Cestovanie po pobreží Čierneho mora

Jeden stan, dva batohy a dvaja dobrodruhovia na výprave po tureckom pobreží Čierneho mora. Sakarya, Karabük, Safranbolu, Bartın, Amasra, Çakraz, Abana, Sinop, Ünye, Ordu, Samsun, Giresun, Espiye, Trabzon, Rize, Fındıklı a Batumi.

17 dní a viac ako 1000 kilometrov stopom nasledujúc vôňu mora a čerstvo nazberaného čaju. Niekoľko desiatok príbehov a ciest spojených s tou našou, spoločné jedlo pri západe slnka končiace celodenný pôst pripravené mestom pre stovky ľudí a pozvánka na ryžové hody na druhý sviatočný bajramový deň. Koniec Ramadánu.

Tieň dozrievajúcich liesok a záplava zelene s roztrúsenou výstavbou drevených alebo modernejších murovaných domov. Vábivá hudba tradičných huslí a gájd či rytmus búrlivého horonu, miestneho folklórneho tanca. Miestne špeciality meniace sa s každým pribúdajúcim kilometrom. Pohostinosť a tvrdá práca, výsady regiónu vpísané na tvárach a v mozoľoch miestnych ľudí. Úplne iný svet na gruzínskej strane. Jeden z vodičov sa nás spýtal prečo to robíme. Sme dobrodruhovia prahnúci po dávke nezištnej ľudskosti.

Pozrite aj môj blog: https://nazaar.sk/