5 x Pavol Barabáš ONLINE

Po úspešnej online kino premiére oceňovaného filmu Everest - najťažšia cesta, na ktorú sa predalo rekordných 599 vstupeniek, pozýva projekt Kino Doma na sériu premietaní venovaných tvorbe režiséra Pavla Barabáša. Diváci uvidia tituly Sloboda pod nákladom, Salto je kráľ, Tieň jaguára a Svetozár Stračina. Cyklus zakončí repríza filmu Everest – najťažšia cesta, ktorý minulý piatok „vypredal“ virtuálnu kinosálu Kina Lumière. Projekt s podtitulom „5 x Barabáš“ sa uskutoční každú stredu o 18.30 hod.

Premiéra filmu Everest – najťažšia cesta sa stala najúspešnejším premietaním projektu Kina Doma s celkovým počtom 599 predaných vstupeniek. Po premietaní sa uskutočnila live streamovaná diskusia s Pavlom Barabášom a horolezcom Zoltánom Demjánom. Pre veľký úspech a záujem divákov sa film odohrá v repríze a zároveň zakončí sériu premietaní „5 x Barabáš“, ktorá štartuje 17. marca. V Kine Doma sa bude konať pravidelne každú stredu o 18.30. Premietania sú venované pestrej tvorbe Pavla Barabáša, autora filmov o prírode, o hľadaní, objavovaní a nachádzaní pozoruhodných miest na našej planéte.

5 x Barabáš

Projekt otvorí film Sloboda pod nákladom (2016) z prostredia Vysokých Tatier, ktoré sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe. Dokument zachytáva najstaršiu generáciu, ktorá sa snaží o zachovanie tohto fyzicky i psychicky náročného remesla. So stovkou kíl na chrbte sa brodia v snehu, stúpajú lavinóznymi svahmi, odolávajú búrke i víchrici. Obdobne extrémne obrazy ľudskej sily, či nespútanej prírody, objavia diváci aj vo filme Tieň jaguára (2018). Ten rozpráva príbeh štyroch priateľov na neistej ceste proti prúdu amazonských riek. Po prechode cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel, sa stretávajú s jedným z poslednými prírodných indiánov na tomto svete. Tí ich prijmú medzi seba, umožnia im autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie. Dokument ukazuje aj divokú krásu pralesa a jeho prírodného bohatstva. Zelené pralesy uvidíte aj v treťom filme Salto je kráľ (2020) o najvyšších vodopádoch sveta a ich zlaňovaní. Obrazy tu zachytávajú neskutočné scenérie, adrenalínové zážitky a divy sveta, ktoré bežný smrteľník nezažije. Jedinou istotou výpravy je sila priateľstva, maximálna dôvera a spolupatričnosť. Štvrtým dokumentom zo série je snímka Svetozár Stračina (2019) o výnimočnom hudobnom skladateľovi, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu a jeho kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe ohromné dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov.

Cyklus 5 x Barabáš zakončí film Everest – najťažšia cesta (2020), ktorý rozpráva príbeh odvahy a odhodlania našich horolezcov. Štyria slovenskí horolezci nastúpili do západnej steny v roku 1988. Keby mali viac šťastia, stali by sa najlepšími z najlepších. Film je emotívnou pamiatkou na tých, čo Mount Everest najťažšou cestou alpským štýlom vyliezli, no naspäť sa nevrátili. Dokument získal množstvo významných ocenení na medzinárodných festivaloch v krajinách ako Argentína, Macedónsko, Španielsko, Česko či Poľsko. Pozitívnymi reakciami nešetrili ani diváci počas online kino premiéry a v diskusii po filme vyjadrili slová obdivu. „Film mnou veľmi otriasol. Obrazovo je veľmi nádherný. Bol to film o chlapcoch, ktorí sa nevrátili a o nešťastí Ivana Fialu, ktoré som veľmi silne zdieľala. To je odvrátená tvár horolezectva, umenie organizácie a očakávania, bohužiaľ, aj neúspechu. Veľmi silné,“ napísala diváčka Eva.

Filmy o tom, ako by sa mal človek správať k našej Zemi

Pavol Barabáš zachytil svoj pohľad na našu planétu vo viac ako 50 dokumentárnych filmoch. Má za sebou niekoľko objavných expedícií: od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch Novej Guiney, cez absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde až po objavenie niekoľkých megajaskýň v stolových horách Venezuely. Pešo dosiahol Severný aj Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu, s kmeňom Suri v Etiópii aj s indiánmi v amazonskom pralese. Prešiel najťažšie kaňony sveta a zlanil dva najvyššie vodopády našej planéty. Téme najvyšších svetových hôr sa venuje už od začiatku svojej tvorby. Jeho filmy sú najmä o tom, ako by sa človek mal správať k našej Zemi, a to nielen vysoko v horách.

Premietania sa uskutočnia každú stredu o 18.30 na online platforme Kino Doma. Prvý z premietaných filmov tejto série uvidia diváci v stredu 17. marca. Filmy prináša divákom Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá projekt 5 x Barabáš organizuje spolu so Slovenským filmovým ústavomKinom Lumière. Vstupenky sú v predaji na webstránkach partnerských kín projektu Kino doma: Kino Tatran Poprad, Kino Iskra Kežmarok, Kino Fontána Piešťany, Kino Akademik B. Štiavnica, Kino Úsmev Košice a Kino Lumière Bratislava, ktoré virtuálnu kinosálu prevádzkuje.