Arménsko - všetky informácie potrebné pred cestou

Starobylé a historické Arménsko je príťažlivým lákadlom. Nie je od nás veľmi ďaleko a nadchne milovníka prírody rovnako ako milovníka kultúry, pamätihodností či pamiatok. Môžete sa tu kúpať v Sevanskom jazere, objavovať ukryté kláštory alebo vyšliapať na najvyššiu horu Aragac. Napokon si sadnúť na vynikajúci šašlík, ochutnať slávny koňak a vychutnať si Jerevan. Arménsko je krajina na ktorú sa nezabúda.

Kedy ísť

Najlepším obdobím na návštevu Arménska je obdobie medzi jarou a jeseňou. Kým v niektorých krajinách sa vyvarujete letu, tu v Arménsku s ním problém nie je a hoci bude o čosi teplejšie, váš zážitok z krajiny to nepokazí.

Medzi najlepšie mesiace patrí máj, jún a september.

Jar či začiatok leta je v Arménsku veľmi fotogenickým obdobím, pretože je všetko rozkvitnuté a napríklad na juhu v provincii Syunik nájdete dokonalé, farebné polia plné kvetov až si budete pripadať ako v rozprávke.

Leto je teplé, suché, teploty sa bežne vyšplhajú na 30 stupňov a v krajine je mnoho aj domácich dovolenkárov, tak môžete nájsť sem tam vypredané hotely na exponovaných miestach.

Zima je v Arménsku chladná, je mimo sezóny, mnohé pamiatky, múzea alebo aj menšie hotely môžu byť pozatvárané a krajina je trochu spomalená.

Jerevan na Namesti republiky

Vízum alebo ako sa do Arménska dostať?

Arménsko pre občanov Slovenska a Českej Republiky (ako aj celej Európskej únie) zrušilo vízovú povinnosť a týmto krokom otvoril svoje brány bez zbytočnej byrokracie. Z kaukazských krajín tak môžete aj Arménsko aj Gruzínsko navštíviť bez víz.

Na vstup do Arménska tak dnes stačí platný cestovný pas a po vstupe môžete zostať v krajine 180 dní.

Ako do Arménska?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Arménska je letecká preprava. Najdôležitejším medzinárodným letiskom v Arménsku je letisko Zvartnots len pár kilometrov od Jerevanu.

  • Do Arménska nelieta momentálne žiaden lowcost, ale nájdete niekoľko stabilných, kvalitných spoločností, ktoré vás do tejto krajiny dopravia.

Najrýchlejšie sa do Arménska dostanete z našej zemepisnej šírky priamym letom spoločnosťou AUSTRIAN (https://www.austrian.com) z Viedne alebo CZECH AIRLINES (ČSA) (https://www.csa.cz). Priamy let do Jerevanu zo spomínaných letísk trvá cca 3h 15min – 3h 45min.

Existujú samozrejme aj alternatívy:

AEROFLOT (www.aeroflot.ru) – Touto spoločnosťou sa dá dostať do Arménska s prestupom cez ruskú Moskvu. Cenovo môže byť táto alternatíva niekedy zaujímavá.  

BELAVIA (www.belavia.by) – Aj bieloruská spoločnosť Belavia lieta do arménskeho Jerevanu, ale tu musíte prestupovať v Minsku. Dá sa však celkom zaujímavo spojiť tieto dve krajiny, keďže do Bieloruska nepotrebujete na 5 dní víza.

Lacná alternatíva!!!!

WIZZAIR (www.wizzair.com) – Do Arménska síce lowcost nelieta žiaden, ale ak idete predsa len s vidinou lacnej letenky, tak je tu linka Wizz Air smer gruzínske Kutaisi kam sa viete dostať z Budapešti, Katowíc a od novembra 2018 aj z Viedne. Odtiaľto sa po zemi presuniete do Arménska.

Po zemi

Ak nechcete letieť do Arménska, dostanete sa do tejto krajiny aj z rôznych iných, pozemných smerov. Hranice s Gruzínskom a Iránom sú otvorené aj pre cestovateľov. Naopak hranice s Tureckom a Azerbajdžanom sú zatvorené.

