Cestovanie po RUSKU, všetko čo treba vedieť | Rady, tipy, organizácia výletu

Rusko alebo ak chceme Ruská federácia je obrovskou krajinou. Je akoby vlastným kontinentom, kde viete stráviť mesiace či roky a neobjavíte ju celú. Nájdete tu všetko od krásnych miest, dokonalej prírody, hôr, nekonečnej Sibíri a viete tu prežiť aj svoje dobrodružstvo na Transsibírskej magistrále. Petrohrad, Moskva, Ural, Kaukaz, Sibír, Bajkal či Vladivostok. Ešte stále váhate? Vyberte sa za ruskou dušou, vyberte sa na cestu snov.

Kedy ísť

Rusko je obrovská krajina a odpoveď na otázku „kedy sa sem vybrať“ by dostala odpoveď „kedykoľvek“. Samozrejme do Ruska sa dá cestovať počas všetkých ročných období, no predsa len je najobľúbenejší čas na návštevu tejto krajiny jar aj leto. Zima je v Rusku naozaj chladná, miestami až nepredstaviteľná.

Rusko

Jar je ideálnym obdobím na návštevu Ruska. Petrohrad je koncom jari krásnym miestom s rozkvitnutými kvetmi. Jar je príjemná, v sibírskych oblastiach sa topia snehy tak tu môže byť mokro a veľa vody.

Leto. Veľmi obľúbený čas na návštevu Ruska, nech je to už kdekoľvek. Západná časť Ruska má príjemnú teplotu, oblasti Čiernomoria zažívajú svoj dovolenkový nápor a východné Rusko je tiež príjemné. Ak sa vyberiete do lesov, tajgy, počítajte aj so zvýšením výskytom komárov a niektoré sibírske cesty ďaleko od civilizácie nemusia byť prejazdné kvôli mokradiam či vode.

Jeseň je podobe ako jar stále príjemný čas, no niektoré oblasti Ruska už začínajú byť skutočne chladné až sa príde do zimy a teploty padajú pod nulu. Ak máte radi farby prírody, tak jeseň si zamilujete.

Zima možno nepatrí k najobľúbenejším obdobiam na návštevu krajinu, ale ak dáte zimnému Rusku šancu, zistíte, že tento čas je predsa len unikátny. Veľká časť Ruska je pod snehovou prikrývkou, Sibír zamrzne a tak sú dokonca prejazdné miesta, ktoré sú v lete odrezané od sveta. Počas zimy počítajte s veľmi nízkymi teplotami. Petrohrad môže zažiť pokojne -20 C a v Rusku nájdete aj najchladnejšie miesto sveta Ojmjakon, kde teplota rekordne klesla na -71,2 C.

Medzi najlepšie mesiace patrí apríl, máj, jún, júl, august a september

Vízum alebo ako sa do Ruska dostať?

Rusko má pre občanov Slovenska a Českej Republiky vízovú povinnosť. Vízum si musíte vybaviť už pred cestou do Ruska, pretože ho nedávajú po prílete ako niektoré iné krajiny.

Vízum do Ruska vybavíte v Bratislave na ambasáde alebo v Ruskom vízovom centre a myslite na ne aspoň 4-5 týždňov pred plánovanou cestou. Vybavenie víz na ambasáde trvá do cca 10 dní.

Najjednoduchšia cesta je vybaviť si víza osobne priamo v Bratislave na ambasáde alebo v Ruskom vízovom centre, budete na to potrebovať:

1.,pozývací list (voucher) – vie ho vybaviť hotel, kde budete bývať alebo často je jednoduchšia cesta vybaviť ho cez ruskú agentúru (napr: https://visatorus.com/tourist-visa-support). Jeho cena sa pohybuje okolo 15 euro

2.,poistenie platné aj do Ruska

3.,pasovú fotografiu (3,5 x 4,5cm)

4.,vyplnený dotazník na stránke: https://visa.kdmid.ru/ (ten si vytlačíte a nalepíte na neho fotografiu)

5.,dohodutie termínu, kedy vízum podáte a vyzdvihnete

Za ruské vízum zaplatíte:

Ambasáda: 35 € (+ cca 15e pozývací list)

Ruské vízové centrum: 35 € + 25 € poplatok vízovému centru (+ cca 15e pozývací list)

Na ruskom vízovom centre nemusíte byť osobne, na ambasáde áno. Víza budú platiť cca 30 dní. Pas musí byť platný 6 mesiacov po návrate z vašej cesty a treba mať v ňom dve voľné strany na nalepenie víza.

  • Ak cestujete cez agentúru alebo cestovnú kanceláriu, tak víza zvyčajne vybavia za vás.

Moskva chram vasila blazeneho

Ako do Ruska?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Ruska je letecká preprava. Ruská Federácia má niekoľko medzinárodných letísk a preto je najdôležitejšie vybrať si kam sa chcete pozrieť, resp. ktorý región vás láka zo všetkého najviac.

Najdôležitejším medzinárodným letiskom v Rusku je letisko Šeremeťevo (po novom Letisko Alexandra Puškina) v Moskve ležiace necelých 30 kilometrov od centra mesta. Je to najväčším leteckým uzlom v krajine. Medzi ďalšie významné letiská patria moskovské letiská Domodedovo či Vnukovo, petrohradské letisko Pulkovo alebo letiská v Soči, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kazani, Rostove na Done, Samare, Vladivostoku, Irkutsku či Minerálnych Vodách.

Najrýchlejšie a najlacnejšie sa do Ruska dostanete z našej zemepisnej šírky priamym letom z Bratislavy (2h 30min) vďaka spoločnosti Pobeda, ktorá lieta na moskovské letisko Vnukovo:

POBEDA (https://www.pobeda.aero/)

Ďalšie možnosti máte z neďalekých letísk ako je Viedeň, Budapešť alebo Praha, odkiaľ máte pomerne široký výber ruských destinácii. Zo všetkých nájdete priame lety do Ruska (najmä Moskva a Petrohrad). Najznámejším ruským prepravcom je spoločnosť AEROFLOT

Viedeň

AEROFLOT (https://www.aeroflot.ru) / Moskva, Petrohrad

AUSTRIAN (https://www.austrian.com) / Moskva, Petrohrad, Krasnodar

UT AIR (http://www.utair.ru/en/) / Moskva

 

Praha

AEROFLOT (https://www.aeroflot.ru) / Moskva

CZECH AIRLINES (http://www.czechairlines.com/) / Moskva

ROSSIYA (http://www.rossiya-airlines.com/en) / Petrohrad

RUSLINE (http://www.rusline.aero/) / Kaliningrad

S7 AIRLINES (https://www.s7.ru/) / Novosibirsk

SMARTWINGS (www.smartwings.com/) / Kazan, Moskva, Rostov, Petrohrad, Samara

URAL AIRLINES (http://www.uralairlines.ru/en/) / Krasnodar, Moskva, Jekaterinburg

YAKUTIA (http://www.yakutia.aero/en/index.php) / Krasnodar

 

Budapešť

AEROFLOT (https://www.aeroflot.ru) / Moskva

 

Po zemi

  • Do Ruska sa viete dostať aj po zemi z okolitých krajín. Rusko je obrovská krajina a tak má samozrejme viacero susedov a otvorené aj pozemné hraničné prechody.
  • Z Európy sa po zemi dostanete do Ruska z: Nórsko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Bielorusko či Ukrajina. Rusko má aj enklávu Kaliningrad s hranicami s Litvou a Poľskom.
  • Z Ázie sa po zemi dostanete do Ruska z: Gruzínsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Mongolsko, Čína či Severná Kórea (hoci táto posledná je mimoriadne komplikovaná)
  • Vo všetkých prípadoch treba mať vopred vybavené víza vo vašom pase, bez nich vás do krajiny nevpustia.

