Bhután | Rady a zaujímavosti, za deň dovolenky zaplatíte aj 250 USD

Bhután patrí medzi najmenej navštevované krajiny Ázie a vďaka svojej uzavretosti si dodnes uchoval vlastnú, unikátnu kultúru na ktorú je právom hrdý. Kedysi ho prezývali „Zakázané kráľovstvo“ a hoci kráľovstvom zostalo, dnes už nie je problémom sa do Bhutánu dostať. Krajina posiata himalájskymi pahorkami, pretkaná trekovými chodníkmi a ozdobená kláštormi či chrámami čaká na svojich turistov.  

Kedy ísť

Najlepším obdobím na dovolenku do Bhutánu je jar a jeseň. Ak si môžete vybrať, vyberte si mesiace marec – apríl, kedy je jar v plnom prúde a krajina je krásne zelená, kvitnú kvety a objavujú sa tradičné rododendrony (tie aj v máji).

September – október je považovaný za hlavnú dovolenkovú sezónu a tak je v Bhutáne najviac turistov (hoci samozrejme nie tak ako v Thajsku či na Srí Lanke). Hotely aj letenky sa však skôr vypredajú a preto na to treba myslieť pomerne dlho dopredu.

Leto a teda mesiace jún – júl – august nie je najvhodnejšie na dovolenku, pretože sa označuje ako monzúnové a musíte očakávať obmedzenia v doprave, záplavy a problémy s tým vzniknuté.

Zima je pomerne chladná, ale nečakajú tu na vás žiadne obrovské mínusové teploty a tak sú mnohé miesta, najmä západný Bhután vhodné na návštevu.

Svoju dovolenku v Bhutáne môžete načasovať aj na niektorý z bhutánskych tradičných festivalov. Mesiace marec – apríl a október sú najlepšími, aby sa vám to podarilo. Najväčšie nájdete v Thimphu a v Paro (marec)

Bhutan

Vízum alebo ako sa do Bhutánu dostať?

Najväčšou prekážkou pre návštevu Bhutánu je byrokracia a poplatky spojené s cestou. Do krajiny potrebujete vízum a musíte si ho zaobstarať pred tým, než do Bhutánu prídete. Bhután nevydáva vízum po prílete či príchode na hraniciach.

  • Vízum do Bhutánu musíte riešiť cez bhutánsku agentúru, s ktorou napokon riešite aj celý váš program. Samého vás do Bhutánu bez sprievodcu a zabezpečenia nevpustia. Bhután v tomto momente nie je krajinou pre individuálneho turistu, ktorý sa chce pohybovať kde ho napadne a ako ho napadne. Bhutánsky turizmus to všetko drží pevne v rukách.

Po nakontaktovaní agentúry sa dohodnete na programe a dňoch, ktoré v Bhutáne strávite. Oni napokon zabezpečia vízum. Cena bhutánskeho víza je 40 USD a dostanete ho elektronicky, aby ste sa ním po príchode vedeli preukázať a napokon vás čaká pečiatka do pasu.

  • Najväčším háčikom pre návštevu Bhutánu nie sú víza, ale povinný poplatok za každý deň pobytu v kráľovstve. Za každý jeden deň platíte 250 USD (mimo sezóny 200 USD počas mesiacov december-február a jún-august) Ak ste len single či dvaja, tak zaplatíte o cca 30-40 USD na deň viac.

V tomto poplatku je zahrnutý váš hotel strednej triedy (vyššie za príplatok), doprava, program, strava, sprievodca. Platíte tak už len svoje ďalšie osobné výdavky.

Overená spoločnosť s perfektným servisom je napríklad Heavenly Bhutan:

http://www.heavenlybhutan.com/

Aj preto je Bhután veľmi drahou krajinou a nestretnete tu davy turistov. Bhután veľkú časť z peňazí, ktoré tu zaplatíte použije na rozvoj krajiny, infraštruktúry, školstva...

Bhutan

Ako do Bhutánu?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Bhutánu je letecká preprava. Má to len jeden jediný háčik a to, že Bhután má len jedno jediné medzinárodné letisko, ktoré leží v Paro (cca 55km od hlavného mesta Thimpu). S obrovskou pravdepodobnosťou bude teda práve Paro vašou bránou do Bhutánu.

