Indiánske Mexiko, prírodné krásy a výstup na Pico de Orizaba

Poďte spoznať históriu Mexika a zažiť turistiku na jeho najvyšší kopec. Máme v pláne vyšliapať na Pico de Orizaba. S výškou 5 636 m je to najvyšší vrch Mexika a zároveň tretí najvyšší vrch Severnej Ameriky. /Nejedná sa o horolezecký výstup!/

Okrem toho si chceme pozrieť indiánske pamiatky, podniknúť niekoľko menších výletov do krásnej prírody a spoznať miestne tradície. Nebudeme však bezhlavo cestovať po celom Mexiku s cieľom, za krátky čas vidieť všetko. Radšej si užijeme menej, no poriadne.

20.11. streda - Prílet 

18.45 – prílet do Ciudad de México, hotel

1. deň (21.11. štvrtok) – Ciudad de México, prehliadka hlavného mesta Ciudad de México

  • Prehliadka historického centra mesta a aztéckeho Veľkého chrámu
  • Mesto Mexiko je nielen hlavným a najväčším mestom Mexika, ale zároveň i mestom s bohatou históriou ako predhispánskou, tak i koloniálnou a modernou. Historické centrum ponúka ako predhispánske pamiatky (aztécky Veľký chrám), tak i koloniálne (napr. Metropolitná katedrála) a moderné (Torre Latinoamericana).

Ciudad de México

Ciudad de México

2. deň – Paso de Cortés (štát Estado de México)

  • Celodenný aklimatizačný výlet do priesmyku medzi sopkami Popocatepetl a Iztaccihuatl v nadmorskej výške približne 3400 m. Do priesmyku sa dostaneme autom. Odtiaľ sa vyberieme pešo smerom na Iztaccihuatl, ktorej nadmorská výška je viac ako 5200 m. Plán je dostať sa do aspoň 4000 m, prípadne viac, aby sme si takpovediac skúsili túto nadmorskú výšku. Večer sa vrátime do Ciudad de México, ktoré je v nadmorskej výške cca 2250 metrov.

paso de cortes

3. deň – Výstup na Ajusco (Ciudad de México)

  • Ajusco je vyhasnutá sopka, ktorá dominuje južnej časti Mexického údolia a samotného Ciudad de México. Má takmer 4000 m a pôjde o druhý aklimatizačný výlet. Tentokrát to však už bude výstup so všetkým, čo k tomu patrí. Popoludní, resp. večer sa opäť vrátime do Ciudad de México.

ajusco

ajusco

4. deň – Molcaxac (štát Puebla)

  • Presun do dediny Molcaxac
  • Domorodé dediny v  Mexiku poväčšine neponúkajú historické pamiatky, o  to zaujímavejšie sú z  pohľadu svojho okolia a  obyvateľov, ktorí v  nich žijú. Molcaxac poslúži ako základňa pre výlety do okolia. Podľa času príchodu by sme mohli ešte stihnúť Puente de Dios, ktorý je neďaleko.

5. deň – Tenzo a Puente de Dios (štát Puebla)

  • Približne 15 km dlhý výlet na horský masív Tenzo (max. výška 2604 m), počas ktorého prejdeme 2 ekosystémy, ponúka množstvo výhľadov na všetky strany. Po zostupe sa dá ísť k blízkemu Puente de Dios, kaňonu vytvorenému riekou Atoyac, kde rieka tečie istý úsek pod zemou. Dno kaňonu je zasa akoby iným svetom.

6. den -Tenzo - pohlad na Popocateptl
Tenzo - pohľad na Popocateptl

6. deň – Tepexi El Viejo (štát Puebla)

  • Výlet do takpovediac „in the middle of nowhere“ – do predhispánskej aztéckej pevnosti nenavštevovanej bežnými turistami vybudovanej na ostrohu vysoko nad riečkou Ajamilpa, ku ktorej sa dá zísť a osviežiť.

Tepexi El Viejo - aztecka pevnost
Tepexi El Viejo - aztécka pevnosť
Tepexi El Viejo - aztecka pevnost
Tepexi El Viejo - aztécka pevnosť

7. deň – Ciudad Serdán (štát Puebla)

  • Odchod do Ciudad Serdán na úpätí najvyššej hory Mexika a Strednej Ameriky Pico de Orizaba (5636 m). Mesto slúži ako základňa pre výstup na Orizabu.

pico de orizaba

pico de orizaba

  • Odchod terénnym autom takmer až k horskej chate, ktorá je vo výške približne 4700 m, začiatok aklimatizácie

Pico de Orizaba

8. deň – Pico de Orizaba (štát Puebla)

  • aklimatizačný deň v horskej chate spojený s krátkymi výstupmi do okolia

9. deň – Pico de Orizaba (5636 m, pomedzie štátov Puebla a Veracruz)

  • Po polnoci z 9. na 10. deň pokus o výstup na vrchol Pico de Orizaba južnou stranou. Dĺžka výstupu je približne 2,3 km, čas 6 hodín, výškový rozdiel takmer 1000 m priamo hore sopečným kužeľom. Úspech sa kvôli počasiu a zdravotnému stavu (vysokohorská choroba) nedá zaručiť.