Pre cestovateľov patria medzi najzaujímavejšie pozemné hraničné prechody tieto:

  • Gruzínsko: Na ceste medzi Tbilisi a Vladikavkaz
  • Azerbajdžan: Medzi Quba – Derbent
  • Kazachstan: Na ceste medzi Omsk - Astana
  • Mongolsko: Naushki – Suchbataar (cesta medzi Bajkalským jazerom a Ulanbátarom)
  • Čína: Vladivostok – Harbin
  • Nórsko: Murmansk – Kirkenes
  • Fínsko: Petrohrad – Helsinki (cez Vyborg)
  • Estónsko: Petohrad – Tallinn (cez Narva)
  • Bielorusko: Smolensk – Minsk (cez Krasnoe), Gomeľ – Briyansk (cez Zlinku)
  • Ukrajina: Voronež – Charkov

Enkláva Kaliningrad: Malinovka – Klaipeda (krásna hranica cez Kurskú kosu), Kaliningrad – Gdaňsk

Loďou

Do Ruska sa viete dostať nielen pozemnými hranicami, ale do tak obrovskej krajiny vedie aj niekoľko ciest ako sem prísť loďou či trajektom.

Loďou alebo trajektom sa do Ruska dostanete z krajín ako:

Južná Kórea, Japonsko, Turecko, Gruzínsko, Fínsko, Švédsko

Zaujímavý link: https://www.directferries.com/russia.htm

Ako cestovať po Rusku?

V obrovskom Rusku nájdete snáď všetky možné spôsoby lokálnej prepravy. Stačí si len vybrať čo sa vám viac hodí a na akú vzdialenosť sa chcete vypraviť. Potom si už len vybrať z ponuky vlakov, autobusov, mikrobusov, maršrutiek či zdieľaných taxíkov...

Vlak:

V Rusku platí jedno pravidlo a tým je, že niet lepšej dopravy, než je vlak. Koľko kníh bolo napísaných o ruských vlakoch, koľko spomienok sa viaže s vlakmi a koľko romantiky v sebe tento spôsob prepravy v sebe ukrýva. Dobre, jazda vlakom nebude vždy romantická, ale je rýchla a vlakom môžete prejsť naprieč celou nekonečnou krajinou. POZOR odchody a príchody vlakov sa vždy riadia moskovským časom a nezáleží na tom či ste v Moskve alebo vo Vladivostoku, kde o niekoľko hodín posunutý čas.

Dnes už nie je problém kúpiť si lístky na vlak vopred. Môžete si ich kúpiť samozrejme aj na stanici, ale ak chcete mať istotou a to platí najmä počas letnej sezóny, tak si zakúpte lístky vopred. Táto stránka funguje ako oficiálny web na nákup lístkov:

https://pass.rzd.ru/main-pass/public/en

POZOR: Lístky na určitý deň sa dajú kúpiť len 60 dní vopred a preto ak potrebujete cestovať presne v daný deň, nezaváhajte a buďte pripravení, aby sa práve ten váš lístok nevypredal.

Ruská železnica má cez cca 85 000 kilometrov a preto si môžete byť istý, že vlakom viete navštíviť veľa zaujímavých miest.

Najzaujímavejšou trasou je Transsibírska magistrála dlhá 9289 kilometrov spájajúca Moskvu a Vladivostok. Buď ju prejdete celú za cca 6 a pol dňa alebo si ju rozdelíte a spravíte si niekoľko zastávok a pozriete si ruské mestá. Tými najkrajšími cez ktoré pôjdete sú: Nižný Novgorod, Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan-ude a napokon Vladivostok.

Triedy vo vlaku:

1.trieda

Niekedy ho volajú aj „spalnij vagon“, ale v podstate ide o kupé, ktoré zdieľajú 2 ľudia. Označujú ho aj „luks“ a jeho cena je takmer 2x taká vysoká ako klasická druhá trieda, ale máte tu 2x toľko miesta a ak chcete mať čo najviac súkromia, toto je cena za neho. Niektoré špeciálne vlaky /často na trase Moskva – Petrohrad/ majú aj kupé len pre 1 osobu.

2.trieda

Druhá trieda je absolútna klasika v cestovaní vlakom. Kupé má priestor pre 4 ľudí s rozloženým lehátok, kde nájdete 2 na jednej strane. Najobľúbenejšie cestovanie v Rusku je práve takýmto typom.

3.trieda / Plackartnij

Zaujímavé cestovanie vlakom, ktoré tiež patrí k synonymám cestovania v postsovietských krajinách. Plackartnij vagón je otvoreným vagónom, takže sa na noc nezavriete do kupé, ale len zatiahnete záclonku či záves. Jeden vagón má cca 54 lehátok, ktoré sú rozdelené na bunky a jedna má 2 lehátka po strane a 4 lehátka na strane druhej. Ak chcete zažiť kontakt s ľuďmi, toto je váš vagón, no ak chcete mať súkromie, nebude sa vám tu cestovať dobre. Je to najlacnejšia forma cestovania vo vlaku a rozhodne ju treba minimálne raz vyskúšať.

RUsko vlak

Autobus / Maršrutka:

Veľmi bežnou dopravou v Rusku je spojenie autobusov a maršrutiek. Pri cestovaní krajinou sa tejto doprave v krajine nevyhnete. Je tu celkom slušná sieť liniek a preto sa len výnimočne stane, že by ste mali problém nájsť váš spoj. Na kratšie vzdialenosti chodia maršrutky, veľa krát ani nemajú presný čas odchodu, ale odchádzajú keď sa naplnia. Cestovanie autobusmi či maršrutkami je pomerne lacné a preto obľúbené.

Ak cestujete na veľmi dlhé trasy, vyberte si vlak, no ak sa chcete prepraviť pár desiatok alebo 200-300 kilometrov, môže byť pre vás práve autobus zaujímavejšou alternatívou.

Autobusy nájdete aj medzinárodné do európskych destinácii, do Strednej Ázie či na Kaukaz. Najlepší ruský uzol je pochopiteľne hlavné mesto Moskva (ale aj Petrohrad, odkiaľ odchádza najviac spojov.

Niekoľko informácii o autobusoch v Rusku nájdete tu:

https://bus.tickets.ru/en

https://russiau.com/traveling-bus-russia-buy-tickets/

https://www.checkmybus.com/russia

https://busfor.com/countries/Russia

Shared Taxi (Zdieľané taxi)

V Rusku (často na severnom Kaukaze, no nielen tam) sa môžete stretnúť aj s tzv. zdieľanými taxíkmi, teda s prepravou, ktorá je vykonávaná pomocou osobných áut jazdiacich na rôznych trasách. Je to lacnejšia alternatíva, než taxík, pretože ho zdieľate s niekoľkými ďalšími ľuďmi idúcimi vašim smerom. Najčastejšie sa s touto formou dopravy stretnete na autobusových staniciach, kde okrem bežných autobusov môžete stretnúť ľudí s autami čakajúcimi na pasažierov. Niekedy si zvážite priamo na stanici investovaný čas či peniaze a zistíte, že sa sem tam oplatí naskočiť do takéhoto auta a dať mu prednosť pred autobusom.

maršrutka rusko

Taxi

Ak chcete ísť pozrieť menej známe miesta, či miesta kam veľmi nesiaha verejná doprava, inak ako taxíkom (alebo požičaným autom) si zrejme neporadíte. Tie sú v Rusku drahšie, no nájdete ich takmer všade. VŽDY pred tým, než sa dohodnete na trase, dohodnite sa na cene. Nikdy nenastupujte bez toho, aby ste nevedeli koľko budete platiť. Na konci sa môžete vyhnúť problémom. Zjednávajte o cene a nikdy neberte tú prvú, ktorú vám ponúknu. 

