Fenix HM61R Amber Rolls-Royce medzi čelovkami

Do rúk sa mi tentokrát na skúšku dostala novinka od značky Fenix, univerzálna nabíjateľná čelovka HM61R Amber. Ide o čelovku s neutrálnym svetlom s maximálnym výkonom 1200 lúmenov s dosvitom až 145 metrov! Bol som teda zvedavý, ako sa osvedčí priamo v teréne, tak som ju zobral na výlet k Bajkalu.

Prvé dojmy

Hneď na úvod treba povedať, že Fenix HM61R Amber nie je žiadnym drobčekom. Už na pohľad pôsobí mohutným a robustným dojmom, pričom výrobca udáva hmotnosť 149 gramov. Vyššie uvedené fakty sú na jednej strane určitá nevýhoda, no na druhej strane vyvažuje tento mierny handicap skutočnosť, že telo zo zliatiny hliníka zaisťuje vysokú odolnosť proti nárazom a prachotesnosť aj v tých najextrémnejších podmienkach. Zároveň 50g z hmotnosti má na svedomí akumulátor typu 18650 s kapacitou 3500mAh, ktorý je súčasťou balenia. Inak povedané, ak hľadáte čelovku na večerné behanie v parku, môžte siahnuť na iný, kompaktnejší model od firmy Fenix. No ak hľadáte čelovku na všestranné využitie, maté v rukách Rolls-Royce. Povedzme či prečo...

Čelovka je plne vodotesná podľa štandardu IP68 až do hĺbky 2 metre pod vodou, čo ju umožňuje využívať napríklad aj pri rybárstve, jaskyniarstve alebo odborných remeselných činnostiach. Za túto vlastnosť veľký palec hore. To podporuje aj skutočnosť, že čelovku možno pomocou držiaka ALG-03 pripevniť na horolezecké, pracovné ale aj športové prilby. Svetlo sa tak stáva využiteľné pri širokej škále profesionálnych či voľnočasových činností.

Fenix HM61R Amber Jozef Terem

Čo na prvý pohľad nevidno

Čelovka je vybavená aj červenými LED, ktoré som ja osobne využil vo chvíľach, keď svetlo nemuselo byť tak ostré a výrazné, aby nerušilo ostatných. Keď už nikde inde, tak rád čítam knihy či už večer v stane alebo doma. Červené svetlo je pritom od okolia akceptovateľné. Odporúčam vyskúšať v praxi. Veľmi praktická je aj možnosť využívať čelovku počas nabíjania. A to vo všetkých piatich režimoch bieleho sveta a samozrejme aj červenom LED svetle. Komu z nás sa už nestalo, že čelovka nemala "šťavu" práve vo chvíli, keď ju bolo najviac treba?

Nabíjanie je možné dvoma spôsobmi. Buď rovno v čelovke pomocou magnetického konektora, ktorý nájdete priamo na jej tele, pričom práve v tomto prípade možno čelovku aj používať. Alebo cez micro-USB konektor, ktorý je zabudovaný pri plusovom póle akumulátora ukrytého v čelovke. Ako núdzovú variantu je možné použiť aj dve jednorázové batérie CR123A.

Hybrid 2v1 premyslený do detailov

Na čelovke Fenix HM61R Amber ma upútala ďalšia bombová skutočnosť. Jej praktickosť zvyšuje možnosť vybrať svetlo z hlavového držiaka a používať ju aj ako vreckové alebo pracovné svietidlo. Bingo! Máte dve veci v jednom: čelovku aj ručnú baterku. Navyše, tento fakt podčiarkuje aj praktická oceľová spona. Takže čelovku, či lepšie povedané v tom momente baterku, môžete ľahko uchytiť aj o náprsné vrecko, o opasok alebo remeň brašne alebo batoha a odľahčiť tak záťaž na hlave.

Fenix HM61R Amber Jozef Terem

Fenix HM61R Amber Jozef Terem

Pri drobnej oprave auta som veľmi ocenil aj magnetickú koncovku, ktorá mi umožnila priložiť svietidlo na kov do ťažko prístupných častí a uvoľnili sa mi ruky. Magnetickú koncovku som využil aj v prírode pri večernom varení, pohodlne som ju priložil na obrátený ešus a svietil tak počas prípravy jedla pevným svetlom. Osvietil som si tak celú pracovnú plochu a súčasne som posvietil aj kamarátom. Za túto funkciu taktiež veľký palec hore!

Čelovka na hlave sedí pevne, popruhy sú z príjemného perforovaného a reflexného materiálu, robustnosť čelovky som si tak prakticky vôbec neuvedomoval. Samozrejme, mám 190 centimetrov a krk ako "býk", takže dosť možné, že krehkejším ženám by čelovka mohla byť trochu nepohodlná.

Fenix HM61R Amber Jozef Terem

Vyzbrojený proti tme

Fenix HM61R Amber ponúka celkovo 5 režimov stáleho bieleho svetla a to: - 1200 lúmenov (výdrž 2 hodiny), - 400 lúmenov (4 hodiny), - 150 lúmenov (12 hodín), - 50 lúmenov (38 hodín) a - 5 lúmenov (výdrž 300 hodín), čo je super.

Čelovku do nich zapnete jednoducho podržaním bočného tlačítka.

Poďme na tri režimy červeného svetla: - 1 lúmen (výdrž 400 hodín), - 5 lúmenov (80 hodín), - červené blikanie 5 lúmenov (160 hodín).

