Festival HORY A MESTO 2018

Jednou z  divácky najatraktívnejších častí programu festivalu HORY A  MESTO sú Cestokluby KINO SVET – rozprávania zážitkov z  ciest, ktoré sú častokrát originálnym výsledkom prekonávania predsudkov, strachu, napĺňania osobných výziev, zdolávania extrémnych situácií, dlhého plánovania či naopak improvizácie v  priestore. Devätnásty ročník ponúkne 10 programových blokov s 19 prezentáciami 27 prednášajúcich o  32 krajinách na 5 kontinentoch. Medzi životnými príbehmi nebude chýbať netradičná cesta okolo sveta, novomanželia na bicykloch po Ázii či pešie putovanie osamote naprieč Islandom. 

  • Medzinárodný festival horského filmu a  dobrodružstva Hory a  mesto sa uskutoční od 21. do 25. marca 2018 v  nových priestoroch – v  Bory Mall s  kinami CINEMAX. 

„Ústrednou témou prezentácií je často hľadanie sveta, ktorý sa stráca pred našimi očami. Snaha zachytiť tradičné kultúry a  porozumieť im, vnímať  krehkosť prírodných ekosystémov a  odhaliť  geografické unikáty. Dávame tiež priestor nekomerčným expedíciám, ktoré sú športovým či poznávacím obohatením,“ povedala dramaturgička programovej sekcie Cestokluby KINO SVET Soňa Oravcová. „Čakajú nás rozsiahle pešie putovania v  tej najčistejšej podobe, ako aj úprimné výpovede z ciest, ktoré nemenia len telo a  zmýšľanie, ale aj dušu človeka,“ dodala. 

Cestokluby KINO SVET

Cestokluby KINO SVET budú mať svoju vyhradenú kinosálu. Bloky s  prezentáciami sa budú vo štvrtok a piatok začínať o 17.30 a  20.30 hod., cez víkend budú na programe v  tesnejších intervaloch. Ako zdôrazňuje projektová manažérka festivalu Natália Bokníková, Cestokluby sú vždy aj o  vzájomnom inšpirovaní a  pozitívnej nákazlivosti vydať sa na cesty inak. Na festival sa tohto roku vrátia „cestoklubové legendy“ ako Svetozár Krno, Pavol Breier, Miroslav Langer, Mikuláš Sliacky, Ján Kerekeš, no  podeliť sa so svojimi zážitkami a  skúsenosti prídu aj noví cestovatelia, ktorí prinášajú veľké témy. 

Za pozornosť rozhodne stojí rozsiahly projekt Tomáša Vilčeka - Cesta okolo sveta “Tomas World Expedition“, ktorý prináša rôznorodý pohľad na svet, v  jeho krásach, ale aj kontrastoch biedy a  problémov.  Čoraz viac sa tiež objavujú cesty, ktoré popri prvotnej túžbe objavovať majú v  sebe istú nadhodnotu pomáhať iným. Takou bola aj cesta Václava Malinského „3600 km pešo po hraniciach Československa“, ktorá je venovaná dievčatku s  mozgovou obrnou, alebo dobrovoľnícka misia pre miestnych obyvateľov, ktorú podnikla Katarína Hanzelyová a viac o  nej porozpráva v  prezentácii „Sila mýtického Altaja“.

„Jeden z  cieľov festivalu je sprostredkovať dialóg medzi mestom a  horami. Tento rok preto priamo pozývame ľudí z  hôr a  otvárame novú sekciu „HORSKÁ KULTÚRA – Zrod a  súčasnosť horskej kultúry v  Karpatoch“. Ide o  poľsko - slovenský projekt, ktorý prináša reflexiu o  živote a  hodnotách v  horách, krásnej prírode a  pastierskej existencii,“ doplnila Soňa Oravcová. V  rámci novej sekcie sa odpremieta film Redik Karpatsky - cesta stretnutí, od Brašova do Rožnova pod Radhoštěm. Snímka stvárňuje akúsi historickú rekonštrukciu valašskej kolonizácie, ktorá dala základ trvalému horskému osídleniu v  Karpatoch. „Prezentáciou Pavla Breiera a  Ľuboslava Tatarku sa prenesieme do súčasnosti na územie Slovenska a  otvoríme diskusiu o  situácii u  nás. Ambíciou je pokračovať v  tejto sekcii aj do budúcna,  nazrieť do problematiky horskej kultúry  z  rôznych uhlov pohľadu a  zachytiť tak jej súčasné trendy a  hodnoty,“ uzavrela  Soňa Oravcová.   Najväčšou novinkou devätnásteho ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a  dobrodružstva HORY A  MESTO bude nové miesto konania, ktorým sa stane Bory Mall s  kinami CINEMAX. Osvedčená dramaturgia a programová štruktúra festivalu zostávajú nezmenené, diváci sa môžu tešiť na vyše 50 filmov a  hostí svetového formátu. To všetko „bližšie, než si myslíte“.