Ako cestovať so psom, aby ste z toho mali všetci radosť

Sme veľkí zástancovia toho, nenechávať chlpáča doma, ak sa to dá zariadiť inak. Veď aj sme s tými našimi 11 mesiacov na ceste. Ako to ale urobiť, aby ste si výlet alebo aj dlhodobé cestovanie užili obaja? Prezradíme vám naše tipy pozbierané z mnohých kratších ciest s Phoebe a Lolom, aj z tejto stále prebiehajúcej cyklocesty z Kanady do Argentíny.

cesta so psom

 

Výber destinácie

Už to nie je len o vás, je to aj o vašom kamarátovi. Obdivovanie pamiatok a múzeí vo veľkomeste asi nebude to pravé orechové. Stavte na prírodu a to, čo vášho psíka baví. Zásadné je zistiť si, či sú psy vítané vo vami vybranej destinácii a za akých podmienok. My sme na našej ceste vynechali mnohé z národných parkov USA, lebo psy sa tam môžu pohybovať iba po asfaltovaných cestách a kempoch. Radšej sme navštevovali “national forests” susediace s parkami, ktoré majú menej prísne pravidlá a je to teda zábava aj pre psa. 

cesta so psom

Ako sa tam so psom dostanete

Ak autom, jedinou prekážkou by mohla byť prípadná nevoľnosť psíka a je to teda na vašom zvážení, či mu dáte tabletku alebo je to pre neho priveľký stres a necháte ho doma. V rámci Európy výborne funguje vlaková sieť, len si treba zistiť pravidlá a ceny, každá krajina to má inak, aby ste nezostali nemilo prekvapení. Ľahko sa vám môže stať ,že za lístok pre psa zaplatíte viac než za ten svoj. No a potom je tu letecká doprava. Dnes už mnoho spoločností akceptuje prepravu psa do určitej hmotnosti v kabíne, čo je určite menej stresujúce pre zvieratko aj majiteľa, než batožinový priestor. Lietanie so psíkom by ale malo zostať výnimkou určenou pre prípady ako dlhodobá cesta a ak preprava nejde vyriešiť inak.

cesta so psom

Hraničné prechody

Bude vaša cesta zahŕňať prechod hraníc? Je dobré si zistiť, akú dokumentáciu, očkovanie a prípadne čip pes potrebuje. Na toto vrelo odporúčame stránku www.pettravel.com. Keď sme sa rozhodovali pre trasu našej cyklocesty, skontrolovali sme si tu všetky krajiny a uistili sa, že v žiadnej z nich nebudú naše psy podrobené karanténe. 

Výber aktivít pre vás a psíka

Je to akčák a neobsedí? Čo tak niekoľkodňová horská túra? Má rád vodu? Skúste kajakovanie alebo kanoe. Či je to skôr gaučák a len by sa povaľoval? Chata v krásnom prostredí, kde nemusíte ani nos vystrčiť a zrelaxujete sa spoločne. Prispôsobí sa prípadnej zmene klímy ľahko vzhľadom na vek a osrstenie? Keď váš dlhosrstý chlpáč normálne pri teplote nad 25 stupňov uteká do domu schovať sa, asi sa nepoteší dovolenke na pláži v subtrópoch. Pre každého sa nájde niečo. Len myslite na dobro psíka za každých okolností.

cesta so psom

Ubytovanie

Všetky hlavné ubytovacie servery (booking.com, airbnb.com, dokonca Couchsurfing) majú možnosť “pet friendly” vo filtrovaní. Nezabudnite ju zaškrtnúť, aby ste mali pokoj na duši. Ak to začnete robiť, určite vás zarazí, ako zásadne sa zníži množstvo ubytovacích kapacít. Bohužiaľ si stále veľa majiteľov ubytovaní a hotelov myslí, že im pes zdemoluje pol baráku. Niektoré psíky tieto tendencie skutočne majú a to už je len na vašom zvážení, ako svojho psa poznáte. Na začiatok je asi vhodné psíka nenechávať samého v cudzom prostredí, kým si nie ste stopercentne istí, že sa nič nestane. A na airbnb alebo couchsurfingu vždy majiteľa poprosiť, aby vám nechal pozitívnu recenziu aj na psa, ak bol spokojný, čím stúpa vaša spoľahlivosť pre ďalších ubytovateľov. 

Je ale jedno ubytovanie, ktoré my milujeme a aj pre psa predstavuje dobrodružstvo (aspoň sa tak naši tvária). Stan!!! Navyše sa nepotrebujete nikomu zodpovedať, zbalíte sa a vyrazíte. Zodpovedné stanovanie na divoko pod miliónom hviezd vymeníme za akýkoľvek hotel kedykoľvek.

cestovanie so psom

 

Čo nezabudnúť doma

Podľa typu cestovania máte viac alebo menej miesta na psíkovu batožinu. Je ale pár vecí, ktoré sa oplatí nezabudnúť. 

  • jedlo, na ktoré je zvyknutý a zistiť si, či v danej destinácii kúpite rovnaké
  • misku, ideálne skladaciu
  • podľa toho, čím cestujete a koľko máte priestoru, buď pelech alebo aspoň deku, ktorú pozná
  • vodítko, postroj, ev. košík/ohlávku, ak ich vyžadujú v dopravných prostriedkoch, ktoré budete používať (skvelé riešenie na turistiku, cykloturistiku a beh, keď chcete mať voľné ruky, je bungee vodítko upevnené na opasok)
  • ak budete mimo civilizáciu, základnú lekárničku pre psa
  • obľúbenú hračku, loptičku alebo maškrty, keď budete potrebovať upútať jeho pozornosť
  • veterinárny preukaz so zaznamenanými očkovaniami a číslom čipu
  • ošetrenie proti kliešťom, ak sa v danej oblasti vyskytujú
  • ak bude psík veľa behať v náročnom teréne (horúci asfalt, púšť, ostré kamene, sneh a ľad), zvážte topánky (naši ich neznášajú) alebo aspoň špeciálne krémy na packy

cestovanie so psom

 

Tak čo, už premýšľate, kam so svojím štvornohým kamošom vyrazíte? Zatiaľ sa môžete inšpirovať v našej galérii - Ako vyzerá cykloturistika so psom?

Alebo v našom videu - Cykloturistika v USA so psami