MIAMI - brána do Latinskej Ameriky a mexický ostrov COZUMEL

Jedinečná biela pláž, čisté vlny teplého Atlantiku, skvelé jedlo, ešte lepšia atmosféra, pulzujúci nočný život aj kubánska Little Havana s očarujúcou architektúrou a umením. Toto všetko sme zažili na našom výlete v americkom meste Miami na Floride.

Miami leží v juhovýchodnej časti amerického štátu Florida, celá metropolitná oblasť má vyše 5 miliónov obyvateľov a po meste Jacskonville je druhým najväčším mestom štátu. Masívny nárast obyvateľstva sa dá odhadovať na 50. roky 20. storočia, kedy sa tu prisťahovali najmä obyvatelia Latinskej Ameriky, čo spôsobilo, že na mnohých miestach sa tu lepšie dohovoríte po španielsky ako po anglicky. Miami svojou atmosférou, divokým nočným životom, známou Miami Beach či alejou Ocean Drive láka nespočetné množstvo turistov každý rok.

Chceli sme ísť do Miami, skončili sme v New Yorku

Môj výlet s najlepšími kamarátkami sa začal 6. septembra 2016, kedy sme opustili viedenské letisko Schwechat, prestúpili vo švajčiarskom Zurichu v domnení, že letíme do Miami ako sme to mali zabookované. Náš let bol však presmerovaný a na let do Miami sme si prečkali na Medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku. Ale dočkali sme sa a po 3 hodinách cesty nás prenikavým spevavým hlasom víta letuška so slovami „WELCOME TO M-I-A-M-I“ a my sme vedeli, že to bude stáť za to.

Divoké vlny Atlantiku (Miami Beach)

Mestskou hromadnou dopravou sa z letiska dostávame na náš hostel s názvom SoBe. Vstupnou bránou na recepciu je tanečný parket a bar, takže šípime, že nudiť sa asi nebudeme. Po check-ine a krátkom oddychu si z batožiny len vyberieme plavky a uterák a mierime samozrejme na najznámejšiu pláž Miami Beach. Miami Beach je takmer 11 km dlhá pláž, ktorej dokonalú atmosféru pomáha dotvoriť kontrast veľkomesta plného mrakodrapov a nádhernej flóry. Okrem krásnych a čistých pláži so svetlým pieskom a azúrovo modrým morom si tu turisti môžu prísť na svoje v niekoľkých reštauráciách, baroch či diskotékach. Sezóna je takmer celoročná, a tak sa na pobreží exotického Karibiku môžeš okúpať v príjemných teplotách hocikedy. Štandardom sú aj luxusné hotely a apartmány, takže okolie je obľúbené aj pre svetoznáme celebrity či filmárov. Vysoká bezpečnosť je snáď samozrejmosťou a o tú sa starajú miestni policajti a pobrežné hliadky tzv. „baywatch“.

V znamení Kuby (Little Havana)

Časť Little Havana je farebným centx pozrieť aj my. A nesklamalo. Štebotajúci Kubánci fajčiaci cigary, popíjajúci kubánsku kávu v pouličných stánkoch, či miestni ľudia hrajúci domino v parku Máxima Gómeza, ktorí popri hre štebocú o politike. Presne tak sme túto časť Miami vnímali my. Okrem skvelého jedla, ktoré rozvoniava z každej reštaurácie, môžeš zavítať do niekoľkých galérií, múzeí, kostolov, parkov či dokonca do továrne na cigary – do takzvanej Little Havana Cigar Factory.

Park Máxima Goméza

Naše potulky po tejto krásnej kubánskej štvrti zakončíme v snáď najznámejšom parku v Miami, v parku Máxima Goméza. Máximo Goméz sa narodil v Dominikánskej republike a v roku 1868 vstúpil do kubánskej armády a postupne sa stal jedným z hlavných veliteľov takzvanej Desaťročnej vojny proti Španielsku, v ktorej uplatnil taktiku spálenej zeme, kedy sa ničením plantáží snažil ochromiť španielsku ekonomiku na ostrove.

