Cinque Terre - pestrofarebná talianska päťka

Horúco bolo na nevydržanie a v našom autobuse fučali všetky ventilátory, čo boli len trochu ochotné niečo robiť. Ani jeden z nás ich nebol schopný napodobniť. V takom teple sa jednoducho nedalo robiť nič. „To je už to globálne otepľovanie?“ spýtal sa jeden cestujúci, utrel si čelo, ale keď zistil, že vreckovka je úplne premočená, prehodil ju cez operadlo sedadla a osušil sa voňavou papierovou. Nikto nezareagoval. Nechcelo sa im. Viacerí sa začali prechádzať po autobuse, lebo už mali prepotený zadok a všetko ich svrbelo. Výnimočne nikto nemal náladu na vtipkovanie.

Keď sme konečne dorazili na miesto a vylodili sme sa z autobusu CK DAKA, všetko to stálo za to. Domy balansujúce na skalách, každý v inej výške, prilepené o seba ako lastovičie hniezda. Červená, ružová, žltá, oranžová - farebné spektrum zdobí všetky okolité fasády. Len okenice sú jednotné, zelené a pod nimi modrobiele rybárske člny. Kedysi tu mali rybári ťažké podmienky. Dnes sú pestrofarebné domy v zozname svetového dedičstva UNESCO - už ich neokupujú piráti, ale turisti.

Cinque Terre znamená päť krajín, päť rybárskych mestečiek – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Nájdete ich na skalnatom pobreží Ligúrie, na severozápade Talianska.

Monterosso al Mare

Je hlavná, najväčšia a tiež najmodernejšia z piatich dediniek. Práve sem jazdí najviac turistov kvôli krásnym piesočným plážam, ktoré sú od starej štvrti oddelené kopcom. Celá dedina je obklopená morom, skaliskami a zelenými pahorkami. Medzi pamiatky, ktoré sú častým cieľom turistov, patrí strážna veža Aurora a kapucínsky kláštor San Francesco.

cinque terre

Manarola

Rozprávková dedinka leží na skalnom útese v nadmorskej výške 3-25m, na ktorom sú tesne vedľa seba postavené domčeky v žiarivých pastelových farbách. Býva označované za najfarebnejšie miesto Talianska. Práve zaujímavá architektúra a nádherné výhľady na more sú najväčšími turistickými lákadlami. Manarola bola pre turistov objavená len nedávno a je najpokojnejším miestom celej oblasti Cinque Terre.

cinque terre

Riomaggiore

V údolí riečky Rivus Maior sa rozprestiera rybárska dedinka Riomaggiore. Stojí na dvoch protiľahlých strmých skalách, pričom domčeky sú natesnané jeden vedľa druhého. Medzi stavbami vedú uzučké krivolaké uličky a hlavne stovky schodov.

cinque terre

V Riomaggiore sa nachádza jeden z najslávnejších chodníkov na svete Via dell' Amore čiže Chodník milencov. Chodník je vytesaný do útesu nad morom a ponúka neskutočne romantické výhľady. Začína na námestí v Riomaggiore a pozdĺž pobrežia vás dovedie až do Manarola.

Vernazza

Je jediným prírodným prístavom v Cinque Terre. Dedinka má historické centrum plné architektonických skvostov. Vďaka pestrofarebným omietkam domov, úzkym uličkám s nespočetným množstvom schodov býva Vernezza označovaná ako to najpôvabnejšie miesto z celej oblasti Cinque Terre. Neďaleko prístavu sa nachádza kostol sv. Margaréty z Antiochie, ktorý má 40m vysokú zvonicu s osemuholníkovým pôdorysom. Za návštevu stojí kaplnka Panny Márie z Regia, z ktorej sa zachovalo románske priečelie. Práve tu sa nachádza slávna Africká Madona, čiže čierna Panna Mária.

cinque terre

Corniglia

Najmenšia a tiež najvzdialenejšia dedinka leží na útese vo výške cca 100m nad morom, vďaka čomu je niekedy nazývaná "Orlie hniezdo". Jediný spôsob, ako sa dostať dole k moru alebo železničnej stanici je po dlhom kamennom schodisku, ktoré zahrňuje viac než 380 schodov. Corniglia ponúka zo všetkých piatich dediniek najlepšie podmienky na kúpanie. V okolí Corniglia sa nachádzajú najrozsiahlejšie vinice celej oblasti. Miestne biele víno bolo oceňované už v rímskych dobách. Centru mestečka dominuje krásny gotický kostol San Pietro, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších gotických pamiatok na Ligurskej riviére.

cinque terre