Čo je v Číne inak ako u nás?

Ak sa rozhodnete pre dobrodružné cestovanie, pri ktorom si chcete poriadne prečistiť hlavu, Čína predstavuje skvelú voľbu. Spoznávanie čínskych metropol sprevádza množstvo skúseností a zážitkov, ktoré Vás udržia v pozore. Na čo sa teda v Číne pripraviť?

Jazyk

Hneď po príchode do nastáva zistenie, že nie je úplne jednoduché dorozumieť sa. Najlepšie je mať aspoň základy čínštiny v malíčku. Jazykové schopnosti číňanov sa samozrejme líšia vzhľadom k veku a miestu pohybu. Peking je konzervatívne mesto, v ktorom len veľmi malé percento populácie ovláda základy anglického jazyka. Nie je zaručené, že aj v štvor - hviezdičkovom hoteli sa dorozumiete po anglicky. Podobne je to aj v ostatných čínskych metropolách. Značný rozdiel je azda len Šhanghai, ktorý predstavuje modernú metropolu plnú cudzincov, čomu sa prispôsobili už aj domáci.

cina
Foto: Milo Bystrický

Čistota

K pozitívnej atmosfére vo veľkých mestách prispieva všade prítomná čistota. Technické služby sú neustále k dispozícii, takže zriedkakedy na ulici zazriete odpadky, či popadané lístie. Prirodzená je tiež dezinfekcia verejných priestorov, ako aj odpadkových košov. Podobne sú na tom aj stanice a dopravné prostriedky. Všadeprítomné verejné toalety častokrát milo prekvapujú svojou čistotou a vôbec sa ich netreba obávať. Počas jazdy vlakom dokonca niekoľko krát za cestu služba toalety umýva.

cina
Foto: Milo Bystrický

 

Doprava

Doprava v Číne je jednoznačne iná ako u nás, a chvíľku trvá, kým človek pochopí základné pravidlá. Číňania všeobecne na autách nepoužívajú smerovky, takže sa trúbi. Trúbenie znamená odbočenie, rozhorčenie, ale aj „pozor idem rovno“. Áut, motocyklov a bicyklov je všade viac než dosť. Ak sa rozhodnete ísť pešo cez prechod, a máte ako chodec zelenú, dajte pozor, veľakrát to nič neznamená a ľahko Vás môže niečo prejsť. Pre motocykle a bicykle všeobecne žiadne pravidlá neplatia a jazdia, ako je to práve výhodné. Takže buď na cestách alebo na chodníkoch. Ak idete po chodníku a zvoní na vás cyklista, znamená to „pozor idem, nemeň smer“.

cina
Foto: Milo Bystrický

 

Bezpečnosť

Pre turistu je Čína všeobecne veľmi bezpečná. Pozor si treba dať azda len na krádeže a nenechať sa oklamať rôznymi podvodníkmi. Na bezpečnosť na každom kroku dohliadajú policajné zložky. Všetky verejné miesta podliehajú neustálej kontrole. Pri každom vstupe do metra je kontrolovaná batožina. Podobne je to aj pri masových turistických pamiatkach, takže na neustále skladanie batohu z chrbta si rýchlo zvyknete.

cina
Foto: Marika Dubcová

 

Internet

S internetom je to veľmi zábavné. Wifi veľakrát nie je k dispozícii, pretože má každí číňan iphone s dátami. Mnoho www stránok je cenzurovaných a je problematické sa na ne dostať. Z tých podstatných sú to hlavne facebook, google a instagram. Ak rozmýšľate podobne ako my, že si mapy s trasami nachystáte doma a zoberiete, treba byť opatrný, pretože googlemaps veľakrát presne nepasovali a nastal problém. Samozrejme je veľa offline aplikácii s mapami, takže sa dá podobným situáciám predísť. Veľmi milo nás prekvapilo, že apka WhatsApp fungovala, a tak sme mohli domov hlásiť, že žijeme.

QR code

QR kód je vo všetkých vyspelých mestách v Číne. Platí sa ním v MHD, v reštaurácii, v potravinách, skrátka všade. Veľa domácich v mestách takmer nepoužíva hotovosť. Ak uvažujete nad požičiavaním bicyklov, je nutné stiahnuť si aplikáciu na ich odomykanie.

Fotografovanie

Pre veľa domácich sú našinci atrakcia, a stáva sa, že deti nikdy nevideli inú rasu ako čínsku. Na ulici Vás preto budú oslovovať (hlavne ženské pohlavie) a prosiť o možnosť vyfotiť sa spolu s vami.

cina
Foto: Marika Dubcová

Text: Marika Dubcová, viac foto (instagram): @tutam_travel