600 000 turistov uviazlo v zahraničí po krachu cestovnej kancelárie Thomas Cook

Pondelok 23. september možno nazvať čiernym pre tisíce ľudí. Najstaršia cestovná kancelária na svete Thomas Cook ohlásila bankrot. V dovolenkových rezortoch po celom svete tak uviazlo 600 000 cestujúcich. Niektoré hotely po uverejnení informácii o bankrote žiadali náhradu za ubytovanie priamo od dovolenkárov. Tí by tak museli zaplatiť za pobyt dva krát. Cestujúci, ktorí sa snažili prebookovať letenky, zaplatili na poplatkoch aj trojnásobnú sumu. Peniaze, ktoré im už pravdepodobne nik nevráti.

Cestovná kancelária z 19. storočia

História cestovnej kancelárie sa začala písať už v 19. storočí, keď neexistovali lietadlá ani autá. 5. júla 1841 babtistický kazateľ Thomas Cook uskutočnil prvý organizovaný vlakový zájazd z Leicestra do Loughborough, kde sa konalo stretnutie na podporu triezvosti. Zájazdu sa zúčastnilo približne 500 ľudí. Thomas povzbudený týmto úspechom v organizovaní ciest pokračoval. Cestovanie v rámci Anglicka rozšíril o mnoho európskych miest a neskôr dokonca zorganizoval aj cestu okolo sveta. Na prelome 19. a 20. storočia už bola Cookova cestovná kancelária svetoznáma.

Do svojho krachu prevádzkovala hotely, rezorty aj letecké spoločnosti. Ročne jej služby využilo viac ako 19 miliónov ľudí v 16. krajinách sveta. Podľa názoru niektorých expertov za jej krachom stoja neustále zmeny cestovného ruchu, ktorým sa nedokázala prispôsobiť.

Zdroj foto: Rob Hodgkins