Z Gruzínska

Zo susedného Gruzínska vedie do Arménska niekoľko ciest a dnes sú tu otvorené tri hraničné prechody. Tým najdôležitejším je hranica Sadakhlo – Bagratashen, ktorá spája Tbilisi a Alaverdi, kde leží niekoľko kláštorov v UNESCO a keď pokračujete južnejšie dostanete sa k Sevanskému jazeru. Prechod hranice je veľmi jednoduchý a hneď ako prekročíte na arménsku stranu nájdete tu banku, kde zameníte peniaze, ale aj zdieľané autá smer Alaverdi či dokonca Jerevan.

Zaujímavý je aj prechod Bavra, ak smerujete do západného Arménska z Gruzínska a leží na hlavnej trase medzi gruzínskym Akhalkalaki a gruzínskym Gyumri. Je rovnako bezproblémový ako vyššie spomínaný.

Z Iránu

Cesta medzi Iránom a Arménskom nepatrí pre turistov medzi najfrekventovanejšie, ale ide o bezproblémový prechod Agarak – Nordooz. Hneď po prekročení hraníc nájdete zmenárne aj obmedzenú dopravu. Ak budete v Iráne možno bude pre vás zaujímavý priamy spoj z Tabrízu či Teheránu do Jerevanu.

Sevanske jazero

Ako cestovať po Arménsku?

Arménsko nie je veľkou krajinou a preto nie je žiadne problém presúvať sa tu verejnou a lokálnou dopravou. Medzi väčšími mestami je pravidelné spojenie a do menších mestečiek či ku kláštorom často musíte siahnuť po prenajatom taxíku.

Vlak:

Po Arménsku sa dá cestovať aj vlakom, hoci sa treba pripraviť, že tento druh cestovania je pomalším než autobusy, ale zase vlak je často o zážitku. Nedostanete sa nim všade, ale za pokus to stojí. V Arménsku je dnes hlavným prepravcom South Caucasus Railway a v krajine nájdete 845 kilometrov železníc.

Z Jerevanu sa dostanete vlakom do miest: Guymri, Hradzan, Ararat, Araks, Yerasch a počas letnej sezóny zvykne premávať vlak aj do Sevanu k obľúbenému jazeru.

Za zmienku stojí aj medzinárodný vlak na trase Jerevan – Tbilisi, ktorý prejde cestu za cca 10 hodín. Maršrutkou to trvá o pár hodín kratšie, ale vlak je samozrejme pohodlnejší.

Maršrutka / Autobus:

Najbežnejšou dopravou v Arménsku je spojenie mikrobusov, ktoré sa v týchto končinách volajú maršrutky alebo autobusov. Autobusy nie sú tak frekventované a skôr sa môže stať, že hoci v krajine strávite dva týždne, všetky vaše cesty budú prebiehať maršrutkami. Typická maršrutka je mikrobus v ktorom je 12-14 sedadiel, čo v praxi znamená, že sa do nej sem tam zmestí aj 16 či 18 ľudí.

Maršrutky spájajú takmer všetky veľké či väčšie aj menšie mestá v Arménsku a ide tu len o frekvenciu. Väčšinou majú stanovený čas odchodu, ale na menšie vzdialenosti sa odchádza, keď sa naplní. Platí sa priamo šoférovi a ide o pomerne spoľahlivý druh dopravy.

Maršrutkou prejdete krajinu krížom krážom od gruzínskych až po iránske hranice a dostanete sa ňou aj do Náhorného Karabachu.

V Jerevane si treba dať pozor na to, že je tu niekoľko autobusových staníc a podľa toho kam máte namierené sa treba vydať na tú vašu s čím vám domáci poradia.

Shared Taxi

V Arménsku sa môžete stretnúť aj s tzv. zdieľanými taxíkmi, teda s prepravou, ktorá je vykonávaná pomocou osobných áut jazdiacich na rôznych trasách. Je to lacnejšia alternatíva, než taxík, pretože ho zdieľate s niekoľkými ďalšími ľuďmi idúcimi vašim smerom. Najčastejšie sa s touto formou dopravy stretnete na autobusových staniciach, kde okrem bežných autobusov môžete stretnúť ľudí s autami čakajúcimi na pasažierov.

