Čo vidieť v Paríži okrem Eiffelovky a Louvre ?

Vodič taxíku zaradil tretí rýchlostný stupeň a stlačil plynový pedál. Trojlitrový motor novučičkého BMW zavrčal, chvíľu akoby váhal, či sa vodič nepomýlil, potom si to rozmyslel a rýchlo poslúchol. Limuzína nabrala rýchlosť. Vodič zaradil štvorku, ručička tachometra olizla dve nuly a prilepila sa na stodvadsiatku. Na tabuli, čo sa nenápadne mihla za oknom, bola veľká čierna šesťdesiatka v červenom kruhu, ale asi to nebolo nič dôležité, lebo majiteľ auta ju s prehľadom ignoroval a hnal sa ďalej. Žeby sa zbláznil? Asi, lebo vodič opäť stlačil plynový pedál, pohodlne sa zahniezdil na vyhrievanom sedadle a nebadane sa usmial. Ručička na tachometri sa neveriaco zatriasla, ale poslúchla, už bola zvyknutá.

Po tejto adrenalínovej jazde som poďakoval vodičovi a s úsmevom som nasadol do autobusu CK DAKA s vedomím, že o necelú minútu by do Paríža vyrazil bezomňa.

Najstaršia oblasť Paríža - ostrov Ile de la Cité

V tomto prípade ide o prvú osídlenú oblasť v Paríži, ktorá už v staroveku bola obývaná keltským kmeňom Parisiov. Ide teda o najstaršiu oblasť Paríža. Svoju dnešnú rozlohu tento ostrov získal na začiatku 17. storočia. Nachádza sa tu mnoho svetoznámych stavieb a inštitúcií, ako je napríklad Sainte-Chapelle - jedna z najkrajších gotických kaplniek.

Ile de la Cité

No sú tu aj ďalšie pamiatky: do komplexu budov bývalej kráľovskej rezidencie v 10. až 14. storočí patrí palác Conciergerie, ktorý bol neskôr počas Francúzskej revolúcie bývalou väznicou dokonca aj pre Máriu Antoinettu, Palais de Justice, Tribunal de commerce, Préfecture de police de Paris, najstaršia nemocnica v meste Hôtel-Dieu, Mémorial des Martyrs de la Déportation či známe kvetinárstvo Marché aux fleurs.

Katedrála Notre-Dame

Notre-Dame je pravdepodobne jednou z najznámejších katedrál na svete a skutočným majstrovským dielom francúzskej gotickej architektúry. Katedrálu dokončili v 14. storočí a neskôr sa stala známou vďaka románu Victora Huga Chrámu Matky Božej v Paríži, ktorého dej sa odohráva na tomto mieste.

notre dame

Exteriér katedrály vám vyrazí dych najmä vďaka zdobenej fasáde a nádherným vitrážam. Na jar krásu katedrály podčiarkujú rozkvitnuté stromy. Rovnako si zasluhuje pozornosť aj interiér a jeho sochy, oltáre a dychberúce vitráže. Nájdete tu množstvo slávnych kresťanských relikvií, napríklad tŕňovú korunu a pozostatky Kristovho kríža.

Ide o mimoriadne obľúbenú pamiatku, pred vstupom do ktorej sa zvyknú tvoriť dlhé rady a musíte absolvovať aj bezpečnostnú prehliadku. Kostol si môžete prezrieť sami alebo so sprievodcami hovoriacim niekoľkými jazykmi. Viac informácií o prehliadke sa dozviete na oficiálnej stránke katedrály.

Ulice Paríža

Medzi miesta, kam sa ešte rád vrátim, patrí budova parížskej radnice a hlavne priestor pred Hôtel de Ville. Hôtel de Ville de Paris je oficiálny názov parížskej radnice. Centrom parížskej správy je už od roku 1357. Nielenže je sídlom správy ale konajú sa tu rôzne úžasné výstavy, ktoré sú vždy zdarma a je fascinujúce, že nielen budova, úradníci v nej ale aj priestor pred budovou slúži tomu, čomu má. Ľuďom.

Hôtel de Ville de Paris

Radnica je dôležitým miestom, kde sa rodili dejiny mesta. Často bývala dejiskom povstania či revolúcií. V roku 1358 bolo povstanie prvého „prévôta“ Paríža Étienna Marcela, prebiehala tu Fronda (označenia povstania šľachty, ktorá chcela obmedziť kráľovskú moc), Júlová revolúcia (zosadenie z trónu potomka Bourbonovcov z hlavnej vetvy Karola X. a povolanie na trón princa z rodu Orléans Ľudovíta Filipa – vedľajšia vetva Bourbonovocov, nakoľko kráľ nedodržiaval ústavné slobody), či Parížska komúna (socialistická vláda, ktorá vládla od marca do mája 1871 ale pre podmienky, za ktorých vznikla, jej kontroverzné dekréty a tragické ukončenie, sa z nej stala známa a dôležitá politická epizóda), pri ktorej radnica vyhorela. Dokonca aj parížske povstanie v roku 1944 prebiehalo v týchto miestach. Od roku 1975 je budova radnice chránená ako historická pamiatka.

S celou skupinou sme sa vo večerných hodinách presunuli na hotel, ktorý sprostredkovala cestovná kancelária DAKA a tešili sme sa na to čo nám Paríž ponúkne nasledujúci deň.