Aj v Rusku už dnes môžete využívať niekoľko aplikácii ohľadom taxíkov či áut:

https://itunes.apple.com/us/app/yandex-taxi/id472650686?mt=8

https://belkacar.ru/

Lietadlo:

Rusko je obrovská krajina a tak niet divu, že tu nájdete aj veľké množstvo lokálnych, vnútroštátnych preletov a viacero spoločností, ktoré viete využiť. Niektoré vnútroštátne spoločnosti nepatria medzi najznámejšie a najbezpečnejšie, no stále samozrejme lietajú a spájajú mestá. Ak rozmýšľate nad tým, že si skrátite cestu Ruskom preletom, tu je niekoľko spoločností, kde sa pozrieť:

Peniaze

Oficiálnou menou v Rusku je ruský rubeľ (RUB). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, ktorých nájdete pomerne veľa. Aj bankomaty bez problémov fungujú najmä vo väčších mestách, letiskách, staniciach...

Za 1 € dostanete v priemere – 75-77 RUB

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=RUB

Ruské bankovky nájdete v nominálnej hodnote 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 RUB. Existujú aj bankovky s hodnotou 5 a 10 RUB, ale už ich v obehu takmer nenájdete. Mince v Rusku existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 1, 5, 10, 50 kopejok a 1, 2, 5 a 10 rubeľ.

Bankomatové karty viete využiť aj pri platení v niektorých obchodoch či reštauráciách, ale nespoliehajte sa na ne vždy stopercentne. Je dobré mať v Rusku so sebou aj hotovosť. Sem tam sa môžete dohodnúť a na turistických miestach zaplatíte aj eurom či dolárom, ale nie je to pravidlom. Vo veľkých mestách s kartou nie je veľa problémov.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Ruska je ruština. Patrí do skupiny slovanských jazykov a dnes ním hovorí cez 170 miliónov ľudí. Dohovoríte sa ním aj v mnohých iných krajinách bývalého Sovietskeho Zväzu (Ukrajina, Bielorusko, Arménsko, Gruzínsko, Azerbajdžan či stredná Ázia)

Okrem toho, že je ruština oficiálnym jazykom krajiny, tak tu nájdete desiatky iných jazykov. Rusko je obrovská krajina a spája v sebe niekoľko etník s vlastnými jazykmi. Medzi najzaujímavejšími s akými sa stretnete sú napríklad: burjatský, čečenský, kalmický, baškirský, altaiský, tatársky či jakutský jazyk. Niektoré z jazykov patria do turkickej vetvy, iné zase do mongolskej, kaukazskej či uralskej.

Angličtina je rozšíreným jazykom najmä na miestach, kam chodia turisti, alebo ktoré patria medzi väčšie ako Moskva či Petrohrad. V odľahlejších oblastiach s ňou veľmi nepochodíte.

TIP: Naučte sa niekoľko základných slov, čísloviek, pozdraviť, poďakovať a uvidíte koľko dverí si tým otvoríte.

Ak sa chcete pred cestou pripraviť, tu je niekoľko zaujímavých a dôležitých fráz či slov:

http://www.jak-se-rekne.cz/rusky/

Čo ochutnať?

Ruská kuchyňa je rozmanitá tak ako je odlišný od seba Petrohrad s Vladivostokom, ale skrýva v sebe viacero jedál, ktoré si obľúbili snáď v celom Rusku. Obľúbite si jej rozmanitosť a krásu jej jednoduchosti.

Boršč: Aké jedlo vás napadne ak sa povie Rusko? Zrejme to bude boršč a hoci sa veľmi často spomína v neďalekej ukrajinskej kuchyni, aj tu v Rusku má svoje miesto. Skvelá polievka z červenej repy, koreňovej zeleniny a mäsa, ktorú ozdobia hustou smotanou a kôprom. Je to polievka, ktorú môžete jesť pokojne aj každý deň.

borsc

Soljanka: Ak by Rusko nemalo boršč, tak by bola soljanka polievka číslo jedna. Môže mať viacero verzií, no tá najčastejšia je s kúskami mäsa, s kapustou, olivami, uhorkami, cibuľkou, rajčinami či kaparami. Jej dokonalosť tkvie v tom, že sa zmiešalo niekoľko ingrediencií, ktoré spoločne zdanlivo nesúvisia.

Pelmeni: Obľúbené ruské jedlo predstavuje taštičky z cesta (pochádzajú buď z Uralu alebo Sibíru), ktoré sa naplnia najčastejšie zmesou mletého mäsa s koreninami. Môžete ich mať zapečené alebo len tak vybraté z hrnca a určite si k nim dajte aj hustú, čerstvú smotanu.

Vareniki: Vareniki sa vám na prvé počutie môžu podobať na Pelmeni, ale výzorovo sa budú líšiť. Vareniki sa veľmi podobajú na Pierogi, nielen svojimi plnkami a sú najčastejšie bez mäsa, teda so zemiakmi, kapustou alebo hríbmi

Bliny: Bliny predstavujú palacinky, no tie sú v Rusku veľmi obľúbené. Nájdete ich ako streetfood či fastfood, ale aj v lepších reštauráciách s rafinovanými plnkami. Plnia sa rôznymi zmesami a môže byť sladké aj slané. Ochutnajte tie naplnené hríbmi, šunkou a syrom, no ak si chcete dať luxusnejšiu verziu, tak siahnite po kaviáre.

bliny

Pirog: Pri ruskej verzii Pirogu si ho nepomýľte s pierogmi aké dostanete napríklad v Poľsku. Pirog predstavuje kysnutý, hrubý koláč naplnený rôznymi plnkami, no medzi nimi vyniká najmä tvaroh

Ruské šaláty: Čo si v Rusku určite všimnete sú rôzne šaláty. Nielen klasické zeleninové aké poznáte z mnohých krajín sveta, ale aj tie, ktoré obsahujú majonézu (podobne ako u nás). Ochutnávajte z nich a nájdete si svoj obľúbený. Často nájdete šaláty aj z rýb.

Kaša: Skvelými raňajkami v Rusku je ovsená kaša. Možno to nebude pre každého ideálny začiatok dňa, ale ako náhle ju ochutnáte, zistíte, že chutí o mnoho lepšie, než vyzerá. Na vrch sa položí kúsok masla, ktoré sa roztopí, doplní sa o med a jej chuť sa ešte viac zvýrazní.

Šašlík: V dnešnom Rusku nájdete aj veľa ľudí z regiónov Kaukazu či strednej Ázie, tak preto si aj šašlík našiel svoje pevné miesto v ruskej kuchyni. Kaukazské reštaurácie dokonca patria medzi mimoriadne obľúbené a tak ochutnajte aj šašlíky s omáčkami.

Somsa: Stredoázijský rukopis v Rusku nesie aj obľúbený pouličný streetfood menom Somsa. Ide o taštičky plnené kúskami mäsa, cibuľky a pripravované v tandoori peci. Skvelá chuťovka, ktorá zasýti.

Nápoje

Vodka: Aký iný stereotyp by sme k Rusku mohli priradiť ak nie vodku? Obľúbený nápoj pre všetkých od tých najlacnejších až po najluxusnejšie fľaše, ktoré stoja viac, než celý váš výlet. Vodku si určite dajte, pokojne aj jeden stakančik, už len pre tú atmosféru.

Kvas: Kvas je priam kultovým nápojom v mnohých krajinách, kam kedysi siahal Sovietsky zväz, no presiahol aj jeho hranice. Je to fermentovaný, jemne alkoholický nápoj, ktorý sa môže trošku podobať na pivo. Kvas nájdete aj ochutený ovocím a často ho predávajú na ulici.

