Historický úspech: hrdý tím nepálskych šerpov dnes ako prvý zdolal zimnú K2!

„Táto expedícia je pre náš národ. Chceme, aby bol náš národ hrdý.“  Vyhlásil pred dvomi dňami líder zimnej expedície na K2 šerpa Mingma G. Dnes, 16.1.2021, svoje slová potvrdil. Spolu s ďalšími 9 Nepálčanmi vystúpil na poslednú v zime nezdolanú 8 tisícovku. Výstup, ktorý sa už od začiatku nerodil ľahko, ukončili všetci spolu ako jeden tím. 10 metrov pod vrcholom, na relatívne bezpečnom mieste, sa navzájom počkali, aby mohli na znak súdržnosti a za spevu nepálskej národnej hymny vystúpiť na vrchol spoločne.

Malá výprava s veľkým cieľom

Rok 2020 bol pre komunitu šerpov mimoriadne náročný. V dôsledku šírenia covid-19 prišlo mnoho nepálskych rodín o svoj jediný príjem. Expedícia Sherpa Winter K2 vznikla s cieľom vyzdvihnúť prácu šerpov, o ktorých sa príliš nehovorí, ale bez ktorých by expedície len ťažko dosiahli svoje úspechy. Veľkou túžbou hrdých Nepálcov bolo aj zviditeľniť svoj národ a ukázať svetu, že nepálski horolezci patria k svetovej špičke.

Expedícia Sherpa Winter K2 musela od začiatku riešiť viaceré problémy. Ešte pred samotným presunom do Pakistanu hľadali do poslednej chvíle chýbajúce finančné zdroje. Ale ani samotná hora ich neprivítala s otvorenou náručou. Silný vietor a extrémne mrazy, ktorými je K2 povestná, ich (aj ich výbavu) ohrozovali takmer každý deň. Napokon im hora výstup povolila. Kombinácia skúseností, fyzickej a mentálnej sily, šťastia a tímovej práce dostali horolezcov až na vrchol.

Pôvodne mala výprava len štyroch členov na čele s šerpom Mingma G. Počas výstupu sa k skupine pridali ďalší 6 horolezci z tímu Nirmala Purja, ktorý sa v roku 2019 zviditeľnil po tom, ako za 6 mesiacov a 6 dní vystúpil na všetkých 14 osemtisícoviek a prekonal tak rekord kórejského horolezca, ktorému uskutočnenie všetkých výstupov trvalo takmer 8 rokov.

O výstup sa snažia aj ďalšie expedície

V base campe resp. v jednotlivých výškových táboroch sú momentálne aj členovia ďalších dvoch expedícií. Islanďan John Snorri, ktorý sa o výstup pokúšal aj pred rokom (v tom čase práve so spomínaným šerpom Mingma G). John sa momentálne nachádza v tábore C2 po tom, ako spolu s ďalšími členmi svojho tímu vyniesol do tábora C3 potrebnú výbavu.

Komerčný tím agentúry Seven Summit Treks sa nachádza v rôznych výškových táboroch. Väčšina členov sa však dostala len do C1. Počasie v nasledujúcich dňoch má byť opäť nepriaznivé a tak ďalšie pokusy o výstup na vrchol sú momentálne otázne.

„Divoká hora“ si doteraz vyžiadala aj niekoľko zranení. Poľskí horolezec Waldemar Kowalewski bol evakuovaný po tom, ako dostal pruh. Mrazivé počasie a silný vietor si u niekoľkých šerpov vybralo svoju daň v podobe omrzlín. Medzi zranenými je za posledných niekoľko hodín aj Jangbu šerpa, ktorému padajúci kameň vážne poranil hlavu a známy španielsky horolezec Sergi Mingote, ktorý bol po páde v bezvedomí.

Aktualizácia: Španielsky horolezec Sergi Mingote svojim zraneniam po páde žiaľ podľahol. Do horolezeckého neba odchádza presne v deň historického zimného prvovýstupu na K2.