Ako byť lepším a zodpovednejším cestovateľom? Desať krajín, ktoré to návštevníkov učia

Keď pojmeme výraz zodpovedný alebo uvedomelý cestovateľ globálne, v princípe ide o človeka, ktorý rešpektuje zvyky, kultúru a vzhľad každého miesta, na ktorom sa v danom momente nachádza a rešpektuje  tiež každého človeka, ktorého na svojich cestách stretne.

Nie každý však dokáže zaujať neutrálny postoj voči odlišnosti, ktorej je vo svete svedkom. Dôsledkom toho sú občas predsudky, no veľmi často nevhodné správanie turistov a strata úcty voči destinácii, v ktorej sa človek nachádza.

Namiesto mapy sociálne siete

Generácia mladých cestovateľov sa dnes už nerozhoduje, ktorú destináciu navštívi, podľa toho, či o nej videli zaujímavý dokument alebo im ju odporučili v cestovnej kancelárii. Základný faktor rozhodovania pre generácie mileniálov a Z predstavujú sociálne siete, najmä instagram. Na základe toho dostávajú dnes destinácie špeciálnu „známku“ za svoju „instagramovosť“.

Magazín Independent v roku 2017 informoval o britskej štúdii medzi mladými ľuďmi, ktorá potvrdila, že o svojom najbližšom dovolenkovom cieli sa ľudia rozhodujú na základe jej potenciálnej príťažlivosti na instagramových fotografiách. Bolo to až 40 percent opýtaných.

Aj takto vznikajú v mnohých čarovných destináciách po celom svete obrovské nápory turistov, ktorí bažia po dokonalej fotografii. Mnohí však neberú ohľad na prírodu, otváracie hodiny rôznych atrakcií, potenciálne nebezpečenstvo alebo ďalších návštevníkov.

Preto sa niektoré krajiny rozhodli, že keď to nejde inak, začnú svojich turistov vychovávať. Rôznymi spôsobmi chcú motivovať dovolenkárov, aby sa pričinili o udržanie alebo zlepšenie prirodzeného prostredia krajiny a zároveň ho chránili. Toto je desať z nich.

1. Nový Zéland

Takmer každý má vo svojom cestovateľskom bucket list-e túto krajinu. Stáva sa priekopníkom aj v prípade fenoménu udržateľného turizmu. Sľubom Tiaki sa môžete zaviazať, že bude pomáhať chrániť a udržovať krajinu v optimálnom stave počas jej návštevy.

Slovo tiaki z maorštiny v preklade znamená „starať sa a chrániť“. Prísľub sa týka aj starostlivosti o seba. Pod pravidlá, ktoré by ste mali nasledovať, ak sľub zložíte, patrí aj bezpečná jazda, pripravenosť na zmeny počasia, ochrana životného prostredia a udržovanie jeho čistoty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NEW ZEALAND ?? (@ig.newzealand), 15 Nov 2019 o 12:26 PST

2. Palau

Palauská republika je trinástou najmenšou krajinou na svete, nachádza sa v Oceánii a na turizme je závislá. Zároveň si však uvedomuje jej negatívny dopad na životné prostredie. Minimalizovať sa ho najnovšie snaží pomocou Palauského záväzku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa fly4free ✈️ (@fly4free_com), 14 Nov 2019 o 9:19 PST

Ten má pomôcť návštevníkom pochopiť krehkosť ostrovnej krajiny. Predstavitelia štátu zvolili nevšednú kampaň. Príbeh ostrova rozprávajú s pomocou detí a prostredníctvom rozprávkových postáv, napríklad fialového obra.

Kampaň za svoju originalitu dokonca získala niekoľko filmových ocenení za kreativitu a celosvetové ovácie. Okrem toho po príchode do krajiny je každý návštevník požiadaný, aby podpísal špeciálnu pečiatku vo svojom pase, ktorá obsahuje niekoľko sľubov a pravidiel, ktoré by mal turista dodržať. Pečiatka bola doposiaľ preložená do piatich jazykov.

3. Kostarika

Krajina s rajskou exotickou prírodou je lídrom v produkcii obnoviteľnej energie. Zaumienila si, že do roku 2021 sa stane prvou krajinou s nulovými emisiami uhlíka. Tento proaktívny prístup by však vyšiel na zmar, keby prišelci zo zahraničia nezdieľali podobnú  filozofiu.

Ubytovacie zariadenia, gastronomické prevádzky, obchody a služby pre domácich či turistov sú najnovšie hodnotené v rámci ekologického programu a získavajú akýsi certifikát. Hodnotenie prebieha uverejnením počtu zelených lístkov, ktorý je symbolom vládneho ekologického projektu.

Prevádzka môže získať maximálne 5 lístkov. Čím viac ich má, tým je ekologickejšia. Aj podľa toho sa hostia v krajine môžu rozhodovať, ktorého prevádzkovateľa podporia a zakúpia si u neho služby či produkty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Costa Rica Experts (@costaricaexperts), 15 Nov 2019 o 3:05 PST

4. Island

Krajina ležiaca tesne za polárnym kruhom si svoje prírodné bohatstvo vehementne chráni. Na Islande je zakázané jazdiť off-road, teda mimo vyznačených trás, aby sa zamedzilo ničeniu vegetácie, ktorej by trvalo roky, kým by sa pozviechala z poškodenia.

