G-1000|Outdoor materiál prispôsobený na pohyb v prírode

V roku 1968, 32-ročný Åke Nordin vyprodukoval svoju prvú bundu Fjällräven. Pomenoval ju Greenland Jacket. Bola vyrobená s jeho novým G-1000 (‘G’ ako Greenland) materiálom, ktorý bol navoskovaný s jeho vlastným voskom Greenland. K tomu, aby sme pochopili spojitosť medzi touto jeho bundou a Grónskom, musíme ísť 2 roky späť.

Vloženie písmena ‘G’ do G-1000

Je rok 1966. Vedci sa púšťajú na výskumné misie, pričom žiadna časť sveta nezostáva nepreskúmaná. Grónsko, s jeho ľadovcami a náročným povrchom je cieľom pre škandinávsku skupinku alpinistov a dobrodruhov. Samozrejme potrebujú výbavu - stany, ruksaky, nohavice, bundy. Pracovitý zakladateľ Fjällräven, Åke Nordin, ponúka svoje batohy s hliníkovým rámom a jeho nové thermo stany. Nemá však ako prispieť oblečením a tak sa jeho tím spolieha na materiály tej doby: vlna a koža.

Misia sa stala úspechom a celá skupina sa vrátila domov s iba pozitívnymi myšlienkami o výbave od Fjällräven. Ich oblečenie však nebolo najlepšie - bolo ťažké, pomaly sa sušilo a nebolo veľmi odolné voči grónskej prírode. Toto inšpirovalo Åke Nordina, aby vytvoril materiál, ktorý by bol vzdušný a odolný.

Åke veril, že materiál, ktorý nepoužil na stany by mohol fungovať ako materiál pre jeho bundy. Bol inšpirovaný zimnými bundami z Örnsköldsviku - jeho rodného mesta. Na svoje nohavice používali miestni ako impregnáciu vosk na lyže. Keď Åke vyskúšal jeho podomácky vyrobený vosk z včelieho vosku a parafínu, materiál sa správal tak, ako dúfal. Stále bol dostatočné priedušný, ale hlavne odolný voči vetru, vode a iným poškodeniam. Åke tento materiál pomenoval G-1000 a vosku dal meno Greenland Wax (Grónsky vosk), a jedna z najväčších fabrík v oblasti outdooru bola na svete.

Greenland Wax

Čo je G-1000?

G-1000 je základným kameňom materiálov firmy Fjällräven. Je to husto tkaná látka tvorená zo 65% polyesteru a 35% bavlny. So spojením Grónskeho vosku je materiál vhodný hneď do niekoľko rozlišných prostredí a so správnou opaterou vydrží roky. Počas niekoľkých rokov, Fjällräven vytvoril hneď niekoľko rôznych verzií. Všetky sú trvácne,

priedušné, odolné voči vetru a ponúkajú ochranu od UV žiarenia. Po aplikácií Grónskeho vosku sa stanú odolné voči vode a ešte viac trvácne. Každá z piatich verzií G-1000 má však svoje špecifické výhody.

G-1000 Original - Z každého niečo

  • - je silný, ľahký, priedušný a odolný voči nepredvídateľnému počasiu. Ponúka ochranu proti UV žiareniu, čo je dôležité pri dlhých dňoch v prírode a takisto ho neprepichnú komáre

G-1000 Silent - Tiché, perfektné na lov

  • - Táto verzia je dizajnovaná na čo najmenší zvuk pri pohybe. G-1000 je česaný, čo znamená, že je hladký a jemný na dotyk a tichší ako iné verzie G-1000, čo ho robí ideálnym materiálom pre lov.

G-1000 Silent

G-1000 HeavyDuty - Do extrémneho počasia

  • - vosk aplikovaný na obidvoch stranách robí túto verziu materiálu tou najodolnejšou. To však neznamená, že je menej priedušný ako obyčajná G-1000. Používa sa tak pre produkty, kde pružnosť a odolnosť je najväčšia priorita. Kde je potrebná hladkosť materiálu, je používaná verzia G-1000 HeavyDuty Eco S. Je o niečo lahšia ako regulárna verzia kvôli jemnejšiemu tkanivu a recyklovanému polyesteru a bavlny.