Do Paro lietajú len dve bhutánske letecké spoločnosti:

DRUK AIR (https://www.drukair.com.bt/) (Niekedy sa nazýva aj Royal Bhutan Airlines)

BHUTAN AIRLINES (http://www.bhutanairlines.bt/)

Bhután je stále minimálne prepojený so svetom, ale z niekoľkých miest sa do Paro dostanete, najlepšie letenky smer Paro nájdete z nepálskeho KÁTHMANDU, indickej KALKATY, indického DELHI, bangládešskej DHÁKY a thajského BANGKOKU. Všetky tieto miesta majú priame spojenia.

Najviac leteckých liniek má Bhután s Indiou a tak sa sem dá priletieť aj z miest akými je Bagdogra, Guwahati či dokonca občas Mumbai.

Pre našinca je najlepšou (a často najlacnejšou) leteckou cestou odlet do indického Delhi a odtiaľ pokračovať do bhutánskeho Paro.

  • TIP: Ak budete letieť na linke Paro – Káthmandu, pýtajte si sedadlo na pravej strane pri okne, pri krásnom počasí uvidíte Himaláje ako na dlani!

Po zemi

Po zemi vstupuje do Bhutánu minimum zahraničných turistov, no nie je to problém. Najjednoduchším vstupom je južná hranica medzi Indiou a Bhutánom, teda medzi indickým mestom Jaigaon a bhutánskym Phuntsholingom. Indická časť hranice je len akási búda, kde by ste takmer ani nevstúpili, tam si vás zapíšu a idete vedľa pre výstupnú pečiatku, napokon prejdete cez Bhutan Gate sa ste v Bhutáne. Hneď za bránou je dom, kde si vás Bhutánci preberú a vybavíte tu za pár minút formality.

Pozemnú hranicu využívajú najmä Indovia, ktorí majú s Bhutánom špeciálne vzťahy a tak je preprava medzi nimi celkom čulá.

Z najbližšieho indického letiska Bagdogra (pri Siliguri) je to na bhutánsku hranicu cca 5-6 hodín cesty v závislostí od dopravy. Do Bagdogry sa ľahko dostanete vlakom z Kolkaty (do Siliguri) alebo lacným preletom v rámci Indie.

Aj z Kolkaty existuje autobus priamo do hraničného, bhutánskeho mesta Phuntsholing. Cesta ním trvá cca 18-20 hodín.

Okrem Phuntsholingu nájdete aj ďalšie dva prechody, oba z Indie (hranice s Čínou sú uzatvorené). Ide o prechod Gelephu v centrálnej časti Bhutánu a Samdrup Jongkhar na východe.

Ako cestovať po Bhutáne?

Keďže je Bhután stále krajinou, kde sa rozvíja turizmus a ako už bolo načrtnuté vyššie, nie je zatiaľ typickou krajinou pre individuálneho cestovateľa, ktorý túži po lokálnej doprave, tak je Bhután miestom, kde už v rámci poplatku máte o dopravu postarané privátnym vozidlom, autom či mikrobusom. Aj napriek tomu však v Bhutáne existuje verejná doprava (najmä pre Bhutáncov či Indov).

Autobus:

Autobus nie je najbežnejší dopravný prostriedok v krajine kvôli hornatému terénu. Medzi väčšími miestami ho nájdete, ale inak skôr človek využije zdieľané taxíky a autá.

Vlak:

Bhután nemá kvôli svojmu hornatému terénu žiadnu železničnú trať.

Lietadlo:

Jeden z typov lokálnej dopravy, ktorý vie využiť aj turista v Bhutáne je vnútroštátna letecká preprava. Bhután má dve letecké spoločnosti (ako je spomínané vyššie), teda Bhutan Airlines a Druk Air a vďaka ním sa viete prepraviť aj v rámci krajiny.

Letisko v Paro (jediné medzinárodné v krajine) je spojené s bhutánskymi mestami: GELEPHU (na juhu Bhutánu) a JAKAR (v centrálnej časti)

Taxík:

Bhutánske mestá nie sú obrovské a tak aj ako individuálny cestovateľ veľmi taxíky nevyužijete, no ak by ste to predsa chceli skúsiť, nie je problém. Stačí ho zastaviť a cenovo stoja tak ako v Indii, teda sú pomerne lacné. V Thimphu vás cesta naprieč mestom môže vyjsť na 100 ngultrumov.

