Čo robiť pri stretnutí s medveďom?

V plyšovej podobe sme s nimi pozitívne konfrontovaní už od malička, no v dospelosti by asi málokto z nás túžil po osobnom stretnutí so živým exemplárom. Ako správne tušíte, reč je o našej najväčšej šelme – Medveďovi hnedom, ktorého výskyt je na našom území čoraz hojnejší.

Je vôbec možné nechcený stret s ním tvárou v tvár prežiť bez vážnych následkov? Určite neexistuje zaručený recept, ktorý by platil za každých okolností. V každom prípade je užitočné poznať základné pravidlá medvedieho správania a následne predvídať, ako sa v konkrétnej situácii pravdepodobne zachová. Ako teda správne reagovať na stretnutie s medveďom, aby sme sa nestali terčom jeho útoku?

Najpodstatnejšie veci v skratke:

  • nezakrádajte sa v lese po tichu

  • buďte čo možno najhlučnejší, ak viete, že ste v lokalite s výskytom medveďov

  • pri napadnutí v lese po tom, čo ste medveda prekvapili je lepšie hrať mŕtveho ako utekať

  • pri napadnutí na miestach obývaných ľudmi bojujte o život, takýto medveď stratil plachosť a nejedná sa o napadnutie v sebaobrane, kedy pomôže hrať mŕtveho a tým ukázať, že nepredstavujete hrozbu

  • ak navštevujete často les s výskytom medveďov, je na mieste uvažovať o zbrojnom preukaze, na účely ochrany pred zverou sa poohliadnite po väčších kalibroch krátkych zbraní ako napríklad .45 prípadne .357 SIG

Predvídavosť je najlepšia ochrana

Pri každom nebezpečenstve je najlepšou ochranou prevencia a schopnosť včas predvídať hrozbu nežiaducej situácie. A to najmä za predpokladu, že sa často pohybujete a vyskytujte v lokalitách s frekventovaným výskytom medveďov.

Minimalizovať riziko priameho stretnutia s nebezpečnou šelmou v lese alebo v blízkosti lesných porastov môžete v prvom rade dodržiavaním určitých preventívnych zásad.

  • Je dôležité vedieť včas rozpoznať základné stopy a signály poukazujúce na medvediu aktivitu na danom území.

A samozrejme, správať sa tak, aby sme ho svojím správaním k sebe neprilákali. Určite by sme sa nemali v hustom a neprehľadnom poraste ticho zakrádať, aby sa nestalo, že nič netušiaceho maca svojou prítomnosťou prekvapíme a cítiac sa ohrozený na nás zaútočí.

  • Väčšina medveďov žijúcich vo voľnej prírode sa vám radšej vyhne, keď ich včas varujete hlukom alebo pískaním.

Pred tým, ako vstúpime na takéto územie, je dobré sa presvedčiť, či sa v okolí nenachádzajú podozrivé stopy v podobe zvyškov potravy alebo čerstvých výkalov. Nehovoriac o situácii, keď spozorujete malé medvieďatá. Vtedy sa bez váhania treba vrátiť z kratšej cesty. Medvede sú najaktívnejšie v skorých ranných hodinách a navečer a ak sa im chcete vyhnúť, v tomto čase miesta ich častého výskytu radšej obíďte širokým oblúkom.

TIP: ak sa vám nechce pískať a spievať môžete si kúpiť rolničku na medvede

Hlavne neprepadajte panike

Mnohí skúsení poľovníci a návštevníci lesa uvádzajú, že obdobne ako ľudia aj jednotlivé medvede sa môžu v rovnakej situácii zachovať rôzne. Z tohto dôvodu neexistuje zaručene osvedčený postup, ktorý by vás stopercentne ochránil v každej situácii. Kľúčové však zostáva vyhnúť sa panike a takému správaniu, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou viedlo k priamej konfrontácii s hnedou šelmou. Aj keď vám môže medveď pripadať ako nemotorné a pomalé zviera, opak je pravdou.

  • Ak ho už zbadáte a nie ste si istí, či aj on zbadal vás, určite sa nepustite do behu, aj keď vám tak bude veliť pud sebazáchovy. Hravo by vás dobehol a útoku by ste sa iste nevyhli. Radšej pomaly ustupujte a cúvajte z jeho dosahu.

Pomôže krik alebo pasivita?

V situácii, keď ide naozaj o život, je veľmi ťažké zachovať pokoj a rozvahu. No pri priamom kontakte s medveďom vám práve takýto postoj môže zachrániť život. Ak vás už zaregistroval, krik a aktívna obrana bez akejkoľvek účinnej zbrane vám pravdepodobne nepomôže. Toto zviera má niekoľkonásobnú fyzickú prevahu, ktorú vám v prípade vašej agresie oplatí rovnakým spôsobom, no s oveľa väčšou razanciou.

  • Aby sa kontakt zoči-voči medveďovi pre vás neskončil fatálne, radšej si nehybne ľahnite tvárou k zemi a hrajte mŕtveho.

V žiadnom prípade nerobte prudké pohyby a pokúste sa ochrániť si hlavu a krk. Ak nie je medveď vyložene agresívny a presvedčí sa, že pre neho nie ste hrozbou, obvykle sa po chvíli vzdiali. Samozrejme, ani táto rada nemusí platiť univerzálne a vždy sa môžu vyskytnúť jedince tohto druhu, ktorých správanie je iné ako u väčšiny z nich. Osobitnú skupinu predstavujú tzv. „kontajnerové medvede“, ktoré si zvykli na prítomnosť ľudí a stratili svoju plachosť. Tieto hľadajú v blízkosti človeka v prvom rade potravu. Ak takýto medveď vnikne do vášho obydlia, vtedy vám nezostáva nič iné len bojovať o svoj život všetkými dostupnými prostriedkami.

Ako včas rozpoznať správanie šelmy?

Je veľmi dôležité vycítiť, kedy svojim správaním medveď demonštruje obranný postoj alebo je inak motivovaný. Práve od toho sa odvíja, aký postoj je adekvátne z vašej strany zaujať a ako zareagovať. Určite však platí, že čím ďalej bude medveď od vás, keď vás zaregistruje, tým menej hrozí jeho útočná reakcia z dôvodu obrany svojho teritória, mláďat alebo z iných pohnútok.

TIP: čo ak už dôjde k útoku? Noste zo sebou sprej na medvede