Akčný deň v Českom raji: Lezenie ferraty Vodní brána a splav Jizery

Bol som skúsiť vôbec prvú ferratu v Čechách - Via ferrata Vodní brána. Je verejná a bezplatná. A nachádza sa na skale priamo nad údolím, či lepšie povedané v tých miestach skôr kaňonom rieky Jizera. 

Začiatkom septembra som sa vybral na sever Čiech, konkrétne do Českého raja a na Broumovsko. Okúsil som ferratu, pochodil skalné mestá (Teplické skaly), splavil časť rieky Jizera a na bicykli spoznával Broumovské steny.

Via ferrata Vodní brána

Tu vám opíšem aspoň časť tohto výletu. Mal som možnosť vyskúšať možno najkrajšiu ferratu v Čechách s názvom Via ferrata Vodní brána u Semil, ktorá leží na okraji mestečka Semily. Skaly sú priamo v divokej rokline nad riekou Jizera. Náročnosť ferraty je od B po E, pričom sú tu celkovo 3 trasy s dĺžkou približne 450 metrov.

Via ferrata Vodní brana Via ferrata Vodní brana Via ferrata Vodní brana

Na skalnom masíve  sú vybudované 3 trasy

  • Červená jednosmerná ferrata s obtiažnosťou C +, (v rakúskej klasifikácii náročnosti A - F ľahký - extrémne náročné) je náročnejšia, dlhá 110 metrov, čas lezenie okolo 30 minút.
  • Modrá ferrata, ľahšej náročnosti (náročnosť B), vedie po úbočí skalného masívu a je vhodná pre začiatočníkov. Zároveň slúži aj ako zostupová trasa. Je dlhá 90 metrov, čas lezenie je do 20 minút. V čase mojej návštevy však už bola iba jednosmerná, smerom nahor. 
  • Od septembra 2019 sa už môžete vydať aj po fialové ceste (náročnosť D / E). Tá je dlhá 220 metrov s prevýšením 75 m. Na lezenie si vyhraďte zhruba 45 - 60 minút. Ide zatiaľ o najdlhšiu a najnáročnejšiu trasu Vodnej brány. V jednej pasáži, skalnom komíne je to celkom záhul na ruky. Tieklo zo mňa cícerkom, skoro som sa vyparil. 

Via ferrata Vodní brana

Ak by ste išli vlakom, tak od vlakovej stanice v Semiloch ste pri ferrate za približne 40 minút. Autom sa viete dostať až skoro priamo k ferrate. Niekoľko parkovacích miest je pri garážach, kde končí štrková cesta a začína peší chodník popri rieke. Ale auto môžete zaparkovať ešte aj skôr. Samozrejme, bacha aby ste niekomu neparkovali pred vchodom do garáže.

Ferratu nájdete aj cez navigáciu. Buď si zadajte "Via ferrata Vodní brána" alebo "Via ferrrata Water gate". Po chodníku je to asi 200 metrov a ste pod skalou. 

Ešte raz pripomeniem, že Via Ferrata Vodná brána je zadarmo verejne prístupná celoročne.

NO POZOR: Bez príslušného vybavenia (vrátane prilby!) Je vstup na ferratu zakázaný! Vstup je bez dozoru, takže žiadne frajerikny prosím :)  Viac info: https://www.vodni-brana.cz/

Via ferrata Vodní brana

Splav rieky Jizera

V ten istý deň som dal aj splav rieky Jizera od Malej skály z autokempu Ostrov po kemp Dolánky. Je to pohodička asi na 2-3 hodiny, pričom sa možno pristaviť na jedlo a fajnové miestne pivo Rohozec. V niektorej z krčiem popri brehu. Hneď sa lepšie pádluje. My sme sa zastavili v Zrcadlovej koze. Je tu veľmi pekný kemp priamo pri brehu rieky a reštaurácia.

Jozef Terem

Kontakt na požičovňu lodí: http://www.lode-ostrov.cz/

Do kempu Dolánky to bolo už len asi 10-15 minút. Tam splav skončil. Odovzdali sme loď a vybrali na cestu späť. A teraz spomeniem dve veci. 

  • 1. Požičať si môžete buď kanoe pre dve osoby alebo raft, kde sa vás zmesti aj osem. Na rafte ste všetci spolu, čiže ide o družnejšiu formu splavu, na kanoe si trošku aj zamakáte. Je to na vás.
  • 2. Po príchode do kempu Dolánky musíte zvážiť, ako sa dostať späť k autu do Malej skály. My sme si požičali kolobežky a vrátili sa po cyklotrase na kolobežkách. Bolo to super! Cesta je v perfektnom stave, vedie krásnou krajinou pomedzi chalupy, niekoľko krát prekročíte po moste rieku Jizera a máte možnosť za zastaviť na pivo vo viacerých krčmách. 

splav rieky Jizera

Kontakt na požičovňu kolobežiek: http://www.lode-ostrov.cz/kolobezky

Takže, ak chcete prežiť v Českom raji akčný deň, kombinácia ferraty, splavu a kolobežky sa javí ako jedná zo zaujímavých možností. 

Jozef Terem

Skalný hrad Vranov

PS: Iba pripomeniem, že nad dedinou Malá Skála je aj veľmi pekná zrúcanina skalného hradu Vranov, ktorý je známy aj pod menom Pantheon. Týči sa na strom brale priamo nad Malou skálou a je z neho parádny výhľad.

Od miestnej pizzerie Pietro Tomasso na začiatku Malej skály naň vedie cestička lesom, na hrade ste asi za 10 - 15 minúť. Naskytnú sa vám veľmi pekné výhľady. Tento krátky výlet určite odporúčam na spestrenie. 

skalný hrad Vranov - Pantheon, Mala skala skalný hrad Vranov - Pantheon, Mala skala