Generálna oprava útulne Drina na Čergove

Už dlhší čas potrebovala útulňa Drina generálnu opravu, hlavne kvôli dvom veciam: útulňa bola príliš naklonená dozadu a hrdzavý plechový komín sa rozpadával s tým, že to bolo aj nebezpečné keďže by búda mohla zhorieť. Po úspešnej zbierke sme začali organizovať opravu.

Začiatkom roka sa podarilo opraviť a zaizolovať dvere a tak isto pribudli okná na bočnej stene, čo presvietilo trošku útulňu. Obnova potom pokračovala ďalej, správca útulne namontoval nové okno a chalani z Fričkoviec spravili komplet novú verandu z dosiek, ktoré sme tam v zime nanosili. Plus opravili ohnisko. V rámci údržby sa natrela aj strecha, spravil sa rebrík, nanosilo veľa užitočných veci ako papier, metla alebo pílka plus veľa iného.

Hneď ako sa určil termín brigády na posledný augustový víkend, začali prípravy na generálku. Kúpil sa nový (používaný) petrík s oceľovým komínom, dokúpili sa časti komína, nová farba na strechu a dreváreň, plechy na strechu drevárne, štetce a všetko potrebné, aby sa mohlo na útulni spraviť čo najviac na jedenkrát.

Celá akcia začala v piatok, keď sa väčšina materiálu vyniesla autom hore ku chate Čergov. Povolenie na vjazd na samotný vrch Čergov sme nevybavili a preto sme museli s pomocou vozíka začať odvážať materiál na útulňu. Dlhé a ťažké dosky, rebrík, všetko náradie sme odniesli na dvakrát. Počas dňa potom prichádzali ďalší ľudia, ktorí brigádovali a pridali ruku k dielu s tým, že sa nanosil všetok potrebný materiál na útulňu - aj na krosnách. Niektorí ostali pri ohníku, druhá časť partie sa presunula na chatu Čergov, kde sa po výdatnej večeri šlo aj spať.

utulna Driny

 

V sobotu sa začala akcia odvezením zvyšného materiálu v rukách a na chrbte. Po začatí prác sme zistili, že celá zadná spodná časť sa zosunula nie kvôli zabáraniu sa kamenného základu, ale kvôli odhnitiu celej drevenej časti, ktorá bola vo svahu, priamo na hline. Po krátkej debate o komplet novej útulni, ktorá však momentálne neprichádzala do úvahy, sme sa nakoniec pustili do práce, ktorej cieľom bolo obnovenie existujúcej chaty.

Hlavný tým riešil podoprenie chaty kameňmi a drevom, vrátane maličkého narovnania a ostatný (5 ľudí) riešili všetko ostatné: natreli sa plechy na dreváreň,  nanosili sa kamene pod chatu a na podlahu drevárne, odkopával sa svah za útulňou kvôli drevárni, spravil sa novy prah, vynášali sa odpadky hore na vrch Čergov. Počasie nám prialo a bola dobrá nálada, keďže bola dobrá partia. Natrela sa strecha druhý krát (farba vyšla presne, na poslednú kvapku), vymenila sa piecka a komín, nainštaloval sa komín, miesto za pieckou sa odizolovalo, dokumentovali sa prebiehajúce prace, odizolovala sa štvrtina stropu (strechy), založilo sa druhé okno, kopalo sa miesto pre dreváreň ...

Po skončení prác sa odniesol starý petrík, všetky veci a náradie ako napríklad rebrík plus nejaké odpadky a presunuli sme sa na chatu Čergov. Väčšina partie šla v sobotu večer domov a zobral sa všetok odpad a väčšina náradia. Noc na útulni bola kvôli plchom nočná mora, ale pocit z dobre vykonanej práce umožnil aspoň nejaký oddych.

  V nedeľu pokračovali prace v sólo zostave, keďže všetci potrebovali odisť. Pomôcť na chvíľu prišiel ešte jeden brigádnik. Na útulni sa neobjavil nikto, iba jeden bežec, jeden turista a dvaja cyklisti ktorý si prišli doplniť vodu. Odkopal sa zvyšok za útulňou, keďže spodok podlahy drevárne musel byť na úrovni kameňov, čo podopierajú búdu. Na všetky diery na streche sa použil silikón aby nezatekali. Postavila sa kompletná dreváreň, práce na nej zabrali celý deň. Dnu sa ešte riešila izolácia za pieckou a príprava izolácie druhej štvrtiny stropu.

V pondelok sa potom dokončilo to, čo sa nestihlo v sobotu a nedeľu: odizolovala sa ďalšia časť (druhá štvrtina stropu), vytmelili sa medzery medzi doskami a stenou, dokončila sa časť drevárne. Nakoniec sa upratalo a ukončila sa generálna oprava Driny.

Na útulni pribudli potrebne veci: pílka, papier na oheň, bandaska na vodu, rúra na odkvap (ktorý ešte bude treba namontovať), karimatka a iné drobnosti.

  • Práce na útulni sa nekončia, takže budeme radi, keď každý kto má chuť a možnosť prispeje finančne na údržbu tejto útulne. Opravy a úpravy, ktoré ešte treba dokončiť sa môžu poriešiť po častiach.

Týmto sa chceme poďakovať všetkým, čo prispeli finančne a aj všetkým brigádnikom:

Marek (Starý Vlci), Peter, Lenka + Kubo, Marek, Kraki a hlavne Stano G. Tak isto ďakujeme chatárovi z chaty Čergov za pomoc, keďže bol ochotný a ústretový. Tak isto všetkým, ktorí pomohli nepriamo.