G-1000 Heavy Duty

G-1000 Lite - Ľahké ale odolné

  • - je veľmi pevný a tuhý materiál, ale občas chcete niečo ľahšie. K tomu aby sa neubralo na sile materiálu, Fjällräven pridal rip-stop závyty aby sa zvýšila odolnosť voči pretrhnutiam. Je naľahko voskovaný kvôli odolnosti voči menším vetrom a aj keď neponúka ochranu voči komárom, stále je odolný voči UV žiareniu.

G-1000 Lite

G-1000 Air - Ideálne na letné túry

  • - Tento extra ľahký materiál je ešte priedušnejší ako G-1000 Lite, nakoľko má redšie tkanie a nie je navoskovaný, čo pomáha k oveľa lepšiemu priechodu vzduchu. To však ale znamená aj to, že nie je odolný voči mokrému a veternému počasiu alebo voči komárom.

G-1000 Air

Voskovanie G-1000

Grónsky vosk je dôležitou súčasťou pôvodnej výroby G-1000 a pridáva sa už počas výroby (s výnimkou odevov G-1000 Air). Ak chcete aby vaše odevy G-1000 boli ešte odolnejšie na počasie, vietor a opotrebenie, môžete aplikovať viacej vosku a potom ho jednoducho vymyte, ak chcete zvýšiť priedušnosť.

Greenland Wax

1. Aplikácia

Pripravte si Grónsky vosk a votrite ho s dlhými, hladkými pohybmi na látku, tak aby ste na odeve mali tenkú, rovnú vrstvu. Vtierajte s miernym tlakom, ale nepreháňajte to, aby ste nemali trhavé pohyby.

2. Roztopenie

Roztopte vosk použitím žehličky (alebo fénu) na nízkej až strednej teplote. Znovu použite dlhé a pravidelné pohyby tak ako pri rozotieraní. Grónsky vosk sa roztápa pri teplote 55°C až 60°C (131-140°F), takže sa snažte udržiavať teplotu v tomto rozmedzí - nechcete aby sa vosk roztopil príliš a bol moc riedky. Nakoniec nezabudnite vyčistiť žehličku od nadbytočného vosku.

3. Opakovanie

Tento krok nie je vždy potrebný, ale ak chcete mať ešte odolnejší odev, opakujte tento proces viackrát. Je to lepšie ako natreť jednu hrubú vrstvu. To sa vám oplatí hlavne na najviac odhalené miesta ako kapucňa alebo ramená.

Klasický nohavicový vosk

Použite dve vrstvy vosku na kolenách a zadku pre ochranu tam, kde ju najviac potrebujete: pri kľačaní alebo sedení.

Voskujte nohavice do vysokej trávy

Navoskujte si nohavice od kolien dole pre extra ochranu pri trekovaní vo vysokej, orosenej tráve.

G-1000 Eco

Výsledkom snahy Fjällräven o používanie viacej recyklovaného a organického materiálu, je Eco verzia - vyrobená z recyklovaného polyesteru a organickej bavlny - G-1000. Fjällräven vždy používal vysoko-kvalitnú bavlnu, ale je to zdrojovo náročný materiál. Pri normálnych podmienkach si vyžaduje veľa vody, pesticídov a fertilizátorov. To má negatívny výsledok na miestnej biodiverzite a okolitého ekosystému. Fjällräven sa tak postupne vzdáva regulárnej bavlny a viac sa zaujíma o organickú bavlnu.

“Organické vlákno je stále rovnako kvalitné, ktoré milujeme u bavlny, ale pestuje sa s menším množstvom vody a bez použitia toxických pesticídov a syntetických fertilizátorov.” hovorí Christiane Dolva, jedna z manažeriek Fjällräven. Recyklovaný polyester od Fjällräven sa vyrába z plastových PET fľaší, nepoužiteľných tkanín z druhej ruky a odrezkov. “Tým, že používame látky, ktoré už máme v obehu, minimalizujeme tým náklady na čerstvo nové materiály a zdroje. Odráža sa to potom aj na zníženie znečistenia vo vzduchu, vode a zeminy.” Recyklovaný polyester je silný, zachováva svoj tvar a rýchlo sa suší. Je to výborný outdoor materiál.