Čierna skala, túra z Plaveckého Mikuláša tam a späť

Moja možno najkrajšia nie sedemstovka v Malých Karpatoch. Pokiaľ máš v pláne nenáročnú turistiku, no zato krásne výhľady, vydaj sa spolu so mnou na jednu nenáročnú turistickú vychádzku do Malých Karpát. Začiatok bude v obci Plavecký Mikuláš, odkiaľ vedú viaceré značené turistické trasy. Cieľom bude Čierna skala (662m).

Čierna skala je mohutná, 662 metrov vysoká  skalná hrana padajúca do údolia. Nádherné miesto, odkiaľ sa naskytá parádny polkruhový výhľad na Malé Karpaty.

Ako z uvedenej výšky vyplýva, Čierna skala nie je malokarpatská sedemstovka. Tým pádom o tento vrchol nie je až taký záujem. Čierna skala totiž nespadá do kritérií žiadnej turistickej výzvy, kde možno získať honor na sociálnych sieťach. A to je len dobre, aspoň je šanca si tu užiť trochu kľudu. Pritom, opakujem, výhľady sú z Čiernej skaly nááádherné. Veď posúď sám podľa fotiek.

Čierna skala

Z Plaveckého Mikuláša smer Červená hora

V tej deň sme vyrazili na túru v štvorici, pričom spoločnosť mi robil aj syn. Do Plaveckého Mikuláša sme prišli autom, to odstavili na parkovisku pri kostole v centre obce. Priamo pred nami sa objavilo turistické značenie a  my sme sa vybrali po modro značenom chodníku k miestnemu vodojemu. Tu sa dá napojiť na žltú značku, ktorá ide strmšie do kopca a je to najkratšia cesta na Čiernu skalu.

Nakoľko sme však mali v zostave aj mladšieho člena, vybrali sme dlhšiu a menej strmú trasu cez Červenú horu (418m). Po modrej značke nám to sem pohodovým tempom aj s pauzami trvalo ani nie hodinku. Najprv sme sem išli lesom, no po chvíľke nám začali robiť spoločnosť nádherné výhľady nielen na okolité vrchy, ale aj Plavecký hrad.

Čierna skala

Rázcestie Pod Čiernou skalou

Z Červenej hory sme sa vybrali na ďalší úsek cesty po žltej značke a cieľom bolo rázcestie Pod Čiernou skalou (475m). Cesta viedla krásnym zmiešaným lesom, tento úsek cesty bol dlhý asi 1,2 kilometra.

Pod Čiernou skalou dochádza ku križovaniu žltej a červenej (Štefániková magistrála) turistickej značky. Keďže naším cieľom je samotná Čierna skala (662m), už sme sa výraznému stúpaniu nevyhli. Povzbudili sme mladého turistu a pomerne strmým stúpaním vyrazili prekonať skoro 200 výškových metrov na skalný hrebeň, kam to bolo ešte asi jeden kilometer. Tu však musím povedať, že tento úsek cesty sa mi opäť veľmi páčil. Záverečná fáza tohto finále vedie ako keby cez stromovú alej. Naozaj veľmi pôsobivé. Veď opäť posúď sám.

Čierna skala, Malé Karpaty

Čierna skala - Nádhera! 

Po trochu zadýchanom výstupe nás všetkých nadchol panoramatický výhľad na skalné okno, vápencové skaliská, ale aj rozľahlú Podunajskú pahorkatinu. Videli sme malokarpatské vrchy, z časti aj Tribeč, Považský Inovec a v diaľke dokonca aj atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

Pastvou pre oči bol však úzky hrebeň „vyskladaný“ zo skalných stien a brál. Skutočne, Čierna skala je úžasné miesto.

Navyše, bol začiatok apríla, konkrétne 2.4. a po snehu v Malých Karpatoch už nebolo ani stopy. Dokonca príjemne zasvietilo slnko a ja som sa vyhrieval v krátkych rukávoch. Keď tu zrazu, z ničoho nič prišla snehová chumelica ako keby počas decembra. Nastala úžasná hra farieb a svetiel, mimoriadne pôsobivý moment. S týmto dňom som bol už v tej chvíli nadmieru spokojný. 

 

 

Smer Mon Repos

Dlhší čas sme sa kochali, prechádzali sa po skalnej hrane a pomerne dosť fotili. Nakoľko okolie bolo magické. No postupne sme sa prinútili k návratu.  Pokračovali sme po hrebeni po žltej značke s cieľom ku chate alebo skôr horárni Mon Repos. Cesta viedla opäť veľmi pekným lesom a nakoľko bol už začiatok apríla, narazili sme na obrovské plochy s medvedím cesnakom. Celé okolie intenzívne voňalo, tak sme si zobrali trochu do zásoby.

Od horárne Mon Repos sa dá pokračovať rôznymi smermi na ďalšie turistické dobrodružstvá. My sme sa však rozhodli pre návrat do Plaveckého Mikuláša. Po zelenej, vyasfaltovanej  ceste súbežne vedúcej s Náučným chodníkom Plavecký kras, hlbokou Mokrou dolinou do východiskového bodu v obci Plavecký Mikuláš. Z horárne to sem bolo asi 3,5 kilometra.

Čierna skala

Zhrnutie: Čierna skala je skalnatý hrebeň, na ktorom sa mi skutočne veľmi páčilo. Výhľady, rôzne fotogenické zákutia, skalnaté steny a navyše sme tu boli úplne sami. A ešte aj zasnežilo!  A to všetko len kúsok od Bratislavy. Ak teda máte chuť za krátky čas zažiť príjemnú makačku, krásne výhľady a dolu v dedine si dať v krčme aj pivo, Čierna skala je dobrý TIP.

TIP: Cestou z horárne Mon Repos sme sa zastavili ešte v jaskyni Deravá skala, ktorá je hneď nad cestou do Plaveckého Mikuláša. Tu sa o jaskyni dočítaš viac: Maličkosti z Malých Karpát: Jaskyne Deravá skala a Tmavá skala.

Trasa: 

  • Plavecký Mikuláš - Červená hora / po modrej asi 3,4 kilometra
  • Červená hora - Pod Čiernou skalou / po žltej asi 1,2 kilometra
  • Pod Čiernou skalou - Čierna skala / po žltej asi 1 kilometer
  • Čierna skala - Mon Repos / kombinácia žltej a červenej asi 2,5 kilometra
  • Mon Repos - Plavecký Mikuláš / po zelenej asi 3,5 kilometra

Dĺžka: cca 11,5 kilometra Čas: S prestávkami, kochaním sa a fotením približne 4,5 hodiny Prevýšenie: celkovo cca 500 metrov. Náročnosť: Nenáročná