Na Slovensku vznikne štvrtá via ferrata DVE VEŽE na Liptove

Zaistené alpské cesty nájdete u nás v Malej Fatre, Slovenskom raji a v Kremnických vrchoch. Najnovšie k nim má pribudnúť štvrtá oficiálna ferrata Dve veže na Liptove. /Aktuálne je už ferrata Dve veže v prevádzke, poznámka redakcie/

Ferrata dostala názov Dve veže a nachádza sa v obci Liptovské Revúce-Záhorovo. Zatiaľ však stále prebiehajú prípravné práce a oficiálne ešte trasa nie je sprístupnená. Plán je otvoriť ju ešte toto leto.

 

Ferrata Dve veže s rôznorodou obtiažnosťou

Prevádzkovateľom ferraty Dve veže je Občianske združenie Dve veže, ktorému pri prípravách pomáha aj turistické stredisko Gothal Liptovská Osada.

Nová via ferrata Dve veže, teda zaistená cesta v náročnom horskom teréne, ktorá je vybavená istiacimi fixnými lanami, železnými stúpačkami, prípadne ďalšími pomôckami, ktoré slúžia na zvýšenie bezpečnosti prechádzajúcich ľudí, už začína lákať prvých záujemcov o adrenalínový zážitok.

Trasy, ktoré boli donedávna prístupné len skúseným horolezcom sa vďaka ferratám stávajú dostupnými aj pre bežných turistov. V tomto prípade ide o trasu, ktorá kombinuje skalolezectvo s náročnejšou bežnou turistikou. Turisti zdolávajú trasu v lezeckej sedačke a istené sú pripravenými kramlami. Je teda dostatočne bezpečná aj pre neskúsených. Je však treba počítať so zvýšenou fyzickou námahou pri ich zdolávaní.

Začína vo výške 800 metrov n. m. a pri jej prekonávaní budú návštevníci zároveň zdolávať časti s obtiažnosťami úrovní B, C až D. Prevýšenie jednotlivých ciest je od 20 do 70 metrov.

Samotná ferrata Dve veže pozostáva z dvoch dominantných a jednej vedľajšej skalnej veže, ktoré budú prepojené lanovými mostmi.

Bude aj náučný chodník

Tí, ktorí si netrúfajú liezť po adrenalínovej trase, môžu sa dostať na výhľad z Dvoch veží aj klasickým turistickým náučným chodníkom, ktorý sa vytvára súčasne s ferratou. o 11:26 PDT

Z vrcholu dovidieť na okolité vrchy Nízkych Tatier ako Končitá či Malý Zvolen alebo vrchy Veľkej Fatry, napríklad Krížna či Frčkov. Pozdĺž neho sú umiestnené náučné tabule s informáciami o miestnej faune a flóre, metodike lezenia či prehľad obtiažnosti trás.

Ferrata bude po oficiálnom otvorení dostupná do 31. januára. Tak ako v prípade ostatných ferrát na Slovensku, aj tu budú mať návštevníci možnosť zapožičať si ferratový výstroj.