Gdansk - TOP lokality, ktoré musíš vidieť

Nápad vyraziť do mesta Gdansk dozrieval už niekoľko sezón. Chýri o kráse tejto perly pri pobreží Baltského mora sú všeobecne známe. No vzdialenosť skoro 1000 kilometrov návštevu severného Poľska stále posúvala z roka na rok. Postupne sa však tento plán stával prioritou a tak sme konečne vyrazili na poľský sever.

Len pripomeniem, že hneď vedľa mesta Gdansk sú aj mestá Gdynia a Sopoty. Tieto tri poľské mestá ležiace na brehu Baltského mora tvoria takzvané Trojmestie. Ide o pomerne veľkú aglomeráciu, v ktorej dnes žije okolo 800 000 obyvateľov. Najznámejšie mesto Trojmestia je práve Gdansk, ktoré leží pri ústí rieky Motlawa do Visly v Gdanskom zálive a patrí medzi najstaršie poľské mestá. 

Autom aj letecky do mesta Gdansk

Nakoľko cestovanie mám rád aj kvôli samotnému cestovaniu, rozhodnutie padlo na cestu autom. Samozrejme, do tejto lokality sa možno dostať aj letecky, no prejsť krížom celé Poľsko bola výzva, ktorá sa neodmieta. Podľa plánovača ciest by mala táto cesta dlhá cca 960 kilometrov trvať z Bratislavy približne 11 hodín, no samozrejme, trvala dlhšie :) Ale nebojte sa toho. Cestou sa môžete zastaviť na dobrom jedle, pozorovať poľské vnútrozemie, ktoré je samo o sebe zaujímavé.

Do Gdanska sa dá letieť aj z Viedne napríklad Wizzairom na letisko Lecha Walesu, ktoré sa nachádza asi 17 kilometrov západne od mesta. Let trvá približne 90 minút. Z letiska sa dá dostať do mesta na niekoľkými spôsobmi.

  • mestským vlakom - SKM, pričom treba prestúpiť na zastávke stanice Gdańsk Wrzeszcz. Cesta by mala trvať približne 30-45 minút, podľa toho ako rýchlo bude nadväzovať spoj.
  • autobusom číslo 210. Alebo nočným autobusom N3. Cesta trvá asi 25-30 minút. 
  • ak je vás viac, samozrejme máte možnosť zobrať taxi, čo sa oplatí. Cena je približne 60 - 80 PLN, čo je asi 13 - 20 Euro. Samozrejme, ak beriete taxi na letisku, treba si dávať vždy pozor a je dobré sa vopred informovať na bežné ceny. 

Do Gdanska sme dorazili večer, pričom vopred sme mali rezervované ubytovanie cez booking priamo na okraji opevneného historického centra (Główne Miasto), pričom na pešiu zónu sme to mali do 5 minút. Čo bolo super.

Gdansk

Gdansk a jeho historické centrum

Ešte v ten večer sme vyrazili na krátky prieskum historického centra. A samozrejme, ten pokračoval aj cez deň. Mne osobne vyrazilo mesto dych. Čakal som, že to bude pecka, no realita ešte predstihla moje očakávania. Tehlové domy, čarovné staré uličky a vodné kanály napovedali o bohatstve a hlavne bohatej histórii. Všetko pôsobilo veľkolepo, zreštaurovane, seversky, pohodlne a vyspelo. Vybrali sme sa smerom na Dlhú ulicu (Dlugu ulicu) cez Zlatú bránu (Zlota Brama), ktorá tvorí pompézny vstup do starého mesta. Ide o monumentálnu stavbu zo 16. storočia, ktorej autorom je  flámsky architekt Abraham van der Blocke. Je to aj jeden z hlavných vstupov na najfrekventovanejšiu ulicu v meste, už spomínanú - Dlugu ulicu, ktorá postupne pokračuje na Dlhý trh (Długy Targ). Táto ulica by sa dala označiť ako tepna historického centra mesta. Nájdete tu plno kaviarní, reštaurácií, obchodov so suvenírmi. Panuje tu dych berúca atmosféra, počas ktorej máte možnosť obdivovať krásu budov.

