Grande Cascade - najvyšší vodopád Francúzska

Chystáte sa do Francúzska na turistiku do pohoria Pyreneje? Ak budete mať možnosť, choďte do dedinky Gavarnie, ktorá pripomína alpské strediská. Nachádza sa v nadmorskej výške 1310 metrov, pričom v zime slúži ako centrum lyžiarskeho strediska a v lete zase ako centrum na turistiku.

Asi pätnásť minúť pešo od konca dediny, v obrovskom ľadovcovom amfiteátri Cirque de Gavarnie sa nachádza vodopád Grande Cascade, najvyšší vodopád kontinentálneho Francúzska. Svojou krásou a výškou je známy po celej Európe.

Vody Grande Cascade padajú z výšky 422 metrov

Čo z neho robí najvyšší vodopád Francúzska. Zároveň je prameňom rieky Gave de Gavarnie. Zdrojom vodopádu je topiaci sa sneh a tiež malý ľadovec, nachádzajúci sa na španielskej strane pohoria.

Grande Cascade

Ľadovec tu vytvoril takmer dokonalú dolinu, ktorej strmé steny dosahujú miestami výšku až 1400 metrov. Zo stien doliny padá 13 väčších a niekoľko menších vodopádov. Najväčším a najvyšším z nich je práve Grande Cascade. Celá oblasť Gavarnie je medzi turistami vyhľadávaným miestom a dokonca dostala prezývku „Lourdy francúzskych Pyrenejí“ alebo aj „Chamonix Pyrenejí“. Túra kotlinou v okolí vodopádu poskytuje dokonalé výhľady na skalné steny, vodopády, ale aj okolité lúky bohato posiate kvetmi. 

Tu však turistika iba začína a počas našej návštevy tejto oblasti sme mali v pláne dvojdňovú turistiku po Národnom parku Ordesa y Monte Perdido