Medovucha: Oproti vodke či kvasu nie je medovucha tak známym nápojom, no je rovnako obľúbený. Samotný názov napovedá, že sa jedná o výrobok z medu a preto bude mať svoju špecifickú chuť.

Čaj: Ak si odmyslíme alkoholické nápoje, tak je obľúbeným nápojom aj čaj. Často sa pil ten z Gruzínska a dnes tu nájdete viacero druhov, no stále vedie obyčajný, čierny čaj s cukrom. V chladnom období je to najlepší nápoj aký nájdete.

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Rusku nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko eur až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä vo väčších mestách. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko eur.

V Rusku nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Rusku nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Aj keď nemáte dopredu zabezpečené ubytovanie, stačí sa popýtať v meste alebo sa spýtať taxikára a vždy vás niekde nasmerujú, aby ste sa mohli ísť na ubytovanie pozrieť. Ak si ho objednáte vopred, šetríte čas, niekedy aj peniaze. V lacnejších hosteloch či hoteloch však na recepcii môžete skúsiť zjednávať cenu a uvidíte, či budete úspešní.

Bezpečnosť

Rusko nepatrí medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta, no samozrejme treba dodržiavať základné pravidlá akými sa riadite v ktorejkoľvek európskej krajine. Sú miesta, ktorým sa návštevník môže radšej vyhnúť (domáci vás radi poradia), no sú aj také, ktoré sú bezpečnejšie ako ulica na ktorej doma sedíte. Obrovská krajina má v sebe obrovské rozdiely.

Problémom môžu byť drobné krádeže na preplnených miestach akými sú trhovisko, prostriedky verejnej dopravy či miesta, kde sa zdržiava viacero ľudí. Tu si dajte trochu väčší pozor na osobné veci.

Pozor si treba dať pri výletoch do prírody, najmä v odľahlých častiach Ruska bez civilizácie. Problémom môže byť neznalosť terénu, rýchla zmena počasia alebo miestami dokonca aj divoká zver.

Najvýbušnejším regiónom Ruska je bez pochýb oblasť severného Kaukazu, kde ležia republiky akými sú Severné Osetsko, Ingušsko, Čečensko či Dagestan. Leží ich tam viac, ale tieto sa spomínajú najčastejšie. V minulosti bola v regióne vojna /nielen jedna/ a najviac zasiahla práve Čečensko, kde sú spomienky na ňu dodnes živé. Niektoré oblasti, najmä Čečenska a Dagestanu sú off-limit a preto netreba pokúšať. Je tu aj zvýšená vojenská prítomnosť alebo checkpointy, kde vám budú kontrolovať pas alebo sa vypytovať otázky súvisiace s vašim pobytom v regióne.

Ak sa v meste, kde sa nachádzate odohrávajú demonštrácie alebo veľké stretnutia ľudí, netreba sa medzi nich miešať. Neviete prečo sa protestuje, za čo, proti komu a tým pádom neviete odhadnúť možné riziko, ktoré z takýchto udalostí môže plynúť.

Pri trekovaní v Kaukaze sa snažte zistiť vopred aké počasie sa na vás chystá a podľa toho sa zariadiť, či sa oplatí vyraziť, alebo ako sa čo najlepšie pripraviť. Niektoré oblasti je lepšie navštíviť len s turistickým sprievodcom, ktorý dokonale pozná trekové chodníčky a terén. Dajte si pozor na oblečenie a dážď, ktorý vás v horách môže kedykoľvek prekvapiť.

Problémom môže byť aj alkohol, ktorého sa v Rusku skutočne vypije veľa. Nie je to len klišé a počas svojho dlhšieho pobytu skôr či neskôr stretnete niekoho kto to s alkoholom prehnal. Ak ich je viac, buďte na pozore a radšej sa miestam s koncentráciou opitých ľudí vyvarujte.

Konzervatívna krajina môže priniesť problémy akými sú aj rasizmus či homofóbia.

Je rozumnejšie vyvarovať sa rozpravám o politike, najmä ak máte iné alebo diametrálne odlišné názory na ruské videnie sveta či na prezidenta. Nechcete sa dostať do konfliktu či do problémov.

Očkovanie, zdravie

Do Ruska netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú. Sama o sebe nie je zlá, ale problémom sú často krát trubky, ktorými sa voda dostáva k vám.

Dajte si pozor aj na potulné psi, ktoré môžu prenášať besnotu či iné nepríjemnosti s tým spojené.

Čo si v Rusku pozrieť?

Pri tak obrovskej krajine akou je Rusko by nám tu nestačilo ani niekoľko desiatok strán, ale aby sme vás predsa len zorientovali, pozrite sa na niekoľko tipov, ktoré si určite zamilujete a pomôžu vám pri plánovaní.

Moskva

Hlavné mesto Ruska patrí k najčastejším výletným cieľom a mnohí navštívia iba Moskvu a vrátia sa nazad domov. Má svoju atmosféru, kopec pamiatok, skvelú kuchyňu a viete tu stráviť aj niekoľko dní. Čo si v Moskve pozrieť?

  • Kremeľ – Vystihuje niečo Moskvu viac, než slávny Kremeľ ukrytý za červenými hradbami? Nájdete ho v absolútnom centre Moskvy, susedí s Červeným námestím a riekou Moskva, čiže len v Kremli a jeho okolí viete stráviť takmer celý deň. Na Kremeľ si vyhraďte niekoľko hodín a objavíte tu svet nádherných chrámov, nájdete tu obrovský zvon aj mohutné delo a nechýba ani múzeum.

  • Červené námestie – Ikonické námestie v srdci samotnej Moskvy zdobí niekoľko stavieb. Tou najznámejšou je Chrám Vasiľa Blaženého s cibuľkovitými kupolami, ktorý nesmie chýbať na fotografiách z Moskvy. Vojdite do vnútra (platí sa vstupné) a užite si jeho zdobený interiér. Neďaleko chrámu nezabudnite na GUM, ktorý je dnes luxusným nákupným centrom. Okraj Červeného námestia patrí aj Leninovmu mauzóleu, kde uvidíte „večne živú múmiu“ Lenina, ak si vystojíte frontu. Poslednými zaujímavosťami námestia sú aj Historické múzeum a Kazanská katedrála. Námestie je dnes pod patronátom UNESCO.

  • Chrám Krista Spasiteľa – Obrovský ortodoxný chrám ležiaci na brehu rieky Moskva patrí k najväčším na svete. Už tu kedysi stál, ale sovietska výstavba ho zničila, plánovala tu postaviť bazén a Stalinovu sochu. Po páde režimu sa opäť vynorili plány na výstavbu chrámu a dnes má Moskva ďalší symbol. Oproti cez rieku si všimnite aj vysoký stĺp so sochou Petra Veľkého a prejdite sa nábrežím rieky Moskva pre krásne pohľady a fotogenické miesta.

  • Bolšoi Teater – Neďaleko Červeného námestia natrafíte na ďalšiu zo slávnych stavieb Moskvy. Pochádza z 19.storočia a dodnes patrí medzi najznámejšie na celom svete. Ak milujete umenie, balet, divadlo, tak toto je pre vás miesto, ktoré by ste nemali obísť. Naplánujte si návštevu kultúrneho podujatia: https://www.bolshoi.ru/en/

  • Arbat – pešia zóna je najslávnejšou ulicou Moskvy plnou umelcov, kaviarničiek, atmosféry a ľudí. Ak budete mať pocit, že už máte pamiatok dosť, tak sa vyberte sem a oddýchnite si pri sledovaní života

  • Treťjakovská galéria a Puškinove múzeum – Moskva je prešpikovaná múzeami, no dve z nich vyčnievajú z anonymného davu a preto ak si máte vybrať len jedno či dve, skúste si program naplánovať tak, že to bude alebo budú tieto. Treťjakovská galéria je naplnená ruským umením od najslávnejších ikon po obrazy. Puškinove múzeum sa nevenuje slávnemu literátovi, ale nájdete v ňom kúsok z celého sveta a tešiť sa môžete na staroveké nálezy cez impresionistov, záchvevy renesancie až po holandských maliarov.