Existujú aj taxíky, zdieľané autá, ktoré jazdia medzi mestami ako Paro – Thimphu, či Paro – Punakha, alebo Thimphu – Phuntsholing atď. Je to doprava, ktorú najčastejšie využívajú domáci.

Peniaze

Oficiálnou menou v Bhutáne je bhutánsky ngultrum (KHR), ale obehovou menou je súčasne aj indická rupia (INR), pretože bhutánska ekonomika je veľmi silne previazaná s tou indickou. Platí tu pravidlo, že ngultrum je k rupii v pomere 1:1 a preto je úplne jedno akou menou tu platíte. Len pozor, ak vám zostanú indické rupie, zameníte ich aj inde, no bhutánsky ngultrum je mena, ktorú by ste mali minúť ešte počas pobytu v Bhutáne.

Za 1 € dostanete v priemere – 80 BNG

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=BTN

V praxi to vyzerá nasledovne. Môžete platiť indickými rupiami a často vám rupie aj vydajú, no stáva sa aj to, že ak zaplatíte 100 INR a potrebujú vám vydať dvadsiatku, tak vám vydajú 20 ngultrumov. Napokon tak máte v peňaženke mix oboch mien. Preto si treba dávať pozor, aby ste pred odchodom z krajiny ngultrumy minuli.

Málokde však chcú najnovšie indické 2000-rupiové bankovky.

Ak však chcete bhutánske bankovky nájdete ich v nominálnej hodnote 1, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 KHR. Mince v roku 2009 zrušili, ale ak ich chcete do zbierky, nájdete ich medzi suvenírmi.

Bankomatové karty veľmi nevyužijete pri platení, ale ak si chcete vybrať z bankomatu, vo väčších mestách to nie je problém.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Bhutánu je dzongkha. Je to veľmi zvláštny a starý jazyk, ktorý patrí do čínsko-tibetskej jazykovej skupiny a preto sa vám takmer na nič nebude podobať. Nepoužíva latinku a na zapisovanie slov či viet dnes využíva tibetské písmo. Hoci je oficiálnym jazykom, používa sa najmä v západnej časti krajiny. Bhután má desiatky iných jazykov či dialektov.

Bhutan people

Chcete sa pred cestou do Bhutánu pripraviť? Tu je niekoľko základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní. Skúste sa niekoľko z nich naučiť a uvidíte ako krásne Bhutáncov prekvapíte:

http://www.visitbhutan.com/useful_words_phrases.html

Na mnohých miestach, kde sú zvyknutí na turistov, pochodíte bez problémov s angličtinou. Najmä mladšia generácia sa ju učí na školách a tak sa tu povedomie o angličtine zvyšuje z roka na rok.

Čo ochutnať?

Bhutánska kuchyňa je pre nás veľkou neznámou. Bhutánci milujú čili, syr a veľmi radi majú aj kombinácie týchto dvoch surovín. Kuchyňu ovplyvnil aj neďaleký Tibet a India.

bhutan jedlo

Ema Datsi: Národné jedlo Bhutánu je Ema Datsi, teda čili papričky s roztopeným syrom. Vždy keď si ich dáte, vždy vám ich pripravia inak, no ak milujete pikantné jedlá, neodíďte z Bhutánu pred tým, než ich ochutnáte. V jednoduchosti je krása.  

Kewa Datsi: Slovíčko datsi predstavuje v Bhutáne syr a ten miestni skutočne milujú. Ak sa vymenia čili papričky za zemiaky, vznikne z toho obľúbené jedlo Kewa Datsi. Pridá sa cibuľka a máte skvelý obed. Ani tu však čili papričky nemôžu chýbať.

Momo: Najobľúbenejší streetfood Bhutánu je momo. Poznáte ho z Nepálu, Tibetu a ide o taštičky plnené zmesou zeleniny, alebo mletého mäsa. Môžete ich mať dokonca fritované alebo len klasické, no vždy budú dobré. Podáva sa k ním (ako inak) čili omáčka.   

Thukpa: To, že Tibet ovplyvnil bhutánsku kuchyňu vidno aj na najobľúbenejšej polievke krajiny a tou je Thukpa. Výdatná slížová polievka plná zeleniny či kúskov mäsa. Ak si objednáte thukpu, druhé jedlo už takmer nepotrebujete.  

Bhutánska červená ryža: Najdôležitejšou prílohou v bhutánskej kuchyni je ryža, ale nie obyčajná, pretože Bhután je hrdý na to, že pestuje organickú, červenú ryžu. Zachutí vám a balíček si napokon donesiete aj domov.