  • Po zostupe návrat do Ciudad Serdán a presun autobusom do Puebly

pico de orizaba

 

pico de orizaba

pico de orizaba

10. deň – Puebla

  • Puebla (hlavné mesto rovnomenného štátu) je typické koloniálne mesto (t.z., že nebolo postavené na predhispánskom osídlení), ktorého historické centrum je zaradené do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
  • Množstvo historických pamiatok, príjemné centrum ako i výhľady na už spomenuté najvyššie mexické hory robia Pueblu veľmi atraktívnou. Po výstupe si doprajeme deň relaxu.

Puebla

11. deň, (1.12., nedeľa) – Ciudad de México

  • Presun autobusom z  Puebly priamo na letisko v meste Mexiku a odlet domov. Odlet je o  20.25, na letisku treba byť aspoň o  dve hodiny skôr.

Samozrejme, kto si chce výlet predĺžiť a relaxovať ešte zopár dní na pláži, žiaden problém. Letenky sa dajú kúpiť aj individuálne. 

  • Termín: 20.11. až 2.12. 2019

  • Výdavky: 1390,-e.

Podmienky pre účastníkov výletu: Fyzická kondícia na vysokohorské túry, skúsenosti s niekoľkodňovým pobytom na horách, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia. Nejedná sa o horolezecký výstup!

Program sa môže meniť v závislosti na konkrétnej situácii! Zaleží od nás, nakoľko ideme ako partia kamošov. V Mexiku totiž platí, že „my máme hodinky, oni čas“. Po časovej stránke sa tam nedá nič plánovať presne. Pokus o výstup na Pico de Orizaba však môžeme garantovať. Presúvať sa budeme najmä (ale nielen) miestnou dopravou (autobusy, mikrobusy,...), možno aj na korbe auta, domáci kolorit je tým pádom zaručený.

Ako sme sa mali na našich predošlých výletoch?

Ak chceš s nami vyraziť na hory do Mexika, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžte aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

Predpokladané výdavky obsahujú:

  • Polpenzia - raňajky a večere (jedlo na jednom mieste /v štýle streetfood/ alebo v rodine. Ak má chuť ísť niekto do reštaurácie na špeciality, tie si platí každý osobitne). Obedy budú na každom účastníkovi, pretože vzhľadom na to, že väčšinou budeme v čase obeda v teréne, nie je možné sa ísť niekam najesť. Raňajky budú tiež niekedy turistické, už v teréne. Na uliciach a trhoch nie je problém sa najesť, ale väčšinou otvárajú medzi 9.00-10.00.
  • Komplet doprava
  • Ubytovanie
  • Mexický horský sprievodca počas výstupu na Pico de Orizaba!
  • požičanie mačiek a cepínov
  • Doprava 4x4 autami na chatu pod Pico de Orizaba
  • Komplet organizácia

Vo výdakoch nie je:

  • Medzinárodná letenka
  • Poistenie
  • Vstupné do pamiatok
  • Osobné výdaje

Mexická kuchyňa je pestrá a záleží na regióne. Základom je však vždy kukuričná placka (tortilla), ktorá sa podáva ku všetkému. Uprednostňujem a odporúčam rôzne druhy tacos a quesadillas (do tortilly zabalené všetko možné). Je to sýte, chutné a bezpečné (zažívacie ťažkosti môžu totiž nastať. Ide o tzv. Moctezumovu pomstu. Vzhľadom na krátkosť pobytu je lepšie sa jej vyhnúť, tacos a quesadillas sú v tomto prípade ideálne). Výborné sú aj rôzne typy tzv. cemitas (niečo ako kebab; sú typické pre Pueblu). Fazuľa, či ryža na rôzny spôsob, pečené mäso, veľa zeleniny a ešte viac ovocia, to všetko dopĺňa mexickú kuchyňu a dá sa zohnať takmer všade.

Lieky: Živočíšne uhlie, prípadne Reasec (kvôli možným zažívacím ťažkostiam), niečo na zníženie teploty (Paralen,...) a nejaké širokospektrálne antibiotikum (napr. Sumamed).