42 tipov na doposiaľ neobjavené pamiatky Česka roku 2020

Od včerajšieho dňa sa otvorili česko-slovenské hranice i pre cestovný ruch. Vďaka tomu môžeme cestovať do Českej republiky tak, ako tomu bolo pred pandémiou nového koronavírusu. Nechajte sa inšpirovať našim výberom zo 42 tipov agentúry CzechTourism na doposiaľ neobjavené pamiatky Česka roku 2020.

Agentúra CzechTourism v úzkej spolupráci s regiónmi pripravila 42 tipov jedinečných turistických destinácií – hrady, zámky, kláštory či múzeá v rôznych kútoch Čiech a Moravy. „Sú to miesta, ktoré určite stoja za návštevu a ich pridanou hodnotou je, že sa vyhnete davom. Tento rok budú zrejme viac ako inokedy lákať návštevníkov prírodné lokality a z pamiatok práve tie, ktoré nie sú notoricky známe,“ vysvetľuje Nora Gill zo slovenského zastúpenia agentúry CzechTourism.

Prinášame Vám malú ochutnávku na päť z nich, ktoré nájdete kúsok za hranicami.

Romantika na hradoch a zámkoch

Na južnej Morave severne od Brna môžete objaviť zabudnutý klenot – zámok Lysice. Pýši sa bohato zariadenými pôvodnými interiérmi a zrekonštruovanou historickou zbrojnicou, ktorá je jednou z najväčších na Morave.

zámok Lysice

Ďalší skvost sa nachádza kúsok od Olomouca. Zámok Čechy pod Kosířem je pomerne nedávno sprístupnený zámok s cenným 21-hektárovým parkom. Lákadlom je tiež miestne Múzeum kočiarov, ktoré je najväčším múzeom historických kočiarov v Českej republike a jedno z najväčších v strednej Európe.

Zámok Čechy pod Kosířem

Neobjavenú pamiatku nájdete aj neďaleko Zlína. Leží tam romantická zrúcanina hradu Lukov, jeden z najväčších hradov na Morave, ktorý je opradený viacerými povesťami.

hradu Lukov

Pre milovníkov technických pamiatok

Už 6. júna otvára svoju sezónu unikátny prvorepublikový bunker MO-S5 Na Trati v Bohumíne. Ide o technickú kultúrnu pamiatku na Severnej Morave. V ponuke sú komentované prehliadky, samozrejme, v rámci súčasných bezpečnostných opatrení.

prvorepublikový bunker MO-S5 Na Trati v Bohumíne

Nezabudnuteľným zážitkom bude aj návšteva Priemyslového múzea Mladějov, kde sa nachádza jedinečná úzkokoľajka s rozchodom iba 600 mm. Vychutnať si tam môžete jednu z výletných jázd historickou parnou lokomotívou. Dráha sa vinie čarovnou krajinou českomoravskej vrchoviny.

úzkokoľajka

Kam ďalej?

Všetkých 42 tipov nájdete na cestovateľskom portáli kudyznudy.cz. Praktickým pomocníkom a zdrojom inšpirácie je aj mobilná aplikácia Kudy z nudy – tipy na víkend. Aplikácia sa zameriava na víkendy, kedy je záujem o cestovanie najväčší. Zohľadňuje aktuálnu polohu užívateľa a zobrazuje najzaujímavejšie podujatia a turistické ciele v jeho okolí. K stiahnutiu je zadarmo v Google Play aj v App Store. Vďaka nej môžete objavovať nádherné miesta českých a moravských regiónov vždy podľa toho, kde sa práve nachádzate.