Čo všetko ponúka na leto región Stredné Slovensko?

Destinácia Stredné Slovensko fascinuje každoročne tisícky návštevníkov. Región patrí k tým najatraktívnejším na Slovensku, nielen kvôli svojej geografickej polohe a vynikajúcej dostupnosti, ale najmä vďaka rozmanitej prírode a mnohým unikátom. Či uprednostňujete oddych a relax, kultúru a tradície alebo hľadáte adrenalín a dobrodružstvo, Stredné Slovensko si zamilujete.

Cykloturistika

S postupnými uvoľňujúcimi opatreniami a príchodom leta sa rozširujú aj možnosti trávenia voľného času. Jednou z najobľúbenejších aktivít sa čoraz viac stáva cykloturistika, ktorá je vynikajúcim spôsobom spoznávania ukrytých krás regiónu.

Požičajte si výkonný e-bike, vďaka ktorému zdoláte vrcholy hôr celkom jednoducho. V srdci bývalého kráľovského mesta Slovenská Ľupča vás radi privítajú v požičovni e-bikov Gula Bikes a vo Zvolene v požičovni Ebajk. Či sa vydáte na cyklovýlet s rodinou a deťmi, s partnerom alebo s partiou kamarátov, v požičovniach vám ochotne poradia cyklotrasy, ktoré budú pre vás tie pravé.

e-bike gula

V okolí Zvolena sa môžete v sedle e-biku vydať spoznávať so sprievodcom krásy Pustého hraduBike park Pustý hrad alebo zažiť trochu adrenalínu na Zvolensko-Môťovských singletrailoch. Ak by ste si chceli e-bike aspoň vyskúšať a zažiť tú pravú cyklistickú atmosféru, neváhajte sa zúčastniť Celoslovenského ebajk zrazu 2020 vo Fort Geronimo, 12.09.2020 v obci Vlkanová.

Banskobystrický cyklobus a turbus

Po veľkom úspechu z predchádzajúcich rokov sa môžu priaznivci cykloturistiky tešiť aj z obľúbeného banskobystrického cyklobusu, ktorý turistov rozváža už od 06.06.2020 do piatich cieľových staníc - Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Chata nad Tajovom, Hrochoť – Kyslinky. Premáva cez víkendy a sviatky až do 27.09.2020. Za jeho úspechom stojí aj stále sa rozširujúca sieť značených cyklotrás a nabíjacích bodov pre elektrobicykle.

Banskobystrický cyklobus

Okrem cyklobusu aktuálne premáva už aj turbus, ktorý vás odvezie k hotelu Kráľová Studňa stojacom na úpätí vrchu Krížna vo Veľkej Fatre. Okrem výnimočných výhľadov počas dňa vás očaria aj tie nočné, kedy môžete vďaka vysokej kvalite nočnej oblohy pozorovať hviezdy vlastnými očami alebo teleskopmi. Pre verejnosť sa budú aj tento rok organizovať výlety astrobusom na Kráľovu studňu, kde bude pozorovanie hviezd doplnené odborným výkladom a obohatené o ďalšie zážitky.

Splav Hrona

Adrenalín zažijete aj počas splavu Hrona, ktorý je skvelým letným zážitkom. Splavovať môžete úseky rôznej dĺžky. O zabezpečenie splavu a všetkého podstatného sa postarajú šikovní vodáci v požičovni Hastrman, Lodenica na Mlynčoku alebo v Kempe u mlčanlivého Fera v Iliaši.

Aktivity pre rodiny na Donovaloch

Počas leta zažijete veľa zábavy aj v obci Donovaly. Lanovkou TELEMIX Nová hoľa sa môžete vyviezť za krásnymi výhľadmi na okolité pohoria alebo vyskúšať letné adrenalínové centrum FunAréna Donovaly s atrakciami, ktoré poskytujú mnoho zábavy nie len deťom, ale aj dospelým. Nájdete tu trampolíny, lanový park a najväčšie lákadlo – tobogánovú bobovú dráhu, jednu z dvoch svojho druhu na Slovensku. Tí najmenší si prídu na svoje v Myšiačikovom detskom vodnom zážitkovom parku, detskom mestečku s minifarmou – Donovalkove alebo v rozprávkovom svete Pavla Dobšinského – HABAKUKY. Súčasťou areálu Park Snow je aj dopravné ihrisko s elektrickými, šľapacími autíčkami, kolobežkami a bicyklami. Od letnej sezóny 2020 sú návštevníkom k dispozícii aj čoraz populárnejšie e-kolobežky alebo elektrobicykle, s ktorými sa môžete vybrať na jednu z množstva cyklotrás na Donovaloch a ich okolí.

