David Lama, Hansjörg Auer, Jess Roskelley – veľké mená svetového horolozectva pochovala lavína

Žiaľ, informácie, že trojicu známych horolezcov zachytila a pochovala lavína sa objavili v mediách už pred niekoľkými dňami. Len koncom minulého týždňa sa však definitívne potvrdili. Telá troch horolezcov /David Lama, Hansjörg Auer, Jess Roskelley /objavili v nedeľu 21. 4. 2019. Aspoň v krátkosti si na nich zaspomínajme.

“Ak túžite byť Kolumbusom 21. storočia, musíte sa stať astronautom alebo horolezcom. Myslím si, že v horách môžete ešte aj dnes robiť svoje vlastné veľké objavy.” David Lama

… a tie posledné uskutočnil David spolu s Hansjorgöm a Jessom v Kanade. Avšak aj dlhoročné skúsenosti výnimočných horolezeckých talentov museli tentokrát pokľaknúť pred silou prírody.

Podľa dostupných informácií v utorok 16. 4. trojica úspešne dosiahla vrchol Howse Peak v kanadskom pohorí Waputik. Tragédia sa stala počas zostupu, keď ich zachytila lavína. Záchrannú akciu v nasledujúcich dňoch komplikovali zlé poveternostné podmienky a ďalšie hroziace lavíny. Situácia sa upokojila až v sobotu ráno. Telá troch horolezcov objavili až v nedeľu 21. 4. 2019.

David Lama

Veľkú vášeň a lásku k horám prejavil už v rannom detstve. Lezeniu sa začal tento výnimočný talent z Rakúska venovať vo veku 5 rokov. Neskôr sa stal dvojnásobným juniorským majstrom sveta a najmladším víťazom Svetového pohára v histórii. V rokoch 2006, 2007 a 2008 vyhral Európsky titul v disciplínach “Lead Climbing” a “Bouldering”. V roku 2012 uskutočnil voľný výstup Cerro Torre v Patagónii trasou zvanou Compressor. Jeho posledným výnimočným výkonom bol sólo prvovýstup na horu Lunag Ri v Himalájach v októbri 2018.

Hansjörg Auer

35-ročný rakúsky horolezec sa preslávil hlavne free sólo výstupmi. Jeho najznámejším bol výstup v talianskych Dolomitoch legendárnou trasou zvanou “The Fish”.

Jess Roskelley

Vo veku 20 rokov sa stal najmladším americkým horolezcom, ktorý pokoril najvyššiu horu sveta - Mount Everest.