Český pokus o prvovýstup najvyššej nezdolanej hory sveta Muchu Chhish

Pre český tím nejde o prvý pokus o zdolanie vrcholu hory. S rovnakým cieľom sa do Pakistanu v mierne odlišnej zostave vybral aj minulý rok. Vo výške okolo 6 500 m. n. m. ho však zastavilo nepriaznivé počasie. Pavel KořínekJiřim Janákem sa pod horu koncom júna opäť vrátili. Dvojicu horolezcov tentokrát doplnili Lukáš Dubský, Leoš HustákTomáš Petreček. Z minuloročnej expedície chýba Pavel Bém.

Muchu Chhish – najvyššia (legálne prístupná) hora sveta má za sebou len tri pokusy o zdolanie

Pre najvyššiu nezdolanú horu sveta Muchu Chhish (7 453 m. n. m.) je prívlastok „legálne prístupná“ v tomto prípade veľmi dôležitý. Nejde totiž o skutočne najvyššiu nezdolanú horu sveta. Tá leží v kráľovstve Bhután v blízkosti hraníc s Tibetom. Gankhar Puensum (7 570 m. n. m.) je horolezcom neprístupná od roku 1994, kedy Bhután zakázal akékoľvek lezenie v nadmorskej výške na 6 000 m. n. m. Od roku 2003 je horolezectvo zakázané úplne. Hory znamenajú pre lokálne obyvateľstvo mnoho. V horách žijú, chránia ich, modlia sa k nim. Ich spirituálna hodnota je pre nich omnoha vyššia ako príjmy z turizmu. Krajina sa navyše snaží svoje územie čo najviac chrániť pre svoju vlastnú kultúru a budúce generácie.

Muchu Chhish sa aj napriek svojej prístupnosti horolezcom dočkala len troch pokusov o prvovýstup a to v rokoch 2014 a 2020. Skromný záujem o horu možno prisúdiť jej odľahlosti a neustále narastajúcej popularite osemtisícoviek.

Pohorie Batura Muztag, v ktorom sa hora nachádza leží na severe Pakistanu. Jeho najvyšším vrchom je Batura Sar (7 795 m. n. m.), prvý krát zdolaná v roku 1976.

Českí horolezci práve absolvujú aklimatizačné výstupy

Pätica horolezcov priletela do Pakistanu 28. júna. Po menších byrokratických problémoch sa presunuli do známeho centra horolezeckých expedícií - mesta Gilgit a následne do mestečka Karimabad v blízkosti hory Sang-E-Marmar (6 949 m. n. m.), na ktorej práve absolvujú aklimatizačné výstupy. 11. júla by sa skupina mala presunúť už do základného tábora pod Muchu Chhish.

Expedícii držíme palce.