Taxi

Ak chcete ísť pozrieť menej známe miesta, kláštory postavené za mestom a rôzne iné miesta, kde nejde verejná doprava, tak často bude vašou jedinou voľbou taxík. Nájdete ich často na stanici alebo na miestach, kde zastavuje verejná doprava a kde sa predpokladá, že ho človek bude môcť využiť. Taxík sa dá celkom dobre využiť ak chcete objavovať okolie mesta Alaverdi, kde viete v jeden deň vidieť kláštory Sanahin – Haghpat – Odzun. VŽDY pred tým, než sa dohodnete na trase, dohodnite sa na cene. Nikdy nenastupujte bez toho, aby ste nevedeli koľko budete platiť. Na konci sa môžete vyhnúť problémom. Zjednávajte o cene a nikdy neberte tú prvú, ktorú vám ponúknu. 

Lietadlo:

Arménsko vzhľadom na svoju neveľkú rozlohu nemá žiadne vnútroštátne linky, ktoré by sa dali využiť počas cestovania

Požičané auto:

Už aj v Arménsku si môžete požičať na cestu vlastné auto. Najviac požičovní je samozrejme v Jerevane. Jazdí sa tu tak ako doma, len si treba zvyknúť na arménske cesty a miestnych šoférov. Auto na zemný plyn je skvelá voľba a počítajte s tým, že na deň vás prenájom auta môže stáť od cca 30 euro. Nájdete tu aj overené spoločnosti ako:

Konak Ararat

Peniaze

Oficiálnou menou v Arménsku je arménsky dram (AMD). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, ktorých nájdete pomerne veľa. Aj bankomaty bez problémov fungujú najmä vo väčších mestách.

Za 1 € dostanete v priemere – 550 AMD

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=AMD

Ak chcete arménske bankovky nájdete ich v nominálnej hodnote 50, 100, 500, 1000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000 a 100 000 AMD. Mince v Arménsku tiež existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 10, 20, 50, 100, 200 a 500 dramov.

Bankomatové karty viete využiť aj pri platení v obchodoch, potravinách či reštaurácii, ale nespoliehajte sa na ne stopercentne. Je dobré mať v Arménsku so sebou aj hotovosť.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Arménska je arménčina. Patrí do skupiny indo-európskych jazykov, ale znie inak ako ste v prípade mnohých iných jazykov tejto skupiny počuli. Aj preto sa od nich akosi oddeľuje.

Zaujímavosťou je, že arménska abeceda patrí k najstarším na svete a dokonca aj arménsky jazyk sa považuje za jeden z najstaršie, kontinuálne používaných jazykov.

Druhým najpoužívanejším jazykom a často hlavným dorozumievacím jazykom zostáva ruština. Je tu veľa etnických Rusov a preto je tu tento slovanský jazyk hlboko zakorenený.

Chcete sa pred cestou do Arménska pripraviť? Tu je niekoľko základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní, ktoré vám môžu pomôcť pri cestovaní.

https://www.17-minute-world-languages.com/en/armenian/

S angličtinou pochodíte najmä na turistických miestach (aj to nie všetkých) a preto zvážte, že sa naučíte aspoň základy ruštiny. Otvára dvere a často máte aj pri zjednávaní lepšiu pozíciu. V porovnaní so susedným Gruzínskom či Azerbajdžanom je tu angličtina najmenej frekventovaným jazykom.

Čo ochutnať?

Arménska kuchyňa je podobná ako Kaukaz. Miešali sa tu národy, etniká či náboženstvá a každé z nich malo vlastné predstavy. Aj preto je dnes arménska kuchyňa spleťou viacerých vplyvov a nájdete tu dokonalý šašlík, rovnako ako aj vegetariánske jedlá.

Chorovats su armenske sasliky

Chorovats: To, čo inde na Kaukaze voláme šašlík sa tu v Arménsku volá Chorovats a mnohí ho považujú za národné jedlo krajiny. Ide o kúsky grilovaného mäsa na drevenom uhlí, ktoré sa namarinuje, okorení, napichne na ihlu a pomaly pripravuje. Najobľúbenejším mäsom je jahňacina či bravčovina.

Lula Kebab: Kebab z mletého mäsa, ktoré sa vyformuje do pozdĺžneho tvaru, aby sa lepšie prepiekol. Podáva sa často s arménskym lavašom a grilovanou zeleninou. Lula Kebab je najčastejšie jahňacina.

Spas: Obľúbená, arménska, jogurtová polievka nemusí chutiť každému, ale rozhodne patrí medzi najtradičnejšie. Počas zimy ju nájdete teplú, počas leta, osviežujúco studenú.