Veľká STOPka svieti turistom aj pri myšlienke vybrať sa na túru mimo vyznačených chodníkov alebo kempovať mimo na to slúžiacich miest. To je možné len v prípade, že má návštevník špeciálne povolenie od súkromného vlastníka pozemku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sabina (@st_poulet), 29 Júl 2019 o 4:26 PDT

5. Botswana

Vnútrozemský africký štát je domovom jednej z najväčších populácií slonov. V krajine je od 31. decembra 2017 zakázané používať slony na jazdenie.

Okrem slonov sa štát snaží chrániť a udržať pri živote populácie aj ďalších ohrozených zvierat ako sú nosorožce, levy, leopardy a hyeny. Jednou z najväčších svätýň chránených zvierat v Afrike je tamojší Národný park Chobe. Na safari je tu možné vyraziť po rieke Chobe len s akreditovaným rangerom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Spencer Cortright (@mustbedreamin), 15 Nov 2019 o 2:46 PST

6. Kambodža

Instagrameri sa idú „potrhať“ za fotografiou pred chrámovým komplexom Angkór Vat. Nádherné kamenné monumenty sú však v posledných rokoch typické špecifickým fenoménom. Turisti v domnienke, že robia dobrý skutok, sa pri návšteve mesta a jeho stavieb venujú aj malým deťom a sirotám, ktoré tu pobehujú a žobrú peniaze. Niektorí cestovatelia navštevujú sirotince, kde deťom tiež dávajú peniaze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa K r i s (@endlessartlover), 12 Máj 2019 o 2:00 PDT

Toto správanie však vyťahuje do ulíc čoraz viac detí, zo sociálnych zariadení aj od rodín, ktoré ich za zárobkom v niektorých prípadoch posielajú a začína ísť o nekontrolovateľný chaos. Štát preto odporúča návštevníkom prejaviť dobrú vôľu tým, že sa rozhodnú nakupovať v predajniach s etickým konceptom, jesť v lokálnych reštauráciách a využívať lokálne služby.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa risako (@_rrr_instaaa_), 3 Máj 2019 o 6:16 PDT

7. Bhután

Krajina svojimi aktivitami neprodukuje žiadne emisie uhlíka, jej ekonomický rast je postavený na sociálnom rozvoji, princípoch ekologickej udržateľnosti a ochrane kultúrneho dedičstva. Turistov napriek tomu vítajú či už majú namierené do Himalájí alebo inam.

Podmienkou je každodenná platba určitého obnosu peňazí, ktorý sa dostáva späť do štátneho rozpočtu a slúži na udržiavanie optimálneho stavu krajiny a jej zveľaďovanie. Podľa Lonely Planet turistická daň predstavuje 250 dolárov na deň, teda približne 227 eur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa travelpointed (@travel_pointed), 15 Nov 2019 o 2:54 PST

8. Dánsko

Hlavné mesto Kodaň je známe ako „mesto cyklistov“. Previezť  sa v ňom možno až po 400 kilometroch cyklistických chodníkov.

Dáni patria medzi lídrov vo vedení života na princípoch trvalej udržateľnosti. Svetu ukazujú, ako sa efektívne dá využívať obnoviteľná energia, zvládať vodný manažment, recyklácia odpadov či ekologická preprava. Turistov tu na desiatkach miest nabádajú využívať ako dopravný prostriedok v prvom rade bicykel.

9. Portugalsko

Jedným z najusilovnejších štátov s ambíciou premeniť turizmus na ekologickejší priemysel je práve Portugalsko. Spojilo sa s Airbnb, aby promovalo zodpovedné zdieľanie ubytovania, odštartovalo program, ktorý podporuje lokálne biznisy starajúce sa o historické budovy. Energiu Portugalci získavajú len zo zdrojov obnoviteľnej energie.

Portugalské súostrovie Azory najnovšie získalo certifikát ekologickej turistickej destinácie od neziskovej organizácie Global Sustainable Tourism Council. Návštevníci krajiny sú nabádaní vyskúšať si šetrné atrakcie ako pešiu turistiku, pozorovanie vtáctva alebo absolvovanie pobytov v eko rezortoch.

10. Austrália

Všetci dobre poznajú horu Uluru inak známu ako Ayersova skala. Obyvatelia Austrálie a najmä pôvodní obyvatelia Anangovia žiadali turistov už od osemdesiatych rokov 20. storočia, aby na horu neliezli a prechádzali sa okolo nej. Davy ľudí totiž v jej okolí aj priamo na skale zanechávali odpadky či zvyšky jedla, ktoré priťahovali divú zver a narúšali tak prirodzené prostredie červeného obra.

Od októbra 2019 je hora uzavretá a turisti sa môžu prechádzať len po vyznačených častiach mierne vzdialených od posvätnej hory. Rešpektovanie zákazu je prejavom úcty voči obyvateľom a miestnej prírode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Angie Lee (@angielee._), 15 Nov 2019 o 1:50 PST