Režimy červeného svetla zapnete rýchlym dvojitým stlačením bočného tlačidla a to priamo z vypnutej čelovky, nemusíte sa teda preklikať najskôr cez režimy bieleho svetla a oslepiť seba ani ostatných. Veľmi praktickou výhodou je pamäť na posledný zvolený režim, ktorá čelovku automaticky zapne do toho istého režimu svietenia, v akom bola vypnutá. A pamäť funguje pre biele aj červené svetlo. Ďalšia parádna vychytávka.

Obľúbené režimy

Čelovku som využíval najviac v troch režimoch a to v režime Turbo, v ktorom dosvieti na 145 metrov, režime Low s dosvitom približne 8 metrov a využíval som pomerne často aj červené LED svetlo taktiež v režime Low.

Režim Turbo sa mi osvedčil najmä pri pohybe v nočnej prírode. Dostatočne dokázal osvetliť chodník na veľkú vzdialenosť, bezpečne som si mohol vyberať trasu a vyhnúť sa tak konárom, kameňom a prípadným nerovnostiam a prekážkam na ceste. Teplé svetlo totiž podáva farby reálne a tak sa vzdialenejšie predmety nezlievajú len do sivých tieňov, tieto objekty som vedel bezproblémovo rozoznať aj na desiatky metrov. Svetlo bolo uprostred jasné a zároveň plynule rozptýlené do strán, dokonale som videl obrysy vôkol a vedel si tak reálne vyrátať vzdialenosť. Využil som ho však aj počas behania nočnými ulicami mesta.

Fenix HM61R Amber Jozef Terem

Biely režim Low som využíval najmä pri bežnom pohybe v kempe. Pri rozkladaní stanu, balení, varení. Intenzita svetla stačila na to, aby som vynikajúco videl pod ruky a na predmety okolo seba. Zároveň nebolo svetlo tak ostré, aby svojou žiarou oslepovalo mňa alebo rušilo ostatných.

A nakoniec červené svetlo Low som využil pri osobnom kontakte s kamarátmi. Je celkom bežné, že pri opekaní pri ohni si musíte vidieť aj pod ruky, no zároveň chcete nechať vyniknúť romantiku ohňa a nenarúšať pohodu. Nato sa výborne osvedčilo červené svetlo, ktoré neruší, no zároveň dostatočne doplní žiaru ohňa. Využil som ho aj počas prezliekania v stane pri príprave na noc alebo počas čítania.

Samozrejme, svoje využitie majú aj ostatné režimy. Keďže sú plynule odstupňované, každý si môže vybrať to, čo mu vyhovuje.

Nesklame ani v mrazoch

Čelovku som zobral aj na zimnú výpravu k Bajkalskému jazeru, kde teploty dosahovali okolo -20 stupňov. Bol som zvedavý, ako sa výdrž osvedčí v takýchto mrazoch a veru nesklamala. Čelovku som používal pri bežnom večernom pohybe v okolí jazera celkovo niekoľko hodín. Väčšinou pri výkone 150 lúmenov bieleho svetla, pri ktorom dosvieti na 50 metrov, alebo som používal červené svetlo. Počas niekoľkých dní sa čelovku nepodarilo vybiť. Presnú výdrž batérie v extrémnych zimných podmienkach som nemeral, no určite môžem skonštatovať, že vysoký mráz nijako výrazne výdrž neznižoval a čelovka sa samovoľne nevypínala. Tu treba podotknúť, že v čase, keď som čelovku nepoužíval, držal som ju v teple.

Fenix Amber

Fenix HM61R Amber

Povie, koľko má šťavy

Stav baterky som mohol pohodlne kontrolovať zabudovanou LED indikáciou, ktorá je zabudovaná v tlačidle. Po krátkom stlačení tlačidla sa objaví farebné podsvietenie, ale iba vtedy, keď je čelovka vypnutá. Kľúč je jednoduchý: ak indikačná dióda pod tlačidlom svieti zeleno, je batéria nabitá na viac ako 85%. Zelené blikanie znamená 50-85% kapacity, červené svietenie 25-50% a červené blikanie značí, že zostáva menej ako 25% kapacity akumulátora. Takže vždy jasne viete, na čom ste.

Ako praktickú vychytávku oceňujem aj možnosť uzamknutia čelovky. To zaručí, že sa čelovka nezapne a nevybije počas prevozu v batožine alebo v ruksaku počas turistiky, čo sa mi v minulosti už neraz stalo. K “uzamknutiu” stačí povoliť uzáver na baterke zhruba o pol otáčky.

Plusy a mínusy čelovky Fenix HM61R Amber by som na záver zhrnul do niekoľkých bodov:

+ čelovka a baterka v jednom

+ magnetická koncovka

+ dosvit

+ nárazuvzdornosť a vodeodolnosť do 2 metrov

+ výdrž batérie

 

- robustnosť

- vyššia váha

- vyššia cena /ktorá je však adekvátna kvalite a funkciám/

Ako som napísal v úvode, ak hľadáte čelovku na všestranné využitie, maté v rukách Rolls-Royce. Kvalita, výkon, spoľahlivosť a multifunkčnosť - na Fenix HM61R Amber po pár použitiach nedáte dopustiť. Toľko moje skúsenosti, snáď vám pomôžu pri rozhodovaní. 

Ďakujem online obchodu www.kronium.cz za poskytnutie čelovky Fenix HM61R Amber na testovanie.