  • Stalinove mrakodrapy – Stalin nechal po Moskve postaviť „Sedem sestier“, sedem vysokých, sovietskych mrakodrapov, ktoré zdobia panorámu hlavného mesta. Postavili ich medzi rokmi 1947 – 1953 a v čase svojej výstavby dokonca patrili medzi najvyššie v Európe. Chcete ich navštíviť všetky? Žiaden problém. Postupne tak uvidíte: Moskovskú štátnu univerzitu (Lomonosova univerzita), Hotel Ukraina, Ministerstvo zahraničných vecí, Hotel Leningradskaja, Budovu Kotelničeskaja, Budovu na námestí Kudrinskaja a napokon aj Budovu s prezývkou „Červená brána“.

  • Park Gorkij – Mimoriadne príjemný park v centre Moskvy kam sa vyberte za oddychom, prechádzkou alebo si tu len tak posedíte s knihou v ruke a naplánujete vaše ďalšie kroky. Ak ste tu v lete, park je plný ľudí a v zime tu nájdete obrovské klzisko.

  • Moskovské metro – V tomto prípade ani tak nejde o pamiatku, alebo vlastne prečo nie, moskovské metro je tak ikonické a zrastené s Moskvou, že ak by ste ho vynechali dopustili by ste sa klišé. „Kto sa neodvezie metrom, akoby v Moskve ani nebol...“. Metro je ukážkové, jeho chápadlá sa spájajú do kruhovej linky tak, aby ste sa všade dostali. Neberte metro len ako prostriedok dopravy, ale užite si jeho stanice, ktoré pôsobia ako múzea či galérie. V metre viete stráviť pokojne aj niekoľko hodín. Medzi najkrajšie stanice patrí: Kyjevskaja, Komsomolskaja, Novoslobodskaja alebo Prospekt Mira

  • Po stopách kozmonautov – Sovietsky zväz sa spájal aj s dobývaním vesmíru a ak ste fanúšikmi týchto záležitostí, tak tu nájdete niekoľko fascinujúcich zaujímavostí ako napríklad Sochu Jurija Gagarina (neďaleko metra Leninsky Prospekt). Ešte zaujímavejší výtvor je Pamätník pokoriteľov vesmíru, 107 metrov vysoký monument, kde sa nachádza aj Múzeum kozmonautiky (najbližšie metro VDNKh). Moskva dokonca postavila monument aj prvému psovi vo vesmíre a tak tu nájdete aj Pamätník pre Laiku (leží na ulici Petrovsko-Razumovskaya Alleya).

  • Stalinov bunker – Vedeli ste, že mal Stalin tajný bunker pod ulicami Moskvy? Postavili ho v 30.rokoch v prípade a v prípade nebezpečenstva či vojny sa do neho mohlo skryť velenie Sovietov ako aj Stalin a prečkať najhoršie. Stalin ho niekoľko krát dokonca aj navštívil. Dnes je z neho zaujímavé múzeum

  • TV veža Ostankino – Televíznu vežu postavili v 1967 ako najvyššiu stavbu celej Moskvy a dnes je lákadlom najmä kvôli panoráme na Moskvu, ktorú si tu môžete užiť s drinkov v ruke. Bude to príjemný zážitok

  • Kláštor Novodeviči (Новоде́вичий монасты́рь) – Vyberte sa za sakrálnou architektúrou sem do monumentálneho kláštorného komplexu, kde pocítite kúsok ruskej duše. Postavili ho už v 16.storočí a po Kremli ide o najzaujímavejšie chrámové stavby hlavného mesta. Zostal nádherne zachovaný do dnešných dní a preto je pod patronátom UNESCO od roku 2004. Medzi najkrajšie stavby patrí Katedrála našej pani Smolenskej alebo Zvonica zo 17.storočia. Milovníci architektúry naozaj nebudú ľutovať.

  • Kolomenskoje (Коло́менское) – Architektonický komplex Kolomenskoje je menej známy ako Kláštor Novodeviči, no ak mu dáte šancu, objavíte unikátny svet chrámovej architektúry. Neleží už v centrálnej Moskve (ale ide sem dokonca metro) a preto nebudete mať pocit, že ste vo veľkomeste, ale skôr tu nájdete pokoj. Nájdete tu palác, chrámy, katedrálu Ján Krstiteľa, kláštor, chrám Kazanskej Panny Márie a mnoho ďalšieho. Viaceré stavby sú dokonca zo 16.storočia a hoci niektoré prešli rekonštrukciou, stále stoja za to. Ak hľadáte niečo menej známe, toto je tip.

Zlatý kruh v okolí Moskvy

Moskva je vynikajúce miesto, odkiaľ môžete vyrážať na výlety a keď máte viac času môžete absolvovať aj historický „Zlatý kruh“ posiaty zaujímavými mestečkami a mestami. Na celý okruh si vyčleňte 3-4 dni a môžete tak navštíviť všetky dôležité miesta. Tie najzaujímavejšie sú: Sergiev Posad so svojim kláštorným komplexom, Rostov Velikij s historickým Kremľom, Jaroslavľ, kde nájdete Kremeľ, rieku Volgu, ale aj zaujímavú a príjemnú atmosféru, Kostroma, Ivanovo, Vladimir a napokon aj jedno z najkrajších miest celej cesty a tým je Suzdal. Biele miesto posiate kláštormi, skanzenom, ruskou dušou je mimoriadne príťažlivým cieľom.

Petrohrad

Hoci je Moskva najznámejším a hlavným mestom Ruska, aj napriek tomu sa Petrohrad teší mimoriadnej popularite a je dušou aj umeleckým srdcom celej, obrovskej krajiny. Benátky severu, sen Petra Veľkého, mesto posiate palácmi a v superlatívoch by sme mohli pokračovať, no kto toto miesto zažije na vlastné oči, zistí, že patrí medzi najkrajšie v celej Európe.

  • Ermitáž (Zimný palác) – Palácové námestie v centre Petrohradu je naplnené krásou a okrem honosných fasád a stĺpu v jeho strede tu stojí aj azda najznámejšia stavba celého mesta. Zimný palác, kde žila cárska rodina do nešťastných udalostí Veľkej októbrovej revolúcie s ktorou sa zmenili dejiny celého Ruska. Niekdajší palác je dnes domovom pre obrovské a vzácne múzeum Ermitáž. Poklady nevyčísliteľnej ceny pod jednou strechou od staroveku až po novovek. Nepredstavte si, že všetko uvidíte za jeden deň. Nestačili by vám ani týždne či pár mesiacov a tak si z neho vyberte chuťovky.

  • Katedrál sv.Izáka – Patrónom Petrohradu je svätý Izák a pohľad na katedrálu, ktorú mu zasvätili vám nadobro presvedčí. Je obrovská, leží neďaleko Palácového námestia a z jej kupoly sa môžete pozrieť na panorámu celého mesta. Nestojí to za to? Pred katedrálou stojí Hotel Astoria. Hitler svojho času sníval a rozposlal pozvánky, že tu bude oslava, keď dobyje mesto. Vtedajší Leningrad odolal drsnej blokáde a Hitler tak nemal čo oslavovať.