Mante: Mante ako jedno z tradičných jedál predstavuje niečo, čo sa podobá trochu na talianske ravioly. Naplnia sa zmesou mletého mäsa, cesnaku, jogurtu, podáva sa s k nim rajčinová omáčka a chutia perfektne.

Tolma: Čokoľvek sa zabalí do vínneho listu by sa mohlo teoreticky volať Dolma. V Arménsku nájdete niekoľko alternatív, no najčastejšie je dolma plnená zmesou ryže, korenín a mletého mäsa. Môže však byť aj zeleninová s cukinou, baklažánom alebo cibuľkou.

Pstruh: Arménske jazero Sevan je známe pre svoje pstruhy, ktoré sa volajú Išchan. Majú lahodné mäso, sú grilované a ak budete v okolí jazera, tak ich určite ochutnajte

Lavaš: Typický arménsky chlieb je tenučký ako papier a môže byť menší, ale pokojne aj obrovský ako plachta. Výborne sa hodí takmer ku všetkému a keď je čerstvý, ešte teplý, zjete ho aj sám bez prílohy.

Nápoje

Koňak: Kto by nepoznal slávny arménsky koňak Ararat? Práve na okraji Jerevanu stojí fabrika Ararat, kde môžete ísť nielen na prehliadku, ale aj na ochutnávku rôznych druhov. Je to skvelý suvenír a určite si pohárik koňaku vychutnajte aj priamo v Arménsku, napríklad na Námestí republiky v Jerevane.

Víno: Arménsko nie je vinárska krajina ako napríklad Gruzínsko, ale aj tu nájdete zaujímavé vína. Vyrábajú sa najmä v oblasti mestečka Areni, ale môžete ich ochutnať aj inde. Zaujímavou chuťou sa môžu zapáčiť ovocné vína s príchuťou višní či granátového jablka.

Káva: Typickým nápojom mnohých Arménov je silná čierna alebo sladká káva

Armenske vina z Areni

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Arménsku nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko eur až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

  • Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Klasikou na Kaukaze je aj to, že ak sa ocitnete vo väčšom meste, tak na miestnej stanici môžete stretnúť sem tam domácich, ktorí ponúkajú svoje byty, alebo aspoň izby u seba doma na prenájom, aby si privyrobili pár dramov.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na mieste akým je Jerevan. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko eur.

  • V Arménsku nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/
  • Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Kazachstane nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili: https://www.couchsurfing.com/

Aj keď nemáte dopredu zabezpečené ubytovanie, stačí sa popýtať v meste alebo sa spýtať taxikára a vždy vás niekde nasmerujú, aby ste sa mohli ísť na ubytovanie pozrieť.

Bezpečnosť

Región Kaukazu a teda aj Arménska patrí medzi bezpečnejšie oblasti sveta a je tiež turisticky veľmi príťažlivým regiónom. Najviac starostí v spojitosti s Arménskom môžete počuť ohľadom napätých vzťahov s jeho susedmi, teda s Tureckom či Azerbjadžanom.

Konflikt o Náhorný Karabach môže rozdúchavať pochybnosti ohľadom bezpečnosti, ale netreba sa ničím znepokojovať. Náhorný Karabach (po novom už Artsakh) je len jednou z oblastí a leží pár stoviek kilometrov od Jerevanu či iných turistickejších oblastí. Netreba sa dokonca ani báť cestovať priamo do Náhorného Karabachu, pretože aj tu je to bezpečné a bezproblémové. Jediným problémom zostáva oblasť priamej hranice, kde na seba sem tam narazia arménske a azerbajdžanské jednotky, ale tieto oblasti sú mimo turistického diania.

S Náhorným Karabachom sa spája aj problém s mínami a preto sa neodporúča pohybovať sa v prírode, ktorú nepoznáte sami bez akéhokoľvek sprievodcu.

Ak sa objavíte v Náhornom Karabachu, je treba vedieť, že ďalšia cesta do Azerbajdžanu môže byť problémová. Ak plánujete celý Kaukaz počas jednej cesty, je vždy lepšie začať v Azerbajdžane a až potom sa presúvať do Arménska a Karabachu. Ak idete naopak, dajte si VEĽMI záležať na tom, že u vás nenájdu ani jednu indíciu o vašej návšteve Karabachu. Podľa azerbajdžanskej legislatívy ste totiž porušili zákon a môže vám hroziť väzenie.