Po vojne, v ktorej sa nakoniec Kuba oslobodila od španielskej nadvlády ostal veľmi uznávanou a rešpektovanou osobnosťou. To bolo vidieť aj v parku, ktorý bol po ňom pomenovaný na jeho počesť. Tu sa mnohí miestni stretávajú pri hre domina. K dispozícii je uvítací stánok, kde možno nájsť aj niekoľko brožúr a informácií.

V znamení moderného umenia

Deň pokračujeme na najznámejšej dopravnej tepne v Miami, v časti South Beach – na Ocean Drive. Táto aleja je známa najmä hotelmi, reštauráciami, podnikmi a barmi v štýle Art Deco, ktorý sa objavil ešte pred Prvou svetovou vojnou vo Francúzsku. Art Deco alebo takzvané dekoratívne umenie ovplyvnilo dizajn budov, nábytku, šperkov, áut, módy, vlakov, divadla ale aj predmetov ako sú vysávače či rádiá. Kombinuje moderný štýl s remeslom a reprezentuje luxus, pôvab a vieru v sociálny a technologický progres. Tento štýl sa ustálil aj v Miami a ovplyvnil tu vyše 800 budov medzi rokmi 1923 až 1943.

Vidieť ich môžeme nie len na Ocean Drive ale aj Collins Avenue či Washington Avenue. Art Deco nás môže zaujať na hoteli The Celino South Beach Hotel, ktorý bol niekedy populárnym miestom na „výjazdy“ hollywoodskych hviezd. Nesmieme zabudnúť na obľúbený hotel The Villa Casa Casaurina v španielskom štýle, v ktorom žil, pôsobil a zomrel Gianni Versace.

Prísne kontroly v prístave

Mesto, ktoré nám svojou atmosférou takmer vyrazilo dych opúšťame na ďalší deň. Odvezieme sa do neďalekého prístavu, aby sme nasledujúce štyri dni strávili na krásnej vyhliadkovej lodi spoločnosti Carnival Sensation. Lodná spoločnosť, ktorá organizuje bohaté výlety na okolité karibské ostrovy sme si nemohli nechať ujsť. Veď sa situujú relatívne blízko Spojených štátov.

Po kontrole, z ktorej nám bol zobratý pravý slovenský destilát sme už konečne ubytované na našej kajute. A vlastne nám to ani nevadí, do nových krajín prichádzame aj preto, aby sme degustovali miestnu gastronómiu. Obrovská a luxusná loď nám učarovala hneď ako sme na ňu vstúpili. Obrovské schodiská dekorované americkými vlajkami, príjemné bary, kde nadšení hostia popíjajú Martini, Long Island, Mojito či Margharitu, kiná, divadlá, koncerty či bazény. Toto všetko sme si užívali na trase Miami – Key West – mexický ostrov Cozumel.

Carnival Sensation

Lodná spoločnosť Carnival Sensation ponúka počas plavby všetko, čo si zaprajete. Takmer tisícčlenný personál sa postará nie len o vaše pohodlie, zábavu, čistotu ale aj kultúrny program či bohatý gastronomický zážitok. Hostí ubytuje viac než tisíc kajút rozdelených podľa cenových kategórií na základe ich typu – vnútorných, s oknom a apartmány s balkónom, nájdu sa samozrejme aj kajuty pre vozičkárov. Kajuty majú možnosť ubytovať takmer tri tisíc hostí, takže pokojne môže konkurovať nejednému špičkovému hotelu a samotná plavba je naozajstným zážitkom. Okrem kultúry a barov sa snažíme, samozrejme, navštíviť všetko, čo táto majestátna loď ponúka. Oddýchnuť si tu  môžete vo wellness, na masáži, v saune, môžete zájsť na manikúru, pedikúru, kozmetiku či zahrať si golf alebo futbal. Nezabudlo sa ani na najmenších, ktorí sa vedia zabaviť v detských kútikoch, na animačných programoch či na detskej diskotéke, takže plavba loďou je bezpochyby vhodná pre ľudí každej vekovej kategórie.