  • Zajačí ostrov a Pevnosť sv.Petra aj Pavla – Na nábreží Nevy sa dvíhajú múry kamennej pevnosti, ktorá nesie meno sv.Petra aj Pavla. Práve tu začal v 1703 budovať Peter Veľký svoje vysnívané mesto na vode a za hradbami pevnosti vznikla aj Katedrála, kde je dnes hrobka nielen Petra Veľkého, ale aj ostatky cárskej rodiny Romanovcov, ktoré sa sem po desiatkach rokov od ich zavraždenia vrátili.

Petrohrad

  • Chrám preliatej krvi – Jednou z najfotogenickejších stavieb Petrohradu je Chrám preliatej krvi na brehu kanála Mojka. Z diaľky pripomína moskovský Chrám Vasiľa Blaženého, no tento je ešte rozprávkovejší. Preliata krv v názve patrí ruskému cárovi Alexandrovi II, ktorého tu napadli v 1881 a prišiel o život. Vo vnútri nájdete krásne maľby, fresky a detaily

  • Petrohradské mosty – Petrohrad stojí na vode a hoci Peter Veľký nechcel v meste mosty, pretože miloval lode, dnes má mesto mostov niekoľko a dokonca sa stali jeho symbolom, pretože mnohé z mostov sú atrakciou. V noci sa niektoré mosty dvíhajú (pozor na to, aby ste boli na správnom brehu) a padnú nazad až nadránom, keď sa cez otvorené vodné cesty preplavia lode. Najkrajším mostom je tzv. Palácový most.

Petrohrad

  • Palác Jusupových (Mojka palác) – Petrohrad je plný palácov a naozaj nemusíte navštíviť všetky okolo ktorých pôjdete, no ak by ste si mali vybrať aspoň jeden, tak Palác rodiny Jusupových patrí medzi najkrajšie v akých sa tu môžete ocitnúť. Zachoval si svoju aristokratickú atmosféru a malo to byť tu, kde v 1916 mali zavraždiť Rasputina.

  • Nevský prospekt – Najdôležitejší bulvár mesta nesie meno po rieke Neve pretekajúcej Petrohradom. Spája viaceré palácové stavby, nájdete na ňom obrovskú Kazanskú katedrálu postavenú po vzore Sv.Petra vo Vatikáne a samozrejme tu objavíte aj svet podnikov, reštaurácii, kaviarničiek a iných miest na trávenie času. Zaujímavá kaviarnička je Literarnoje, ktorú si obľúbil aj Puškin. Nájdete tu aj slávnu budovu kníhkupectva Dom Knigy.

  • Krížnik Aurora – Výstrel ktorý zmenil svet. Kto by nepoznal Auroru, však? Výstrel, ktorý však nebol výstrelom, no naštartoval dejiny revolúcie a vošiel do dejín. Po generálnej oprave je opäť na svojom mieste na brehu Nevy a môžete sa na ňu pozrieť. Dnes funguje ako múzeum

Petrohrad Aurora

  • Petrohradské divadlá – Slávne divadlá má aj Moskva, ale Petrohrad ako kultúrne srdce krajiny vám vyrazí dych. Divadiel tu nájdete skutočne veľa, no ak si máte vybrať kam sa pozrieť večer, tak to spravte tak, aby ste si pozreli niektoré z týchto dvoch: Alexandrijskij Teater otvorené už v 1832, kde mával premiéry Čajkovsky alebo Rimski-Korsakov a potom Marinskij Teater s najslávnejšou baletnou školou.

  • Tichvinský cintorín – Zaujímavé miesto sa nenachádza v úplnom centre, ale na konci Nevského prospektu v oblasti, kde stojí chrámový areál Lavra Alexandra Nevského. Nájdete tam pôsobivý kláštor. Pred areálom stojí cintorín plný velikánov, kde nebudú turistické skupiny a môžete tu objaviť hrobky takých ľudí ako napríklad: Dostojevsky, Glinka, Rimski-Korsakov, Musorgskij, Čajovsky či Rubinštajn.

Paláce v okolí Petrohradu

Hoci je Petrohrad palácovým mestom, veľa najkrajších a najslávnejších palácov sa nachádza v jeho blízkom okolí. Najdômyselnejším palácom je Petrodvorec (Petergof), kam sa pohodlne dostanete z centra Petrohradu dokonca aj na lodi. Petrodvorec je známy svojimi fontánami, v ktorých sa kúpu „zlaté“ sochy a svojim okázalým interiérom. Druhým v poradí, kde by ste nemali chýbať je Cárske Selo (Tsarskoe Selo). Leží len cca 25km od Petrohradu a slúžil ako letné sídlo cárskej rodiny. Prejdite sa Katarínskym parkom a napokon sa pozrite na slávnu Jantárovú komnatu, ktorej originál sa síce stratil, ale verte, že vás očarí aj táto. Okrem dvoch najslávnejších palácov môžete vidieť aj cárske paláce v miestach akými je: Pavlov, Gatčina alebo Oranienbaum. Tu nečakajte davy turistov a preto budú mať zaujímavú atmosféru.

Severozápad Ruska

Oblasť Petrohradu nie je zaujímavá len v jeho blízkom okolí, no ak sa vydáte do týchto končín, tak v región severozápadného Ruska nájdete kopec skvelých a často aj menej prebádaných miest.

  • Veliky Novgorod – Historické mesto pod patronátom UNESCO leží južne od Petrohradu a patrí medzi najstaršie ruské mestá. Nájdete tu starý Kremeľ s hradbami, Katedrálu sv.Sofie alebo Kláštor sv.Juraja

  • Vyborg - Mesto ležiace takmer na hraniciach s Fínskom (volajú ho Viipuri) má zaujímavý príbeh, podobne ako celý región Karélie a boli roky, kedy toto miesto patrilo Fínom. Vyborg ponúka krásny hrad, radnicu, Olafovu vežu a ďalšie pamätihodnosti

  • Ostrov Kiži – Medzi najkrajšie chrámové stavby celého Ruska patrí unikátny chrám Kiži Pogost, Chrám premenenia pána zo 16.storočia, ktorého zdobí 22 kupol a je postavený z dreva. Ďalšia pamiatka UNESCO. Chrám nájdete na ostrove Kiži v Onežskom jazere

  • Solovecké ostrovy – Neďaleko Onežského zálivu na brehu Bieleho mora ležia Solovecké ostrovy. Spájajú sa s nádherným, opevneným kláštorom z 15.storočia, ktorý patrí medzi najkrajšie svojho druhu, ale aj nekompromisný gulag v ktorom mizli ľudia

  • Archangeľsk – Prístavné mesto na brehu Bieleho mora nepatrí medzi najnavštevovanejšie ruské mestá, ale ak sa zatúlate do jeho okolia, dajte si povedať a navštívte ho. Pred tým, než založili Petrohrad bol Archangeľsk najdôležitejším prístavom

  • Murmansk – Známy Murmansk na severe Ruska patrí medzi ikony na polostrove Kola. Je to najväčšie mesto za polárnym kruhom a od Petrohradu ho delí takmer 1450 kilometrov(!). Leží na brehu Barentsovho mora, ktoré nezamŕza a tak je dodnes prístavom so svojskou atmosférou.

Juhozápad Ruska

Ruský región južne od Moskvy sa neteší takej popularite ako severozápadná časť krajiny, ale aj tu nájdete viacero zaujímavých miest, ktoré ukážu ďalší kus ruskej mozaiky

  • Saratov – Historické mesto leží na brehu Volgy, cca 750 kilometrov od Moskvy a je dobrá križovatka ciest a železnice. Nájdete tu však aj múzeá, pravoslávne chrámy a má atmosféru ruského mesta bez turistov. Dokonca je partnerským mestom Bratislavy

  • Volgograd – Kto by nepoznal slávny Staliningrad? Práve tu sa odohrali najznámejšie epizódy 2.svetovej vojny a nájdete tu jednak obrovskú sochu „Matka vlasť volá“ vysokú 85 metrov, ale aj spomienky na vojnu. Ako napovedá názov mesto leží na rieke Volge a medzi najznámejšie miesta patrí Kazanská katedrála, Katedrála všetkých svätých či dokonca Volgogradská synagóga.