Viac o cestovaní v Náhornom Karabachu si prečítajte tu:

https://www.dobrodruh.sk/azia/nahorny-karabach

  • Znepríjemniť váš pobyt môžu drobné krádeže na preľudnených miestach či trhoviskách, tak si treba na takýchto miestach dávať väčší pozor.

Prechádzanie cez cestu môže byť niekedy problém, pretože chodcov tu málokto rešpektuje a tak sa radšej dva krát pozrite, či môžete pokračovať.

Problémom môže byť aj alkohol, najmä sa treba vyvarovať mnohým nočným podnikom, kde sa ako cudzinec viete ľahko zamotať do problémov a v lepšom prípade vyviaznete len s tým, že budete musieť niekomu platiť za niečo čo ste nevypili alebo nespravili. Treba sa vyvarovať aj kontaktom s podnapitými ľuďmi v nočnom meste.

sevanske jazero

Očkovanie, zdravie

Do Arménska, podobne ako do celého regiónu Kaukazu netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

  • Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú.

Pozor na túlavých psov, ktorých často stretnete ak sa vydáte k niektorému z kláštorov.

Čo si v Arménsku pozrieť?

Arménsko je krajinou kláštorov a tak mnohé miesta, ktoré navštívite sa budú točiť práve okolo nich. Nie sú tu však len oni a viete si užiť aj kopec krásnych zaujímavosti od miest či prírody. Všetko je len o preferencií, no Arménsko dokáže nadchnúť aj náročného cestovateľa.

Jerevan

Hlavné mesto patrí ku kultovým mestám v krajine. Môžete tu stráviť niekoľko dní nielen kvôli jeho atmosfére, ale aj vďaka bohatému okoliu, ktoré Jerevan ponúka. Má v sebe niekoľko zaujímavostí, ktoré by ste určite nemali vynechať, ak sa tu zastavíte. Stojí na rieke Hrazdan, patrí k najstarším mestám na svete a za pekného počasia mu robí kulisu zasnežený Ararat, symbol krajiny.

  • Matenadaran – Slávna knižnica a vzácny archív patrí k pýche celého Jerevanu. Uchováva vzácne manuskripty, ktoré sú staré niekoľko storočí a je ich tu dnes cez 17 000 kusov. Mnohé patria k najvzácnejším svojho druhu na svete a preto by bola škoda toto zaujímavé miesto obísť. Aj domáci vás sem radi nasmerujú, pretože Arméni sú na svoju kultúru mimoriadne hrdí.

  • Matka Arménska – Monumentálna, 57-metrov vysoká socha Matky Arménska patrí ku koloritu hlavného mesta. Nahradila obrovskú sochu Stalina, ktorá kedysi dominovala panoráme Jerevanu a symbolizuje mier, hoci drží v rukách obrovský meč. V okolí sochy nájdete večný oheň, niekoľko vojnových reliktov a každého poteší skvelá panoráma celého mesta, odkiaľ môžete zazrieť aj Ararat.

  • Jerevanská kaskáda – patrí k symbolom Jerevanu a hoci ide „iba“ o schodisko, je to len prvý pohľad. Kaskáda je umeleckým dielom, ktoré vychádza z centra mesta a stúpa na pahorok k panoráme. Miestni majú radi toto miesto a často ich tu nájdete posedávať či oddychovať. Hore na panoráme nájdete aj sochu sovietsko-arménskeho priateľstva.

  • Katedrála sv.Sarkisa – Arménska katedrála na brehu rieky Hrazdan, ktorú postavili v roku 1842. Mnoho starých pamiatok z Jerevanu zmizlo, ale práve táto katedrála predstavujú starý Jerevan 19.storočia.

  • Námestie republiky – Najdôležitejšie námestie celého Jerevanu leží v srdci mesta, neďaleko modernej štvrte Kentron. Námestie lemuje niekoľko podnikov, reštaurácii a pamiatok. Nájdete tu známu Hodinovú vežu, ktorú priniesli až z Ruska a všetky stavby naokolo majú červenkastý nádych. Nájdete tu aj vládne budovy, dve ministerstvá a Múzeum umenia. Cez leto si môžete večer pozrieť spievajúci fontánu.