Rodisko ERNESTA HEMINGWAYA

Z Miami sa dostávame do mesta Key West, ktorý je situovaný na polostrove južne od Miami, ide zároveň aj o najjužnejší bod USA ale svojou atmosférou pripomína skôr Karibik.

Centrum celej zábavy a záujmu sa uskutočňuje prevažne na známej Duval Street, kde sa hneď snažíme nájsť Sloppy Joe´s Bar, v ktorom často hráva živá hudba a kde v minulosti sedával a popíjal aj samotný Ernest Hemingway, ktorého rezidencia sa nachádza neďaleko a v ktorom sa dnes nachádza už múzeum.

Dozvedeli sme sa aj to, že jeho priateľ Sloppy podnik vlastnil a spolu podnikali výlety loďou na neďalekú Kubu. Aj práve pre tieto fakty sa bar stal lákavým miestom pre turistov a kubánsku atmosféru pri kubánskom rume sme si dokonale vychutnali aj my. Po drinku v známom podniku sa presúvame späť na Duval Street, kde vládne príjemná atmosféra, nakúpime suveníry a prečkáme až do západu slnka, kedy sa miestni a turisti zhromažďujú práve tu.

Ulica ožíva a atmosféru dotvárajú miestni zabávači či kúzelníci. Aj vďaka 50% populácii homosexuálov sú tu podniky vyhradené pre nich, a tak je veľká pravdepodobnosť, že na drink budete pozvaný rovnakým pohlavím. Ľudia sú tu veľmi milí, uvoľnení a usmievaví a keďže milujú karaoke, každý druhý bar je vyhradený presne na to. 

Cozumel

Ďalší deň nás už čaká vysnívané Mexiko, konkrétne ostrov Cozumel. Naše prvé kroky z prístavu vedú samozrejme do prvej reštaurácie, ktorú nájdeme, aby sme si vychutnali chutnú typickú mexickú kuchyňu. Na našom stole nesmie chýbať tacos, burritos, ceviche, kalamáre, avokádové guacamole a samozrejme miestna tequila. Po sýtom gastronomickom zážitku mierime rovno na pláž aby sme si z celého dňa odniesli čo najviac.

Pláž Puerta Maya bola dokonalým relaxom spojeným s kultúrnym programom. Okrem natešených Mexičanov s typickými sombrérami a gitarami nás vítali aj pouliční predavači či miestni chlapci, ktorí ponúkali fotku so všemožnými zvieratami za dobrovoľný príspevok.

Ostrov plodnosti

Keďže sa Mayská civilizácia rozprestierala na mexickom polostrove Yucatán aj na protiľahlom území až po Tichý oceán, Cozumel bol početnými mayskymi národmi ovplyvnený tiež. Centrom pozornosti bývala bohyňa Ixchel, ktorá je považovaná za mayskú najmocnejšiu bohyňu plodnosti, pôrodu, tehotenstva a liečiteľstva. Mnohé ženy sem vďaka tejto legende prichádzajú s vierou, že sa im podarí otehotnieť a aj preto dostal Cozumel názov Ostrov plodnosti.

Florida je štát ležiaci na polostrove na juhu Spojených štátov a v preklade znamená „kvetinový“. Bol objavený španielskymi námorníkmi a jeho hlavným mestom je Tallahassee, avšak bezpochyby najznámejším a najobľúbenejším mestom je Miami, ktoré je známe svojím nočným životom. Južné a východné pobrežie štátu obmýva Atlantický oceán, na západe šumia vody Mexického zálivu.

Florida je vyhľadávanou destináciou vďaka svojej tropickej a subtropickej klíme, Disney World-om pri Orlande či Národným parkom Everglades s aligátormi.