  • Rostov na Done – Toto mesto nájdete v zaujímavej polohe neďaleko Azovského mora a leží len cca 100 kilometrov od ukrajinských hraníc. Hoci vzniklo len v 18.storočí, ukrýva viacero zaujímavostí ako slávny dvíhajúci sa most, niekoľko historických budov v centre mesta, ale aj okázalý pamätník padlým vo vojne.

  • Astrachan – Mesto sa takmer dotýka Kaspického mora, teda jej severného ohybu a patrí medzi najsuchšie v Európe. Zastavil sa tu dokonca svojho času aj Timur Veľký a dnes je najväčším lákadlom miestny Kremeľ s chrámami či Biela mešita

  • Elista – Elista je unikátnym miestom v celom regióne, nielen preto, že je hlavným mestom Kalmyckej republiky, ale je aj dôležitým budhistickým centrom. Mieša sa tu ruský svet s budhistickým svetom a tak tu stretnete sochu Budhu alebo obrovský budhistický komplex s chrámom. Čakali by ste toto v Rusku?

Kaukazská oblasť Ruska

Kaukazský región na juhozápade Ruska vymedzujú kaukazské štíty za ktorými sa nachádza Gruzínsko a Azerbajdžan. Často sa hovorí o týchto oblastiach ako o nepokojných, separatistických republikách akými sú najmä Ingušsko, Čečensko, Severné Osetsko alebo Dagestan. V regióne prebiehali viaceré vojny a hoci je dnes ticho, stále tu nájdete niektoré miesta, kam netreba cestovať. Na strane druhej je táto oblasť prístupná a môžete si tu pozrieť niekoľko dôležitých a historických miest, medzi tie, ktoré stoja za to patria najmä tieto:

  • Groznyj – Hlavné mesto Čečenska zničili dve zbytočné vojny, no dnes povstalo z popola a nebudete veriť, že toto je to Groznyj o ktorom ste počúvali. Nájdete tu obrovskú mešitu Achmada Kadyrova a dokonca aj prvé mrakodrapy.

  • Derbent – Najhistorickejším miestom Kaukazu je dagestanský Derbent so svojou pevnosťou vďaka ktorej je aj v UNESCO. Leží na brehu Kaspického mora a toto miesto si zamilujete

  • Vladikavkaz – Slávne mesto je dnes hlavným mestom Severného Osetska. Leží ne rieke Terek a je najväčším mestom kaukazského regiónu. Nájdete tu aj pamiatky a za zmienku stojí Arménsky kostol, Katedrála sv.Juraja, niekoľko múzeí, Červená mešita alebo miestne trhovisko

  • Hora Elbrus – V regióne nájdete aj najvyššiu horu Kaukazu, Elbrus vysoký 5642 metrov. Sezóna na výstup na horu začína v polovici apríla a končí v polovici septembra. Najbližším väčším mestom je Mineralnije Vody

  • Soči – Aj Rusko má svoje prímorské letovisko a žiadne nemá pre Rusov taký punc ako Soči na brehu Čierneho mora. Budete mať pocit, že sa nachádzate niekde v Stredomorí a zažijete úplne iný pohľad na Rusko, než aký ste dosiaľ mali.

Európska oblasť Ruska východne od Moskvy

Východne od Moskvy smerom po Ural nájdete viacero dôležitých miest, ktoré pri spoznávaní Ruska nevynechajte. Ešte ste stále oboma nohami v Európe, ale atmosféra sa už bude pomaličky miešať. Ural je dnes braný ako hranica medzi Európou a Áziou a tak sa pozrite na to, čo ešte vidieť v európskej časti

  • Nižný Novgorod – Historický Nižný Novgorod patrí medzi prvé zastávky Transsibírskej magistrály. Aj napriek tomu, že je 5.najväčším mestom Ruska, stále je turisticky neobjavené, hoci má čo ponúknuť. Nájdete tu Kremeľ, Chrám Alexandra Nevského, Pamätník Mininovi a Požarskému alebo slávne Čkalovské schodisko vedúce k Volge.

  • Kazan – Mesto Kazan je hlavným mestom Tatarstanu a tak v ňom ucítite aj exotický, moslimský nádych, ktorý bude korunovaný nádhernou mešitou Qol Sharif so štyrmi minaretmi akoby vystrihnutými z orientálnej rozprávky. Pozrite si však aj známu Bielu vežu, vežu Soyembika, jeden zo symbolov Kazane, Farmársky palác alebo Chrám zvestovania

  • Samara – Miliónová Samara bola pre svoje strategické podniky počas sovietskej éry dokonca zatvorená pre cudzincov, no dnes sa situácia zmenila. Medzi zaujímavosti mesta patrí dokonca socha vojaka Švejka z knihy Jaroslava Haška. Pozrite si aj Chrám sv.Juraja

  • Perm – Perm leží na hlavnej trase Transsibírskej magistrály a zastaviť sa tu oplatí len ak idete okolo. Kedysi sa volalo Molotov. Ak vás však zaujímajú príbehy gulagov, tak cca 100km od Permu leží známe miesto „Perm 36“, ktorý pretvorili na múzeum

Centrálne Rusko (Ázijská časť)

Za Uralom v smere na východ začína ázijská časť Ruska a najčastejšie ju turisti objavujú ak sa vydajú vlakom, teda slávnou Transsibírskou magistrálou. Mnohé miesta sú hlavnými zastávkami na tejto známej trase. Pomaličky nám tu začína nekonečná Sibír.

  • Jekaterinburg – Jekaterinburg ležiaci takmer hneď za Uralom má ešte nádych európskeho mesta, no už stojí oboma nohami v Ázii. Patrí k najhistorickejším mestám ázijského Ruska a spája sa s osudmi posledného cára Mikuláša II. a jeho rodiny, pretože práve tu neďaleko mesta ich boľševici nemilosrdne povraždili. S ich príbehom sa spája obrovská Katedrála na krvi, stojaca na mieste Domu Ipatieva, kde prišli o život. Medzi najzaujímavejšie pamiatky patrí aj obrovský a okázalý Charitonov palác, jeden z najkrajších v uralskej oblasti

  • Tjumen – Tjumen ležiaci 2500 kilometrov od Moskvy leží ako väčšina iných miest v oblasti na hlavnej trati Transsibírskej magistrály. Tá tu má niekedy prestávku aj dve hodinky za ktoré sa viete vybrať do mesta a nadýchnuť sa ho. Ak tu budete dlhšie, tak potom určite nájdete sochu Lenina na hlavnom námestí ako aj chrámový komplex sv.Trojice z 18.storočia Mesto nemá veľa zaujímavostí.

  • Omsk – Sibírsky Omsk patrí medzi najznámejšie mestá týchto oblastí a je to vítaná a zaujímavá zastávka na Transsibírskej magistrále. Mesto má svoju typickú atmosféru v ktorej pohľadajte sochu Lenina, Katedrálu Nanebovzatia Panny Márie, divadlo alebo si skočte na hokej.