Donovaly

Príbehová hra „Radosť spoznávať“

Výletníci, ktorí sa radi túlajú po prírode a spoznávajú nové miesta, si budú môcť od júla zahrať regionálnu príbehovú hru „Radosť spoznávať“, ktorá zaznamenala veľký úspech počas predchádzajúcich letných sezón. Hra je zameraná na spoznávanie unikátnych zákutí regiónu Stredné Slovensko pomocou príbehov a indícií, ktoré účastníkov dovedú až k tajomnému pokladu. Riešenie originálnych úloh zaujme mnohých návštevníkov, predovšetkým rodiny s deťmi, pre ktorých je príbehová hra príjemným spestrením letných dní. Tí, čo chcú spoznať Banskú Bystricu hravou formou si môžu zahrať mestskú hru Medená Bystrica alebo doslova „ochutnať“ toto výnimočné mesto počas Food Tour, pravidelnej gastronomickej prehliadky plnej špecialít z regiónu.

Zážitkové prehliadky v Banskej Bystrici, Zvolene, Hronseku, Kremnici

Banskú Bystricu môžu návštevníci spoznať aj počas Nočných prehliadok, ktoré ich prevedú mestom netradičným spôsobom. Interaktívne scénky šermiarov plné príbehov vtiahnu účastníkov do dávnej minulosti mesta. Nočné prehliadky prebehnú už tretiu sezónu a tento rok prinesú novinku. Okrem Banskej Bystrice oživia históriu aj na viacerých iných miestach v regióne. Návštevníci sa tak môžu tešiť na zážitkové prehliadky vo Zvolene, Hronseku, Kremnici a Bzovíku. Okrem obľúbených Nočných prehliadok si návštevníci užijú aj komentované prehliadky s hradnými pánmi po Pustom hrade alebo Zvolenskom zámku, ktoré sú súčasťou projektu Pohronskej hradnej cesty. Milovníci histórie a vojnovej tematiky si určite prídu na svoje počas pripravovaných čiastočne inscenovaných prehliadok na tému Slovenského národného povstania v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici. Tie štartujú už 08.07. a uskutočnia sa 4 krát počas letných prázdnin. Pre tých, ktorých láka objavovanie miest spojených s banskou tradíciou sa núka poznávacia trasa Barborská cesta alebo medzinárodný projekt Európskej Fuggerovskej cesty, ktorý predstavuje banícku minulosť Banskej Bystrice, Kremnice a Banskej Štiavnice.

Banícky expres

Úplnou novinkou pre toto leto bude Banícky expres, ktorý vznikol v rámci projektu Zážitkové vlaky v spolupráci s KOCR Banskobystrický kraj Turizmus a OOCR Región Banská Štiavnica. Tento nostalgický vláčik bude premávať na trase Zvolen – Banská Štiavnica – Kremnica a svojim pasažierom prinesie zaujímavý program ako počas cesty, tak aj v samotných cieľových destináciách. Lístky na tri termíny (11.7., 8.8. a 15.8.) si záujemcovia môžu zakúpiť online na portáli Za horami za dolami.

 Banícky expres

Hronsekanie, ŠpaňRockFest, metalfest Montana

Návštevníkov do regiónu Stredné Slovensko lákajú aj ďalšie pripravované podujatia. Za všetky spomenieme prvý ročník dobového podujatia „Hronsekanie“ v areáli Vodného hradu v Hronseku, ktoré sa uskutoční už najbližší víkend 27.06.-28.06.2020. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na rytierske súboje, rytiersku dráhu a pasovanie detí za rytierov, sokoliarov či stredoveké remeselné a farmárske trhy. Milovníci motocyklov by si nemali nechať ujsť tradičnú jazdu amerických historických automobilov a motocyklov z Európskej centrály Route 66 v Lopeji do Liptovského Mikuláša, ako symbol prepojenia turistických regiónov Stredné Slovensko a Liptov. Zaujímavým bude aj Európsky vidiecky deň na Route 66, ktorého súčasťou je podujatie "Kuchári bez hraníc“, na ktorom šéfkuchári svetových mien odprezentujú národné jedlá krajín na tejto trase. V auguste chystá podujatia aj známa Špania Dolina. Tie zaujmú najmä milovníkov hudby, ktorí sa môžu tešiť na ŠpaňRockFest - 7. ročník festivalu rockovej hudby, tradičný Jazz Festival alebo naopak 1. ročník metalfestu MONTANA.

 Banícky expres

Gruntovačka

Záver letnej sezóny ukončí v septembri „Gruntovačka“, projekt koordinovaný Rozvojovou agentúrou BBSK, počas ktorého sa dobrovoľníci vyberú vyčistiť okolie turistických atraktivít a chodníkov. V predchádzajúcom roku sa počas jesennej Gruntovačky podarilo vyzbierať až neuveriteľných 53 vriec odpadkov! Práve v spolupráci s BBSK je do blízkej budúcnosti plánovaných niekoľko rozvojových projektov, ktoré majú predpoklad zvýšiť potenciál regiónu pre domácich aj zahraničných návštevníkov.

 Región Stredné Slovensko vám ponúkne počas leta 2020 naozaj autentické zážitky. Najlepšie je však presvedčiť sa na vlastnej koži, preto neváhajte a užite si leto u nás. Stredné Slovensko je Radosť spoznávať!

- PR článok OOCR Stredné Slovensko