Shakam Paa: Obľúbené mäsové jedlo, ktorého súčasťou sú kúsky sušeného hovädzieho mäsa (ktorý býva často pomerne tvrdé). Doplní sa o zemiaky, zeleninu a čili a napokon z toho vznikne celkom chutný mix.

Jasha Maru: Kúsky kuracieho mäsa v kari omáčke so zázvorom. Nekonfliktné jedlo, ktoré bude chutiť každému, len pozor na kosti, pretože kura tu neporciujú ako u nás, ale sekajú na čínsky spôsob.

Khurle: Bhutánske placky pripomínajúce palacinky, ktoré sa jedávajú najmä na raňajky, kedy si ich naplnia vajcom, syrom či čili omáčkou

Nápoje

Pivo: Bhutánci majú aj vlastné pivo. Tým najobľúbenejším je Druk a dostanete ho takmer všade (v priemere za cca 3-4 euro). Skúste však aj pivo Red Panda, to sem tam nájdete čapované a je „kvasnicové“, tak bude mať úplne inú chuť, než Druk  

Broskyňové víno: Zaujímavým bhutánskym nápojom je broskyňové víno, ktoré by ste určite mali ochutnať. Nie je najlepšie na svete, ale dýcha z neho exotika.

Arak: Tradičným nápojom Bhutánu je arak, ktorý sa vyrába z ryže takmer v každej dedine či meste. Opýtajte sa na neho a čoskoro sa k nemu dostanete

Kde prespať?

Ubytovanie v Bhutáne nie je žiadnym problémom. V poplatku, ktorý platíte Bhutáncom za každý deň pobytu už máte v cene aj ubytovanie a preto ho vôbec na mieste neriešite. Jedine ak, by ste požadovali vyšší či najvyšší štandard, tak budete platiť o mnoho viac, než len 250 USD na deň, no dostanete za to bhutánsky luxus. Hotely, ktoré spolupracujú s turistickými agentúrami sú vcelku slušné, čisté s veľmi dobrou polohou. Podáva sa v nich často večera a vždy máte v cene raňajky.

Pri trekovaní sú k dispozícii chaty alebo stany, no o všetko sa bude starať bhutánska agentúra s ktorou sa na trek vyberiete.

Bhutan

Bezpečnosť

Bhután patrí medzi najbezpečnejšie krajiny na svete. Ani raz nebudete mať pocit, že by ste sa ocitli v nebezpečnej krajine a keď ste turista je o vás veľmi dobre postarané. Dokonca v prípade potreby máte v rámci víz a povolení aj zabezpečenú lekársku starostlivosť.

Pozor si treba dávať pri kráčaní mestami či dedinami kvôli nespevneným cestám a výmoľom, aby ste hlúpo nešliapli do jamy či kanálu.

Nech ste kdekoľvek v Bhutáne, v malom mestečku či hlavnom meste, všade stretnete pomerne veľké množstvo túlavých psov. Cez deň sú ticho, ležia, túlajú sa, ale v noci často počuť ako po sebe štekajú a bijú sa. Pri kráčaní nočným mestom sa ich snažte vyvarovať.

Počas obdobia dažďov sledujte situáciu, čí sa v oblasti do ktorej sa chystáte neobjavia záplavy, ktoré vám môžu skomplikovať život.

Ak sa chystáte trekovať do bhutánskej prírody dobre sa pripravte a zvážte svoje fyzické sily, pretože niektoré treky sú tu pomerne náročné. Bez sprievodcu to však nie je možné a tak samozrejme aj on myslí na „všetko“.

Očkovanie, zdravie

Do Bhutánu, podobne ako do celého regiónu juhovýchodnej či himalájskej Ázie netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú. Ak jete na ulici, nie je to problém, ale hygiena je tu o čosi slabšia a preto si treba dávať väčší pozor. Ak pri pouličnom stánku jedia domáci, je to najlepšie znamenie.

Čo si v Bhutáne pozrieť?

Bhután má stále okolo seba tajomnú auru, no pomaly vydáva svoje poklady pre návštevníkov. Bhután vás očarí svojimi horami, štítmi, prírodou či budhistickými chrámami a starými, opevnenými dzongami. Často je však Bhután aj o atmosfére a o ľuďoch, pretože pamiatky v mestách vás nezamestnajú na celé dni.