  • Novosibirsk – Novosibirsk je najväčšie mesto Sibíri a hoci mesto založili len koncom 19.storočia ako produkt Transsibírskej magistrály, tak dnes sa vypracovalo na mesto plné života. Nevyniká pamiatkami, ale ak si chcete odpočinúť od vlaku, tak Novosibirsk je zaujímavá zastávka. Železničná stanica pripomína palác a je bránou do mesta. Prejdite sa Červeným prospektom s najkrajšími budovami mesta, poseďte si v Chráme Alexandra Nevského, nahliadnite do tržnice, pozrite si Múzeum sovietskeho života alebo skanzen drevenej architektúry.

  • Tomsk – Zaujímavé sibírske mesto Tomsk je iné ako ostatné, pretože neleží na hlavnej železničnej trase a tak za ním musíte prísť a nielen vystúpiť z vlaku ako v Omsku, Novosibirsku, Tumene či Krasnojarsku. Tomsk však stojí za túto zachádzku, pretože tu sídli najstaršia sibírska univerzita a so svojimi 415 rokmi patrí medzi najstaršie mestá celej Sibíri. Centrom mesta je Leninove námestie a objavte tu aj niekoľko krásnych, historických budov.

  • Krasnojarsk – Spoločne s Omskom a Novosibirskom patrí k trojici najväčším mestám sibírskeho Ruska. Na miestnom cintoríne nájdete Pamätník československým legionárom, na pahorku Karaulnaja si vychutnajte panorámu mesta pri kaplnke Paraskeva a v okolí mesta nájdete aj ikonickú vodnú priehradu či Národný park Stolbi. Medzi najkrajšie budovy mesta patrí železničná stanica.

  • Noriľsk – Nečakajte tu davy turistov, vlastne tu nečakajte žiadnych turistov, kvôli tomu, aké je toto miesto odľahlé aj od hlavnej trasy Transsibírskej magistrály. Je to však unikátny pohľad na miesto, ktoré žilo počas sovietskej éry priemyslom, ktorý sa rozpadol a hoci stále pokračuje, už to nie je ako v slávnej dobe. Je to miesto bez pamiatok, prvý dom postavili v 1921, no je stále zaujímavé. Naokolo nájdete ukážkovú tundru.

  • Irkutsk – Irkutsk predstavuje jedno z najkrajších miest Ruska a je kultúrnym centrom Sibírskej oblasti. Nájdete tu ešte niekoľko starých, drevených domov, paláce, Múzeum čaju ako aj chrámy a nábrežie Angary. Je to skvelá oblasť na to, aby ste vyrazili do okolia či k Bajkalskému jazeru. Cestou k jazeru nájdete aj sibírsky skanzen Taltsy.

Irkutsk

  • Bajkalské jazero – Bajkalské jazero patrí k symbolom Ruska a je jedno z najznámejších jazier, ktoré láka tisíce turistov. Pekným strediskom je dedinka Listvjanka, kde nájdete kopec ubytovania, ochutnajte údeného omuľa, vyberte sa na plavbu loďkou po jazere alebo pohľadajte tulene zvané nerpy. Vydajte sa ostrov Olchon a určite sa zastavte aj v Ulan-Ude, ktoré síce neleží na jeho brehu, ale je v regióne a dôležitým centrom Burjatska.

Bajkal

Východné Rusko

Za Uralom v smere na východ začína ázijská časť Ruska a najčastejšie ju turisti objavujú ak sa vydajú vlakom, teda slávnou Transsibírskou magistrálou. Mnohé miesta sú hlavnými zastávkami na tejto známej trase. Pomaličky nám tu začína nekonečná Sibír.

Sibir

  • Chabarovsk – Jednou z posledných veľkých zastávok na Transsibírskej magistrále je Chabarovsk ležiaci na sútoku riek Amur a Ussuri. Nachádza sa len cca 30 kilometrov od čínskych hraníc. Chabarovsk je s Vladivostokom najväčším mestom Ruského ďalekého východu. Prejdite sa tu Amurským bulvárom, poseďte si na nábreží Amuru a vychutnávajte si atmosféru miesta, kam tak často turisti nezavítajú.

  • Vladivostok – Nielenže je Vladivostok najdôležitejším pacifickým prístavom Ruska, je aj mimoriadne zaujímavým miestom s históriou. Končí tu slávna Transsibírska magistrála a keď ste po nej išli až z Moskvy, máte na svojom konte na miestnej stanici cca 9289 kilometrov! Vladivostok obsadili dokonca aj Československé légie, Chruščov o ňom hovoril ako o ruskom San Franciscu a počas sovietskej éry bolo mimo limit a do roku 1992 ho nemohli navštíviť cudzinci. Pozrite si Kostol Panny Márie, prejdite sa ulicou Admirála Fokina a užite si promenádu. Cítiť, že toto miesto je iné ako všetky tie, ktoré ste v Rusku dosiaľ navštívili.

  • Jakutsk – Ak chcete zažiť skutočný Sibír so všetkým čo k tomu patrí, tak potom tu na vás čaká možno menej známe, no zaujímavé mesto menom Jakutsk. Je jedným z najchladnejších miest sveta a najväčšie mesto sveta v trvalom permafroste. Je mimoriadne komplikované dostať sa do mesta po zemi a preto mnohí prichádzajú letecky. Nájdete tu niekoľko divadiel, katedrálu a jediné múzeum sveta venované permafrostu. Skôr vás však zaujme to ako mesto vyzerá a pôsobí

  • Magadan – Magadan je koniec sveta a hoci svet za ním stále pokračuje, budete tu mať tento pocit. Je bránou do zabudnutého regiónu Kolyma a mesto založili len v roku 1930, aby bolo hlavným mestom pre tých, ktorých rozdeľovali do gulagov. Nebyť gulagov, nebol by zrejme ani Magadan. Vedie k nemu Cesta kostí, leží na brehu Ochotského mora. Pamiatky tu spočítate na prstoch oboch rúk, ale atmosféra konca sveta je unikátna

  • Ojmjakon – Počuli ste už o najchladnejšom mieste na svete? Ak áno, určite ste už počuli o Ojmjakone, kde namerali neskutočnú teplotu -71,2 C. Dá sa to predstaviť? Ak by ste chceli zažiť svoj vlastný Pól chladu, skúste toto mestečko v zime. Nezabudnite sa však dobre obliecť, pretože hoci tu nebude padať rekord, teploty okolo mínus 50 nie sú žiadnym prekvapením.

  • Kamčatka – Kto nechce spoznávať len pamiatky, historické miesta či chrámy a túži po ruskej prírode, tak skutočnú divočinu nájde práve na známej Kamčatke. Stále patrí k málo objaveným regiónom Ruska, no je to unikátny kút zeme. Kamčatka je posiata sopkami, napočítate ich tu takmer 160 z toho je dokonca necelých 30 sopiek činných. Najväčším mestom je Petropavlovsk-Kamčatskij nad ktorým sa dvíha ikonická sopka Korjakskaja. Oplatí sa sem ísť trekovať, no je to lepšie s oficiálnym sprievodcom, ktorý pozná trasy a cestičky. Tie najkrajšie výhľady a zážitky si na Kamčatke musíte zaslúžiť.

  • Čukotka – Ak je niekde koniec sveta, tak je ním možno práve ruská Čukotka. Výraz „Ďaleký východ“ tu naberá úplne iné rozmery a hoci ste v Rusku, je to úplne iný svet. Vzdušnou čiarou je to do Moskvy niečo cez 6000 kilometrov, teda niečo ako z Bratislavy do indického Mumbaiu. Na Čukotku potrebujete špeciálne povolenie a hoci tu nie je veľmi „čo robiť“, je to unikátny kúsok Ruska. Do hlavného mesta Anadyr sa dostanete letecky aj Moskvy, Vladivostoku, Chabarovsku či Magadanu. Alebo si odskočíte na Aljašku cez Beringovu úžinu?