David Lama uskutočnil sólo prvovýstup na Lunag Ri!

Po viac ako troch rokoch od prvého pokusu dokázal mladý rakúsky horolozec David Lama vyliezť na doteraz nepokorený vrchol. 23.10.2018 sa mu podarilo zdolať himalájskú horu Lunag Ri (6,907 m), mnohými prezývanú nedobytná.

2015: Prvý pokus

V roku 2015, pred prvou expedíciou na Lunag Ri, navštívil David Phablu, rodnú dedinu svojho otca /horského vodcu z Nepálu/. Nepál sa práve spamätával zo silného zemetrasenia a domov jeho otca bol úplne zničený. Hneď po tomto zážitku sa David vydal spolu s legendou amerického horolezectva Conradom Ankerom na nepálske hranice, zdolať horu Lunag Ri, jednu z najväčších doposiaľ nezdolaných výziev Himaláji.

Dvojica však musela svoj výstup 300 metrov pod vrcholom vzdať.

David Lama Lunag Ri

David Lama Lunag Ri

2016: Druhý pokus

Návrat na miesto činu mal byť veľkolepý. Horolezci sa odhodlane vydali na svoj druhý pokus. Nanešťastie dostal Conrad počas výstupu infarkt a musel byť prevezený do hlavného mesta na operáciu.

David ostal sám. Ale nevzdal to. Pokúsil sa o sólo výstup. Aj keď nebol na túto situáciu pripravený, dokázal sa dostať až na miesto, ktoré ich v predchádzajúcom roku zastavilo. Dokonca zašiel ešte o kúsok ďalej. Nemal však dosť síl výstup dokončiť a tak sa otočil späť.

David Lama Lunag Ri

David Lama Lunag Ri

2017: Hora musí počkať

Aj napriek frustrácii z predchádzajúcich dvoch výstupov to David nevzdal. V roku 2017 sa o výstup síce nepokúsil, ale len preto, že chcel dať šancu Conradovi na úplné zotavenie pred ďalším pokusom.

Namiesto toho sa sústredil na výstup Annapurny z juhovýchodnej strany.

David Lama Lunag Ri

David Lama Lunag Ri

David Lama Lunag Ri

2018: Do tretice všetko dobré

Conrad Anker sa rozhodol nepokračovať. David to však nevzdal. Mladé srdce dobrodruha až príliš túžilo zdolať nedobytnú horu. 6 mesiacov tvrdej prípravy na sólo výstup a predchádzajúce skúsenosti priniesli tentokrát svoje ovocie. Dokázal to. A sám!

Podľa vlastných slov to bol zvláštny moment. Keď výstupil na vrchol, padol na kolená. Unavený a šťastný. Spomenul si na Conrada, s ktorým ako jediným túžil zdieľať túto výnimočnú chvíľu. Vlna emócií, ktoré ho zaplavili, však musela rýchlo pominúť. Davida čakal ešte náročný zostup.

Foto: Red Bull Content Pool