Autor slávneho Krtka - Zdeněk Miler by oslávil 100 rokov

Kto by nepoznal slávneho Krtka? Animovaná kreslená postava slávi úspechy po celom svete. Jeho autor Zdeněk Miler, výtvarník, režisér animovaných filmov a ilustrátor detských knižiek, sa narodil práve pred sto rokmi, 21. februára 1921 v Kladne.

Krtko patrí k najznámejším českým rozprávkovým postavičkám: večerníčky a knižky s nenápadným hrdinom sprevádzajú generácie českých aj slovenských detí už viac ako šesťdesiat rokov. Postava krtka takmer nehovorí, používa len zopár slov, a to prevažne citoslovce. Populárna je aj v iných krajinách: v Nemecku ho malí diváci a čitatelia poznajú pod menom Maulwurf, pre anglické deti je to Little Mole, známy je aj v Škandinávii, Japonsku alebo v Číne, kde na svetovej výstave EXPO 2010 v Šanghaji patril k hlavným lákadlám českej expozície.

Ako Zdeněk Miler ku krtkovi prišiel?

Písal sa rok 1954, keď Zdeněk Miler pracoval na filme, ktorý mal deťom na príbehu O plátenej košieľke zrozumiteľne vysvetliť technológiu priemyselnej výroby látok. Výtvarník chcel, aby príbehom sprevádzala malých divákov figúrka, ktorá by výrobu plátna vysvetlila od samého začiatku až po konečnú fázu. Dlho nemohol na nič prísť, kým sa raz nevybral na prechádzku do lesov za Kladnom, kde cestou narazil na krtince – a nápad bol na svete! Uvedomil si, že je to jediná figúrka, ktorú ešte Walt Disney nepoužil. O dva roky neskôr bol hotový prvý kreslený film s názvom Ako krtko k nohavičkám prišiel. V roku 1957 si z filmového festivalu v Benátkach priviezol dve hlavné ceny a vzápätí získal ďalšiu cenu na festivale v Montevideu. Postupne vznikali ďalšie krátke filmy (s dĺžkou 5-29 minút) zo seriálu O krtkovi. Celkovo ich je asi 50.

Krtko vo vesmíre

Keď sa v roku 1965 objavil film Krtko a raketa, nikto nemohol tušiť, že po necelých päťdesiatich rokoch sa Krtko posadí do skutočnej rakety. Plyšová figúrka Krtka vyrobená z nehorľavých materiálov sa v roku 2011 stala symbolom poslednej vesmírnej misie raketoplánu Endeavour, ktorá propagovala vedu a vesmírny výskum. Krtka so sebou do vesmíru zobral americký astronaut A. J. Feustel, ktorého manželka Indira Devi Bhatnagarová má po svojej mamičke české korene. Druhýkrát s Feustelom Krtko cestoval do vesmíru 21. marca 2018, kedy sa pre zmenu preletel v Sojuze a robil vyše pol roka spoločnosť osadenstvu Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Krtko na ceste okolo sveta, vo formule F1 a v Kladne

Ako symbol predstavujúci domov si Krtka ako svojho maskota pre projekt Naša cesta okolo sveta vybrali aj cestovatelia Pavol Zrzavý a Martina Libřická. Krtko vyrazil na cesty spoločne s nimi vo februári 2015 a počas 527 dní precestoval 22 krajín, navštívil stovky miest a spoznal mnoho zaujímavých kultúr. Okrem toho Krtko jazdí Formulou 1 a našiel domov na zámku v Kladne: v roku 2020 sa tu otvorila expozícia venovaná Zdeňkovi Milerovi a jeho najslávnejšej rozprávkovej postavičke. Na deti čaká interaktívny priestor, fotokútik, projekcie niekoľkých rozprávok aj dokument o výlete Krtka do kozmu. Pozriete sa tiež do banskej štôlne v zámockej pivnici, kde sa dozviete, že podľa povesti bol práve krtko prvým objaviteľom kladenského čierneho uhlia.

Zdeněk Miler – výtvarník, režisér, ilustrátor

Zdeněk Miler vyštudoval Grafickú školu a potom Vysokú školu umeleckopriemyselnú v Prahe. V roku 1942 začal pracovať ako kresliar Baťovho filmového štúdia v Zlíne, o tri roky neskôr prešiel do štúdia Bratři v triku, ktoré viedol Jiří Trnka. Milerova kresba troch kučeravých chalanov zvíťazila v súťaži o nové logo štúdia, odmenou bola platená týždenná dovolenka. Príbehy s krtkom, ktorý sa stretáva veľakrát so svetom ľudí a zažíva rôzne príhody so svojimi zvieracími kamarátmi, sprevádzali Zdeňka Milera celý život. Krtko sa objavil približne v päťdesiatich Milerových animovaných filmoch a zhruba v rovnakom množstve knižiek. Krtko bol z jeho postavičiek samozrejme najznámejší, ale okrem Krtka Miler vytvoril aj ďalšie seriálové postavy, napríklad zvedavé šteniatko alebo cvrčka. Ako výtvarník sa podieľal aj na bábkovom filme Kubula a Kuba Kubikula podľa rovnomennej rozprávky Vladislava Vančuru a ilustroval, napríklad, knižku Rozprávkový deduško od Eduarda Petišku.

Zdeněk Miler zomrel v roku 2011 vo veku 90 rokov v sanatóriu v Novej Vsi pod Pleší. Jeho hrob môžete navštíviť na Vyšehradskom cintoríne v Prahe, na rodnom dome v Kladne ho pripomína pamätná doska. S Krtkom, ako inak?

Viac zaujímavostí o Českej republike nájdete na www.kudyznudy.cz