Thimphu

Hlavné mesto Bhutánu je veľkou neznámou. So svojou nadmorskou výškou, ktorá sa pohybuje medzi 2300-2400mnm je najvyššie položeným hlavným mestom Ázie. Vedeli ste to?  Nájdete tu zaujímavé pamiatky, chrámy, pagody, no najmä lenivú atmosféru, ktorá vás pohodlne zamestná na deň či dva. Čo si v hlavnom meste pozrieť?

Thimphu

Thimphu

  • Tashichho Dzong – každé dôležité bhutánske mesto má svoj dzong a tak ani Thimphu nie je výnimkou. Tento je reprezentatívny a dodnes v ňom sídlia ministerstvá či najvyšší duchovný vodca. Neďaleko odtiaľto stojí aj kráľovský palác. Postavili ho v 18.storočí. Môžete sa prejsť nádvorím a nazrieť do krásneho budhistického chrámu či len nasávať atmosféru.
  • Memorial stupa - patrí k najdôležitejším pamiatkam celého Thimphu, hoci ju postavili len v roku 1974 na pamiatku tretieho bhutánskeho kráľa. Dnes je pútnickým miestom a k stupe prichádzajú desiatky a stovky ľudí z celého Bhutánu, ktorí ju obchádzajú alebo sa len modlia. Je tu krásna mozaika miestnych ľudí.
  • Buddha Dordenma – nový symbol Thimphu sa vyníma na pahorku nad mestom. Týmto symbolom je obrovská 52-metrová socha sediaceho Budhu. Vo vnútri nájdete pôsobivé maľby a stovky menších Budhových sôch. Celý projekt už zhltol cca 100 miliónov dolárov. Z námestia pred sochou je krásna panoráma na hlavné mesto.
  • Changangkha Lhakhang – je najstarším chrámom celého Thimphu. Duchovná atmosféra, krásne maľby, sochy, horiace sviečky aj nádvorie a napokon výhľad na hlavné mesto
  • Motithang Takin Reserve – poznáte národne zvierat Bhutánu? Je ním takin a tu máte možnosť vidieť ho na vlastné oči v obore na pahorku za mestom. Okrem takinov tu môžete natrafiť aj na iné himalájske zvieratá najmä na sambara
  • Hlavné trhovisko – leží v centre mesta neďaleko rieky. Má dve poschodia a v oboch kúpite veci na domácu spotrebu od múky, ryže, červenej ryže, zeleniny až po ovocie, koreniny a kilogramy čili. Za mostom cez rieku nájdete pár stánkov so suvenírmi či ručne robenými predmetmi
  • Budova pošty – zaujímavý zážitok môže byť aj budova pošty, najmä pre filatelistov, kde viete zohnať mnohé aj vzácne bhutánske známky. Okrem toho vás tu vedia odfotiť a vytlačiť vaše vlastné známky, ktoré môžete napokon poslať domov
  • Námestie s hodinovou vežou – je srdcom Thimphu. Malé námestie s vežou, kde sa stretávajú ľudia a naokolo nájdete niekoľko obchodov, kaviarničiek či podnikov s jedlom. Najživšie miesto Thimphu spoločne s trhoviskom
  • Múzeum tradícii – na okraji centra mesta nájdete tradičný bhutánsky dom v ktorom je múzeum tradícii a výstava typických, tradičných vecí, ktoré sa používali v domácnosti. Pripomína to bhutánsky skanzen
  • Štadión s lukostreľbou – leží len pár desiatok metrov od trhoviska a keďže Bhutánci milujú strieľanie z luku, návšteva tohto miesta bude zážitkom. Vždy tu nájdete tímy, ktoré práve trénujú a keď uvidíte, že strieľajú zo vzdialenosti takmer 150 metrov tak nebudete chcieť veriť, že trafia terč. Ale oni trafia!
  • Kláštor Tango – nachádza sa niekoľko kilometrov za Thimphu, ale ak máte čas, stojí za to, zastaviť sa tu. Pripomína dzong, opevnený kláštor a jeho stopy siahajú do 13.storočia. Je uložený v krásnom prírodnom prostredí

Paro

Najpríjemnejšie miesto Bhutánu môže byť vďaka medzinárodnému letisku vašou vstupnou bránou do himalájskeho kráľovstva. Leží v rovnomennom, úrodnom údolí pretkanom ryžovými políčkami a naokolo ho lemujú vysoké, kamenné štíty hôr. Je tu niekoľko zaujímavých miest vďaka ktorým môžete stráviť v Paro aj niekoľko dní.

