Chatka Severák pod Veľkým Manínom

V Súľovských vrchoch veľa chát, či lepšie povedané útulní vo voľnej prírode na prenocovanie nie je. O to príjemnejšie bolo prekvapenie, že kúsok pod hrebeňom najvyššieho vrcholu celých Súlovských vrchov - Veľký Manín sa jedna nachádza. Chatka Severák v nadmorskej výške približne 780 metrov. Mnohí aktívni turisti ju už určite poznáte. Ide o veľmi príjemnú chatku, ktorú môžeme využiť pri potulkách lesom.

chatka Severak

Severák je pomerne v strmom svahu

Do chatky Severák sa zmestí pomerne pohodlne asi päť ľudí, vyspať sa možno aj hore na "poschodí". Svetlo sem preniká cez okno a čiastočne aj dvere, je tu pec, stôl, sedenie a dokonca zopár základných vecí z turistickej výstroje. O chatku sa evidentne pravidelne niekto stará, začo mu patrí vďaka. Severák je pomerne v strmom svahu, no dobre chránená pred vetrom. Nad chatou je malá plošina, kde sú lavičky, stôl a ohnisko. Voda ale nikde v okolí nebola, čiže tu si treba určite priniesť.

chatka Severak

chatka severak

Za sedlom prudko dolu

Chatka sa nachádza kúsok pod, či lepšie povedané za sedlom pod severným vrcholom Veľkého Manína. Keď sa vydáte z najvyššieho vrcholu Manína po žltej značke po hrebeni smerom na sever, po približne kilometri narazíte v sedle na turistické tabule.

po zltej z Velkeho Manina

sedlo mod velkym maninom

Odtiaľ nebudete pokračovať po žltej, ale sa spustíte do hlbokého sedla. My sme si až mysleli, že táto cesta nemôže nikam viesť. Pri zostupe sa držte smerom doľava! Strmo klesáte, no po chvíli sa dostanete ku skalnej veži. Choďte k nej. A od nej už uvidíte malú strechu chatky Severák. Zo sedla je to k chatke odhadom tak dve minútky dolu, pripomínam, smerom doľava. 

chatka Severak