3 dôvody prečo navštíviť mestečko Banff v kanadských Rockies

Národný park Banff je najstarším a s ročným počtom návštevníkov cez 5 miliónov aj najnavštevovanejším národným parkom v Kanade. Založený bol ešte v roku 1885, čo z neho robí tiež piaty najstarší národný park na svete. Jeho prirodzeným centrom je rovnomenné mestečko Banff.

Zvyčajne veľmi rušné a plné turistov mi svojou atmosférou trochu pripomenulo novozélandský Queenstown. Fajnové hotely, kopec ľudí, obchodov, reštaurácií, proste kopec možností, kde minúť svoje ťažko zarobené eurá resp. doláre.

 

Fairmont Banff Springs Hotel v centre mesta

Návštevník, ktorý sa už nevie dočkať výjazdu do pravej kanadskej divočiny sa tu asi priveľmi zdržovať nebude, každopádne ale mesto stojí za návštevu, napríklad aj z týchto 3 dôvodov:

 

1.Vyhliadka na Sulphur Mountain

Nad mestom sa týčiaca Sulphur Mountain poskytuje parádne výhľady na Banff ako aj Bow Valley, v ktorom mesto leží.

Výhľad na Town of Banff a Bow Valley

A to sú len výhľady smerom na mesto, tie za chrbtom...

Výhľady zo Sulphur Mountain

...v ničom nezaostávajú.

Výhľady zo Sulphur Mountain

Na vyhliadku sa dá dostať dvoma spôsobmi, a síce kúpiť si za 66 dolárov spiatočný lístok na lanovku, alebo si poctivo vyšliapať 5km (resp. 10 aj so spiatočkou) s prevýšením 744m, keďže na vrchol hory vedie aj turisticky chodník. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že napriek tomu, že lanovka je „trochu“ pohodlnejšia, zážitok z nej sa len ťažko vyrovná dobrému pocitu, keď sa na horu človek dostane vlastnými silami. Vaša peňaženka a zdravie tento variant, myslím, ocenia tiež.

Výhľady zo Sulphur Mountain

Na vrchole hory sa potom nachádza relatívne veľká sieť drevených chodníkov a vyhliadok ako aj rôzne obchody so suvenírmi či občerstvením, takže nie je problém tu stráviť aj viac času a popritom doplniť sily spotrebované pri výstupe.

 

2. Možnosť pozorovať divú zver priamo v meste.

Vidieť jelene pásť sa priamo v meste nie je v Banff-e žiadna rarita, čo však určite prekvapí je, že tieto jelene sa vôbec neboja človeka.

Divočina v Banff-e :)

Aj keď je samozrejme nezmysel snažiť sa ich dotknúť, pozorovať ich z diaľky 5-10 metrov, tak aby to zvieratám nespôsobilo žiadny stres, tu nie je problém. 

Divočina v Banff-e v detaile

 

3. Banff Hot Springs

Dopriať si po náročnej túre alebo celodennej lyžovačke kúpeľ v termálnom bazéne nie je zlý nápad. Pramene nachádzajúce sa v meste vám v tomto ľahko vyhovejú. Nejedná sa síce o žiadny aquapark, iba jeden menší vonkajší bazén s obmedzenými možnosťami zablbnutia si, účel však splnia. A ak by vaša duša zapišťala po niečom luxusnejšom, ďalšie, tentokrát ale privátne, termálne pramene sú k dispozícii výhradne hosťom luxusného hotela, ktorého foto sa nachádza v úvode článku.

Banff Hot Springs

 

Ak vás zaujímajú storky a tipy na zaujímavé miesta nielen z Kanady a Nového Zélandu sledovať ma môžete tu:

https://www.instagram.com/peter.kolejak/?hl=sk

Ak hľadáte tip na pekný darček, alebo len máte radi prírodu a chcete ju mať na dosah aj vo svojom  príbytku, pohľadnice a foto obrazy so zábermi z mojich ciest si môžete zaobstarať tu:

https://peter-kolejak.pixels.com/