Paro Bhutan

  • Paro dzong – ikonická stavba celého Para. Historický dzong leží na konci mestečka a je najmonumentálnejšou budovou celého údolia. Z hora je na Paro krásny pohľad a ešte krajší je samotný dzong zo 17.storočia. Nádvorie vás vezme do chrámov a rôznych zákutí. Dole pod dzongom stojí drevený most cez rieku, ktorý sa objavil aj vo filme Malý Budha. Čarovné miesto
  • Múzeum – budova múzea v Paro leží len pár desiatok či stoviek metrov nad dzongom. Je odtiaľto najkrajší panoramatický výhľad na Paro a vo vnútri nájdete niekoľko miestností s tradičnými maskami, historickými artefaktmi, ale dozviete sa čo to aj o bhutánskej faune a flóre
  • Kyichu Lhakhang – na okraji Paro leží aj starý budhistický chrám Kyichu Lhakhang. Patrí medzi najstaršie v Bhutáne, pretože jeho stopy siahajú až do 7.storočia, kedy ho mal postaviť tibetský cisár Songtsen Gampo. To čo uvidíte dnes nie je zo siedmeho storočia, ale stále má toto miesto magický nádych so svojimi modlitebnými mlynčekmi a maľbami
  • Drukgyal Dzong – pár kilometrov za Parom (v smere na Tigrie hniezdo) objavíte na pahorku krásny dzong Drukgyal. Postavili ho v 17.storočí a dlhé desaťročia bol pôsobivou ruinou, ale v roku 2016 po narodení korunného princa prešiel rekonštrukciou a dnes je ako nový
  • Centrum mesta – centrum tvorí jedna hlavná ulica plná zaujímavých tradičných domov. Dnes v nich nájdete najmä predajničky so suvenírmi všetkého druhu a sem tam aj celkom dobrú kaviarničku s koláčmi či čajom. Paro toho priamo v centre neukrýva veľa, ale atmosféra a poloha, to je to prečo sa vám tu bude páčiť.

Tigrie Hniezdo (Taktshang)

Oblasť Kratie nepatrí medzi najznámejšie v krajine, ale to sa bude časom meniť. Leží na severovýchode Kambodže a jeho obrovským ťahákom je niekoľko chrámov, ale predovšetkým dedinka Kampi (15km od Kratie), odkiaľ sa vyráža sledovať sladkovodné delfíny na rieke Mekong. Unikátny zážitok.

Punakha

Dlhé stáročia bola Punakha hlavným mestom Bhutánu a len v polovici 20.storočia sa všetko zmenilo a hlavným mestom sa stalo Thimphu. Historické mesto leží na sútoku riek Mo Chhu (Matka) a Po Chhu (Otec) a kde sa rieky spojili, tam postavili dôležitý dzong. Podľa mnohých je práve tento dzong tým najkrajším aký môžete v Bhutáne vidieť. Je to ukážka tradičnej a rýdzej bhutánskej architektúry. Za mostom sa otvorí svet dzongu a z nádvoria dokonca môžete vyjsť aj do centrálnej veže, kde nájdete maličké svätyne, ale aj panorámu celého miesta. Punakha okrem dzongu nemá veľa iných zaujímavostí, no oplatí sa sem merať cestu a len samotný dzong vás zamestná na cca 2 hodiny.

Chimi Lhakhang

Malý, na prvý pohľad neznámy kláštor leží len pár kilometrov za Punakhou a spája sa s príbehom „božského blázna“ menom Drukpa Kunley. Ak sa povie jeho meno, každý v Bhutáne vie o koho sa jedná. Chimi Lakhang leží za maličkou dedinkou Sopsokha, ktorú preslávili tradičné bhutánske domy. To by samo o sebe nebolo nič výnimočné, ale ich fasády zdobia „symboly šťastia“, teda v tomto ponímaní ide o falusy, ktoré sa spájajú s božským bláznom. Prejdite cez dedinku, pohľadajte známe maľby a ocitnete sa v kláštore, kde vám pri odchode kňaz požehná slonovinovým penisom. Kde toto zažijete?

