Ako cestovať ekologickejšie?

Cestovanie nás baví. Vydávame sa za neznámymi kultúrami a navštevujeme miesta, o ktorých sme doteraz čítali iba v cestovných bedekroch. Ženieme sa, fotíme a zdieľame naše zážitky. Niekedy mám pocit, že keby sme nemali instagram, polovica ľudí by ostala sedieť doma. Aká je daň za náš komfort a rýchle cestovanie? Vieme zmierniť jeho dopad na životné prostredie?

Odčiňte svoju uhlíkovú stopu 

Nájsť výhodnú letenku, vybaviť cestovné poistenie, zbaliť sa a vyraziť. To je najčastejší postup pri plánovaní dovolenky. Napadlo vám však niekedy, akú stopu váš let lietadlom alebo cesta autobusom či autom zanechá? Cestnú a ani leteckú dopravu len tak nezmeníme, „prehrešok” v podobe uhlíkovej stopy však môžeme aspoň sčasti „odčiniť”.

Na internete nájdete veľa šikovných kalkulačiek, ktoré po zadaní niekoľkých údajov presne vyrátajú množstvo vyprodukovaných skleníkových plynov. Niektoré vám dokonca ponúknu aj viaceré alternatívy, ako svoj „priestupok” peňažne odčiniť. Môžete tak podporiť vybrané organizácie alebo pomôcť vysadiť stromy. Strom za vás vysadia aj pri rezervovaní ubytovania cez organizáciu bedandtree.com. Pod tento netradičný projekt sa podpísali už i známe platformy ako Booking, Skyscanner, Hostelworld či Tripadvisor. 

Tipy, ako cestovať ekologickejšie 

Malými zmenami však môže k zmierneniu negatívneho vplyvu cestovania prispieť každý z nás. Tu je pár našich tipov: 

  1.  Vyskúšajte dovolenku na bicykli či po vlastných

Vyrazte na dovolenku po vlastných alebo na bicykli. Nielen v Európe nájdete mnoho peších i cyklistických turistických trás. Vďaka výmene auta za bicykel alebo vlastné nohy sa dostanete aj na miesta, kde to pre štvornohého tátoša nie je možné. Predĺžte si výlet na niekoľko dní či týždňov, bývajte v stane alebo u miestnych a uvidíte, že vaša dovolenka naberie úplne iný rozmer. 

Vydajte sa do Španielska na známu púť Camino de Santiago, zdolajte najvyššie vrcholy slovinských Álp alebo zamierte do talianskych Dolomitov na populárnu cestu Alta Via. Všetky trasy majú viaceré varianty, takže si môžete vybrať v závislosti od vašich fyzických schopností a a množstva času.  

cestovanie ekologicke

  1. Nemusíte vidieť všetko 

Nesnažte sa vidieť všetko a všade za každú cenu. Nenaháňajte sa zbytočne. Nemusíte vidieť všetky turistické miesta toľkokrát označené a odfotené na Instagrame. Aj popularita sociálnych sietí si vyžiadala svoju daň. Neustále zdieľanie fotiek z čarovných destinácií spôsobilo, že sú niektoré miesta pre turistov úplne alebo čiastočne uzavreté. Platí to napríklad o slávnych Phi Phi Islands v Thajsku alebo Fjaðrárgljúfur kaňone na Islande.

cestovanie ekologicke

Vyhraďte si čas na veci, ktoré za to naozaj stoja a prispôsobte tomu aj vašu dopravu. Vydajte sa na menej známe miesta, doprajte prírode odpočinok a ak nemusíte, nezdieľajte vašu polohu na internete. Možno nie je potrebné cestovať na najexotickejšie miesto na svete a postačí výlet neďaleko za hranice. Super dovolenku robia predovšetkým ľudia a zaujímavé scenérie sa dajú vidieť aj doma. 

  1. Podporujte ekoturizmus 

Niektoré štáty sa snažia zlepšiť životné prostredie aj podporou tzv. ekoturizmu. Cestovný ruch sa nesnažia obmedziť, ale rozvíjať ho v súlade s prírodou. Ponúkajú zážitkové pobyty s lokálnymi sprievodcami na nedotknutých miestach, s autentickou atmosférou, ale bez zbytočného zásahu do prírody. Svojím príspevkom za takýto pobyt podporíte miestnych a prispejete k tomu, aby dané územia ostali nedotknuté aj naďalej. 

  1. Využívajte verejnú dopravu alebo zdieľajte auto

Namiesto taxíka radšej naskočte na autobus či metro. Získate autentickejší zážitok, ušetríte a možno sa i príjemne porozprávate. Ďalšou možnosťou je využiť vlak. Pohodlne ním zdoláte aj veľké vzdialenosti a cestou sa môžete kochať neustále sa meniacou krajinou za oknom. Aj vlaková sieť každým rokom rastie a ak vás odrádza stav slovenských železníc, skúste dať šancu aspoň tým zahraničným. 

Ak sa naopak na cestu vydáte vlastným alebo prenajatým autom, ponúknite voľné miesto iným cestovateľom. Znížite tým svoje náklady a zdieľanou jazdou potešíte planétu. 

  1. Znížte spotrebu mikroténových vreciek

Zabaliť si jedlo alebo veci, ktoré môžu vytiecť, do mikroténového vrecka, je taká klasika. Skúste ich však vymeniť za znovupoužiteľnú dózu alebo nepremokavé voskové obrúsky. Tie si jednoducho vyrobíte aj doma. Postačí vám na to bavlnená látka, včelí vosk, žehlička a štipka trpezlivosti.

cestovanie ekologicke

  1. Nebaľte si zbytočnosti

Čím ťažšie lietadlo, tým väčšia uhlíková stopa. Nebaľte si zo sebou veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujete. Praktickosť je pri balení najdôležitejšia a prípadnú škvrnu si môžete preprať aj s mydlom v umývadle. Ľahším batohom potešíte aj váš chrbát a ušetríte čas strávený pri rannom rozhodovaní, čo na seba. 

  1. Stravujte sa lokálne 

Aj na cestách podporujte domácich farmárov a lokálne značky. Vyberajte si potraviny pestované a spracovávané v danej oblasti. Lokálna strava bude zaručene chutnejšia, čerstvejšia a najmä ekologickejšia.