Bežkárske trate v Česku, ktoré stoja za vyskúšanie

Tiež už premýšľate, kam tento rok vyraziť na bežky? Skráťte si čakanie na tohtoročnú snehovú nádielku a prečítajte si naše tipy na najlepšie bežkárske trate v Česku. Schválne, či medzi nimi nájdete aj vašu obľúbenú!

heureka

Bežkárske trasy v prírodnom parku Polánka

V prírodnom parku Polánka na vás čaká až 88 km upravených stôp, kde vďaka vysokej nadmorskej výške nebýva o vhodné podmienky núdza. Vyraziť tu mžete hneď na niekoľko celodenných výletov, napríklad z Chýnova cez Smilovy Hory do Mladej Vožice. Vyplatí sa tiež ísť do Hartvíkova, malebnej dedinky uprostred lesov, kde býva bohatá snehová nádielka a kvalitné bežkárske trate.

Bežecký lyžiarsky areál v Lomnici nad Popelkou

Zimný areál v Lomnici nad Popelkou je zvlášť pre bežkárov stávka na istotu. Aj za nepriaznivého počasia sa tu totiž nachádza malý bežkársky okruh s dĺžkou 1 km, ktorý je vytvorený čiastočne z navozeného snehu z lomnického zimného štadióna a čiastočne zo snehu umelého. Okrem toho tu ale nájdete aj štandardné bežecké trate s dĺžkou 2 až 5 km, ktoré vás prevedú po okolitých lúkach a poliach. Klenotom je potom 13 km dlhá „Lomnická lyžiarska magistrála“, ktorá vedie cez rad miestnych dedín až na Klepandu.

Bežecký okruh z Maliníku k Hašlerke

Bežky a Jizerské hory k sebe neodmysliteľne patria – veď kto by nepoznal Jizerskú 50! jedným z relatívne nových bežkárskych okruhov je trasa vedúca z Maliníku cez Vysoký hrebeň až k Hašlerke. Prechádzka chránenou krajinnou oblasťou vám ponúkne pohľad na úchvatnú prírodu pod snehovým príkrovom, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Cesta vedie pod Prostredným chrbtom, odkiaľ máte možnosť odbočiť aj na iné trasy a výlet si tak predĺžiť.

Ako vybrať bežky?

Ešte než sa vyberiete na trať, skontrolujte si, či nepotrebujete nové bežky. Ak vás nákup nového vybavenia neminie, na čo by ste sa mali pri výbere zamerať? ⦁    Akú máte techniku jazdy? Vybrať si môžete z niekoľkých druhov bežiek, z ktorých každý je určený pre iný štýl jazdy – jazdíte klasicky v bežeckej stope, na hladkej trati bez stopy alebo striedate klasickú techniku a korčuľovanie? ⦁    Ste začiatočník, alebo skúsený bežkár? Zvážte, či pre vás budú dostačujúce turistické bežky vhodné pre rekreačných jazdcov, ktorí sa chcú najmä kochať prírodou, alebo to s bežkami myslíte vážne a siahnete po športovom či dokonca závodnom variante. ⦁    V akom teréne budete najčastejšie jazdiť? Bežky sa v zásade delia na typ určený do upravenej stopy alebo do voľného terénu.

heureka

Stále nemáte jasno? Výber vám uľahčí zrovnávač cien Heureka.sk, kde nájdete širokú ponuku bežkárskych lyží. Zoradiť si ich môžete podľa obľúbenosti alebo cien a recenzie overených používateľov vám pomôžu s finálnym rozhodnutím. Ďalšie užitočné hodnotenia nájdete aj na Heureka.cz.