  • Opera – Hovorí sa o nej ako o jednej z najkrajších budov celého mesta. Vo vnútri sa môžete stále zastaviť na baletné predstavenie, operu alebo na koncert. Oproti stojí námestie s príjemným parkom

  • Katedrála sv.Gregora Osvietiteľa – Patrí k novým pamiatkam Jerevanu, pretože ju dokončili len v roku 2001 na oslavu 1700.výročia toho, že Arménsko ako prvá krajina na svete prijala kresťanstvo za svoje oficiálne náboženstvo. Je monumentálna a vo vnútri sa nachádzajú vzácne relikvie sv.Gregora.

  • Trhovisko – Jerevan v sebe ukrýva aj zaujímavú a orientálnu tržnicu plnú ovocia, zeleniny, orieškov, sušeného ovocia, byliniek, syrov či mäsových výrobkov. Je to pastva pre všetky zmysly. Neďaleko odtiaľ nájdete aj jerevanskú mešitu postavenú v perzskom štýle

  • Ararat – Reč teraz nie je o monumentálnej hore Ararat, ale o dobre známom koňaku, ktorý sa tu v Jerevane vyrába. Na okraji mesta, neďaleko rieky Hrazdan nájdete kultovú továreň na slávny koňak. Môžete sa do nej pozrieť, prejsť sa výrobou a napokon niekoľko vzoriek ochutnať. Ide tu o zážitok.

Ečmiadzin

Ečmiadzin je najposvätnejším miestom celého Arménska a nachádza sa len niekoľko kilometrov za Jerevanom čo z neho robí výborný a dostupný cieľ. Dnes je štvrtým najväčším mestom v krajine, no skôr ho všetci berú ako pútnický magnet kvôli jej Katedrále. Tú mal už v roku 301 založiť sv.Gregor Osvietiteľ a preto sa dodnes považuje za najstarší kostol sveta, ktorý vybudoval kresťanský štát. Okrem katedrály tu nájdete aj niekoľko ďalších kostolov.

Žvarnots

Žvarnots sa dá skombinovať s návštevou Ečmiadzinu, pretože ležia na tej istej ceste. Ruina miestnej katedrály zo 7.storočia je tak významná, že ju UNESCO zapísalo na svoj list svetového dedičstva. Postavil ju Nersés Staviteľ a v čase pred tým, než v 10.storočí došlo k jej zničeniu zrejme kvôli zemetraseniu mala dokonca tri poschodia. Ak vás zaujíma história, tak toto miesto nevynechajte.

Garni

Rimania v Arménsku? Samozrejme! Mestečko Garni nepatrí medzi najznámejšie, ale čo sa týka významu, tak patrí medzi najdôležitejšie. Leží pár kilometrov od Jerevanu a nájdete tu unikátny grécko-rímsky chrám z 1.storočia, ktorý je jediný svojho druhu nielen v celom Arménsku, ale aj na celom Kaukaze. Budete mať pocit, že ste niekde v Taliansku, len s tým rozdielom, že tu budete takmer sami.

Geghard

Kláštorov je v Arménsku pomerne veľa, no v okolí Jerevanu nájdete zaujímavé miesto zvané Geghard, kde sa oplatí zastaviť. Opevnený kláštor je pod patronátom UNESCO a jeho stopy siahajú už do 4.storočia, hoci ho v ďalších storočiach museli niekoľko krát prestavať a obnoviť do dnešnej podoby. Leží v nádhernom prostredí kaňonu, ktorý vyhĺbila riečka Azat. Je to pôsobivé, fotogenické miesto a viete ho skombinovať práve s návštevou Garni.

Khor Virap

Jeden z najznámejších kláštorov Arménska je Khor Virap ležiaci takmer na hranici s Tureckom. Ikonou sa Khor Virap stal vďaka jeho panoráme kedy sa hneď za ním dvíha obrovský, zasnežený Ararat. Kláštor leží hodinku južne od Jerevanu, vyníma sa na kopci nad vinicami a dnu nájdete príbeh o rannom kresťanstve a Gregorovi Osvietiteľovi, ktorý tu bol uväznený a ktorý kresťanstvo do Arménska priviedol. Dnes je preto svätým a pútnickým miestom a v kláštore ľudia schádzajú do šachty, bývalého väzenia. Khor Virap má zaujímavú atmosféru.

klastor Khor Virap

Areni

Málo známe miesto Areni zaujme najmä tých, ktorí by chceli ochutnávať arménske víno. Areni je totiž najdôležitejšia vinárska oblasť krajiny, kde robia aj zaujímavé ovocné vína z čerešní či granátových jabĺk.