Dochula Pass

Jeden z najvyššie položených priesmykov Bhutánu, ktorý leží na ceste medzi Thimphu a Punakhou. Nachádza sa vo výške 3150mnm a hore na priesmyku stojí 108 malých stup (alebo čortenov ako ich volajú v Bhutáne). Ak je krásna viditeľnosť vidno odtiaľ panorámu bhutánskych Himalájí. Hore nájdete aj dve kaviarne.

Phuntsholing

Mesto ležiace na indicko-bhutánskych hraniciach je zaujímavé najmä pre tých, ktorí prichádzajú z Indie. Indický chaos sa stratí a začína pokoj Bhutánu. Symbolom je brána Bhutan Gate a v centre meste nájdete budhistický chrám. Nad mestom stojí na pahorku starý chrám s dokonalou panorámou na rieku Torsa, indické mesto Jaigaon aj na bhutánsky Phuntsholing.

Trongsa

Mesto v centrálnom Bhutáne je zaujímavé najmä vďaka svojmu dzongu, ktorý je najväčším v krajine. Začali ho stavať ešte v 16.storočí nad riekou Mangde a dnes je obrovskou pevnosťou, kam nezavíta až tak veľa turistov a tak ho budete mať s atmosférou takmer celý pre seba.

Jakar

Neleží ďaleko od Trongsa a tak návštevu oboch miest viete celkom príjemne skombinovať. Podobne ako Trongsa aj Jakar preslávil dzong, hoci tento miestny nie je na prvý pohľad tak monumentálny. Zdanie však klame, pretože patrí medzi najdlhšie. Podľa mýtu ho založil biely vták, ktorý vybral miesto, kde postavili prvý chrám.

Džomolhari (trek)

Najobľúbenejší bhutánsky trek nájdete v blízkosti známej hory Džomolhari (7316 mnm). Ide o pomerne náročný trek, ktorý trvá cca 7-9 dní v závislostí od vášho tempa a sily. Ak s rozhodnete vyraziť, tak teba zvážiť ako ste na tom s kondíciou, no i tak treba počítať s rizikom. Na trek s vami pôjde aj špeciálny sprievodca, ktorý bude mať všetko pod palcom. Najvyššie miesta, ktoré na treku pretnete ležia vo výške cca 4900 mnm. Pripravte sa, že každý deň budete šliapať v priemere 6-9 hodín vo vysokohorskom teréne. Pozrite sa na návrh programu, aby ste mali predstavu ako takýto trek vyzerá: http://www.bluepoppybhutan.com/en/itinerary/jomolhari-trek/

Trashiyangtse

Zaujímavé miesto na východe Bhutánu je zaujímavé kvôli tomu, že v jeho blízkosti leží Chorten Kora, dôležitá stupa z 18.storočia. Za svoj vzor si vzala stupu Bodnath v nepálskom Káthmandu a každoročne na jar sa pri nej uskutočňuje známy festival, ktorý pritiahne ľudí z celého okolia.

Drametese

Kláštor Drametese leží vo východnom Bhutáne medzi Trashigangom a Mortarom. V roku 1511 ho založil Ani Choten Zangmo a stal sa pútnickým miestom. Dodnes tu žije pár desiatok mníchov a kláštor preslávil nielen po celom Bhutáne, ale aj za jeho hranicami tradičný bubnový tanec Dramtse Nga Chan, ktorý zapísalo UNESCO do svojho svetového dedičstva.

Snowman Trek

Snowman trek sa pre svoju náročnosť zvykne označovať ako najťažší trek sveta. Nie je to len akási reklama a pozlátko na prilákanie ľudí, ale skutočne ide o trek tak náročný, že ho zvládne len trénovaný človek. Celý trek meria okolo 300 kilometrov a minimálne ho prejdete za 22 dní. V skutočnosti to bude ešte o nejaký ten deň naviac. Trek začína pri Drukgyel Dzong a končí v Nikachu. Najvyšším bodom je miesto vo výške 5320 mnm, no počas šliapania až 9x prekročíte sedlo vo výške cez 4500 mnm. Dlhé dni sa budete pohybovať mimo civilizácie, dedín či mestečiek v divokej himalájskej prírode. Môžete ho absolvovať len s bhutánskym, špecializovaným sprievodcom, no i tak to nebude nič jednoduché a kvôli vysokým nadmorským výškam a záťaži môže ísť miestami doslova o život. Len pre skúsených!

Zaujímavý dokument v češtine: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267409654-bhutan-snowman-trek/