dlhšie?

Záleží čo si predstavuješ pod pojmom „dlhšie“. Chceme cestovať čo najviac ako to pôjde. S malým krpcom na palube ale začíname postupne. Keď mal 2,5 mesiaca, vzali sme ho prvýkrát kempovať do Čiech. Tak veľmi sa mu to zapáčilo, že o mesiac na to sme šli opäť. Počas roka sme potom absolvovali ešte niekoľko víkendových prípadne viacdňových výletov buď po Slovensku alebo v Čechách. A minulé leto sme vyrazili na tri týždne na Balkán a bola to asi tá najlepšia expedícia akú sme zažili. Najlepšia bola práve preto, že bol s nami aj náš Danko. Človek zrazu vníma nové podnety a všíma si iné veci, ktoré mu predtým unikali. Viac si váži každú drobnosť a teší sa zo všetkého, čo ten malý lump objaví. A pre neho to boli tiež neuveriteľné dni. Zrazu sa učil prostredníctvom skutočných zážitkov. Bolo to práve obdobie, keď sa učil, aký zvuk vydáva aké zviera. Koníka videl predtým na obrázku veľakrát ale stačil jeden skutočný a slovné zásoba sa hneď rozšírila. A tak to bolo úplne so všetkým. Všetko bolo pre neho nové. Hory a dobytok, ale aj more a pláž. Ale veľmi radi sa vrátime k cestovaniu po Slovensku a Čechách. Je tu veľa krásnych miest, ktoré sa dajú objaviť a častokrát stačí aj kratší víkendový výjazd. No nebudeme ti klamať, ťahá nás to aj ďalej. Hneď, ako to bude možné, radi by sme auto poslali cez oceán a pozreli si Južnú a Severnú Ameriku a Kanadu. Tam to bude jednoduchšie aj s tými náhradnými dielmi :)

Bronco namiesto hotela

Ako to robíte, keď cestujete a nerobíte? Inak povedané, ako ste riešili v zamestnaní situácie, keď ste boli mimo niekoľko mesiacov?

Remčo je architekt, takže dokončí projekty, ďalšie nevezme, prípadne pozastaví. Nejakú časť cesty vždy robí na diaľku, ale je to komplikované. Človek si myslí, koľko času na takejto expedícii bude mať, ale pravda je taká, že po celodenných plnotučných zážitkoch je vyšťavený viac ako po 12 hodinách v práci.

A ja jednoducho, výpoveďou, náhradným voľnom, či materskou :). To mi pripomína, že Danko bude mať už 2 roky, treba rýchlo kamsi vyraziť, kým rodičovská dovolenka neskončí.

Ste skvelou ukážkou toho, že dlhodobo cestovať možno aj ako párik a teraz už aj ako rodina. Ako vidíte svoju budúcnosť?

No predsa ružovo :) Aj naďalej chceme cestovať autonomádskym spôsobom na štyroch kolesách. Pokiaľ to počet rodinných príslušníkov dovolí, tak ostaneme verní nášmu milovanému Broncu. Svet je plný krásnych miest a ľudí, ktoré sme ešte nenavštívili a ktorých nestretli. No rovnako máme príliš veľa priateľstiev z predošlých ciest a všetkých by sme chceli opäť navštíviť. A asi každý cestovateľ pozná ten pocit, keď sa do nejakého miesta skutočne zamiluje. Aj my máme takých niekoľko a veľmi radi by sme ich Dankovi ukázali. Takže náš sen o budúcnosti je cestovať a ukazovať deťom rôznorodé kúty sveta a rôznorodé kultúry. Je to pre ne a aj pre nás tá najlepšia škola života.

Bronco namiesto hotela

Na Slovensku organizujete aj off-road festival...

Poopravím ťa, nie je to off-road festival. Overland je festival pre všetkých autonomádov, ľudí, ktorí milujú cestovanie na kolesách. A práve táto rôznorodosť robí festival takým jedinečným. Raz ročne, vždy v máji, sa tu stretne šialená partia ľudí a ich ešte šialenejších strojov. Môžeš tu vidieť všetko: ľudí, čo jazdia na bikoch cez masochystov, ktorí jazdia na krpatých pionieroch či poľských maluchoch, až po klasikov na bielych dodávkach. Ale nájdu sa aj extrémisti. Minulý rok nechýbal ani obytný nákladiak s hmotnosťou 12 ton. Festival Overland je skvelou možnosťou stretnúť ľudí s rovnakou krvnou skupinou. Postihnutých vášňou cestovať na kolesách a zažívať pocit slobody na cestách bez striktného itineráru. Pre ostatných návštevníkov je to zasa super možnosť ako sa inšpirovať a vyhliadnuť si ten svoj budúci TOP cestovateľský voz.

Bronco namiesto hotela

Kde a kedy sa koná najbližší ďalší ročník Overlandu?

Tento rok sa uskutoční už 4. ročník Overlandu. 23.-26.5.2019 sa stretneme opäť v prostredí nádherného kempu Slnečné skaly pri Rajeckých Tepliciach. Tento rok začíname už vo štvrtok, a to preto, že sme si toho pre návštevníkov pripravili príliš veľa. Vo štvrtok večer bude exkluzívna outdoorová premiéra filmu Lada svetom o ich šialenej 2 mesačnej ceste z Kysuckého Nového Mesta až do Laosu. Piatok je veľmi dôležitý. Celý deň sa bude niesť v znamení otvorených dverí. Spoznávania sa medzi sebou, okukovania expedičných špeciálov a návštev až do kuchyne. V piatok večer sa uskutoční prvý blok cestovateľských prezentácií. Sobota bude už tradične nabitá programom. Nikoho nenecháme vydýchnuť ani na chvíľu. Rozhovory, workshopy, bizarné sútaže o zbytočné ceny. Nezabúdame ani na malých cestovateľov a pre nich pripravujeme BABY Overland zónu. Divadielko, súťaže, rôzne hry aj kurz viazania najmenších účastníkov do šatky. Večer bude okrem tomboly so super cenami opäť niekoľko skvelých prednášok. Prídu napríklad BigTrip.cz, Busny, Vojta Lavický, Rudo s pionierom, Škoda 100 na cestách a mnohí ďalší. Pozrieme sa s nimi do Južnej Ameriky, Afriky, Mongolska aj do Vladivostoku. Kompletný program môžete sledovať na webe www.overland.sk a FB: Overland - festival autonomádov.

Už onedlho, 22. marca nás čaká premietanie vášho filmu organizované Dobrodruhom. Našimi hosťami ste boli už aj v minulosti. Načo sa môžme tešiť teraz?

Myslím, že úplne vo všetko. Film je z cesty cez Mongolsko a Sibír. Videomateriálu bolo príliš veľa. Bola by škoda, nespracovať ho do kompletného diela. A tak je tu film :) Garantujem ti, že nudiť sa nebudeš ani nikto, aj ak si bol na predošlej prezentácii, pripadne čítal knihu. 

  • Premietanie filmu Bronco namiesto hotela sa koná 22. marca v DK Kramáre od 19.00. 

Viac info TU: Film o svadobnej ceste cez Mongolsko až na zamrznutú Sibír Predpredaj lístkov TU: https://tootoot.fm/sk/events/5e540779fca8040bc45e4b83

Bronco namiesto hotela

Váš odkaz pre čitateľov Dobrodruh.sk...

Žiaden sen nie je natoľko šialený, aby sme za ním nemohli vyraziť.