Noravank

Kláštor Noravank patrí medzi najkrajšie v krajine. Nachádza sa cca 120 kilometrov východne od Jerevanu. Postavili ho v 13.storočí a na svedomí ho má geniálny architekt Momik. Noravank leží v obkolesení zaujímavých kopcov a nájdete tu dva kláštory a niekoľko tradičných chačkarov. Vedľa komplexu stojí aj super reštaurácia, kde robia vynikajúce šašlíky.

Zorats Karer

Zorats Karer v provincii Syunik patrí k tajomným, arménskym miestam. Nosí lichotivú prezývku „arménsky Stonehenge“ a hoci tu nečakajte monumentalitu originálu, stále má toto miesto čosi do seba. Na rovnej ploche tu nájdete viacero megalitov, voľne porozhadzovaných „bez ladu a skladu“ a dodnes sa úplne presne nevie či slúžili na pozorovanie hviezd, alebo aká bola ich funkcia.

Tatev

Ak by ste si v Arménsku mali vybrať len jeden jediný kláštor, spravte to tak, aby to bol Tatev. Leží na vysokom skalnatom brale kam môžete hodiny šliapať, alebo nasadnete do lanovky „Wings od Tatev“, ktorá je najdlhšou na svete a prepravíte sa sem pohodlne. Tatev má všetko. Unikátnosť, atmosféru, nádherný kláštor s prítmím v ktorom horia sviečky. Je to Gavzan, kamenný stĺp, ktorý sa kýval ak sa blížilo zemetrasenie, sú tu chačkary a môžete si tu posedieť na nádvorí a sledovať dokonalosť arménskej architektúry.

Noratus

Noratus možno nepatrí medzi najznámejšie pamiatky krajiny, ale rozhodne by ste ho pri ceste okolo Sevanského jazera nemali vynechať. Noratus preslávilo pole chačkarov, arménskych „krížových kameňov“, ktoré sa stali symbolom arménskej kultúry. Tu v Noratuse ich sú stovky a mnohé sú staré niekoľko storočí.

Sevanské jazero

Arménske more a najznámejšie jazero Kaukazu je akýmsi srdcom Arménska. Mnohí sem chodia v lete za kúpaním, no nájdete tu aj zaujímavé kláštory na polostrove, ktorý vybieha do jazera. Kláštor Sevanvank má zaujímavú, čiernu farbu a nájdete v ňom pôsobivé reliéfy. Kláštory ležia pár kilometrov severne od mesta menom Sevan. Aj priamo pod kláštormi je pláž, kde sa dá aj ubytovať a okúpať sa.

Haghpat, Sanahin, Odzun

Ak sa vyberiete do severného Arménska, tak neďaleko baníckeho mesta Alaverdi nájdete trojlístok zaujímavých kláštorov. Odzun patrí medzi najmenej známe miesta, ale Haghpat aj Sanahin sú pod patronátom UNESCO. Obidva postavili v 10.storočí a sú najkrajším príkladom chrámovej architektúry severného Arménska. Ich návšteva sa dá skombinovať s cestou do alebo z Gruzínska, pretože ležia len polhodinu cesty od hranicu, ktorá je výpadovkou smer Tbilisi.

Haghartsin

Ak hľadáte opustené kláštory, kde nebude takmer žiaden turista, tak neďaleko Dilijanu nájdete kláštorný komplex Haghartsin z 13.storočia. Je príjemne uložený v okolitých, zelených horách.

Aragac (Aragats)

So svojimi 4090 mnm je vrch menom Aragac najvyšším bodom Arménska. Mnohí sa mylne domnievajú, že je ním Ararat a hoci ten je vyšší, leží v susednom Turecku. Na Aragac sa môžete vydať aj v rámci návštevy Arménska. Nie je to žiadna extrémna turistika, no ani prechádzka a určite treba mať kondíciu, ak sa rozhodnete.

Gyumri

Mesto na západe Arménska sa stalo symbolom skazy, pretože ho zničili veľmi silné zemetrasenie z roku 1988, ktoré ho takmer zrovnalo so zemou. Dnes sa opäť postavilo na nohy, nájdete u zaujímavé trhovisko, niekoľko pamiatok, pamätníkov na zemetrasenie a je pekné vidieť, ako ho opäť ovládol život. V jeho okolí sa viete zastaviť aj pri kláštornom komplexe Marmashen z 10.storočia.