Zlota Brama

Dluga ulica gdansk

No pozor! Tieto budovy už žiaľ v drvivej väčšine nie sú originál. Koncom 2.  svetovej vojny bola Dlhá ulica prakticky na kompletku zničená. Po vojne ju však opäť vystavali. Musím ale povedať, že tak urobili veľmi dobre a s citom. Škoda, že rovnaký osud nepostretol aj staré bratislavské podhradie - Vydricu.

Radnica Ratusz Glownego Miasta a fontána Neptúna

Na konci Dlhej ulice sa týči do výšky približne 83 metrov goticko-renesančná tehlová budova radnice Ratusz Glownego Miasta. Veža radnice je prístupná aj verejnosti a z výšky je samozrejme parádny výhľad na historické centrum. Hneď vedľa radnice môžete vidieť fontánu Neptúna, ktorá sa už nachádza na Dlhom trhu. Ide o dielo flámskeho architekta a sochára Abrahama van den Blockeho zo začiatku 17. storočia. Táto fontána je častým objektom fotografií. Pre obyvateľov mesta má veľký význam.

  • Až tak veľký, čo počas 2. svetovej vojny ju vraj rozobrali a skryli pred Nemcami. Naspäť bola postavená až po vojne v  50tych rokoch. 

Ratusz Glownego Miasta gdansk

fontana Neptuna Gdansk

Gdansk

Čo určite neprehliadnete je jedna z ďalších historických pamiatok Zelená brána (Zielona Brama), ktorá je niečo ako protipól Zlatej brány a uzatvára hlavnú časť centra. Ide však skôr o budovu s podchodom, ako klasickú bránu. Prechodom Zelenej brány sme sa ocitli na nábreží, pred Zeleným mostom (Zielony Most). Ten vedie ponad rieku Motława. Prechodom cez Zelenú bránu sme sa ocitli opäť v inom svete. Tu mi vyrazilo dych po druhý krát. Naskytol sa nám fantastický výhľad na celé Dlhé a Rybárske nábrežie (Długie Pobrzeże, Rybackie Pobrzeże). Nábrežie je lemované vysokými domami s pestrými priečeliami, večerné svetlá sa odrážali od vodnej hladiny, z množstva reštaurácii sa šírila vôňa jedál a ľudský zástup tvoril nepretržitého hada. Niečo takéto ma skutočne prekvapilo a tento pocit by sa dal prirovnať k mojej prvej návšteve Benátok. 

Gdansk

Gdansk

Symbol mesta, stredoveký žeriav (Żuraw)

Na nábreží sa nachádza aj jeden zo symbolom mesta, ktorým je bezpochyby stredoveký žeriav (Żuraw). Je to skoro neuveriteľné, no Żuraw slúžil svojmu účelu už od roku 1444. Na vlastné oči sme tak mali možnosť vidieť asi najstarší prístavný žeriav v Európe. Aj jeho však stihol tragický osud počas 2. svetovej vojny, keď skoro celý vyhorel. Po vojne sa začalo s jeho obnovou, čo sa nakoniec aj podarilo. Dnes môžete z jeho 27 metrov vysokej veže obdivovať krásny výhľad na celé nábrežie s riekou Motława, vidno aj ostrov Ołowianka, či kotviace lode v prístave... 

  • Jednou z lodí, ktorá je ukotvená na opačnom brehu rieky Motlawy je „Sołdek“. Prvá loď postavená v tunajších lodeniciach po 2. svetovej vojne. Na lodi sa nachádza zaujímavé  Lodné múzeum.

Żuraw gdansk

žeriav (Żuraw) Gdansk

soldek gdansk

Bazilika a Mariacka ulica

Čo sa nedá nevšimnúť je aj Bazilika Nanebovzatia Panny Márie v Gdansku (Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku). Ide o gotickú stavbu zo 14. storočia. Je tiež neuveriteľná. Môžete vystúpiť na vyhliadkovú vežu, z ktorej je vidieť celé centrum a ak máte šťastie na dobrú viditeľnosť, môžete zachytiť aj Baltské more. Výhľad z 82 metrov vysokej veže je vraj úchvatný. My sme sa sem ale žiaľ nedostali. 

Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku

Mariacka ulica Gdansk

Od baziliky vedie ďalšia ulica, ktorá má očarila. Je to ulica Mariacka. Je určite rovnako zaujímavá ako Dlhá ulica, len s jedným rozdielom. Je oveľa pokojnejšia, má poetickú atmosféru, nie je tak preplnená turistami. Opäť tu môžete nájsť rôzne suveníry, najmä s (originálnymi) jantárovými šperkami a zaujímavé kaviarne. Aj touto ulicou sa dostanete na už spomínané Dlhé nábreží (Długie Pobrzeże), kde je historický žeriav. Na Dlhé nábrežie sa dostanete z Mariackej ulice práve podchodom popod žeriav. A ak pôjdete ešte ďalej po nábreží smerom vľavo od historického žeriavu, nájdete po niekoľkých stovkách metrov ruské koleso, kolotoče, ďalšie historické pamiatky či pirátske lode.

Mariacka, Gdansk

Gdansk

Gdansk

  • Prechádzku po nočnom nábreží a meste, no aj za denného svetla si určite nenechajte uniknúť. Opakujem, Gdansk treba vidieť večer aj cez deň! Najmä večer, všetky tie svetla a ich odraz vo vode, menia historické centrum Gdanska na romantiku ťažkého kalibru.

Výlety do okolia - Malbork, Sopoty, Gdynia

Návšteva mesta Gdansk sa dá nakombinovať aj s ďalšími výletmi od blízkeho okolia. Jedna z možností je určite výlet na najväčší tehlový hrad na svete - Malbork z 13. storočia. Ten je zároveň aj najväčšou gotickou stavbou sveta a je len približne 60 kilometrov od Gdanska.

 

  • Dobrá voľba je aj návšteva polostrova Westerplatte. Tu začala druhá svetová vojna. Poľská posádka na Westerplatte sa skladala iba z 182 vojakov. 7 dní ale vydržali odrážať nemecké útoky zo vzduchu, od mora aj pozemné vojsko. Na počesť obrancov tu bol postavený vojnoví pamätník.

Rozhodli sme sa aj okúpať v Baltskom mori. Z Gdansku sa dá pomerne jednoducho dostať do Sopotov. A práve Sopoty sú jedným z najznámejších poľských letovísk na brehu Baltského mora. V meste sa nachádza tuším aj najväčšie drevené mólo v Európe. Sem sme sa ale nedostali a dali sme prednosť plážam v Gdansku. Postupne sme míňali Brzeźno beach, ktorá je dobre dostupná z mesta a kvôli tomu je tiež vcelku preplnená. Hneď za ňou nadväzuje Jelitkowo beach, ktorá sa tiahne oveľa ďalej a tu je už väčší pokoj. Tu sme zakotvili aj my. Celkovo pri pobreží je veľa parkov a malé reštaurácie. V lete tu možno stráviť plnohodnotnú dovolenku. More je samozrejme ale chladnejšie, ako sme zvyknutí zo Stredomoria. 

Jelitkowo beach

Akvárium Gdynia

Vybrali sme sa aj do mesta Gdynia, kde je obrovský prístav, najväčší v Poľsku. Kotvia v ňom lode poľského vojnového námorníctva, či krásne plachetnice. Prechádzka po prístave stojí rozhodne zato. Navyše, je tu aj parádne Akvárium Gdynia - Akwarium Gdyńskie, morské múzeum, kde si možno pozrieť veľké množstvo zaujímavosti z morského sveta. Budova akvária je veľká budova v prístave s ​​neprehliadnuteľným znamením cez celú stenu - morským koníkom. Za jej múrmi sa skrýva fantastický morský svet. A to aj v aktívnej forme - sú tu akvária so živými exponátmi, zbierky morských živočíchov a rastlín, geologické a ďalšie expozície. Akvárium je fajn zážitkom aj pre dospelých. Viac info na webe: http://www.akwarium.gdynia.pl/

Gdynia

gdynia

Gdansk na loďke

Ako TIP je  možné si pozrieť mesto z trochu inej perspektívy. Priamo v centre Gdanska sa nachádza požičovňa kajakov, lodiek alebo vodných bicyklov. Tie sú aj v podobne autíčiek. Aspoň na dve hodiny si môžete zapádlovať alebo zašliapať po vodných kanáloch a spoznať tak mesto ešte dôkladnejšie a originálnejšie. 

Gdansk