Faerské ostrovy na vlastnú päsť | rady na low-cost roadtrip

Zopár užitočných informácii a rád ako cestovať na Faerských ostrovoch osamote, alebo v skupine.

Letenky

Niekde sa stretávate s názorom si počkať na zľavy, alebo chybné ceny leteniek. No v prípade, ak plánujete isť na Faerské ostrovy v presný, Vami vyhradený termín, oplatí sa nakupovať lístky čo najskôr. Ja som na Faerských ostrovoch bol prvý májový týždeň a letenky som kupoval v Septembri.

Na Faerské ostrovy lieta niekoľko leteckých spoločnosti  a jednou je ich vlastná Atlantic Airlines. Tato spoločnosť ma linky na Faerské ostrovy z viacerých miest, ale najčastejšie letí z/do nasledujúcich miest:

  • ·         Copenhagen (Dánsko)
  • ·         Edinburg (Britské ostrovy)
  • ·         Bergen (Nórsko)
  • ·         Keflavík (Island)

Občas letí aj z/do Prahy, Bruselu, Rigi, Cardifu a iných miest. Všetky detaily nájdete na ich webe: www.atlantic.fo  . Na tomto webe si dokážete aj vybaviť ubytovanie alebo požičať si auto.

Ja som mal let Viedeň – Copenhagen – Vagar, Vagar – Copenhagen – Viedeň za celkovú cenu cca 310 Eur aj s jednou veľkou batožinou. Cena letenky

  • ·         Viedeň / Copenhagen asi 130 Eur (s jednou podpalubnou batožinou)
  • ·         Copenhagen / Vagar bola asi 190 Eur (s jednou podpalubnou batožinou)

Bola to celkom dobrá cena, dajú sa nájsť aj lacnejšie, ale líši sa to podľa obdobia ( podľa mne dostupných informácii na jeseň sa dajú zohnať aj lacnejšie). Ale ak máte záujem si rozšíriť trip, tak si to môžete spojiť aj s Islandom, alebo Britskými ostrovmi, pripadne inou krajinou, odkiaľ sa dá doletieť na Faerské ostrovy. No z Copenhagenu sú najfrekventovanejšie lety na Faerské ostrovy.

Auto

Pohybovať sa po ostrovoch na aute z požičovne môžem len odporučiť. Na ostrove sú nejaké autobusové dopravné spoločnosti, ktoré ale tuším nie sú veľmi frekventované. Takže najlepšie je si zabezpečiť auto a nemusíte sa na nikoho spoliehať. Samozrejme z toho vyplývajú určité veci spojené s požičaním si auta.

  • Jedna rada odo mňa – ak je to možné, vezmite niekoho so sebou, kto bude počas šoférovania robiť zábery. Čiže, nechoďte osamote.

U mňa bol problém, že som bol sám a musel som sa venovať šoférovaniu, ale aspoň som mal action cameru. Ak idete na dobrodružný trip a chcete prespávať v aute, odporúčam pri rezervácii auta si vyžiadať väčšie auto (ja tam stále dopíšem ako poznámku, že mám výšku 192cm a potrebujem väčší priestor na nohy a na výšku).

Takto, hoci aj v nižšej cenovej kategórii sa Vám pokúsia poskytnúť lepšie auto. Ja som si vybral auto z cenovej kategórie B a dostal som Citroen C4 Picasso, čo je rodinné auto (5-miestne, veľký kufor a zadné sedadlá sa dali zložiť). Taktiež ak je to možné, odporúčam si vziať Diesel.

Doprava na Faerských ostrovoch je veľmi dobrá, žiadne kolóny, takže diesel sa veľmi hodí a je šetrný na dlhé jazdy. Mal som plnú nádrž (na cca 1000km) a minul som to všetko lebo som sa dosť veľa vozil. Natankovanie na plnú nádrž ma stálo cca 55-60 Eur. Ak plánujete sa ubytovať na jednom mieste a každý deň dochádzať, možno miniete viac. Ja som v aute prespával, takže som nemusel stále dochádzať na jedno miesto, ale pokračoval som odtiaľ, kde som skončil. Pripravte sa na to ak chcete prespávať v aute.

Ja som mal celkom dobrý spacák, ale niekedy mi bola zima. Ale to všetko závisí podľa toho, kedy tam pôjdete. Na letisku je hneď niekoľko požičovni aut, stačí si len dobre vybrať. Pre istotu ale odporúčam si spraviť rezerváciu čo najskôr po tom, ako si kúpite letenku. Niektoré spoločnosti budú požadovať aj zálohu, z ktorej potom vyplatia mýto, za prechod cez pod oceánske tunely. Ja som si rezervoval auto cez: www.unicar.fo

Ubytovanie

Čo sa týka ubytovania, ja som pôvodne chcel spať v stane a v aute, ale pre zlé poveternostné podmienky som nakoniec stan vôbec nepoužil. Takže auto bol môj dopravný prostriedok a tiež aj ubytovanie na niektoré noci.

