Andrzej Bargiel: Prvý človek zlyžoval vrchol K2!

Nedeľa 22. júla 2018 sa určite zapíše do histórie himalájskeho horolezectva a lyžovania. Poľský extrémny lyžiar Andrzej Bargiel zrealizoval svoj neuveriteľný pokus a na lyžiach sa spustil z osemtisícovej hory K2. 

Andrzej Bargiel sa stal prvým na svete, čo sa na lyžiach spustil z K2 - druhého najvyššieho vrchu na svete (8,611 metrov). Je to veľký úspech pre Poliaka, ktorý sa po neúspešnej expedícii spred roka nakoniec stal prvým na svete, čo to dokázal.

Tento rok sa Bargielova expedícia skončila úspechom

Tento rok sa Bargielova expedícia K2 skončila obrovským úspechom. Po niekoľkých týždňoch strávených v Karakorume vo štvrtok 19. júla neskoro popoludní začal vystupovať do druhého základného tábora v nádeji, že v sobotu 21. júla sa pokúsi vystúpiť na vrchol. Nasledujúci deň ráno sa celá expedícia presunula do tretieho základného tábora umiestneného vo výške cca. 7 000 metrov. A nakoniec v nedeľu 22. júla začal skutočný útok na vrchol K2, ktorý sa skončil úspechom.

Podarilo sa dosiahnuť priam nemožné

Keď sa Bargiel konečne dostal na vrchol, jednoducho si nasadil lyže a začal lyžovať. Dokázal si nájsť zasnežené časti po celej trase. Z vrcholu zostúpil pozdĺž ramena smerom k Česenovej ceste, prechádzal pod obrovskými sérami, potom cez extrémne ťažký ​​priechod Messnera a ďalej Poľskou cestou. Podarilo sa mu prekonať všetky ťažkosti a dosiahlo svoj sen, čím sa v tomto smere dosiahlo priam nemožné.

Zlyžovanie K2 bolo cieľom a snom niekoľkých vysokohorských lyžiarov už roky, takže tento výkon otvoril novú, veľmi dôležitú kapitolu v histórii horského a lyžovania. Samozrejme, obrovské uznanie patrí aj celému podpornému tímu.

Zdroj foto: Red Bull Content Pool