Everest už 27 rokov odoláva zimným pokusom o výstup

Koniec februára znamená aj koniec zimným výstupom v Himalájach. Aspoň čo sa týka povolení na lezenie v Nepále. A príroda aj túto zimu ukázala horolezcom svoju silu. Sneženie, lavíny a vietor prekazili plány troch skupín, ktoré sa pokúsili zdolať Everest. Najvyššia hora sveta tak od roku 1993 stále nenašla svojich premožiteľov v zimnom období.

Cenné skúsenosti pre sólo lezca Josta Kobuscha

O Jostovom pláne zdolať Everest sme písali už v októbri. Mladý nemecký horolezec sa pokúsil o sólo výstup bez použitia kyslíka. Postupnou aklimatizáciou sa mu podarilo dostať do nadmorskej výšky 7360 m. Žalúdočné problémy a bolesti nohy ako aj nepriaznivé počasie ho však prinútili vrátiť sa späť. Jost sa však nevzdáva a svoj pokus o zdolanie Everestu v zime plánuje zopakovať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jost Kobusch (@jostkobusch), 26 Jan 2020 o 12:26 PST

Španielska výprava

Pre skupinu troch španielskych lezcov na čele s Alexom Txikonom sa vrstva 50 cm nového snehu a neustále sneženie stali pri pokuse vystúpiť do campu 3 príliš nebezpečnými a tak svoj výstup rovnako ako Jost prerušili. Podľa Alexových slov sa skupina dostala do tesného kontaktu s lavínami, ktoré nárazové sneženie spôsobilo. V daných podmienkach boli výstup ale aj samotný zostup ohrozujúce život. Skupina sa našťastie vrátila do basecampu v poriadku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Txikon (@alextxikon), 29 Jan 2020 o 3:04 PST

Alex sa o zimný výstup na Everest pokúsil už tretí krát. Expedícia „Road to Himalayas 2019-2020 Expedition: Antarctica - Ama Dablam – Everest“ bola však výnimočná. Celá expedícia začala v decembri v Punta Arenas (Čile), odkiaľ sa Alex spolu s Juanra Madariaga vydal loďou k Južným Shetlandským ostrovom (Antarktída). Cieľom bolo preskúmať tieto hornaté ostrovy a absolvovať niekoľko výstupov na okolité vrcholy s následným zlyžovaním.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Txikon (@alextxikon), 10 Jan 2020 o 11:50 PST

O pár dní neskôr sa Alex presunul do Nepálu, kde sa stretol s ďalšími dvomi Španielmi – Felix Criado a Íñigo Gutierrez. Felix a Íñigo pricestovali zo Španielska do Nepálu autom. Na korbe pickup-u niesli humanitárnu pomoc pre rodiny v obci Askole nachádzajúcu sa v hornatom regióne Baltistan, ktorý patrí pod administratívu Pakistanu. Spolu sa presunuli pod horu Ama Dablam (6858 m), zdolanie ktorej bolo druhým cieľom expedície. Alex napokon pokoril horu spolu s tromi šerpami a Jonatanom García 26.1.2020. Zvyšok 9 člennej skupiny čakalo v base campe na lepšie počasie.

Vrcholom celej expedície sa mal stať výstup na Everest. Podľa Alexových slov túžba horu zdolať ani sila skupine nechýbali, počasie však bolo príliš nebezpečné. Pokračovať ďalej v takýchto podmienkach by znamenalo takmer istú smrť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Txikon (@alextxikon), 26 Feb 2020 o 3:17 PST

Pokus o rýchlostný rekord – zdolanie Everestu za 5 dní

24.2.2020 opustila Káthmandu skupina štyroch nepálskych šerpov so skutočne výnimočným cieľom – zdolať najvyššiu horu sveta za 5 dní! Výstup pritom zvyčajne trvá celé týždne. Šerpovia na čele s Tashi Lakpa sa dostali do campu 3. Aj ich však husté sneženie prinútilo výstup ukončiť.

Cieľom skupiny bolo zároveň zviditeľniť prácu šerpov, ktorá býva často prehliadaná. Títo výnimoční ľudia pritom riskujú svoj vlastný život kvôli našim snom.

Zdroj foto: Luca Galuzzi