Fascinujúca i desivá Mekka hinduizmu Váránasí

Západný breh Gangy lemujú staré paláce, ktoré už síce iba pripomínajú svoj niekdajší prepych, stále však pôsobia veľmi impozantne. Od jednotlivých palácov vedú až k rieke gháty, kamenné schodištia, na ktorých sa odohráva všetko dianie – od očistných rituálov v rieke až po spopolnenie mŕtvych tiel šťastlivcov, ktorí si v živote našetrili na tento luxusný odchod zo sveta. Medzi tým všetkým po ghátoch poskakujú kozy, pobiehajú divoké psy celé doráňané a polihujú kravy, ktoré sú v hinduizme posvätné. Svorne sa prehrabávajú v hromadách odpadkov i v nánosoch bahna s nádejou, že objavia niečo pod zub. Ženy tu perú bielizeň. Svätí muži sadhu, akýsi maskoti hinduistických miest, so svojimi ulepenými dredmi sa na schodoch oddávajú meditácii s prestávkami na žobranie. To všetko tvorí jedinečnosť jedného z najstarších, stále obývaných miest na svete. Ostatne legenda hovorí, že Váránasí založil hinduistický boh Šiva už pred dlhými piatimi tisíckami rokov!

Posvätná a zázračne čistá

Najpôsobivejšie a skutočne mystické je Váránasí skoro ráno, keď sa rozodnieva. Hladinu posvätnej rieky Gangy pokrýva hustá hmla, za ktorou sa dá pri pozorovaní z ghátov alebo drevených bárok tušiť východ slnka nad zakázaným a zakliatym východným brehom. Tisíce Indov vítajú nový deň onou rituálnou očistou v rieke, ktorá je pre naše citlivejšie vnímanie hygieny stelesnením zdravotnej nočnej mory, o ktorej svedčí už jej podozrivá, zakalená a hnedá farba. Indovia však veria v jej posvätnosť a zázračnosť, ktoré sú v ich očiach skrátka nespochybniteľné.

varanasi india

Ganga je už po storočia zanášaná popolom mŕtvych, ale i odpadom z okolitých domácností, na hladine bežne plávajú mŕtve holuby či dokonca nafúknuté telá kráv, občas zomrie v studenej vode na infarkt i niektorý z horlivých vyznávačov hinduizmu. Navzdory tomu všetkému je však vraj Ganga skutočne pomerne čistá – jej posvätnosť ju pomerne účinne chráni pred chemickým znečistením. A tak je možné s dávkou veľkého šťastia v Gange dokonca zahliadnuť niektorého zo sladkovodných delfínov, ktoré sú veľmi citlivé na čistotu vody.

varanasi india

Keď zomrieť, tak jedine vo Váránasí

Hinduisti veria, že sa im nemôže dostať väčšej cti, než zomrieť alebo byť aspoň spopolnený vo Váránasí. V ich viere sa jedná o najľahšiu cestu, ako sa vymaniť z trýznivého kolobehu života a dosiahnuť blaženosť. Nie je teda div, že sa do Váránasí schádzajú starí a chorí z celej krajiny, aby sa tu rozlúčili so svojim životom. Telá chudobnejších šťastlivcov sa spravidla spaľujú na kremačnom gháte Hariščandra, tí najbohatší si môžu dovoliť nákladný obrad na kremačnom gháte Manikarnika.

varanasi india

Pred spopolnením sa telá nebožtíkov naposledy ponoria do Gangy, potom sa zabalené do rúcha položia na drevenú hranicu a sú zapálené iskrami z tzv. večného plameňa, ktorý na gháte vraj horí odpradávna. Proces spopolnenia je veľmi náročný, trvá tri dni a rodinu zomretého vyjde priemerne na 550 €, čo je rozpočet niektorých indických rodín i na niekoľko rokov! Vzhľadom k tomu, o akú citlivú udalosť sa jedná, je v okolí ghátu prísne zakázané fotografovať.

Mimo časopriestor

Váránasí, kam mieri i celý rad zájazdov do Indie, je vo svojej pôsobivosti tiež trocha desivé. I keď je miestnymi oslavované, mnohým návštevníkom môže pripadať ponuré, odťažité i také „mimo čas a priestor“, akoby vo Váránasí i napriek jeho zjavnému veku tak úplne neplatil náš čas. Náboženstvo tu hrá hlavnú úlohu a to vo všetkých aspektoch. A najviac to mesto dokazuje počas náboženských sviatkov, ako je napríklad sviatok svetiel Divali. Oblohu ožarujú ohňostroje, vonku praskajú ohlušujúce petardy a ulicami prechádzajú fanatické davy s figurínami hinduistických bohov, vrátane známej a obávanej bohyne Kálí. Tej Indovia ešte donedávna prinášali dokonca ľudské obeti. Skutočne mrazivé!

Autor: Kateřina Červenková, sprievodkyňa CK Mundo