Dva-krát som sa prespával v normálnom ubytku, aby som sa poriadne osprchoval (nie len vo vodopáde), navaril si niečo poriadne (nie len napoly teplé instantné cestoviny) a poriadne si pospal. Na Faerských ostrovoch je veľa ubytovni, lacnejšie, drahšie, v hlavnom meste, v prírode. Musíte si vybrať podľa svojho gusta.

Keďže ja som šiel ako low-cost výlet, našiel som si najlacnejšie. Na vyhľadávanie môžete použiť rôzne weby (Booking, Airbnb,...). Ja som na tie dve noci bol ubytovaný v Hostel Kerjalon. Je to ubytovňa skôr pre školy, ktoré sú na výlete. Ale ak si nepotrpíte si na luxus a chcete čo-to ušetriť, tak odporúčam toto ubytovanie. Hotel je situovaný na kopci, takže máte perfektný výhľad na hlavné mesto.

Hneď vedľa je aj jeden luxusnejší hotel: Hotel Føroyar. Tento hotel navštívite určite, lebo recepcia pre Hostel Kerjalon je v Hoteli Føroyar. Ja som zaplatil za jednu izbu 35 Eur za noc, čo je veľmi dobrá cena. V izbe bol jeden stôl, jedna stolička a 3 dvojposchodové postele. Kúpeľňa a toalety úplné v pohode (sprchy oddelené pre pánov a dámy). Potom tam je jedna veľká kuchyňa, kde sú 2 sporáky, chladnička, mraznička, kanvica, kávovar, takže si bez problémov môžete nakúpiť zásoby a uskladniť si ich v kuchyni. Plno tanierov, príbory, poháre ktoré môžete použiť, ale musíte ich po sebe aj umyť. Ďalej je tam jedná veľká spoločenská miestnosť s televízorom, rádiom a prekrásnym výhľadom na mesto a prírodu. Pre mňa to bolo perfektné miesto na ubytovanie. Od hotela a hostela vedie cestička cez park, a po nej sa dostanete peši do mesta (asi tak 10-15 minút chôdze)

Strava

Keďže som šiel na low-cost, poriadne som sa už doma nabalil ( polievky, instantné cestoviny, čaje, nejaké tie sladkosti, ryby v konzerve). V lietadle nemôžete prevážať kartuše s propánom (respektíve nemali by ste ) takže ja som si zabezpečil tuhé liehové palivo a vreckový liehový varič, ktorý si rozložíte na rovnom povrchu, vložíte doňho palivo a zapálite (je to od výrobcu: Esbit). Jedna kocka by mala horieť cca 12 minút, ale pri väčšom vetre to dokáže zhorieť aj za 5 minút, preto odporúčam to používať v závetrí, alebo v krytých priestoroch.

The Faroe Islands roadtrip from elKoriel on Vimeo.

Takto som si varil raňajky, obedy a čaj. Vodu na varenie som si nekupoval, ale použil som prírodnú. Ak som našiel potôčik, ktorý steká z kopcov, tak som si nabral vodu do fľaše alebo termosky a prevaril ju. Večeru som mal po väčšinou suchú. To znamená pečivo, nejaká zelenina, syr a nejaká šunka alebo rybacia konzerva. To som si kúpil ale až na Faerských ostrovoch. Ceny v supermarketoch sú o niečo vyššie ako na Slovensku (Faerské ostrovy sú predsa časť Dánska, takže je to o niečo drahšie), ale niektoré produkty, ktoré nedovážajú majú celkom dobrú cenu (ryby, syry, domáce pivo, niektoré pečivá a mäsové výrobky).

Každý si už nakúpi to, čo chce a potrebuje. Čo sa týka reštaurácii, chcel som vyskúšať niečo domáce, ale vzhľadom na to, že to bolo dosť drahé tak som si to nekúpil. Ale v centre hlavného mesta nájdete reštaurácie s domácou kuchyňou, európskou kuchyňou, sushi bar, taliansku reštauráciu a reštaurácia s morskými špecialitami.

Samozrejme v meste je veľa kaviarni. Ja som namiesto toho v centre mesta išiel na Fisch and chips. Boli veľmi dobré, čerstvá ryba bez akejkoľvek rybacej chuti a hranolky boli tiež veľmi dobré. Tento malý fast food môžete nájsť pod názvom: Fisk & Chips.

Keď som bol na hosteli, tak som si samozrejme pripravil niečo teplé, tak som si navaril cestoviny (tentoraz nie instantné). Ale keď už budete v hlavnom meste a máte nato budget, skúste niečo z lokálnej kuchyne :)