České Švajčiarsko, najkrajšie turistické trasy

Tu sú moje tipy na turistické trasy, o ktorých si myslím, že patria medzi najkrajšie. Národný park České Švajčiarsko je jednou z najviac navštevovaných turistických lokalít v Českej republike. Patrí sa dodať, že zaslúžene, stačí sa totiž pozrieť na zopár fotiek na internete.

Jedným zo symbolov Českého Švajčiarska sú aj takzvané Jetřichovické vyhlídky. Je to približne osem kilometrová turistická trasa a zároveň náučný chodník, ktorý vedie cez tri veľmi známe a nádherné vyhliadky. Ešte sa patrí doplniť, že Jetřichovické skaly sú pieskovcové skalné útvary týčiace sa severne od obce Jetřichovice.

Jetřichovické vyhlídky

Ak sa sem vyberiete, objavíte veľmi zaujímavú prírodnú krásu. Pieskovcové skalné mestá, steny alebo samostatné skalné veže. Asi najznámejšou lokalitou je vyhliadka Mariina skála (428 m.n.m.).

mariina skala

mariina skala

Foto: www.kudyznudy.cz

Ďalej sú to vyhliadky Vilemínina stěna (439 m.n.m.) a Rudolfův kámen (484 m.n.m.). Zo všetkých troch sa otvárajú nádherné panoramatické výhľady a všetky tri ležia na jednom turistickom okruhu. Z vlastnej skúsenosti môžem tento turistický okruh určite odporučiť.

Na vrchole Mariinej skály a Rudolfova kamene stoja drevené altánky, ktoré môžu poslúžiť v čase zlého počasia. Ale viac menej ich silueta na strmej skale hlavne dotvára celkovú atmosféru. Aspoň tak som to cítil ja.

mariina skala

  • Dostať sa na ne je celkom dobrodružstvo, nakoľko cesta na vrchol je miestami vytesaná do kameňa a riadne krkolomná. Altánky nechal vybudovať ešte v prvej polovici 19. storočia knieža Ferdinand Kinský a všetky tri vyhliadky sú pomenované podľa členov jeho rodiny. 

Auto môžete zaparkovať v Jetřichoviciach na parkovisku neďaleko infocentra. Tam vám ochotne poradia aj začiatok trasy. Dobrý orientačný bod je drevený dom prilepený priamo pod skalou. Od parkoviska pred ním sa aj začína turistický okruh.

ceske svajciarsko

Ďalej pokračujete cesta po chodníku až k lesu.

  • Z Jetřichovic vedie cez vyhliadky červená turistická značka, ktorú možno absolvovať ako okruh s návratom po zelenej značke. Čiže späť na to isté parkovisko.

Prvá časť cesty na Mariinu skálu je riadne do kopca a zrejme trochu prepotíte tričko. No potom je cesta v pohode, prevýšenie je minimálne. Vyliezť na samotné vrcholy a užiť si výhľad vás tak síce bude stáť trochu síl, ale námaha stoji určite zato.

mariina skala

Za upozornenie stojí fakt, že výstup najmä na Rudolfův kámen je po strmých rebríkov a kamenných schodoch vytesaných priamo do skoro kolmej steny.

  • Pre bežných turistov žiaden problém, no na tomto mieste musíte rátať aj so skupinami sviatočných turistov. Neskúsení ľudia tu bežne strácajú nervy a blokujú úzku výstupovú cestu, ktorá je iba pre jedného. 

rudolfuf kamen

rudolfuf kamen

Foto: wikipedia

Pravčická brána

Jednoznačne vizuálne najznámejší symbol Českého Švajčiarska je Pravčická brána. Najväčšia prírodná skalná brána Európy.

Pravčická brána je široká 27 metrov a výška klenby je úctyhodných 16 metrov. Leží pritom asi len päť kilometrov od Hřenska, odkiaľ sem vedie turistický chodník. Cesta je však strmo do kopca a preto väčšia ľudí volí na výstup inú trasu a do Hřenska sa schádza.

pravčicka brana

pravčicka brana

pravčicka brana

Osobne odporúčam cestu po turistickej značke z Mezní Louky. Túra trvá asi 2 hodiny, dlhá je 6,5 kilometra a vedie cez nádherné prírodné prostredie. A z kopca môžete zostúpiť trasou na Hřensko. Z Pravčickej brány je to do Hřenska 5 kilometrov.

Mezni Louka

Cestu z Mezní Louky k Pravčickej bráne si určite užijete. Je to príjemná trasa s množstvom vyhliadok a priechodov popod skalné steny. Zaujímavosťou je, že pod skalným oblúkom Pravčickej brány bol postavený výčap už v roku 1826. Súčasný hotel s názvom Sokolie hniezdo nechal na konci 19. storočia postaviť knieža Edmund Clary-Aldrigen ako výletný zámok pre svojich hostí. 

pravčicka brana

pravčicka brana

Pripravte sa nato, že tých hostí je tu v súčasnosti skutočne veľa, samotu si určite neužijete. Výhľad na samotnú bránu je najlepší z okolitých vyhliadok na skalných plošinách. Odtiaľ aj vzniká väčšina fotiek.

  • Prístup na ne je však spoplatnený a dokonca, vstupné sa vzťahuje aj na vstup do reštaurácie Sokolie hniezdo. Pripravte si teda 75, Kč na dospelého a 25, Kč za dieťa.

Edmundova souteska

Ak z Pravčickej brány zostúpite do Hřenska a máte ešte dosť času a síl, môžete pokračovať v turistike. Z Hřenska totiž vedie cesta smer - Edmundova souteska (Edmundova tiesňava), čo je skalnatý kaňon rieky Kamenice. Steny kaňona tvoria strmé, často kolmé skalné steny, vystupujúce nad úroveň hladiny do výšky 50 až 150 metrov. Dobre je vidno aj kvádrový rozpad pieskovcov, niektoré balvany sa zosunuli až na dno kaňonu.

Edmundova stezka

  • V úseku, kde sa cesta popri brehu stráca, nahrádza pešiu turistiku plavba na člnoch. K člnom vedie z horného okraja Hřenska asi dva kilometre dlhý chodník najprv po ľavom, potom po pravom brehu Kamenice. Je to parádna trasa pod skalnými prevismi, s tromi tunelmi v skale až na miesto, kde je prístavisko člnov.

Hrensko Divoka souteska

Edmundova stezka

Po vode na loďke vedenej "gondolistom" s dlhou drevenou tyčou určenou na odrážanie, urazíte úsek dlhý 960 metrov. Naň nadväzuje peší chodník po ľavom brehu k Meznímu můstku ponad rieku. Odtiaľ je možné pokračovať ďalej do Divokej tiesňavy alebo vystúpiť po schodoch do Medzní Louky, odkiaľ začína aj turistika na Pravčickú bránu.

Edmundova stezka

Edmundova stezka

  • Ak sa rozhodnete vyraziť na skalnú bránu a do Edmundovej soutesky v jeden deň, odporúčam odparkovať auto práve v Mezní Louce. Máte možnosť absolvovať okruh s tým, že sa vrátite na to isté miesto.

Len dajte pozor. Posledná loďka v smere na Mezní Louku štartuje o 17.30.

Ak zmeškáte, ďalej cesta nevedie a musíte sa vrátiť späť do Hřenska. Vstupné na loďky je 80, Kč dospelí a deti 40, Kč.