Eilat - Lacný únik do tepla počas zimy

Nábožensky orientovaný štát sa pre turistov môže javiť ako nie veľmi vyhľadávaná destinácia, no zdanie môže klamať. Do Izraela sme sa vydali len z nejakej tej recesie a túžby po teplom počasí uprostred chladného januára. Keďže strýko Google písal, že tam je príjemných nadpriemerných 30 stupňov celzia.  Náš výlet sme orientovali na južný cíp Izraela, stredom medzi Jordánskom a Egyptom, do mesta Eilat. Ďalšou výhodou ktorá nás sem priviedla boli pomerne lacné letenky priamo z Bratislavy, takže ak by ste radi vypadli v zime do tepla, nie, nie je to len výsadou bohatých ľudí, môžete navštíviť slnečný púštny Izrael.

Spojenie a doprava

Cestovanie a doprava po Izraeli je niečo, čomu sme neprišli veľmi na chuť. Zanedbané autobusové stanice odrádzajú od cestovania hádam ešte viac ako preklimatizované autobusy, kde bolo asi toľko stupňov ako vtedy na Slovensku. Avšak ako veľké plus berieme fakt, že ihneď po prílete nám bol ponúknutý shuttle do našej cieľovej destinácie, takže naše obavy z presunu na ubytovanie sa mohli pominúť. Taxislužby vidieť na každom rohu, no ak dúfate v to, že vám pomôžu, ste na omyle. Párkrát sme si stopli taxík pri neskorej ceste domov, no poväčšine nás odviezol ešte ďalej pretože nevedel ani ktorá strana je pravá a ktorá ľavá, takže odbočovanie bolo pre neho dosť zložitou činnosťou. A to nehovorím ešte o tom, že pri pohľade na taxameter som si myslel, že to je ukazovateľ rýchlosti. Síce tu funguje celosvetovo známa aplikácia Uber, no je prepojená s miestnymi taxislužbami, takže ani vám dopredu nepovedia, koľko budete platiť. 

Počasie

Príjemným spestrením našej zimy bol práve príchod do tepla za relatívne málo peňazí, čo možno málokto vie. Letecké spojenie s touto dovolenkovou destináciou je dostupné len v zimných mesiacoch a určite odporúčam jej návštevu. Domáci to ale vážne brali ako zimu, keďže pri 30 stupňoch disponovali zimnými bundami a niektorí aj čiapkami. 

Voľný čas

Toto mesto samo o sebe ponúka bohatú škálu rekreačných, športových a kultúrnych podujatí. V čase našej návštevy sa tu konalo jedno z kôl triatlonového svetového pohára ISRAMAN, na ktorom sme videli aj mnoho českých či slovenských športovcov. Vniesli do inak tichých izralekých ulíc športovú súťaživosť, energiu a vášeň pre výhru. Okrem športu je prístupných samozrejme mnoho aktivít pri mori, či na jeho hladine. Avšak ako najkrajšiu činnosť môžem označiť potápanie v jednom z najčistejších morí na svete. Poznávacie výlety k Izraelu iste patria, keďže je to krajina dvoch náboženstiev, ktoré doposiaľ spolu súperia v pásme Gazy, ktorému sa okrem iného odporúčame vyhnúť. Medzi najkrajšie jednodňové zájazdy patrí určite svetovo známe mŕtve more, či historické mesto Jeruzalem. Ja osobne však vždy vyhľadávam menej známe, no o to zaujímavejšie miesta. Tu by som určite vypichol Red Canyon, prechádzku v nádhernom prostredí skalnatej púšte len pár kilometrov od mesta. Odporúčam však myslieť na vodu, pretože aj v Januári tu dokáže slnko veľmi potrápiť.

Tipy a triky

Veľmi dobrá rada je – nebrať absolútne žiadne kontroverzné veci so sebou na palubu lietadla, keďže kontroly sú niekedy až prehnané, aj keď paradoxne je terminál len jedno veľké šapitó a z diaľky sa to podobá na vojenskú základňu, ktorú strážia vojaci ozbrojení poloautomatickými zbraňami. V žiadnom prípade si ich nefoťte! Dokonca pri odlete je odporúčané byť na letisku 3 hodiny pred odletom, z vlastnej skúsenosti možno aj viac, keďže budete vypĺňať rôzne dotazníky. Žiadny strach, ak neovládate žiadny cudzí jazyk, majú ho prichystaný aj v slovenčine. Thumb up! Pred cestou odporúčam si zameniť peniaze, no v každej banke sú len na objednávku, no určite sa to oplatí viac ako nechať sa tam zdierať domácimi, ktorí si strážia každý cent, v ich prípade šekel. Ceny sa tu pohybujú na úrovni západnej Európy, čiže pre nescestovaného Slováka sa to môže zdať viac ako nadpriemer, ale všetko je brané vrámci normy, pokiaľ sa nezastavíte v nočných hodinách v nejakom klube. Tam si ale že poriadne priplatíte.

Na záver možno len skonštatovať, že nápad navštíviť túto krajinu určite neľutujem a odporúčam na oddych aj rodinám s deťmi kvôli krásnym plážam a prekrásne čistému moru.

Ďaľšie články o Izraeli si môžete prečítať aj tu: