Ako prebieha profesionálne školenie šteniat?

Vycvičiť šteňa tak, aby poslúchalo a stalo sa vašim partnerom pre život bez „úletov“ a nepríjemných prekvapení, môže byť poriadny oriešok. Ako k tréningu psích mláďat pristupujú profesionáli, to môžete zistiť v novom dokumentárnom seriáli s názvom Psia hliadka – Škola šteniat.

Ak sa vám ten názov zdá povedomí, máte pravdu – obľúbený seriál Psia hliadka, už totiž malo možnosť vidieť aj slovenskí diváci. Program s podtitulom Škola šteniat je  s spin-offom, teda akousi odnožou práve Psej hliadky, ktorá si u obecenstva vyslúžila značnú popularitu.

skola steniat

skola steniat

V rámci desiatich epizód novozélandského seriálu sa stretneme s roztomilými tvormi, z ktorých sa majú vďaka tréningu stať múdri a rozvážni partneri policajtov a oddelenia boja s biologickými hrozbami Biosecurity, ale aj pracovní a asistenčné psy pre ľudí s postihnutím a vodiaci psy.

Najmä ľudia, ktorí príliš skúseností s cvičením šteniat nemajú, budú prekvapení rôznymi povahami jednotlivých psích rás a rôznymi schopnosťami, ktoré musia mať ich cvičitelia, aby s nimi došli do vyslúženého konca výcviku.

Napríklad nemecký ovčiaci sa na Novom Zélande, rovnako ako u nás, naviac hodia ako policajné psy, pretože sa dajú vycvičiť tak, aby boli lojálni, cieľavedomí a nenechali sa rozhodiť pri sledovaní stopy. Na druhej strane zlatí retríveri dokážu byť neobyčajne empatickí, a preto sú vhodní k telesne postihnutým alebo ako asistenčné psy. A ako dokonalí pomocníci pohraničnej stráže sa vďaka citlivému čuchu a prirodzenej zvedavosti sa osvedčili bíglovia.

Štáb seriálu sleduje životnú cestu každého šteňacieho hrdinu od jeho oddelenia od svorky cez následnú socializáciu až po úspešné ukončenie tréningu a začiatok práce v teréne. To samozrejme nie je prípad všetkých šteniat. Niektoré z nich totiž neuspejú, pretože sa u nich skrátka časom prejaví nejaká povahová vlastnosť, ktorá im bráni v úspešnom absolvovaní cvičení.

Na tréneroch ostáva, aby prípadnú nekompatibilitu odhalili čo najskôr, pretože zbytočným cvičením môže byť pes deprimovaný. Taktiež je výcvikový tréning neskutočne nákladný, pretože si vyžaduje plné nasadenie a veľa času minimálne jedného špecialistu.

skola steniat

Pokiaľ sa však cvičenie podarí a je úspešné ukončené, je to satisfakcia pre trénera a pre samotného psa počiatkom fascinujúcej novej kapitoly života, ktorá rozhodne nebude spočívať v ležaní na gauči (aj keď u asistenčných psov môže byť táto činnosť súčasťou ich „profesie“).

Dokumentárny seriál Psia hliadka – Škola šteniat si môžete  pustiť na televíznej stanici Viasat Nature v premiére od 15. júna vždy o 18:30.